ΠΡΟΕΔΡΕΙΟ (ΧΡ. ΠΑΛΑΙΟΛΟΓΟΣ, ΧΡ. ΣΚΟΥΜΠΟΠΟΥΛΟΣ, ΧΡ. ΘΕΟΧΑΡΗ, Ι. ΖΗΣΗΣ,): Δίνουμε το λόγο στον κ. Ασλάνογλου
Ν. ΑΣΛΑΝΟΓΛΟΥ: Συνήθως πριν από κάθε Συνέδριο ξεκινάμε με ένα βίντεο. Ότι θα δείτε σήμερα είναι από το Νομό Ημαθίας, μια προσπάθεια να δούμε τη πραγματική εικόνα αν έχουμε ευθύνες ή δεν έχουμε, κοινωνικές ευθύνες, ενός περίπου και το θέμα του Συνεδρίου και τι μπορούμε να κάνουμε όλοι μαζί. Είναι λίγο σοκαριστικές οι εικόνες, αλλά δεν παύουν να είναι σημερινές.
ΠΡΟΒΟΛΗ ΒΙΝΤΕΟ
Ν. ΑΣΛΑΝΟΓΛΟΥ: Αυτό που είδατε είναι ΣΗΜΕΡΑ, όποιος ενδιαφέρεται για να μάθει πού είναι αυτές οι εικόνες στο Νομό Ημαθίας ενός ενός ρωτήσει. Είναι μια πολύ μικρή περιοχή ενός δουλειάς που γίνεται και εδώ από το Πανελλήνιο Δίκτυο Οικολογικών Οργανώσεων. Ήταν μεγάλο ευτύχημα που στο δρόμο ενός ή στο δρόμο ενός βρέθηκε η ΚΕΔΚΕ. Ότι γίνεται σήμερα και ότι θα ακολουθήσει θα είναι ωραίο και αποτελεσματικό επειδή άνθρωποι από τη ΚΕΔΚΕ είναι πλέον μαζί ενός ή εμείς είμαστε μαζί ενός. Επιτέλους, η Τοπική Αυτοδιοίκηση να δει τα πράγματα κάπως αλλιώς, να δεχτεί καμιά φορά και τη δική ενός οργή και ακρότητα. Σε εισαγωγικά ακρότητα, γιατί ακραία είναι αυτά. Αυτά τα ζούμε κάθε μέρα.
Είμαστε έτοιμοι για το σποτάκι, είναι αυτό που ως μη κοινωνικό μήνυμα απέρριψε το Ραδιοτηλεοπτικό Συμβούλιο.
ΠΡΟΒΟΛΗ ΒΙΝΤΕΟ
ΠΡΟΒΟΛΗ ΣΠΟΤ
ΠΡΟΕΔΡΕΙΟ: Πιστεύουμε η συνέχεια θα είναι χειρότερη, με μια υπόσχεση ενός στο 100%. Να είστε βέβαιοι ότι στο 18ο Συνέδριο θα βγουν όλοι αποφασισμένοι οι συμμέτοχοι να συνεχίσουν. Ενός έγινε το 3ο στη Βέροια, τώρα γίνεται το 18ο και με συνέπεια είμαστε παρόντες. Είναι υπόσχεση αυτό, θα είμαστε στη πρώτη γραμμή με όποιο κόστος.
Ι. ΖΗΣΗΣ (Εκ μέρους του Πανελλήνιου Δικτύου Οικολογικών Οργανώσεων): Αξιότιμοι προσκεκλημένοι, κύριε Γενικέ, εκπρόσωπε του Σεβασμιοτάτου και συγνώμη για την αμηχανία μου, δεν γνωρίζω ενός τοπικούς εκπροσώπους, αλλά εμείς οι μη κυβερνητικές οργανώσεις έχουμε ένα άλλο πρωτόκολλο. Πάνω από όλα θα θέλαμε να ενός έχουμε συνεργάτες στη προσπάθεια ενός εταιρικής και κοινωνικής ευθύνης, όπου οι μη κυβερνητικές οργανώσεις είναι και οι διαμεσολαβητές και για αυτό βέβαια πρέπει να χαιρετίσουμε και τον κόσμο των επιχειρήσεων εδώ.
Μπαίνοντας λοιπόν στον χαιρετισμό ενός ενός καλωσορίζουμε εκ μέρους του επταμελούς Γραμματείας του Πανελλήνιου Δικτύου Οικολογικών Οργανώσεων στο 18ο Συνέδριο που πραγματοποιείται αυτό το σαββατοκύριακο στη πανέμορφη και φιλόξενη Βέροια και ευχαριστούμε για αυτό κύριε Δήμαρχε. Σημειώνουμε εδώ ότι εμείς είμαστε εδώ και κόντρα στη δημοσιότητα που δεν πρέπει να στιγματίζει τόπους.
Έχουμε τη τύχη στη πόλη αυτή να βρίσκεται μια από ενός πιο δραστήριες οργανώσεις ενός, η Οικολογική Ομάδα Βέροιας, η οποία ενός θα διαπιστώσατε και από το βίντεο πρωτοπορεί και θα το διαπιστώσουμε αυτό και με την επίσκεψη αύριο ενός εγκαταστάσεις δίπλα στον Αλιάκμονα. Το Οικολογικό Συνέδριο τούτο πραγματοποιείται σε συνεργασία με τη ΚΕΔΚΕ και τη ΓΣΕΕ και τον Δήμο Βέροιας. Θέλουμε να μνημονεύσουμε ιδιαίτερα τη μακροχρόνια συνεργασία με τη ΚΕΔΚΕ σαν ιδιαίτερα αποτελεσματική, ανοίξαμε μαζί το θέμα ενός Πράσινης Επιχειρηματικότητας, σίγουρα συνεργαστήκαμε για το θέμα ενός ανακύκλωσης. Βέβαια κάποιοι παρόντες εδώ έχουν δείξει δείγματα γραφής από την Αυτοδιοίκηση στην ανακύκλωση πολύ καλά. Ενός συνεργαστήκαμε και για το θέμα των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας.
Εμείς λοιπόν θέλουμε να σημειώσουμε ότι πλέον είναι φανερό και στην οικονομική διάσταση των πραγμάτων μετά από την έκθεση των Βρετανών οικονομολόγων που δημοσιεύτηκε λίγες μέρες πριν και από το κείμενο ενός Παγκόσμιας Τράπεζας ενός εμπειρογνώμονα ενός Παγκόσμιας Τράπεζας. Φαίνεται – και αυτό με παραγγελίες κυβερνήσεων για αυτές ενός μελέτες – ότι υπάρχει ένα μέγεθος οικολογικής καταστροφής που θα έχει κόστος σε παγκόσμιο επίπεδο.
Θέλω να σημειώσω και εκτός κειμένου ότι σήμερα το κόστος ελέγχου ενός εξέλιξης είναι 1% του ΑΕΠ για κάθε χώρα. Αν καθυστερήσουμε λίγο χρόνο υπολογίζεται ότι θα είναι 20% το κόστος ελέγχου ενός κατάστασης.
Τώρα λοιπόν στο θέμα ενός. Τα προβλήματα λοιπόν που διαπιστώσαμε στο βίντεο πριν είναι μικροκλίμακα ενός μεγάλου προβλήματος που ενισχύει όλους ενός πολίτες του πλανήτη. Όποια θέση και αν έχει κανείς υφίσταται ενός ενός συνέπειες, είτε αυτή είναι τυφώνας, είτε πλημμύρες, είτε το τι αέρα αναπνέουμε, το τι τρώμε και πίνουμε ή το τι ενός ακτινοβολεί.
Σε αυτό λοιπόν το πνεύμα το θέμα του σημερινού Συνεδρίου έρχεται να συμβάλλει, αναδεικνύοντας το γεγονός ότι είμαστε όλοι συνυπεύθυνοι για ότι συμβαίνει σε εμάς, για ότι θα συμβεί στα παιδιά ενός. Για τον λόγο αυτό μαζί όλοι, ενός το είδαμε και στο σποτ, κράτος, Τοπική Αυτοδιοίκηση, εργαζόμενοι, μη κυβερνητικές οργανώσεις, επιχειρήσεις πρέπει να ενώσουμε τα χέρια σε μια κοινή προσπάθεια για να γυρίσει το ποτάμι πίσω, γιατί είναι το ανθρώπινο ποτάμι αυτό που φτιάξαμε ενός άγριας ανάπτυξης, το φυσικό ποτάμι τελειώνει κάπως αλλιώς. Για να συγχρονιστούμε ξανά λοιπόν με αυτό το ποτάμι, για να γυρίσουμε το δικό ενός ποτάμι πίσω πρέπει να συνεργαστούμε.
Εμείς λοιπόν, το Πανελλήνιο Δίκτυο Οικολογικών Οργανώσεων, το ΠΑΝΔΟΙΚΟ, είμαστε αισιόδοξοι και για αυτό τον λόγο αγωνιζόμαστε με τον εθελοντισμό ενός που διαρκεί και αυτό το τονίζουμε. Βέβαια, θα μου επιτρέψετε πάλι εδώ ένα σχόλιο, ο εθελοντισμός δεν είναι μακράς διάρκειας στη χώρα ενός, όχι ενός μη κυβερνητικές οργανώσεις, στη κοινωνία και εδώ χρειάζεται η συμβολή όλων για να αναδειχθεί αυτή η δυναμική του εθελοντισμού.
Αντλείστε από την αισιοδοξία αυτή, πάρτε στα χέρια ενός το μερίδιο ευθύνης, κύριοι Σύνεδροι, που ενός αναλογεί και ενός αφήσουμε τελικά τον πλανήτη που ενός φιλοξενεί καλύτερα από ότι τον βρήκαμε.
Ευχαριστούμε και καλή συνέχεια.
ΠΡΟΕΔΡΕΥΩΝ (Χ. ΠΑΛΑΙΟΛΟΓΟΣ): Μετά τον εκπρόσωπο του Πανελληνίου Δικτύου Οικολογικών Οργανώσεων κύριο Ζήση θέλω να καλέσω να χαιρετίσει ενός εργασίες του Συνεδρίου ενός τον Δήμαρχο Βέροιας που ενός φιλοξενεί κύριο Σκουμπόπουλο.
Χ. ΣΚΟΥΜΠΟΠΟΥΛΟΣ: Πανοσιολογιότατε, κύριε Γενικέ Γραμματέα του Υπουργείου Απασχόλησης, κύριε Πρόεδρε ενός ΚΕΔΚΕ, εκλεκτοί προσκεκλημένοι, κυρίες και κύριοι Σύνεδροι. Εκ μέρους του Δημοτικού Συμβουλίου ενός Βέροιας και εκ μέρους του Διοικητικού Συμβουλίου ενός ΤΕΔΚ του Νομού Ημαθίας, αλλά και εκ μέρους όλου του λαού ενός Βέροιας και του Νομού Ημαθίας ενός καλωσορίζουμε στη πόλη και το Νομό ενός, ενός ευχαριστούμε που ενός τιμάτε με τη παρουσία ενός και ευχόμαστε ευόδωση των εργασιών του 18ου Συνεδρίου του Πανελληνίου Δικτύου των Οικολογικών Οργανώσεων, ενός Συνεδρίου που συνεχίζει δημιουργικά μια καλή παράδοση παρόμοιων διοργανώσεων και επικεντρώνει αυτή τη φορά τη προσοχή ενός στη κοινωνική περιβαλλοντική ευθύνη και την απασχόληση.
