Ολοκληρώθηκε την Κυριακή 8 Νοεμβρίου 2015, στο Βόλο, το 25ο Συνέδριο του Πανελληνίου Δικτύου Οικολογικών Οργανώσεων, σε συνδιοργάνωση με την ΚΕΔΕ. Το θέμα του Συνεδρίου ήταν «Οικονομική Κρίση και Περιβάλλον». Το Συνέδριο παρακολούθησαν μέλη του Διοικητικού Συμβουλίου της ΚΕΔΕ, Δήμαρχοι και Δημοτικοί Σύμβουλοι, στελέχη της Τοπικής Αυτοδιοίκησης, φορείς, οικολογικές οργανώσεις και πολλοί πολίτες.
Ο Πρόεδρος της Επιτροπής Περιβάλλοντος της ΚΕΔΕ και Πρόεδρος της Οργανωτικής Επιτροπής του Συνεδρίου κ. Σάββας Χιονίδης τόνισε, μεταξύ άλλων, στην εισήγησή του, με θέμα «Η Οικονομική Κρίση και οι Επιπτώσεις στην Τοπική Αυτοδιοίκηση και το Περιβάλλον», τα εξής:
«Η χώρα μας βιώνει τα τελευταία χρόνια μία πρωτοφανή οικονομική κρίση, μία κρίση που έχει αλλάξει άρδην λειτουργίες, συμπεριφορές, καταναλωτικά πρότυπα, συνήθειες και πρακτικές τόσο σε ατομικό όσο και σε συλλογικό επίπεδο, στην ιδιωτική και τη δημόσια ζωή της χώρας.
Μία κρίση που αφήνει καθημερινά να βαθαίνει το αποτύπωμά μας στο οικονομικό και στο κοινωνικό πεδίο, αλλά και στο ίδιο το περιβάλλον, άλλοτε θετικά και άλλοτε αρνητικά.
Η αειφόρος ανάπτυξη, ο έμπρακτος σεβασμός στο περιβάλλον (φυσικό, πολιτιστικό, ιστορικό, ανθρωπογενές) και η τήρηση των νόμων από κάθε πολίτη, αλλά παράλληλα και από τη συντεταγμένη πολιτεία, φαίνεται να είναι ένας αργός, επίπονος αλλά ασφαλής τρόπος διεξόδου από την οικονομική κρίση, τώρα, αλλά και πιθανόν μελλοντικά.
Καθίσταται επιτακτική η ανάγκη για τους Δήμους της χώρας να οργανώσουν όλη τους τη δραστηριότητα στην εξοικονόμηση πόρων και λειτουργικών δαπανών χωρίς να υπάρχει η παραμικρή «έκπτωση» υπηρεσιών προς τους δημότες και χωρίς ταυτόχρονα να υπάρχει η οικονομική τους επιβάρυνση».
Ο Νίκος Ασλάνογλου μέλος της Ε.Γ. του ΠΑΝΔΟΙΚΟ, στην εισήγησή του με θέμα «Οικονομική Κρίση, Κλιματική Αλλαγή και Προβλήματα Περιβάλλοντος» τόνισε ότι οι οικολογικές οργανώσεις φρονούσαν, πριν την κρίση, αλλά και σήμερα, ότι το μεγαλύτερο περιβαλλοντικό πρόβλημα είναι η Διοίκηση. Σημείωσε δε ότι το βασικό όπλο, αντιμετώπισης της κρίσης, είναι η παιδεία και ότι οι προηγούμενες δράσεις του ΠΑΝΔΟΙΚΟ και οι επόμενες, ποιούν και αυτές παιδεία.
Ο καθηγητής του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας κ. Μιχάλης Ζουμπουλάκης, που ανέπτυξε το θέμα «Περιβάλλον και Ανάπτυξη. Σύμμαχοι ή Εχθροί;», είπε ότι αυτό που κατανοήθηκε μετά το 1973 είναι ότι τα όρια της ανάπτυξης τα θέτει ο ρυθμός ανανέωσης των φυσικών πόρων και έτσι καθιερώθηκε ο όρος «βιώσιμη ανάπτυξη» ως «η βελτίωση της ποιότητας της ζωής μέσα στα πλαίσια της φέρουσας ικανότητας των υποστηρικτικών οικοσυστημάτων». Σε κάθε δε περίπτωση, η έννοια της βιωσιμότητας πρέπει να γίνεται αντιληπτή με όλες της τις διαστάσεις, την οικονομική, την κοινωνική και την περιβαλλοντική ώστε να είναι αποτελεσματική και εφικτή.
