Κατά τη διάρκεια του εσωτερικού Συνεδρίου του Πανελληνίου Δικτύου Οικολογικών Οργανώσεων (ΠΑΝΔΟΙΚΟ), που πραγματοποιήθηκε στην Κόρινθο, 11-13 Νοεμβρίου 2016, εκλέχτηκε από τη Γενική Συνέλευση η νέα Επταμελής Γραμματεία, η οποία είναι η εξής:

Νίκος Ασλάνογλου (Βέροια), Ιωάννης Βερβερίδης (Χαλκιδική), Κώστας Βολιώτης (Βόλος), Γιώργος Καλλιαμπέτσος (Αθήνα), Παναγιώτης Κατσουλάκος (Μακρακώμη), Γιώργος Παλαμάρης (Κορινθία) και Μαίρη Χουλιέρη (Χαλκίδα).

Η Επταμελής Γραμματεία του ΠΑΝΔΟΙΚΟ: Ν. Ασλάνογλου (Βέροια), Κ. Βολιώτης (Βόλος), Αθ. Θεοδωρόπουλος (Πάτρα), Γ. Καλλιαμπέτσος (Αθήνα), Παν. Κατσουλάκος (Μακρακώμη), Γ. Παλαμάρης (Κορινθία), Μαίρη Χουλιέρη (Χαλκίδα).

ΠΑΝΕΛΛΗΝΙΟ ΔΙΚΤΥΟ ΟΙΚΟΛΟΓΙΚΩΝ ΟΡΓΑΝΩΣΕΩΝ (ΠΑΝΔΟΙΚΟ)
ΚΕΝΤΡΙΚΗ ΕΝΩΣΗ ΔΗΜΩΝ ΕΛΛΑΔΟΣ (ΚΕΔΕ)
ΣΠΟΑΚ ΑΡΙΩΝ
ΔΙΚΤΥΟ ΦοΔΣΑ
ΔΗΜΟΣ ΚΟΡΙΝΘΙΩΝ

Απόφαση 26ου Συνεδρίου Πανελληνίου Δικτύου Οικολογικών Οργανώσεων (ΠΑΝΔΟΙΚΟ)
Κόρινθος 11-13 Νοεμβρίου 2016
Θέμα: «Περιβάλλον και πλαστικό. Η πλαστική σακούλα»

Απόφαση των Συνέδρων

Οι σύνεδροι του 26ου Συνεδρίου του Πανελληνίου Δικτύου Οικολογικών Οργανώσεων (ΠΑΝΔΟΙΚΟ), που πραγματοποιήθηκε στην Κόρινθο 11-13 Νοεμβρίου 2016 με συνδιοργανωτές την ΚΕΔΕ, τον ΣΠΟΑΚ «ΑΡΙΩΝΑ», το Δίκτυο ΦοΔΣΑ και το Δήμο Κορινθίων, λαμβάνοντας υπόψη τις εισηγήσεις των προσκεκλημένων ομιλητών, από όλους τους επιστημονικούς φορείς, την τοπική αυτοδιοίκηση, τις οικολογικές οργανώσεις και τον επιχειρηματικό κόσμο, διαπιστώνουν ότι: Η πλαστική ρύπανση εκτός από τις εμφανείς επιπτώσεις στο χερσαίο περιβάλλον, εμφανίζει εξαιρετικά ανεξέλεγκτες διαστάσεις στο θαλάσσιο περιβάλλον, κυρίως από τα μικροπλαστικά, με σοβαρές επιπτώσεις και στη δημόσια υγεία. Κύρια αιτία αποτελούν τα πλαστικά μιας χρήσης (πλαστικές σακούλες, κυπελλάκια κλπ.), τα οποία έχουν τη μεγαλύτερη ευθύνη για την κακοποίηση του περιβάλλοντος και την καταστροφή της θαλάσσιας πανίδας.

Περισσότερα...