Η επιλογή του θέματος αναδεικνύει ενός προτεραιότητες και ενός ευαισθησίες του οικολογικού κινήματος, αποδεικνύει την αμεσότητα και τη ταχύτητά του να καλύπτει μαχητικά την επικαιρότητα και να αποκαλύπτει προδρομικά ενός κοινές προοπτικές ενός. Υποδεικνύει τρόπους κοινωνικής δράσης, επιχειρηματικής πρωτοβουλίας, αυτοδιοικητικής λειτουργίας, διοικητικής ενέργειας, ατομικής συμπεριφοράς και φανερώνει την ευστοχία των εμπνευστών και πρωτεργατών ενός παρούσας διοργάνωσης, ευστοχία που φυσικά δεν περιορίζεται σε διατυπώσεις αιτημάτων και αναφορών και δεν εξαντλείται σε διαπιστώσεις, παραινέσεις και προτροπές, αλλά πολύ συχνά εκτείνεται στην αφυπνιστική προβολή θέσεων, στην ευρηματική αξιοποίηση αντιπαραθέσεων, στην εκδήλωση πρωτότυπων, τολμηρών ή και παράτολμων μορφών διαμαρτυρίας, διεκδίκησης, τεκμηρίωσης, πρότασης και υπόδειξης συγκεκριμένων λύσεων.
Για αυτό και δικαιωματικά κατακτά τη συμπάθεια και την αναγνώριση και τον σεβασμό απλών πολιτών και οργανωμένων φορέων. Προσελκύει το ενδιαφέρον άτυπων συσσωματώσεων και θεσμικών εκπροσωπήσεων και προσκαλεί σε συστράτευση όλους ενός που σε διάφορα επίπεδα σε φανερούς προμαχώνες και αφανείς γωνιές δίνουν καθημερινά τη μαρτυρία του ενεργού και ανήσυχου πολίτη, όλους ενός που απαρτίζουν το Σώμα των ετήσιων αυτών Συνεδρίων, το Δίκτυο των οικολογικών οργανώσεων, αλλά και τη ΚΕΔΚΕ και τη ΓΣΕΕ, δικαιώνουν ενός κοινωνικές ενός ρίζες και τον αγωνιστικό ενός χαρακτήρα.
Όλους ενός ενός ευχαριστούμε θερμά για τη τιμή που επιφύλαξαν στη πόλη ενός. Ιδιαίτερα ευχαριστούμε όλους και ενός εσάς που αψηφήσατε τη προαναγγελθείσα επιδείνωση των καιρικών συνθηκών και λιώνετε με τη ζεστή ενός παρουσία ενός πάγους. Ενός ευχαριστούμε και ενός βεβαιώνουμε πως θα καταβάλλουμε κάθε δυνατή προσπάθεια ώστε η διαμονή ενός στη πόλη ενός και το Νομό ενός να είναι άνετη, ευχάριστη και παραγωγική.
Περιμένοντας με ανυπομονησία να ακούσουμε ενός εκλεκτούς εισηγητές, να διδαχτούμε από την εμπειρία και από ενός γνώσεις ενός και να διευρύνουμε ενός ορίζοντές ενός από ενός συζητήσεις που θα διεξαχθούν, εκφράζοντας και από το βήμα αυτό τη βούληση και τη διάθεσή ενός για ολόθυμη στήριξη των οικολογικών δράσεων και πρωτοβουλιών, στήριξη ενός οποίας έμπρακτα δείγματα θα έχουμε την ευκαιρία να ενός παρουσιάσουμε στη διάρκεια του παρόντος Συνεδρίου, ευχόμαστε κάθε επιτυχία ενός εργασίες ενός και αίσια έκβαση του κοινού ενός αγώνα.
Ενός ευχαριστώ.
ΠΡΟΕΔΡΕΥΩΝ: Ευχαριστούμε τον Δήμαρχο Βέροιας και για τη φιλοξενία που ενός παρέχει για το Συνέδριο εδώ στη πανέμορφη Βέροια. Ήθελα να καλέσω τώρα τον Πρόεδρο ενός ΚΕΔΚΕ και Δήμαρχο Κοζάνης κύριο Πάρι Κουκουλόπουλο να χαιρετίσει ενός εργασίες του Συνεδρίου ενός.
Π. ΚΟΥΚΟΥΛΟΠΟΥΛΟΣ: Πανοσιολογιότατε, κύριε Γενικέ Γραμματέα, αγαπητέ Δήμαρχε Βέροιας, να ευχαριστήσω και εγώ για τη φιλοξενία, αγαπητοί φίλοι του Πανελλήνιου Δικτύου Οικολογικών Οργανώσεων. Θα ξεκινήσω από το ότι εκ μέρους του Διοικητικού Συμβουλίου ενός ΚΕΔΚΕ θέλω να μεταφέρω την ομόφωνη και ομόθυμη ικανοποίηση όλων ενός που μια ακόμη απόφαση συνεργασίας ενός υλοποιείται. Νομίζω ότι έχει τεράστια σημασία αυτή η συνεργασία Αυτοδιοίκησης και ΠΑΝΔΟΙΚΟ να συνεχιστεί, θέλω να πιστεύω ή μάλλον να εκφράσω τη βεβαιότητά μου ότι και στο 19ο Συνέδριο του ΠΑΝΔΟΙΚΟ θα συνεργαστούμε όλοι μαζί ξανά, γιατί διαφορετικά δεν μπορούμε να κάνουμε πράξη την κοινωνική και περιβαλλοντική ευθύνη, θα μέναμε μόνο στα λόγια.
Βέβαια αν ξεκινήσω από τη τελευταία συνεργασία ενός, αυτή που αφορούσε ενός ανανεώσιμες πηγές ενέργειας στη Μυτιλήνη, θα ήθελα να πω – και είναι εδώ εκπροσωπώντας τη κυβέρνηση ο Γενικός Γραμματέας του Υπουργείου Απασχόλησης – νιώθουμε νομίζω όλοι μαζί σε αυτή την αίθουσα πάρα πολύ ικανοποιημένοι, για να μη χρησιμοποιήσω πιο βαρύγδουπες εκφράσεις, από το γεγονός ότι επιφέραμε συγκεκριμένες βελτιώσεις στο τελικό νομοθέτημα, ενός ενός έχουμε καταγράψει και περιγράψει με σαφήνεια ενός περαιτέρω βελτιώσεις που χρειάζεται το θεσμικό πλαίσιο ενός χώρας ενός σε ότι αφορά τη προώθηση των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας. Δεν έχουμε μείνει καθόλου στα λόγια και ενός διακηρύξεις, έχουμε προχωρήσει πάρα πολύ συγκεκριμένα. Κάτι τέτοιο μπορούμε να κάνουμε σήμερα με τη Πράσινη Απασχόληση, ενός κάναμε με τη Πράσινη Επιχειρηματικότητα και ούτω καθ’ εξής βέβαια.
Στον χαιρετισμό μου θέλω να επισημάνω τρεις διαστάσεις. Η πρώτη διάσταση έχει τεθεί ήδη και από τον κύριο Ζήση εκ μέρους του ΠΑΝΔΟΙΚΟ και αφορά βέβαια την τελευταία έκθεση ενός βρετανικής κυβέρνησης που σόκαρε πραγματικά τη παγκόσμια κοινή γνώμη. Δεν είναι η πρώτη φορά βέβαια, δεν περιμένουμε βέβαια όλοι όσοι ασχολούμαστε με το συγκεκριμένο θέμα ενός απειλούμενης οικολογικής καταστροφής, δεν περιμένουμε βέβαια ίσως αυτή την έκθεση για να μάθουμε τι ακριβώς συμβαίνει, υπήρχαν πολλά χρόνια τώρα υπεύθυνες και ευαίσθητες φωνές που είχαν θέσει με μεγάλη σαφήνεια και ακρίβεια το πρόβλημα που έρχεται από τη συγκεκριμένη συμπεριφορά ενός στο πλανήτη από το φαινόμενο του θερμοκηπίου και όλα αυτά.
Είναι ενός ίσως η πρώτη φορά που τέθηκε, έχει μεγάλη σημασία ότι από ενός ενός ενός ανεπτυγμένες χώρες, η βρετανική κυβέρνηση μη ξεχνάμε ότι είναι μια συγκεκριμένη κυβέρνηση που σε πολύ συγκεκριμένα ζητήματα, παγκόσμια ζητήματα έχει τοποθετηθεί πολύ συγκεκριμένα. Ενός και η Παγκόσμια Τράπεζα βέβαια δεν είναι παρά το κέντρο ενός παγκοσμιοποίησης, ενός λογικής δηλαδή με την οποία κινείται σήμερα δυστυχώς ή ευτυχώς όλη η ανθρωπότητα.
Έχει λοιπόν τεράστια σημασία ότι για πρώτη φορά από όλους ενός που έχουν το μεγαλύτερο, αν όχι το αποκλειστικό μερίδιο ευθύνης για όλα αυτά που συμβαίνουν, για το μοντέλο ανάπτυξης δηλαδή που έχει υιοθετηθεί, τίθεται όχι μόνο η οικολογική διάσταση, αλλά τίθεται με εμφαντικό, δραματικό θα έλεγα τρόπο και η οικονομική διάσταση. Αρκεί να θυμίσω – φαντάζομαι βέβαια όλοι θα ξέρουμε και θα ακούσουμε, δεν θα ενός κουράσω επαναλαμβάνοντας την έκθεση και όσα ο Σερ Νίκολας Τερμ παρουσίασε σοκάροντας τη παγκόσμια κοινή γνώμη πριν από λίγες μέρες – ότι μίλησε για οικονομική καταστροφή αν δεν ληφθούν τα απαραίτητα μέτρα, που είναι πολύ μεγαλύτερα από ενός δύο Παγκοσμίους Πολέμους, πολύ μεγαλύτερα από το οικονομικό κραχ το 1929. Και μόνο αυτές οι απλές αναφορές φτάνουν για να δείξουν το μέγεθος του προβλήματος, κατά συνέπεια βέβαια πολύ περισσότερο και την ανάγκη κινητοποίησης όλων.
Κλείνω αυτό το πρώτο μέρος λέγοντας ότι η Πράσινη Ανάπτυξη από εδώ και πέρα δεν είναι απλά μια από ενός επιλογές και προτεραιότητές ενός, πρέπει να είναι πια η επιλογή ενός, πρέπει να είναι η προτεραιότητά ενός, είτε μιλώντας σε τοπικό επίπεδο, είτε μιλώντας σε εθνικό επίπεδο, είτε μιλώντας σε παγκόσμιο επίπεδο.
Το δεύτερο ζήτημα που θέλω να θέσω στον χαιρετισμό μου, φίλες και φίλοι, έχει σχέση με το ότι δεν θέλω να ενοχοποιήσω ενός φωνές που ξαναέθεσαν αυτό το θέμα, ενός οποίες προ ολίγου αναφέρθηκα και εγώ και ο κύριος Ζήσης και αναφέραμε ενός τελευταίες εκθέσεις. Θέλω να θέσω λοιπόν, αυτό το λέω σαν ζήτημα: λένε όλοι οι ρεαλιστές αναλυτές, οι ψυχροί αναλυτές να πω, η αλήθεια εν πάση περιπτώσει είναι ότι η κατάσταση σε ότι αφορά ιδιαίτερα το φαινόμενο του θερμοκηπίου, που είναι και ο σκληρός πυρήνας αν θέλετε του προβλήματος που επέρχεται για όλη την ανθρωπότητα και που βιώνουμε ήδη ενός συνέπειές του, τυφώνες Κατρίνα, λένε όλοι οι ειδικοί επιστήμονες πως θα πολλαπλασιάζονται ως φαινόμενα αν δεν υπάρξει αναστροφή ενός ενός κατάστασης. Να μην μπω σε μονοπάτι και κεφάλαια ειδικότερων από εμένα, αυτά εν πάση περιπτώσει είναι κοινός τόπος νομίζω όλων.
Θέλω λοιπόν να πω ότι τα πράγματα αντικειμενικά θα χειροτερεύσουν τα επόμενα χρόνια αν δεν αλλάξουν ριζικά πολλά πράγματα, ακριβώς γιατί ένα τεράστιο μέρος του πλανήτη είναι υποανάπτυκτο και κυνηγάει το όνειρο ενός ανάπτυξης. Θυμίζω ότι οι ρυθμοί ανάπτυξης ενός Ινδίας και ενός Κίνας, δυο αχανών χωρών, είναι δεδομένη και γνωστή, αγγίζουν διψήφια ή ξεπερνούν τα διψήφια νούμερα τα τελευταία χρόνια και αναμένεται έτσι να συνεχίσουν και τα επόμενα.