Τα προβλήματα του φυσικού περιβάλλοντος αναπτύχθηκαν από τον εκπρόσωπο του WWF HELLAS Γιώργο Κατσαδωράκη, που μίλησε με θέμα «Φυσικό περιβάλλον και Φορείς Διαχείρισης. Προβλήματα». Η οικονομική κρίση το πρώτο που θυσιάζει είναι το περιβάλλον. Τα ζητήματα του περιβάλλοντος στην Ελλάδα είναι πολύ ευρύτερα από αυτά που αφορούν στους Φορείς Διαχείρισης. Η διατήρηση των προστατευόμενων περιοχών είναι πολύ σοβαρό θέμα. Από τις 450 προστατευόμενες περιοχές, μόνο οι 28 έχουν Φορείς Διαχείρισης. Δηλαδή το 70% από αυτές είναι χωρίς Φορείς Διαχείρισης.
Ο εκπρόσωπος του Δικτύου ΦοΔΣΑ Ορέστης Πλιάσας στην εισήγησή του με θέμα «Οι Φορείς Διαχείρισης Στερεών Αποβλήτων και το νέο ΕΣΔΑ» σημείωσε ότι το νέο Εθνικό Σχέδιο Διαχείρισης Αποβλήτων (ΕΣΔΑ), όσον αφορά τα Αστικά Στερεά Απόβλητα (ΑΣΑ) είναι σε θετική κατεύθυνση και ότι οι ΟΤΑ χρειάζονται χρήματα και προσωπικό που σήμερα δε διαθέτουν, ενώ απαιτείται συνεχής προσπάθεια ενημέρωσης και ευαισθητοποίησης του δημότη, στην οποία οι οικολογικές οργανώσεις μπορούν και πρέπει να συμβάλουν.
«Η ανακύκλωση στις νέες συνθήκες. Απολογισμός. Στόχοι. Προβλήματα», ήταν το θέμα της εισήγησης του Δρ. Ιωάννης Κωνσταντίνου, εκπρόσωπου Ελληνικού Οργανισμού Ανακύκλωσης (ΕΟΑΝ), ο οποίος τόνισε ότι η εναλλακτική διαχείριση των συσκευασιών και λοιπών προϊόντων μπορεί να συμβάλει επίσης θετικά στο ΕΣΔΑ, αλλά και στην αντιμετώπιση της οικονομικής κρίσης. Επίσης ότι υπολογίζεται ότι η ανακύκλωση συνεισφέρει στην δημιουργία περισσότερων από 4.000 θέσεων εργασίας στην Ελληνική Επικράτεια.
Τέλος ο Θανάσης Θεοδωρόπουλος, μέλος της Ε.Γ. του ΠΑΝΔΟΙΚΟ μίλησε με θέμα «Οικονομική Κρίση και Οικολογικές Οργανώσεις», σημειώνοντας ότι η Πολιτεία πρέπει, όχι μόνο να μην επιβάλει αδικαιολόγητες φορολογίες και πρόστιμα, αλλά οφείλει να στηρίζει το έργο των υγιών εθελοντικών οργανώσεων, που είναι χρήσιμες στην προστασία του περιβάλλοντος, σε δοκιμαζόμενες ομάδες του πληθυσμού και πρόσφυγες, αλλά και γενικότερα στο κοινωνικό σύνολο.
Η συζήτηση και ο προβληματισμός που αναπτύχθηκε στο ήταν ενδιαφέρων και πλούσιος.
Τα συμπεράσματα του Συνεδρίου, όπως και των προηγούμενων Συνεδρίων του ΠΑΝΔΟΙΚΟ, θα αποτελέσουν χρήσιμο εργαλείο για τη διαμόρφωση θέσεων για την Τοπική Αυτοδιοίκηση και τις οικολογικές οργανώσεις, ενώ η συνεργασία μεταξύ τους συνεισφέρει και στην προστασία του περιβάλλοντος, αφού προϋποθέτει της συνεργασία και συνέργεια όλων των παραγόντων της κοινωνίας.
Σημείωση για τους συντάκτες: Επισυνάπτουμε την Απόφαση του 25ου Συνεδρίου του ΠΑΝΔΟΙΚΟ
Ο Πρόεδρος της Οργανωτικής Επιτροπής
Σάββας Χιονίδης, Δήμαρχος Κατερίνης