ΠΑΝΕΛΛΗΝΙΟ ΔΙΚΤΥΟ ΟΙΚΟΛΟΓΙΚΩΝ ΟΡΓΑΝΩΣΕΩΝ (ΠΑΝΔΟΙΚΟ)
ΚΕΝΤΡΙΚΗ ΕΝΩΣΗ ΔΗΜΩΝ ΕΛΛΑΔΟΣ (ΚΕΔΕ)
ΣΠΟΑΚ ΑΡΙΩΝ
ΔΙΚΤΥΟ ΦοΔΣΑ
ΔΗΜΟΣ ΚΟΡΙΝΘΙΩΝ

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ - 15/11/2016

Πραγματοποιήθηκε με μεγάλη επιτυχία στην Κόρινθο (11-13 Νοεμβρίου 2016) το 26ο Συνέδριο του Πανελληνίου Δικτύου Οικολογικών Οργανώσεων (ΠΑΝΔΟΙΚΟ) με θέμα: «Περιβάλλον και πλαστικό. Η πλαστική σακούλα». Συνδιοργανωτές του Συνεδρίου ήταν: η ΚΕΔΕ, ο Σύνδεσμος Προστασίας  και Ορθολογικής Ανάπτυξης  Κορινθιακού (ΣΠΟΑΚ) «ΑΡΙΩΝ», το Δίκτυο ΦοΔΣΑ και ο Δήμος Κορινθίων.

Το πρωί της Παρασκευής η κυρία Εύη Νομικού, Επίκουρη Καθηγήτρια του ΕΚΠΑ, έκανε παρουσίαση σε μαθητές της Κορινθίας του θέματος: «Επειδή δεν τα βλέπεις… δε σημαίνει ότι δεν είναι εκεί: Πλαστικά στη θάλασσα». Ακολούθησαν διαδραστικές εκδηλώσεις από ΑΜΕΑ με τη συμμετοχή των μαθητών. Στη συνέχεια ο Δήμος Κορινθίων εγκαινίασε 5 θέσεις ΑΜΕΑ σε παρακείμενο χώρο στάθμευσης του Δήμου.

Το απόγευμα της Παρασκευής και το Σάββατο πραγματοποιήθηκε το θεματικό Συνέδριο που αφορούσε κυρίως τα πλαστικά μιας χρήσης. Κατά γενική ομολογία αναπτύχθηκαν εξαιρετικές εισηγήσεις, από ειδικούς επιστήμονες, την τοπική αυτοδιοίκηση, τις οικολογικές οργανώσεις και άλλους φορείς, που αποκάλυψαν πολλές πτυχές του μεγάλου αυτού προβλήματος που απειλεί κυρίως την πανίδα της θάλασσας, αλλά και την υγεία των πολιτών, αφού μέσω της τροφικής αλυσίδας το πλαστικό επιστρέφει στον άνθρωπο!

Οι εισηγήσεις και τα συμπεράσματα του Συνεδρίου θα αποτελέσουν πολύτιμο υλικό για τους οργανωτές και τους υπόλοιπους φορείς που συμμετείχαν στο Συνέδριο, αφού σχετικό νομοσχέδιο βρίσκεται ήδη σε διαβούλευση και πήρε παράταση 15 ημερών από τη νέα πολιτική ηγεσία του Υπουργείου Περιβάλλοντος.

Το υπόλοιπο μέρος του Συνεδρίου αφορούσε εσωτερικές διαδικασίες και αρχαιρεσίες του ΠΑΝΔΟΙΚΟ.

Για την Οργανωτική Επιτροπή
Ο Πρόεδρος Σάββας Χιονίδης
Πρόεδρος Επιτροπής Χωροταξίας, Υποδομών και Περιβάλλοντος της ΚΕΔΕ,
Δήμαρχος Κατερίνης