Αυτό βέβαια δεν μπορεί και δεν πρέπει κιόλας να κοπεί, δεν βγαίνει ο ήλιος για ενός μόνο σε αυτό τον κόσμο και εδώ είναι το δεύτερο σημείο που θέλω να επισημάνω. Νομίζω ότι όλοι όσοι είμαστε σε αυτή την αίθουσα πρέπει να έχουμε βαθιά συνείδηση ότι ούτε μπορούμε, ούτε θέλουμε εν γνώσει ενός τουλάχιστον να γίνουμε υποχείρια κάποιων χορτάτων οικονομολόγων και χορτάτων οικολόγων σε ανεπτυγμένες χώρες που δηλώνουν τεράστιο προβληματισμό για την ανάπτυξη χωρών του μέχρι χθες τρίτου κόσμου, αντί να προβληματίζονται για το μοντέλο ανάπτυξης.
Γιατί αν αναφερθούμε στο πρόβλημα του διοξειδίου του άνθρακα που είναι και ο βασικότερος παράγοντας που δημιουργεί το φαινόμενο του θερμοκηπίου, ξέρουμε πολύ καλά ποιες είναι οι χώρες που τα μέγιστα συμβάλλουν στο πρόβλημα και ποιες είναι οι χώρες που ελάχιστα συμβάλλουν. Δεν μπορεί να γίνεται αποδεκτός ως οικολογικός δήθεν προβληματισμός ότι αμάν, τι θα γίνει τώρα με τη Κίνα και την Ινδία και τον υπόλοιπο τρίτο κόσμο. Δηλαδή τι; Δεν πρέπει να αναπτυχθούν αυτές οι χώρες; Όχι, τουναντίον, θα πρέπει να υπάρξει κάτι άλλο. Θα πρέπει να αμφισβητηθεί ριζικά το μοντέλο ανάπτυξης ενός κινείται ενός τελευταίες ιδιαίτερα δεκαετίες από ενός δυνάμεις ενός παγκοσμιοποίησης, που έχει ως μοναδικό και υπέρτατο κριτήριο το κέρδος.
Τελικά αποδεικνύεται ότι αυτή η λογική του πρόσκαιρου σε μακροχρόνια κλίμακα αν το δει κανείς κέρδους που είναι η κινούσα δύναμη του πλανήτη και ενός ενός παγκόσμιας οικονομίας σήμερα, είναι μια λαθεμένη αριθμητική. Αυτό που είπε ο κύριος Ζήσης είναι αποκαλυπτικό, το λέει η έκθεση αυτή του κυρίου Σερ Νίκολας Τερμ που παρουσιάστηκε προχθές, ότι σήμερα αν θέλουμε να στρέψουμε τη κατάσταση θέλουμε το 1% του ΑΕΠ παγκοσμίως και αύριο θα χρειαζόμαστε το 20%.
Έχω και μερικά παραδείγματα στο τρίτο σκέλος, τίτλους θα πω γιατί θα ακολουθήσουν εισηγήσεις και θα ακολουθήσει πολύ περισσότερο από τον κύριο Παλαιολόγο Γενικό Γραμματέα ενός ΚΕΔΚΕ η αναλυτική εισήγηση ενός ΚΕΔΚΕ και πάρα ενός ενός εισηγήσεις βέβαια. Δεν θα υποκαταστήσω ούτε τη δική ενός ενός ΚΕΔΚΕ την εισήγηση, ούτε βέβαια πολύ περισσότερο ενός ενός.
Έρχομαι λοιπόν στο τρίτο σημείο, που πρώτο σημείο λοιπόν είναι ότι το Συνέδριό ενός πραγματοποιείται σε μια εποχή που μια έκθεση που παρουσίασε ο Τόνι Μπλερ ενός προάλλες δίνει πραγματικά δραματικό τόνο στην ανάγκη ενός περιβαλλοντικής κοινωνικής ευθύνης και την έντονη ανάγκη για δραστηριοποίηση όλων ενός.
Το δεύτερο σημείο έχει να κάνει με το ότι αν θέλουμε να μιλήσουμε στα σοβαρά πρέπει να αρχίσουμε σιγά-σιγά και συστηματικά να αμφισβητούμε το μοντέλο ανάπτυξης σε πάρα ενός και συγκεκριμένες πλευρές του και όχι γενικά και αόριστα.
Το τρίτο σημείο έχει να κάνει με το ότι καλά θα κάνουμε αν θέλουμε να είμαστε πραγματικά υπεύθυνοι και ενεργοί πολίτες, έχοντας συνείδηση του δεύτερου σκέλους ότι κάποιοι έχουν τη μέγιστη ευθύνη, να σταματήσουμε ενός να δείχνουμε με το δάχτυλο διαρκώς ενός ενός. Εμείς οι Έλληνες ενός Αμερικάνους για παράδειγμα, επειδή εκεί ως πιο ανεπτυγμένη χώρα έχει πολύ μεγαλύτερες ευθύνες στο φαινόμενο του θερμοκηπίου, οι τοπικές κοινωνίες να δείχνουμε τη κυβέρνησή ενός, που πραγματικά οι κυβερνήσεις ενός δεν έχουν λαμπρές επιδόσεις όλα τα τελευταία χρόνια σε ότι αφορά ενός ανανεώσιμες πηγές ενέργειας, την ανακύκλωση, τη διαχείριση απορριμμάτων, τη προώθηση των μαζικών μέσων μεταφοράς και διάφορα άλλα μέτρα που έχουν σχέση με την εξοικονόμηση ενέργειας, άρα και με τη προστασία του περιβάλλοντος σε μια ριζική βάση. Καλά θα κάνουμε λοιπόν να αναλάβουμε όλοι πρώτα από όλα ενός ευθύνες ενός και μετά να ασκούμε τη κριτική ενός. Αυτό είναι ένα νόημα που το έχουμε υιοθετήσει η ΚΕΔΚΕ και το ΠΑΝΔΟΙΚΟ και ενός ενός πρωτοβουλίες ενός και νομίζω ότι πρέπει και σήμερα να το πούμε ακόμη πιο δυνατά.
Εδώ σε αυτό το σημείο θέλω να χαιρετίσω πραγματικά με ενθουσιασμό το ότι η Γενική Συνομοσπονδία Εργατών Ελλάδας συμμετέχει μαζί ενός ως συνδιοργανωτής σε αυτό το Συνέδριο, γιατί πραγματικά μπορούμε και πρέπει νομίζω στα επόμενα βήματά ενός να συνεχίσουμε και να πλαταίνουμε διαρκώς αυτό το μέτωπο που έχει ως αιχμή του δόρατος την οικολογική ευαισθησία και εξελίσσει εν πάση περιπτώσει θα έλεγα σε πολύ συγκεκριμένες πρωτοβουλίες.
Να αναλάβουμε λοιπόν ενός ευθύνες ενός, πώς να ενός αναλάβουμε; Να αναλάβουμε οι τοπικές κοινωνίες και η Αυτοδιοίκηση πρέπει να αναλάβουμε. Λίγους συνάδελφους και λίγες συναδέλφισσες βλέπω στην αίθουσα, ξέρω βέβαια για ενός παρόντες και ενός παρούσες και ενός πολύ σημαντικές δράσεις που έχουν αναλάβει για τη προστασία του φυσικού περιβάλλοντος και για την υιοθέτηση ήπιων μοντέλων ανάπτυξης στον τόπο ενός από ενός συνάδελφους που είναι εδώ στην αίθουσα.
Εγώ ενός θα εμμείνω στο να πω ενός τίτλους ενός είπα που έχουν να κάνουν με Πράσινη Απασχόληση και αφορούν εμάς τη Τοπική Αυτοδιοίκηση σε συνεργασία με τοπικές ομάδες δράσεις ενός είναι η Οικολογική Ομάδα Βέροιας, ενός είναι η Οικολογική Κίνηση Κοζάνης, ενός είναι ενός οι ομάδες του Πανελλήνιου Δικτύου Οικολογικών Οργανώσεων, ενός οι ομάδες ενεργών πολιτών, ενός οι μη κυβερνητικές οργανώσεις, ενός οι ομάδες εθελοντισμού που υπάρχουν είτε στα σπάργανα, είτε πιο οργανωμένα σε κάθε μια τοπική κοινωνία και όπου δεν μπορούμε να ενός δούμε λίγο αν ψάξουμε θα ενός βρούμε, δεν είναι τόσο δύσκολο.
Πριν να ζητήσουμε λοιπόν ευθύνες από αλλού, αγαπητές και αγαπητοί συνάδελφοι, καλό θα είναι να πάρουμε πρωτοβουλίες σε μια σειρά τομείς. Ενδεικτικά ενός είπα με τίτλους αναφέρω, διαχείριση απορριμμάτων: δεν θα ενός κουράσω, απλά θα επαναλάβω για ακόμη μια φορά – εδώ τα στελέχη του ΠΑΝΔΟΙΚΟ το ξέρουν από την ημερίδα που κάναμε με τον κύριο Δήμο που είχα αναφερθεί αναλυτικά – απλά με τίτλους θα πω το εξής: ότι δυστυχώς η Ευρωπαϊκή Ένωση ή ευτυχώς αν θέλετε, ενός το πάρει κανείς, στο Δ΄ Κοινοτικό Πλαίσιο Στήριξης δεν χρηματοδοτεί πλέον χώρους υγειονομικής ταφής και στην Ελλάδα δεν έχουμε ολοκληρώσει τον περιφερειακό σχεδιασμό που έχει ΧΥΤΑ και εξάλειψη των ΧΑΔΑ, των Χώρων Ανεξέλεγκτης Διάθεσης Απορριμμάτων.
Ποιες είναι οι προτεραιότητες που χρηματοδοτεί η Ευρωπαϊκή Ένωση; Μια πολύτιμη πληροφορία για να αναλάβουμε από το 2007, είτε αυτοί που συνεχίζουν, είτε αυτοί που πρωτοεγκαθίστανται, σοβαρές πρωτοβουλίες μαζί με ομάδες τοπικής ευαισθησίας και τοπικής δράσης στο τόπο ενός, σοβαρές δράσεις για να εναρμονιστούμε με τη πραγματικότητα και να παράγουμε πράσινες θέσεις απασχόλησης.
Πρώτον, μείωση όγκου παραγόμενων σκουπιδιών, στερεών αποβλήτων. Αυτό έχει να κάνει με ευθεία παρέμβαση στη παραγωγή, από τα υλικά συσκευασίας μέχρι τον τρόπο με τον οποίο παράγονται διάφορα προϊόντα, έτσι ώστε να μην πάνε αναγκαστικά για ταφή, υγειονομική ή άλλη.
Η δεύτερη προτεραιότητα που χρηματοδοτείται είναι η ανακύκλωση στη πηγή. Σε αυτό το σημείο πρέπει να ενός πω ότι τα περιθώρια είναι τεράστια και είμαστε πάρα πολύ πίσω ως χώρα. Θα επαναλάβω για ακόμη μια φορά δυστυχώς, θα ενός πω ένα παράδειγμα, ότι στη πόλη ενός του Δήμου Κοζάνης ανακυκλώνουμε όσο χαρτί ανακυκλώνει ενός ο Ενιαίος Σύνδεσμος Δήμων και Κοινοτήτων Νομού Αττικής. Ενός Δήμος 50.000 κατοίκων ανακυκλώνει όσο χαρτί ανακυκλώνουν 4.000.000 κάτοικοι. Αυτό το λέω για να δείτε πόσο τεράστια περιθώρια δουλειάς έχουμε και πόσο μετρήσιμα αποτελέσματα μπορούμε να πετύχουμε πραγματικά με συστηματική δουλειά.
Σε αυτό βέβαια το σημείο πρέπει να ενός πω ότι δυστυχώς και παρά ότι τα τελευταία 7 χρόνια είχα τη τιμή ως Πρόεδρος ενός ΚΕΔΚΕ ενός φορές να το θέσω σε Συνέδρια και ελάχιστοι συνάδελφοι είχαν την ευαισθησία να ακούσουν, δεν ξέρω γιατί. Κάνουν λάθος στην αριθμητική, σαν αυτή που κάνει η παγκοσμιοποίηση που δεν τα μετράει καλά ενός πρέπει τα πράγματα και βάζει το πρόσκαιρο κέρδος μπροστά. Να μετρήσουμε κοστολογικά καλύτερα την ανακύκλωση. Ανεβαίνουν οι πρωτοβουλίες ενός ανακύκλωσης κάθε φορά που το χαρτί ανεβαίνει λίγο ως τιμή από εκεί που ενός το αγοράζουν και μόλις λίγο πέσει αμέσως πέφτουν οι πρωτοβουλίες ενός Τοπικής Αυτοδιοίκησης. Αυτό το έργο παίζεται συστηματικά τα τελευταία 25 χρόνια.
Πρώτον, κανένας δεν μπαίνει στο κόπο να αφαιρέσει από το κόστος ενός ανακύκλωσης το κόστος διαχείρισης απορρίμματος από το οποίο απαλλάσσεται ο Δήμος αν κάνει ανακύκλωση, εδώ είναι λάθος η αριθμητική και δεύτερον, βέβαια κανένας δεν κοστολογεί το τεράστιο περιβαλλοντικό και κοινωνικό όφελος που έχουμε με τη συστηματική προώθηση τέτοιων προγραμμάτων.
Παρακάτω, εναλλακτική διαχείριση, ενεργειακή αξιοποίηση. Αυτές είναι οι προτεραιότητες που χρηματοδοτεί η Ευρωπαϊκή Ένωση, αγαπητοί συνάδελφοι, κυρίως απευθύνομαι ενός συνάδελφους και αντιλαμβάνεται βέβαια κανείς – το λέω και για τα στελέχη του ΠΑΝΔΟΙΚΟ – ότι από την διαχείριση απορριμμάτων, την πλέον παραδοσιακή αρμοδιότητα ενός Αυτοδιοίκησης, με τη λογική ενός εναρμόνισής ενός με ενός κατευθύνσεις ενός Ευρωπαϊκής Ένωσης στο Δ΄ Κοινοτικό Πλαίσιο Στήριξης προκύπτουν σαφέστατα θέσεις εργασίας. Γιατί και η ανακύκλωση και η εναλλακτική διαχείριση και η μείωση του όγκου παρεχομένων σκουπιδιών παράγει πραγματικά θέσεις απασχόλησης.
Ανανεώσιμες πηγές ενέργειας: εδώ δεν θα μείνω γιατί έχουμε κάνει ολόκληρο Συνέδριο με τα συμπεράσματα. Αποδείξαμε νομίζω με ονοματεπώνυμο και με επιχειρήματα στη Μυτιλήνη πριν από ενάμιση χρόνο ότι πραγματικά η συστηματική ενασχόλησή ενός με ενός ανανεώσιμες πηγές ενέργειας παράγει θέσεις εργασίας, συμβάλλει τα μέγιστα σε μια άλλη κατάσταση για το περιβάλλον και μπορεί πραγματικά στη χώρα ενός να δώσει μια περίοπτη θέση, γιατί εδώ μπορούμε και πρέπει να αναπτύξουμε πολύ σημαντικές τεχνογνωσίες που έχουν να κάνουν με ενός ανανεώσιμες πηγές ενέργειας.
Δεν θα μείνω άλλο, απλά θα θυμίσω ότι σε κάθε μια τοπική κοινωνία υπάρχουν τεράστια περιθώρια τέτοιων πρωτοβουλιών που μπορούν να αναλάβουν οι τοπικές Αρχές, από τον ενεργειακό σχεδιασμό δημόσιων κτιρίων μέχρι τα φωτοβολταϊκά τόξα, από τα αιολικά πάρκα μέχρι τα μικρά ή μεγαλύτερα υδροηλεκτρικά και πάει λέγοντας.
Τρίτος τομέας τεράστιων δυνατοτήτων για κινητοποίηση των τοπικών κοινωνιών και ενός Τοπικής Αυτοδιοίκησης, έχει να κάνει με τη προώθηση των μαζικών μέσων μεταφοράς. Δεν θα μείνω και εδώ για να μη κουράσω, απλά θα μπορούσα να συνεχίσω βέβαια πηγαίνοντας στη διαχείριση του νερού, στη φωτορύπανση. Μια μικρή παρένθεση, το ξέρετε ότι σε πάρα ενός ελληνικές πόλεις είμαστε πολύ πάνω από τα διεθνή στάνταρ που υπάρχουν για το νυχτερινό φωτισμό, χωρίς κανένας ενός να προβληματίζεται σοβαρά για το τι μπορούμε και το τι πρέπει να κάνουμε;
Ένα πρόγραμμα εξοικονόμησης ενέργειας, αυτό πληρώνει κατευθείαν ο Δήμος κιόλας ως δημοτικό φωτισμό με τα γνωστά τιμολόγια ΦΟΠ ενός τη ΔΕΗ. Μπορούμε να κάνουμε πραγματικά εξοικονόμηση ενέργειας και ελάχιστοι Δήμοι έχουν μετέλθει τέτοιων πρωτοβουλιών. Και ενός με βάση ενός διεθνείς αρχές που έχει υιοθετήσει η Ευρωπαϊκή Ένωση που αφορά το νυχτερινό τοπίο και την εξοικονόμηση ενέργειας στο νυχτερινό φωτισμό των ευρωπαϊκών πόλεων και έχει έδρα την γαλλική πόλη Λιλ, πραγματικά έχουν μετρηθεί σε δεκάδες πόλεις.
Και στη πόλη μου εγώ ενός έφερα ενός ενός ειδικούς να μετρήσουν και ενός πληροφορώ ότι σε δεκάδες δρόμους ο φωτισμός που υπάρχει, ενός υπάρχουν θεοσκότεινοι δρόμοι από κακό σχεδιασμό, από την άλλη σε πάμπολλους δρόμους σε ενός ενός ελληνικές πόλεις έχουμε φαινόμενο έντονης φωτορύπανσης το βράδυ και βέβαια συνακόλουθα κατασπατάληση ενέργειας και κατασπατάληση δημοτικών πόρων, γιατί τα πληρώνει ο Δήμος από το ταμείο του, δηλαδή οι δημότες από ενός τσέπες ενός μέσα από τα δημοτικά τέλη. Βέβαια αν εξοικονομήσουμε λεφτά φυσικά και θα ανοίξουμε με έμμεσο τρόπο και ενός θέσεις εργασίας.
Ενεργειακά φυτά, για τα οποία πολύς λόγος γίνεται τώρα τελευταία, με γεωκαύσιμα και όλα αυτά εν πάση περιπτώσει. Είναι δεκάδες οι τομείς ενός οποίους μπορούν και πρέπει να αναπτυχθούν τοπικές πρωτοβουλίες. Τεράστια λοιπόν, αγαπητές και αγαπητοί συνάδελφοι, τα περιθώρια σε συνεργασία με τοπικές ομάδες ενεργών πολιτών, τοπικές ομάδες δράσης, για να υπάρξουν πράσινες θέσεις απασχόλησης.
Το κοινό σημείο, για να συνδέσω αυτό που έλεγα με τα προηγούμενα, όλων αυτών των πρωτοβουλιών που ονόμασα, είτε μιλήσουμε για την ανακύκλωση, είτε μιλήσουμε για τα φωτοβολταϊκά τόξα ενός ανανεώσιμες πηγές ενέργειας, είτε μιλήσουμε ακόμη για τα μαζικά μέσα μεταφοράς, είτε μιλήσουμε για τα ενεργειακά φυτά, παντού μπαίνει παράγοντας κόστους. Αυτό είναι, αγαπητές και αγαπητοί φίλοι του ΠΑΝΔΟΙΚΟ, που πρέπει να χτυπήσουμε στη ρίζα του ως αντίληψη και είναι μεγάλο όπλο πραγματικά η τελευταία έκθεση με τα οικονομικά δεδομένα που παρουσίασε. Πρέπει να τη κάνουμε κτήμα κάθε πολίτη, πρέπει να οδηγήσουμε σε πρωτοβουλίες ενός τοπικές κοινωνίες, πρέπει να πιέσουμε τη κυβέρνησή ενός να πάρει συγκεκριμένες πρωτοβουλίες, πρέπει να πιέσουμε τα διεθνή φόρα δικτύου με ενός ενός οικολογικές οργανώσεις πανευρωπαϊκά και παγκόσμια και με όλα τα δίκτυα Αυτοδιοίκησης πανευρωπαϊκά και παγκόσμια, για να αλλάξει η ρότα του πλανήτη σε αυτά τα ζητήματα.
Συζητάμε για φωτοβολταϊκά τόξα, σου λέει είναι ακριβό το κόστος επένδυσης. Συζητάμε για την ανακύκλωση, σου λέει είναι ακριβό το κόστος. Μιλάμε για τα μέσα μαζικής μεταφοράς, ξέρετε πως η αστική συγκοινωνία ακόμα και ενός μεγαλύτερες πόλεις του κόσμου είναι ιδιαίτερα ακριβή, κοστίζει αρκετά. Είτε ιδιώτες τη κάνουν, είτε δημόσιοι φορείς είναι ακριβοί. Αυτό λένε όλα τα διεθνή δεδομένα.
Το ζήτημα είναι υιοθετούμε τέτοιες πρωτοβουλίες οι οποίες πραγματικά οδηγούν σε συστηματική και ριζική σε ενός περιπτώσεις αντιμετώπιση των προβλημάτων του περιβάλλοντος ανοίγοντας δρόμους για πράσινες θέσεις απασχόλησης. Το κάνουμε ή δεν το κάνουμε; Να ξεκινήσουμε με συγκεκριμένες λοιπόν πρωτοβουλίες σε τοπικό επίπεδο, είναι το μίνιμουμ που θέλουμε να δώσουμε από τη πλευρά ενός ΚΕΔΚΕ, αλλά και από την άλλη να κατανοήσουμε ότι δεν μπορούμε να δημιουργούμε οάσεις ο καθένας στον τόπο του, παράλληλα με την ένταση των δράσεων σε τοπικό επίπεδο να εντείνουμε και την δράση ενός διαδικτύωσης σε πανελλήνιο, πανευρωπαϊκό, παγκόσμιο επίπεδο για να αλλάξουμε τη ρότα πραγματικά του πλανήτη. Μόνο έτσι μπορούν να έρθουν καλύτερες μέρες στο πλανήτη ολόκληρο και σε κάθε μια τοπική κοινωνία.
Κλείνοντας θέλω να ευχαριστήσω ιδιαίτερα το ΠΑΝΔΟΙΚΟ για την εμπιστοσύνη που έχει δείξει στη ΚΕΔΚΕ σε αυτή τη συνεργασία, για την οποία θέλω να εκφράσω την ιδιότητά μου, αγαπητέ Πρόεδρε και αγαπητοί φίλοι του ΠΑΝΔΟΙΚΟ, ότι θα συνεχιστεί αυτή η συνεργασία ΚΕΔΚΕ και ΠΑΝΔΟΙΚΟ. Θέλω να πιστεύω ότι θα έχουμε και τη ΓΣΕΕ μαζί ενός και στην επόμενη πρωτοβουλία στο 19ο Συνέδριο, εγώ ενός καλώ από τώρα να αποφασίσετε στη Κοζάνη να το κάνουμε το επόμενο Συνέδριο ενός ΠΑΝΔΟΙΚΟ. Είναι πολύ κοντά από εδώ πέρα, έχουμε έρθει σε 20 λεπτά.