Πληροφορίες: Κώστας Βολιώτης, συντονιστής Ο.Ε. 6977686838

26ο ΣΥΝΕΔΡΙΟ ΠΑΝΕΛΛΗΝΙΟΥ ΔΙΚΤΥΟΥ ΟΙΚΟΛΟΓΙΚΩΝ ΟΡΓΑΝΩΣΕΩΝ

Το Πανελλήνιο Δίκτυο Οικολογικών Οργανώσεων (ΠΑΝΔΟΙΚΟ) πραγματοποιεί το 26ο Συνέδριό του στις 11-13 Νοεμβρίου 2016 στην Κόρινθο, με θέμα: «Περιβάλλον και πλαστικό. Η πλαστική σακούλα»

Συνδιοργανωτές του Συνεδρίου είναι: η ΚΕΔΕ, ο ΣΠΟΑΚ «ΑΡΙΩΝ» Κορινθιακού, το Δίκτυο ΦοΔΣΑ και ο Δήμος Κορινθίων
Έναρξη: Παρασκευή απόγευμα 17.00 στο Μεγάλο Αμφιθέατρο του Παν/μίου Πελοποννήσου

Διεξαγωγή και δράσεις στα πλαίσια του Συνεδρίου

 • Χώρος του Συνεδρίου είναι το αμφιθέατρο του Πανεπιστημίου Πελοποννήσου.
 • Εισηγήσεις θα γίνουν από φορείς και πρόσωπα που συνδέονται με την οικονομία, την κοινωνία, το περιβάλλον, την υγεία κλπ.
 • Θα υπάρξουν συμμετοχές, εκτός των επιστημόνων και από παραγωγούς, ενώσεις καταναλωτών, το Υπουργείο Περιβάλλοντος, οικολογικές οργανώσεις, εκπροσώπους Super Markets κλπ.
 • Το συνέδριο θα μαγνητοσκοπηθεί, θα παρουσιαστεί στα περιφερειακά τηλ. κανάλια, θα απομαγνητοσκοπηθεί και θα δημοσιευθούν τα πρακτικά του στις ιστοσελίδες της ΚΕΔΕ, του ΣΠΟΑΚ, του Δικτύου ΦΟΔΣΑ και του ΠΑΝΔΟΙΚΟ. Θα αποσταλεί το κοινό ψήφισμα στα αρμόδια υπουργεία, οργανώσεις, κρατικούς οργανισμούς.
 • Θα προσκληθούν ΣΧΟΛΕΙΑ της Π.Ε. Κορινθίας και θα πληρωθούν τα έξοδα μετακίνησης (πούλμαν) όσων θα προσέλθουν. Στους μαθητές θα μοιραστούν ανακυκλώσιμες τσάντες.
 • Θα γίνουν επιτόπου τηλεοπτικές εκπομπές που θα δοθούν δωρεάν σε όλους τους τηλεοπτικούς σταθμούς που έχει πρόσβαση το ΠΑΝΔΟΙΚΟ, ελπίζοντας ότι αυτή η κοινή δράση θα αποτελέσει την αρχή μιας στενής συνεργασίας για κοινούς σκοπούς και επιδιώξεις.
 • Την Παρασκευή το βράδυ θα γίνει επίδειξη από τοπικό χορευτικό και διάπλους της διώρυγας.
 • Το Σάββατο το πρωί στα πλαίσια του Συνεδρίου θα υπάρξει στρογγυλό τραπέζι με τη συμμετοχή των περιφερειαρχών, των δημάρχων της περιοχής, εκπρόσωπους των σούπερ μάρκετ και κατασκευαστών πλαστικού. Θα επιδιωχθεί να συμμετάσχει και ο αν. υπουργός Περιβάλλοντος κ. Ι. Τσιρώνης.
 • Στα πλαίσια του 26ου Συνεδρίου μαθητές θα ζωγραφίσουν σε πανό θέματα σχετικά με το πλαστικό, θα υπάρξει συμμετοχή από ομάδα παραολυμπιονικών ΑΜΕΑ και δημιουργία (συμβολικά) 5 θέσεων στάθμευσης από τον κ. δήμαρχο Κορίνθου στο παρακείμενο πάρκινγκ.