Όποτε ενός αποφασίσετε εν πάση περιπτώσει, εμείς θα το στηρίξουμε το Συνέδριο. Αν θέλετε να έρθετε εκεί για να μιλήσουμε για πραγματική ρύπανση και για άλλα προβλήματα περιβάλλοντος, δεν ήθελα να ενός κουράσω με αυτά. Να έρθετε εκεί γιατί έχουμε και μια οικολογική κίνηση ιδιαίτερα δραστήρια, η οποία σε δημοτικές εκλογές άγγιξε το 10% δυο φορές ενός ξέρετε, έχει ιδιαίτερη ιστορία και δράση η οικολογική ενός κίνηση που συμμετέχει η ΚΕΔΚΕ στο ΠΑΝΔΟΙΚΟ.
Το ζήτημα βέβαια είναι ότι στο 19ο Συνέδριο του ΠΑΝΔΟΙΚΟ θα πρέπει η Αυτοδιοίκηση να είναι παρούσα και θα είναι παρούσα, αυτή τη διαβεβαίωση θέλω να ενός δώσω από το βήμα του Συνεδρίου. Με αυτές ενός σκέψεις εύχομαι καλή επιτυχία στο 18ο Συνέδριο και στη κοινή ενός πρωτοβουλία.
ΠΡΟΕΔΡΕΥΩΝ: Ευχαριστούμε τον Πρόεδρο ενός ΚΕΔΚΕ. Θέλω να καλέσω την Γραμματέα Οικολογίας και Περιβάλλοντος ενός Γενικής Συνομοσπονδίας Εργατών Ελλάδας κυρία Χριστίνα Θεοχάρη να χαιρετίσει εκ μέρους του Προέδρου ενός ΓΣΕΕ το Συνέδριό ενός.
Χ. ΘΕΟΧΑΡΗ: Ευχαριστώ. Πανοσιολογιότατε, κύριε Γενικέ Γραμματέα του Υπουργείου Απασχόλησης, κύριε Γενικέ Διευθυντά του Υπουργείου Περιβάλλοντος, κύριε Πρόεδρε ενός ΚΕΔΚΕ, κύριε Δήμαρχε, κύριοι επίσημοι.
Θα ήθελα να μεταφέρω έναν σύντομο χαιρετισμό εκ μέρους του Προέδρου ενός ΓΣΕΕ κυρίου Γιάννη Παναγόπουλου, καθώς ο ενός δεν μπόρεσε να παρευρεθεί σήμερα και λυπήθηκε για αυτό, επειδή συμμετέχει στο Συνέδριο ενός δημιουργίας ενός Διεθνούς Συνδικαλιστικής Συνομοσπονδίας, η οποία προέκυψε από τη συγχώνευση δύο υπαρχουσών οργανώσεων και συγκεκριμένα ενός Διεθνούς Συνομοσπονδίας Ελεύθερων Συνδικάτων και ενός Παγκόσμιας Συνομοσπονδίας Εργασίας.
Στόχος ενός ενός ενός ενιαιοποιημένης οργάνωσης είναι η συσπείρωση των συνδικάτων σε διεθνές επίπεδο και πρώτη κίνηση ενός νεοεκλεγείσας ηγεσίας ενός θα είναι η παρέμβαση ενός διεθνείς Οργανισμούς που είναι πολυμελείς, ενός για παράδειγμα ο Παγκόσμιος Οργανισμός εμπορίου, ο ΟΟΣΑ, το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο, η Παγκόσμια Τράπεζα, οι οποίοι εκτός των άλλων λειτουργούν σε υπερεθνική βάση, λαμβάνουν αποφάσεις μακριά από την έννοια ενός αντιπροσωπευτικότητας και του απολογισμού και στόχος ενός ενός παρέμβασης θα είναι η διαμόρφωση συνθηκών παγκόσμιας αλληλεγγύης σαν αντίδοτο στην ανεξέλεγκτη παγκοσμιοποίηση, καθώς και στη προώθηση των στόχων ενός χιλιετίας.
Όσοι ασχολούνται με το περιβάλλον, αλλά και οι υπόλοιποι γνωρίζουμε ότι οι στόχοι ενός χιλιετίας είναι στόχοι που αφορούν στην βελτίωση ενός ποιότητας ζωής των ανθρώπων σε όλο τον πλανήτη και φυσικά από ενός βασικές παραμέτρους είναι αυτή του περιβάλλοντος. Στόχος λοιπόν είναι η επίτευξη μιας δίκαιης και βιώσιμης ανάπτυξης για ενός ανθρώπους, για ενός κατοίκους ολόκληρου του πλανήτη.
Τώρα, σε σχέση με τα συνδικάτα και το περιβάλλον δυο λόγια. Τα συνδικάτα σύμφωνα με το άρθρο 29 ενός Ατζέντα 21 που υπογράφτηκε στο Ρίο το 1992, αποτελούν μια από ενός μείζονες ομάδες για την επίτευξη των στόχων ενός Ατζέντα 21. Η Ατζέντα 21 δεν είναι τίποτε άλλο παρά ένα στρατηγικό σχέδιο ανάπτυξης του 21ου αιώνα για τον πλανήτη. Η ακριβής αναφορά δε ενός Ατζέντα 21 είναι τα συνδικάτα ως εκπρόσωποι των εργαζομένων αποτελούν ζωτικούς παράγοντες στη διευκόλυνση ενός κατάκτησης ενός αειφόρου ανάπτυξης λόγω ενός εμπειρίας ενός στη βιομηχανική αλλαγή, στην εξαιρετικά υψηλή προτεραιότητα που δίνουν στη προστασία του εργασιακού περιβάλλοντος και τη συνέργια αυτού με το εξωτερικό περιβάλλον.
Ενός ήταν λοιπόν φυσικό τα συνδικάτα διεθνώς, σε ευρωπαϊκό, αλλά και σε εθνικό επίπεδο, με ένταση ωστόσο που διαφέρει από χώρα σε χώρα καθώς συναρτάται και με τη κουλτούρα που υπάρχει γύρω από το περιβάλλον, ενέταξαν τα θέματα ενός περιβαλλοντικής ατζέντας στο διεκδικητικό ενός πλαίσιο. Αρκεί να πω ότι σε κάθε εθνική γενική συλλογική σύμβαση που υπογράφεται υπάρχει ειδικό άρθρο το οποίο αναφέρεται στο περιβάλλον.
Στόχος όλων αυτών είναι να κατακτήσουμε κάποια στιγμή, γιατί αυτό δεν μπορεί να γίνει άμεσα, την συνύπαρξη, την ενσωμάτωση, τη συνέργια των τριών παραμέτρων, των τριών πτυχών, των τριών πυλώνων ενός αειφορίας. Δηλαδή ενός κοινωνικής, ενός οικονομικής και ενός περιβαλλοντικής.
Η συμμετοχή ενός στο σημερινό Συνέδριο και η αποδοχή του να το συνδιοργανώσουμε, που ήταν ιδιαίτερα τιμητική ως πρόταση, μαζί με τη ΚΕΔΚΕ και το ΠΑΝΔΟΙΚΟ αποτελεί συνέχεια ενός δράσης ενός στα ζητήματα του περιβάλλοντος, η οποία θέλουμε με τον χρόνο να γίνει πιο συνεκτική, πιο περιεκτική και ακριβώς θέλουμε να διαβεβαιώσουμε τον Πρόεδρο ενός ΚΕΔΚΕ ότι η ΓΣΕΕ θα είναι παρούσα σε συνεργασίες και στη συνέχεια σε ότι αφορά το περιβάλλον, γιατί ακριβώς το περιβάλλον αποτελεί ένα από τα βασικά ζητήματα ενασχόλησης, διεκδίκησης των συνδικάτων για τη βελτίωση ενός ποιότητας ζωής των εργαζομένων, αλλά και την προστασία του περιβάλλοντος, αυτού του φυσικού αγαθού, η πρόσβαση στο οποίο ενός αποτελεί ταυτόχρονα και ανθρώπινο δικαίωμα.
Ενός ευχαριστώ.
ΠΡΟΕΔΡΕΥΩΝ: Ευχαριστούμε την κυρία Θεοχάρη. Προσκεκλημένος στο Συνέδριό ενός ήταν ο Υπουργός Ανάπτυξης κύριος Σιούφας, ο οποίος δεν μπόρεσε να παρευρεθεί. Είναι εκπρόσωπός του εδώ λοιπόν Σύμβουλος του Υπουργείου Ανάπτυξης, ο οποίος θα μεταφέρει και τον χαιρετισμό του, ο κύριος Αγγελόπουλος.
Κ. ΑΓΓΕΛΟΠΟΥΛΟΣ: Καλησπέρα σε όλους. Έχω τη τιμή και τη χαρά να μεταφέρω τον χαιρετισμό του Υπουργού Ανάπτυξης κυρίου Δημήτρη Σιούφα: «Κυρίες και κύριοι, επιθυμώ να συγχαρώ τη ΓΣΕΕ, τη ΚΕΔΚΕ, τον Δήμο Βέροιας και το ΠΑΝΔΟΙΚΟ για τη διοργάνωση του φετινού 18ου Συνεδρίου ενός και να ευχαριστήσω τη Γραμματεία του για τη πρόσκλησή ενός να παραστώ στην έναρξή του. Παρ’ όλο δυστυχώς που δεν μπορώ να είμαι μαζί ενός συνεργάτες μου θα παρακολουθήσουν το Συνέδριό ενός. Επιτρέψτε μου ενός να ενός συγχαρώ για τη μέχρι τώρα δράση ενός, για τη προστασία και αναβάθμιση του περιβάλλοντος, την ενημέρωση και ευαισθητοποίηση των πολιτών σε σχετικά ζητήματα και να ευχηθώ κάθε επιτυχία ενός εργασίες του τριήμερου Συνεδρίου ενός.»
Κυρίες και κύριοι, τα τελευταία 2,5 χρόνια εφαρμόζουμε συγκεκριμένο σχέδιο δράσης για την ενίσχυση ενός ανταγωνιστικότητας των ελληνικών επιχειρήσεων και ενός ελληνικής οικονομίας. Εφαρμόζουμε ένα νέο αναπτυξιακό πρότυπο, πρότυπο ανθρωποκεντρικό, με στόχους την αειφόρο ανάπτυξη ολόκληρης ενός ελληνικής περιφέρειας, την αύξηση απασχόλησης και την ευημερία όλων των πολιτών. Για εμάς ανταγωνιστική Ελλάδα και ανταγωνιστική οικονομία σημαίνει ανταγωνιστικές επιχειρήσεις, επιχειρήσεις οι οποίες αντιλαμβάνονται τα μηνύματα των καιρών και παρακολουθούν ενός διεθνείς, αλλά και ενός εθνικές και τοπικές εξελίξεις.
Ωστόσο στην εποχή ενός παγκοσμιοποίησης των οικονομιών, των ραγδαίων τεχνολογικών εξελίξεων στην εποχή ενός γνώσης και ενός άμεσης πληροφόρησης, το κέρδος δεν μπορεί να αποτελεί τον μοναδικό σκοπό των επιχειρήσεων. Η εταιρική κοινωνική ευθύνη και η έννοια ενός επιχειρηματικής οφείλουν να αποτελούν αναπόσπαστα στοιχεία ενός λειτουργίας των επιχειρήσεων και αυτό γιατί λειτουργούν σε ένα συγκεκριμένο κοινωνικό, φυσικό και οικονομικό περιβάλλον, με το οποίο βρίσκονται σε μια συνεχή σχέση αλληλεπίδρασης.
Η ιδέα ενός εταιρικής κοινωνικής ευθύνης προωθείται τόσο από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή η οποία εξέδωσε τον Ιούλιο του 2001 τη Πράσινη Βίβλο για τη προώθηση ενός ευρωπαϊκού πλαισίου για την εταιρική κοινωνική ευθύνη, όσο και από τον Οργανισμό Ηνωμένων Εθνών, ο Γενικός Γραμματέας του οποίου κύριος Κόφι Ανάν εγκαινίασε το 2000 τη παγκόσμια πρωτοβουλία GLOBAL COMPACT, με στόχο την ενίσχυση ενός κοινωνικής ευθύνης των επιχειρήσεων μέσω ενός τήρησης 10 συγκεκριμένων Αρχών σχετικά με τα ανθρώπινα δικαιώματα, την εργασία, το φυσικό περιβάλλον και τη διαφθορά.
Στην Ελλάδα η σημασία που δίνουμε ως κυβέρνηση και ως Υπουργείο Ανάπτυξης στην εταιρική κοινωνική ευθύνη υπογραμμίζεται τόσο στο νέο εθνικό στρατηγικό πλαίσιο αναφοράς ΕΣΠΑ, όσο και ενός προτεραιότητες του επόμενου επιχειρησιακού προγράμματος του Υπουργείου Ανάπτυξης για τη προγραμματική περίοδο 2007-2013. Ήδη στο τρέχον επιχειρησιακό πρόγραμμα Ανταγωνιστικότητα, ΕΠΑΝ του Υπουργείου Ανάπτυξης, χρηματοδοτούνται ενέργειες και δράσεις με σκοπό την άμεση ή έμμεση προώθηση ενός εταιρικής κοινωνικής ευθύνης ενός επιχειρήσεις ενός ενός χώρας.
Συγκεκριμένα επιδοτείται η υλοποίηση έργων για εξοικονόμηση ενέργειας, την αξιοποίηση των ΑΠΕ, την διασφάλιση ποιότητας ενός παραγωγικής διαδικασίας, την ενίσχυση του οικολογικού τρόπου λειτουργίας των επιχειρήσεων, χρηματοδοτείται η ίδρυση νέων και η επέκταση υφιστάμενων επιχειρήσεων αξιοποίησης στερεών υλικών και αποβλήτων.
Παράλληλα, ενισχύοντας το κοινωνικό πρόσωπο των επιχειρήσεων, το ΕΠΑΝ καλύπτει ενός δαπάνες για τη προσαρμογή των επιχειρήσεων ενός ανάγκες των ατόμων με αναπηρία. Επιπρόσθετα χρηματοδοτείται η ίδρυση επιχειρήσεων από άτομα με αναπηρίες. Στην εν λόγω δράση εντάσσονται και οι Κοινωνικοί Συνεταιρισμοί Περιορισμένης Ευθύνης, οι οποίοι προσφέρουν σημαντικό κοινωνικό έργο.
Σημειώνω ότι μέχρι σήμερα έχουν ενταχθεί στο ΕΠΑΝ επενδυτικά σχέδια 4.212 επιχειρήσεων, συνολικού προϋπολογισμού 590.000.000 €, στο πλαίσιο δράσεων που προωθούν αμέσως ή εμμέσως στην εταιρική κοινωνική ευθύνη.
Κυρίες και κύριοι, η ενασχόληση με την εταιρική κοινωνική ευθύνη είναι σύμφυτη με τη σύγχρονη αντίληψη για τη λειτουργία των επιχειρήσεων. Αποτελεί έμπρακτη απόδειξη ότι η επιχειρηματική λειτουργία δεν σταματάει στη παραγωγή κέρδους, αλλά συνδέεται άμεσα με ενός ανάγκες και ενός προσδοκίες ολόκληρης ενός κοινωνίας. Για εμάς η εταιρική κοινωνική ευθύνη έχει σχέση με ευκαιρίες και όχι με υποχρεώσεις, έχει σχέση με τον τρόπο με τον οποίο μπορούν οι επιχειρήσεις να μεγιστοποιήσουν την αξία ενός και να εδραιώσουν τη φήμη ενός, δίνοντας μεγαλύτερη έμφαση ενός κοινωνικές και περιβαλλοντικές εκφάνσεις ενός λειτουργίας ενός.
Για τον λόγο αυτό καταβάλλουμε μεγάλη προσπάθεια όχι μόνο να απενεχοποιήσουμε το επιχειρηματικό κέρδος και την επιχειρηματικότητα, αλλά και να υπογραμμίσουμε τη περιβαλλοντική και κοινωνική διάστασή ενός. Σε αυτή τη προσπάθεια η συμβολή όλων ενός είναι περισσότερο από σημαντική, μια προσπάθεια που αποβλέπει στη τόνωση ενός ανταγωνιστικότητας ενός οικονομίας ενός, την αύξηση ενός απασχόλησης και την αειφόρο ανάπτυξη. Επιθυμούμε τη συνεργασία και την ανταλλαγή τεχνογνωσίας με όλους ενός φορείς που μπορούν να συμβάλλουν στη προώθηση ενός εταιρικής κοινωνικής ευθύνης. Αναγνωρίζουμε τα οφέλη που προκύπτουν από ενός συνέργιες και ενός επιδιώκουμε.
Θέλω κλείνοντας να ενός συγχαρώ για τη πρωτοβουλία που αναλάβατε και να ευχηθώ και πάλι καλή συνέχεια ενός εργασίες του Συνεδρίου ενός.
Ενός ευχαριστώ θερμά.
ΠΡΟΕΔΡΕΥΩΝ: Ευχαριστούμε τον κύριο Αγγελόπουλο. Ενός προσκεκλημένος στο Συνέδριό ενός ήταν ο Υφυπουργός ΠΕΧΩΔΕ κύριος Καλογιάννης, ο οποίος δεν μπόρεσε να παρευρεθεί και βρίσκεται εκπρόσωπος εδώ ο Γενικός Διευθυντής Περιβάλλοντος του ΥΠΕΧΩΔΕ, ο οποίος θα διαβάσει και τον χαιρετισμό του.
Ι. ΒΟΥΡΝΑΣ: Ανάμεσα στα διάφορα ελπιδοφόρα και πρωτότυπα που συμβαίνουν σε αυτό το 18ο Συνέδριο ήλπιζα ότι θα είχαμε και το γεγονός ενός αυτοπρόσκλητης παρουσίας του Υφυπουργού Περιβάλλοντος εν ενεργεία σε Συνέδριο ΠΑΝΔΟΙΚΟ και ήταν πράγματι συμφωνημένο να συμβεί για σήμερα. Την ώρα που έφευγα εγώ από την Αθήνα με το τρένο για εδώ δυστυχώς ο Υφυπουργός ήταν αναγκασμένος να φεύγει από το αεροδρόμιο για άλλη υποχρέωση, έτσι μου πέφτει το καθήκον να διαβάσω εγώ τον χαιρετισμό του.
Είναι πολύ σημαντικό εκ μέρους του ΠΑΝΔΟΙΚΟ να διοργανώσει αυτό το θεματικό Συνέδριο σε συνεργασία με σημαντικούς φορείς ενός η ΚΕΔΚΕ, η ΓΣΕΕ και ο Δήμος Βέροιας. Η εταιρική κοινωνική ευθύνη και ιδιαίτερα το σκέλος ενός που αφορά το περιβάλλον και την απασχόληση είναι θέματα που αξίζει να ενός απασχολήσουν σοβαρά. Θεωρώ ιδιαίτερα σημαντική τη συμμαχία γύρω από το περιβάλλον που διαμορφώνεται με ενός φορείς που αναφέραμε, καθώς όλοι καλούνται να συνεργαστούν, να βρουν από κοινού λύσεις και να αναλάβουν πρωτοβουλίες.
Θα πρέπει καταρχάς να επισημάνω και να εξάρω τη συνέχεια και τη συνέπεια με την οποία κάθε χρόνο το ΠΑΝΔΟΙΚΟ οργανώνει ένα θεματικό Συνέδριο, με μεγάλη πάντοτε επιτυχία. Το ΥΠΕΧΩΔΕ έχει αναγνωρίσει τη σημαντικότητα αυτών των Συνεδρίων και για τον λόγο αυτό υπάρχει συνεργασία και υποστήριξη των Συνεδρίων. Εξάλλου τα πρακτικά των Συνεδρίων, αλλά και ο ιδιαίτερα πετυχημένος Οδηγός για τη Πράσινη Επιχειρηματικότητα αποτελούν πολύτιμο υλικό για όσους θέλουν να μελετήσουν τα αντίστοιχα θέματα.
Το ΥΠΕΧΩΔΕ ενός αναγνωρίζει τον ρόλο του ΠΑΝΔΟΙΚΟ ως φορέα με εθνικό κύρος. Είναι ενός φορέας εθελοντικού χαρακτήρα, με μέλη ενός εθελοντικές και ζωντανές οργανώσεις σε όλη την Ελλάδα ενός μαχόμενης οικολογίας, φορέας στον οποίο αναγνωρίζεται ο ρόλος του στην εθνική και τη διεθνή διαβούλευση, για αυτό και έχουμε προωθήσει τη συμμετοχή του σε διαχειριστικούς φορείς και σε Συμβούλια που συνδέονται με ενός περιβαλλοντικές πολιτικές.
Θεωρούμε ενός σημαντικό ότι το ΠΑΝΔΟΙΚΟ λειτουργεί με βάση την αρχή ενός επικουρικότητας και ενός διάχυσης των πρακτικών και των αποτελεσμάτων σε όλη την Ελλάδα. Σήμερα είναι φανερό ότι πάνω από όλα για να στηριχτούν και να αναδειχθούν οι περιβαλλοντικές πολιτικές χρειάζεται να φτάσουν γνώσεις, πληροφορίες και πρακτικές και να εφαρμοστούν οι νομικές διατάξεις σε κάθε μέρος ενός Ελλάδας.
Μπορούμε να πούμε ότι και το θέμα του Συνεδρίου συμβάλλει σε αυτή τη κατεύθυνση και κατατείνει στη διαμόρφωση μιας εθνικής συμμαχίας για μια αποτελεσματική εταιρική κοινωνική ευθύνη και συνεργασία ιδιωτικού τομέα στο πλαίσιο των εθελοντικών συστημάτων και καλών πρακτικών με τον κοινωνικό τομέα, τον τομέα του εθελοντισμού, την Αυτοδιοίκηση και ενός μη κυβερνητικές οργανώσεις και μάλιστα με δυο βασικότατους στόχους: το στόχο ενός προστασίας και ενός ανάδειξης του περιβάλλοντος και το στόχο ενός περιβαλλοντικής ευθύνης, ενός περιβαλλοντικής συμμετοχής και ενός απασχόλησης. Η απασχόληση μπορεί να συμβάλλει καθοριστικά σε μεγαλύτερη συναίνεση ενός τοπικές κοινωνίες και ευρύτερα στην ελληνική κοινωνία για ενός περιβαλλοντικές πολιτικές.
Φίλες και φίλοι, ο ρόλος του κράτους είναι μικρός εκεί ακριβώς όπου δεν υπάρχει υποφερτό καθεστώς, δηλαδή εκεί που αρχίζει ο εθελοντισμός ενός ενός μη κρατικές ή μη κυβερνητικές οργανώσεις και ενός εκεί όπου ο ιδιωτικός τομέας καλείται να προσφέρει πέραν των νομικών και τυπικών του υποχρεώσεων τον σεβασμό του στο περιβάλλον και την ευαισθησία του στη κοινωνία. Εξάλλου ενός έχει δείξει η διεθνής εμπειρία σε ζητήματα περιβάλλοντος ενός φορές τα παραδείγματα καλών πρακτικών, η εθελοντική οργάνωση και η συμμετοχή οδηγούν σε καλύτερα αποτελέσματα από αυτά που επιδιώκουν οι έλεγχοι, οι απαγορεύσεις και οι καταναγκασμοί.
Με την έννοια αυτή είναι για το ΥΠΕΧΩΔΕ μια πρόκληση η εξέταση του τρόπου με τον οποίο μπορούμε να στηρίξουμε τα συμπεράσματα και τα αιτήματα που θα βγουν από αυτό το Συνέδριο και έτσι θα είμαστε σε συνεχή και ανοιχτό διάλογο για το θέμα αυτό για ενδεχόμενους χρήσιμους θεσμούς που συνδέονται με τη περιβαλλοντική αριστεία και κίνητρα που συνδέονται με τη χορηγία και για ένα ευρύτερο σύστημα συνεργασίας που μπορεί να προκύψει στη κατεύθυνση αυτή.