Σημείωση 1: Στις αρχές Οκτωβρίου, στα πλαίσια ιστιοπλοϊκής συνάντησης στο Αλεποχώρι παρουσία παγκόσμιων πρωταθλητών, υπήρξε ενημέρωση και προβολή για το πρόβλημα του πλαστικού και της πλαστικής σακούλας, καθώς και για το 26ο Συνέδριο.
Σημείωση 2: Το «προϊόν» του Συνεδρίου θα διαδοθεί με κάθε πρόσφορο τρόπο, προς κάθε κατεύθυνση και με την πραγματοποίηση ημερίδων σε άλλες περιοχές, κυρίως πέριξ του Κορινθιακού.

Το θέμα του Συνεδρίου είναι σημαντικό επειδή:
 • Το πλαστικό έχει πολλές εφαρμογές στην οικονομία και την κοινωνία, αλλά έχει δημιουργήσει σοβαρά προβλήματα στο περιβάλλον.
 • Σύμφωνα με την κοινοτική οδηγία 2015/720 της 29ης Απριλίου, 2015 η οποία τροποποιεί την 94/62/ΕΚ της 20ης Δεκεμβρίου 1994 περί «συσκευασιών και απορριμμάτων συσκευασίας», τα κράτη μέλη της Ευρωπαϊκής Ένωσης δεσμεύονται να λάβουν μέτρα για τη σταθερή μείωση της κατανάλωσης λεπτών πλαστικών σακουλών μεταφοράς στο έδαφός τους.
 • Οι πλαστικές σακούλες χρησιμοποιούνται συνήθως μόνο μία φορά, αλλά παραμένουν στο περιβάλλον για πολλά  χρόνια, συχνά ως επιβλαβή μικροσκοπικά σωματίδια, τα οποία είναι γνωστό πως είναι ιδιαίτερα επικίνδυνα ιδίως για την θαλάσσια χλωρίδα και πανίδα.
 • Η εμπειρία από άλλες χώρες που έχουν λάβει μέτρα για τις επιπτώσεις στο περιβάλλον από το πλαστικό (καθιέρωση τελών και άλλων περιοριστικών μέτρων) δείχνει ότι μπορεί να σημειωθεί πρόοδος με την αποτελεσματική ανάληψη δράσης.
 • Σε χώρες όπως η Αγγλία, η Δανία, το Βέλγιο, η Γερμανία, η Ιρλανδία, η Σκωτία, υπάρχει υψηλή χρέωση στις πλαστικές σακούλες, ενώ σε κάποιες άλλες όπως η Γαλλία, η Ελβετία, αλλά και σε χώρες εκτός Ε.Ε. όπως η πολιτεία της Καλιφόρνιας στις ΗΠΑ, η Ινδία, ακόμα και η Ουγκάντα έχουν απαγορεύσει μερικά ή ολικά τη χρήση της.
 • Οι συνέπειες από τη μη λήψη μέτρων θα είναι η επιβολή νέων προστίμων από την μη επίτευξη των κοινοτικών στόχων, η πιθανή μείωση των Κοινοτικών Κονδυλίων και επιδοτήσεων, η περαιτέρω υποβάθμιση της δημόσιας υγείας και του περιβάλλοντος.
 • Τα οφέλη θα είναι η μείωση του όγκου των αστικών στερεών απορριμμάτων, και κατ’ επέκταση των τελών που πληρώνουν οι Δήμοι προκειμένου να αποθέσουν τα απορρίμματα στους ΧΥΤΑ, αλλά και των δρομολογίων των απορριμματοφόρων. Επίσης η μείωση της καταναλισκόμενης ενέργειας που απαιτείται για την παραγωγή τους.
 • Επίκειται νομοθετική ρύθμιση και επομένως τα συμπεράσματα του Συνεδρίου που θα συνδιοργανώσουμε θα είναι σημαντικά για τη διαμόρφωση των θέσεων των φορέων που εκπροσωπούμε.

Θεωρούμε ότι οι συνεργαζόμενοι φορείς θα καταφέρουν να πραγματοποιήσουν ένα ακόμα επιτυχημένο Συνέδριο του ΠΑΝΔΟΙΚΟ.