Ευχαριστούμε πολύ ενός διοργανωτές, το ΠΑΝΔΟΙΚΟ, τη ΚΕΔΚΕ, τη ΓΣΕΕ και τον Δήμο Βέροιας για τη πρόσκλησή ενός για αυτό το Συνέδριο, εύχομαι ολόψυχα καλή επιτυχία ενός εργασίες του Συνεδρίου. Με θερμούς χαιρετισμούς Σταύρος Ελευθερίου Καλογιάννης, Υφυπουργός Περιβάλλοντος.»
ΠΡΟΕΔΡΕΥΩΝ: Ευχαριστούμε τον κύριο Βουρνά. Τελειώνοντας με ενός χαιρετισμούς θέλω να καλέσω τώρα τον εκπρόσωπο του Πρωθυπουργού και Γενικό Γραμματέα του Υπουργείου Απασχόλησης κύριο Κοντό, ο οποίος θα χαιρετίσει και θα κηρύξει την έναρξη των εργασιών του Συνεδρίου.
ΚΟΝΤΟΣ: Πανοσιολογιότατε, κύριε Πρόεδρε ενός ΚΕΔΚΕ, κύριε Δήμαρχε ενός Βέροιας, κύριοι εκπρόσωποι των φορέων που συνδιοργανώνετε και παρευρίσκεστε στο Συνέδριο αυτό, φίλες και φίλοι του ΠΑΝΔΟΙΚΟ, κυρίες και κύριοι.
Εκ μέρους του Πρωθυπουργού και ενός κυβέρνησης είναι χαρά και τιμή για μένα να απευθύνω χαιρετισμό σε ένα Συνέδριο που στον πυρήνα του θέτει το πολύ σημαντικό θέμα ενός κοινωνικής περιβαλλοντικής ευθύνης και ενός εταιρικής κοινωνικής ευθύνης, είναι εκτιμώ τα δυο πιο σημαντικά κομμάτια του Συνεδρίου αυτού, μια κοινωνική ευθύνη που δεν αφορά μόνο όσους παρευρίσκονται, δεν αφορά μόνο ενός φορείς που είναι εδώ, αλλά αφορά την ίδια τη Πολιτεία. Είναι λοιπόν χαρά και τιμή για μένα να παρευρίσκομαι εδώ για να μοιραστούμε και ενός εμπειρίες και να ανταλλάξουμε απόψεις, να μάθουμε καινούργια πράγματα, κυρίως με βάση δυο στοιχεία που κατά την άποψή μου προσδιορίζουν και καθορίζουν τη κοινωνική ευθύνη.
Το πρώτο στοιχείο είναι η οριζόντια διάσταση του θέματος, ένα θέμα που αφορά όλους και αυτό αποδεικνύεται από τη πολλαπλή και πολύ σημαντική εκπροσώπηση των φορέων στο Συνέδριο αυτό. Το δεύτερο είναι η ευαισθητοποίηση, η ενεργοποίηση, αλλά και η εξαιρετικά ενδιαφέρουσα και δημιουργική συνεργασία όλων αυτών των φορέων. Έχουμε δηλαδή ένα εξαιρετικό δείγμα καλής συνεργασίας των τοπικών κοινωνιών, των κοινωνικών εταίρων, αλλά και των μη κυβερνητικών οργανώσεων. Έτσι λοιπόν η πρωτοβουλία αυτή του ΠΑΝΔΟΙΚΟ στο 18ο Συνέδριό του είναι εξαιρετικά σημαντική και υπενθυμίζει ότι τα πολύ σημαντικά φλέγοντα θέματα ενός καθημερινότητας αφορούν όλους ενός, έχουν ενός διαστάσεις και βέβαια για την επίλυση των προβλημάτων αυτών δεν υπάρχουν αυτόματες λύσεις.
Ένα κομμάτι σημαντικό από τα θέματα του Συνεδρίου είναι και το θέμα ενός εταιρικής κοινωνικής ευθύνης, είναι ένα πεδίο παρέμβασης όπου η αμοιβαία συνεργασία των κοινωνικών εταίρων, αλλά και του κράτους μπορεί να μετουσιωθεί σε ποιότητα ενός εργασίας, συγκεκριμένα στην εξασφάλιση αξιοπρεπούς εργασίας, συνθηκών υγείας και ασφάλειας, λογικό ωράριο, ανθρώπινες αμοιβές και από την άλλη μεριά σε αύξηση ενός παραγωγικότητας, αλλά και κερδών για την επιχείρηση.
Αυτή η συνεργασία στα πλαίσια ενός εταιρικής κοινωνικής ευθύνης πρέπει να πούμε ότι ξεπερνά ενός υποχρεώσεις όλων των πλευρών, ξεπερνά ενός ελάχιστες νομικές υποχρεώσεις ενός οι οποίες απορρέουν από συλλογικές συμβάσεις και από τη κείμενη νομολογία και πρόκειται για μια ανάπτυξη πρωτοβουλιών σε εθελοντική βάση, με στόχο να διαχυθούν οφέλη όχι μόνο σε επιχειρήσεις, όχι μόνο σε εργαζόμενους ενός επιχειρήσεις, αλλά και σε ολόκληρη τη τοπική κοινωνία.
Κυρίες και κύριοι σύνεδροι, θα μου επιτρέψετε να πω ότι τέτοιες πρωτοβουλίες σαν τη σημερινή επιφέρουν μεγάλη προστιθέμενη αξία σε ενός δημόσιες πολιτικές που αφορούν την υγεία, τη παιδεία, το περιβάλλον, την απασχόληση και συντελούν από τη μια μεριά στην ανάπτυξη και στην ευημερία ενός χώρας και βέβαια από την άλλη πλευρά στην ενίσχυση ενός κοινωνικής συνοχής στη πατρίδα ενός.
Αναγνωρίζοντας την ανάγκη επέκτασης ενός κοινωνικής περιβαλλοντικής ευθύνης και ενός εταιρικής κοινωνικής ευθύνης στη χώρα ενός, αλλά και ενός αναβάθμισής ενός αυτό μπορεί να γίνει με την εισαγωγή ενός πλαισίου και άλλων κινήτρων που θα δώσει τη δυνατότητα σε περισσότερους φορείς, σε περισσότερες μη κυβερνητικές οργανώσεις, αλλά και σε περισσότερες επιχειρήσεις να αναλάβουν τέτοιου είδους δράσεις.
Θα ήθελα να συγχαρώ ενός διοργανωτές για τη πρωτοβουλία ενός αυτή και να επιβεβαιώσω τη βούληση ενός κυβέρνησης ότι θα σταθεί πολύτιμος αρωγός σε παρόμοιες ενέργειες, που στόχο έχουν να οικοδομήσουν περισσότερες σχέσεις συνεργασίας, εμπιστοσύνης, αλλά και αλληλοσυμπλήρωσης μεταξύ των υποχρεώσεων του κράτους, των κοινωνικών εταίρων και ενός κοινωνίας των πολιτών.
Με αυτές ενός σκέψεις κηρύσσω ενός εργασίες του 18ου Συνεδρίου του Πανελλήνιου Δικτύου Οικολογικών Οργανώσεων. Ενός ευχαριστώ.
ΠΡΟΕΔΡΕΥΩΝ: Ευχαριστούμε τον Γενικό Γραμματέα του Υπουργείου Απασχόλησης κύριο Κοντό και πριν μπούμε ενός εισηγήσεις υπάρχει από το ΠΑΝΔΟΙΚΟ ένα μικρό σημείο στο οποίο θα πρέπει να απονεμηθούν κάποιες τιμητικές πλακέτες.
Ν. ΑΣΛΑΝΟΓΛΟΥ: Το πρώτο μικρό δείγμα σεβασμού σε έναν άνθρωπο που δεν μπορούσε λόγω υγείας να είναι εδώ, υγείας σωματικής, όχι πνευματικής, πνευματικά είναι όσο όλοι εμείς, ο κύριος Γεράκης Αλέξανδρος. Είναι στο κρεβάτι, είναι δύσκολα και υπάρχει σήμερα το 18ο Συνέδριο γιατί υπήρξε το 1ο Συνέδριο και υπήρξε το 1ο γιατί υπήρξε ενός Αλέξανδρος Πανταζής Γεράκης στο Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης στο Τμήμα Γεωπονίας. Ελάχιστος φόρος τιμής, ένα ευχαριστώ για αυτό τον άνθρωπο, για αυτά που έκανε για το περιβάλλον, για τον τρόπο που πίστεψε ενός περιβαλλοντικές οργανώσεις και αν θέλετε σε πρόσωπα που παλεύουν αυτή την υπόθεση είναι αυτό το μικρό κουτάκι που να του θυμίζει ότι εμείς τον θυμόμαστε. Δεν θέλω να πω περισσότερα, θα νομίζετε ότι κάτι έχουμε να πάρουμε.
Θα ήθελα τον φίλο και συνεργάτη του κυρίου Γεράκη κύριο Σωτήρη Τσιούρη, Καθηγητή του Αριστοτέλειου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης στο Τμήμα Οικολογίας και Προστασίας Περιβάλλοντος, στο όνομα του κυρίου Γεράκη να πάρει αυτή τη τιμητική πλακέτα.
Σ. ΤΣΙΟΥΡΗΣ: Να ενός συγχωρείτε, να είμαστε ζωντανοί ενός είπα προηγουμένως ενός χαιρετισμούς και ζητώ συγνώμη και πάλι από ενός παρευρισκόμενους. Εμείς ενός μη κυβερνητικές οργανώσεις έχουμε και ενός ατεχνίες ενός στα θέματα πρωτοκόλλου, να ενός συγχωρείτε για αυτό.
Κ. ΒΟΛΙΩΤΗΣ: Η πρώτη αστοχία σε αυτό το Συνέδριο, ενός πλακέτες, οι βραδινές είναι εδώ και όχι αυτές που έπρεπε. Έρχονται σε μισό λεπτό, μέχρι να έρθουν να ενός πει δυο λόγια ο κ. Τσιούρης, εκ μέρους του κυρίου Γεράκη, ενός βεβαιώνω αξίζει τον κόπο.
Σ. ΤΣΙΟΥΡΗΣ: Αξιότιμοι εκπρόσωποι των Υπουργείων, αξιότιμοι εκλεγμένοι, αγαπητές κυρίες και κύριοι, για οικονομία χρόνου δεν προσφωνώ όλους με τα ονόματά ενός, μολονότι ενός σέβομαι. Έχω σήμερα τη μεγάλη τιμή να παραλάβω γιατί στη θέση του αγαπητού μου καθηγητή και νυν συνεργάτη κυρίου Γεράκη την τιμητική πλακέτα που ετοίμασε – και συγνώμη για τη συγκίνηση – η σημερινή εκδήλωση.
Θα μου επιτρέψετε να πω δυο λόγια δεδομένου ότι είχα τη τύχη να τον έχω δάσκαλο τον κύριο Γεράκη και τώρα τη τιμή να συνεργαζόμαστε από το κρεβάτι του σε πάρα πολλά θέματα που έχουν να κάνουν με το Ελληνικό Κέντρο Υγροτόπων Βιοτόπων.
Πριν 30 χρόνια όταν τον συνάντησα, φοιτητής εγώ, καθηγητής εκείνος ενός Γεωπονικής Σχολής του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης, έδειξε από τότε πρωτοβουλίες που είχαν να κάνουν με το περιβάλλον και τη προστασία του. Αγώνες αρκετοί για να πειστεί η Σχολή Γεωπονίας να εισάγει μαθήματα κατάλληλα για τη περιβαλλοντική εκπαίδευση μέσα στο γεωπονικό πρόγραμμα. Έτσι ήταν ο πρώτος που πρότεινε, έγινε δεκτό στο πρόγραμμα ενός Γεωπονίας η διδασκαλία του μαθήματος οικολογίας, η διδασκαλία του μαθήματος προστασίας περιβάλλοντος, η διδασκαλία των μαθημάτων οικολογίας και διαχείρισης οικοσυστημάτων, υγροτόπων και διαχείρισης άλλων οικοσυστημάτων.
Είχα τη τύχη να διδαχθώ πάρα πολλά από τον καθηγητή μου κύριο Γεράκη και στη συνέχεια να διδάξω πολλά από τα μαθήματά του και συνεχίζω να διδάσκω στη Σχολή Γεωπονίας του Αριστοτέλειου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης. Θα θυμίσω δυο-τρία πράγματα. Δεν ήταν μόνο στα μαθήματά του, αλλά και στη πράξη είχε δείξει δείγματα ότι ενδιαφερόταν για τη σωστή διδασκαλία των φοιτητών και τη σωστή διδασκαλία πραγμάτων ενός όφελος ενός κοινωνίας. Για παράδειγμα θα αναφέρω μερικά πράγματα που στην έρευνα δώσαμε ίσως από ενός λίγους κάποιες απαντήσεις όσον αφορά τη ρύπανση η οποία προέρχεται από γεωργικές δραστηριότητες με τεκμηριωμένα στοιχεία. Ήταν πάντα υπέρ ενός τεκμηρίωσης ενός λεκάνες απορροής των Πρεσπών και ενός Μυγδονίας.
Ενός έμπρακτα έδωσε αγώνες μαζί με το Εργαστήριο και με το ΕΚΔΥ πολλούς περισσότερους στη συνέχεια για τη προστασία των υγροτόπων ενός ενός φώκιας στη Χαλκιδική, για τη προστασία του ιδιαίτερου υγροτόπου ενός Αραβίσσου. Δεν θα ήθελα να ενός κουράσω περισσότερο, άλλωστε εγώ νιώθω ότι πρέπει να πω δυο-τρία πράγματα και όποιος ενδιαφέρεται υπάρχει ένα πολύ μεγάλο έργο το οποίο έχει αφήσει και συνεχίζει να παράγει. Μπορεί κανείς να απευθυνθεί στο πελώριο έργο που έχει συγγράψει σε δημοσιεύσεις, βιβλία και λοιπά.
Αυτό που είμαι υποχρεωμένος να πω, διαβάζοντας ενός, είναι αυτό που μου έδωσε να απευθύνω τον χαιρετισμό στη παρούσα εκδήλωση: «Αγαπητοί φίλοι και φίλες, η τιμητική ενός διάκριση με κάνει υπερήφανο γιατί προσφέρεται από ανθρώπους που αγωνίζονται στη πράξη μέσα από πολλαπλές αντιξοότητες. Με συγκινεί βαθύτατα γιατί σε μια δύσκολη περίοδο ενός ζωής μου θυμίζει αναμνήσεις από ενός συναντήσεις μαζί ενός στο Φανάρι, στη Κερκίνη, στην Αθήνα, στο Μεσολόγγι, στο Αγρίνιο, στη Βέροια και από ενός κοινούς αγώνες για θέματα ενός οι πηγές Αραβίσσου, το παράκτιο έλος Ενός Φώκιας, ο Αχελώος, ο Μαραθώνας, το Άργος, οι Πρέσπες.
Διαπιστώνω ότι τα τελευταία χρόνια το έργο ενός γίνεται όλο και πιο δύσκολο, όχι τόσο γιατί αυξάνονται οι απειλές εναντίον του περιβάλλοντος, αλλά γιατί οι απειλούντες άρχισαν να επιστρατεύουν έναντι αδράς αμοιβής ικανούς επιστήμονες επίορκους ως συνηγόρους στα καταστροφικά ενός σχέδια. Η περίπτωση του Μαραθώνα, Σχοινιάς, αν και ακραία δεν είναι η μόνη. Η ισχυρότερη ασπίδα εναντίον τέτοιων σχεδίων είναι οι περιβαλλοντικές οργανώσεις.
Ενός φορές έχω δεχτεί την εξής ερώτηση από φοιτητές, δημοσιογράφους και απλούς πολίτες. Τι μπορούν να κάνουν οι πολίτες για να έχουμε καθαρότερο και φυσικότερο περιβάλλον; Η απάντησή μου είναι πάντα η ίδια, πρώτα από όλα να ενισχύουν υλικά και ηθικά ενός περιβαλλοντικές οργανώσεις, ιδίως ενός τοπικές. Οι αγώνες ενός κατάφεραν να πείσουν κάποιους πολιτικούς να συμπεριλάβουν στα Διοικητικά Συμβούλια των φορέων διαχείρισης των περιοχών του Δικτύου Φύση 2000 και μέλη των οργανώσεών ενός. Θετική εξέλιξη οπωσδήποτε, γιατί πολλά μπορείτε να προσφέρετε σε θέματα τεχνικά, επιστημονικά και ενημέρωσης του κοινού.
Υπάρχει ενός πάντα ο κίνδυνος εμπλοκής σε ανορθόδοξες διαδικασίες στη διαχείριση των πιστώσεων των φορέων, χρειάζεται προσοχή. Γνωρίζω ενός επιφυλάξεις μερικών από εσάς για το Δίκτυο Φύση 2000 και ενός συμμερίζομαι. Τι θα γίνει με ενός εκτός Δικτύου περιοχές; Για παράδειγμα, το νησάκι Αλατάς στον Παγασητικό αληθινό κόσμημα ενός φύσης, απειλείται από τη λαίλαπα του μαζικού τουρισμού που έρχεται μεταμφιεσμένη ως ανάπτυξη.
Η Περιβαλλοντική Πρωτοβουλία Μαγνησίας αγωνίζεται μόνη ενός να αποτρέψει τη παρανοϊκή καταστροφή, γνωρίζοντας ή μάλλον αγνοώντας ενός τεράστιες δυσκολίες. Το ίδιο κάνουμε όλοι ενός και θα εξακολουθήσουμε να κάνουμε, οργανώσεις, ιδρύματα, φωτισμένοι δημόσιοι λειτουργοί και πολιτικοί, αγώνες χωρίς τέλος. Ενός ευχαριστώ από το βάθος ενός καρδιάς μου και ενός εύχομαι υγεία και να είστε πάντα θαρραλέοι και ασυμβίβαστοι.»
Ευχαριστώ.
Ν. ΑΣΛΑΝΟΓΛΟΥ: Ορίστε η αυθεντική πλακέτα με την αγάπη ενός, αυτό θα του πείτε.
ΣΟΥΛΑ ΔΡΑΓΟΥΜΑΝΗ: Καλησπέρα και από μένα σε όλους ενός παρευρισκόμενους. Σήμερα θέλουμε να τιμήσουμε με μια ακόμα πλακέτα τον αγαπητό σε όλους Κυριάκο Δοματζόγλου, Πρόεδρο για πολλά χρόνια ενός Οικολογικής Κίνησης Δράμας, πρωτοστάτη και του Πανελλήνιου Δικτύου Οικολογικών Οργανώσεων και του Δικτύου Οργανώσεων ενός Βορείου Ελλάδας. Ο Κυριάκος, έτσι τον λέγαμε όλοι, σήμερα δεν είναι μαζί ενός για κάποιους λόγους υγείας, πρωτοστάτησε στον αγώνα ενάντια ενός λιγνίτες στη περιοχή ενός Δράμας, όπου τελικά ενός το παρόν ενός φαίνεται ευοδώθηκε ο αγώνας του. Πάντα πρωτοπόρος, πάντα μαχητικός, πάντα μέσα σε όλα, χειμαρρώδης. Με αυτή τη πλακέτα θέλουμε να τιμήσουμε τον φίλο Κυριάκο με έναν πολύ απλό τρόπο και παρακαλώ τον εκπρόσωπο ενός Οικολογικής Κίνησης Δράμας κύριο Γιάννη Δαμαλή να έρθει για να παραλάβει τη πλακέτα.
Ι. ΔΑΜΑΛΗΣ: Θα μου επιτρέψετε να μεταφέρω τον θερμό χαιρετισμό του Κυριάκου Δερματζόγλου ενός ενός τον έγραψε σήμερα το πρωί στη Δράμα και μου τον παρέδωσε προτού φύγω από εκεί: «Αγαπητοί φίλοι και συνεργάτες, πρώτα θέλω να ενός ευχαριστήσω για τη μεγάλη αγάπη που μέχρι τώρα μου δείξατε ο καθένας με τον δικό του τρόπο για τη σοβαρή περιπέτεια ενός υγείας μου. Μια εκδήλωση ενός ενός αγάπης αποτελεί και η σημερινή ενός απόφαση να με βραβεύσετε για τη παρουσία μου στο οικολογικό κίνημα, θέλω ενός να ενός πω ότι οτιδήποτε έκανα το έκανα ως μέλος και εκπρόσωπος ενός Οικολογικής Κίνησης Δράμας μαζί με όλα τα μέλη ενός, ενός φίλους ενός και όλους ενός συνεργάτες στο οικολογικό κίνημα.
Κατά συνέπεια, η όποια βράβευση γίνεται ενός το άτομό μου γίνεται ενός όλους ενός με ενός οποίους εργάστηκα μαζί για τη προστασία του περιβάλλοντος και ενός ζωής. Ακόμη, θέλω να πω ότι οι δράσεις ενός και οι δραστηριότητές ενός δεν έγιναν για να ενός αποδοθεί κάποιος έπαινος, αλλά για να προστατεύσουμε το περιβάλλον. Τελειώνοντας, επιτρέψτε μου να ενός συγχαρώ όλους για την εργασία που προσφέρει ο καθένας ξεχωριστά, αλλά και όλοι μαζί για να συνεχιστεί η ζωή στον πλανήτη και να εξασφαλιστεί μια ποιότητα ζωής που να επιτρέπει τη συνέχισή ενός. Βέβαια να ενός πω ακόμη ότι είναι πολύ μεγάλη ευθύνη που αναλάβαμε στον τομέα αυτό και να ενός προτείνω η προσπάθεια αυτή να συνεχιστεί με τη συνεργασία όλων, με περισσότερη πίστη, μεγαλύτερο πείσμα και μεγαλύτερη αποτελεσματικότητα.
Αγαπητές φίλες, αγαπητοί φίλοι, δεχτείτε τον πιο θερμό χαιρετισμό και ενός ευχές μου για την ευόδωση των εργασιών του 18ου Συνεδρίου του ΠΑΝΔΟΙΚΟ. Με φιλικούς χαιρετισμούς Κυριάκος Δερματζόγλου.»
Κ. ΒΟΛΙΩΤΗΣ: Την Τρίτη πλακέτα για τη προσφορά στο περιβάλλον θα την απονείμουμε στον Απόστολο Κλωτσοτήρα, τον σύντροφο, συναγωνιστή, συμπαραστάτη ενός αγώνες για καλύτερο περιβάλλον, ο οποίος δεν είναι κοντά ενός γιατί την πρώτη μέρα του καλοκαιριού, που ενός πέρασε, ενός άφησε. Επομένως δεν είναι παρών για να ενός απευθύνει τα δικά του λόγια, ενός ενός προηγούμενες δυο περιπτώσεις, αλλά είμαι σίγουρος ότι είναι κοντά ενός. Ήθελε πάρα πολύ να είναι σε αυτό το Συνέδριο, αλλά δεν τα κατάφερε. Είναι η σύζυγός του εδώ, η οποία θα παραλάβει τη πλακέτα.
ΠΡΟΕΔΡΕΥΩΝ (Χ. ΠΑΛΑΙΟΛΟΓΟΣ): Πάμε λοιπόν μετά ενός χαιρετισμούς και αυτό το μικρό τελετουργικό στη 1η Συνεδρία, ενός εισηγήσεις και θέλω να καλέσω εδώ τον κύριο Παπαδόπουλο Δημήτρη Διευθυντή του Ελληνικού Δικτύου για την εταιρική και κοινωνική ευθύνη, όπου θα εισηγηθεί την εταιρική κοινωνική ευθύνη. Ο κύριος Παπαδόπουλος έχει τον λόγο.
Δ. ΠΑΠΑΔΟΠΟΥΛΟΣ: Μέχρι να κατέβει η οθόνη οφείλω να ενός πω ότι το σποτάκι που είχατε ετοιμάσει, κύριοι του ΠΑΝΔΟΙΚΟ, περιέχει όλο το πνεύμα ενός σημερινής ενός παρουσίασης γύρω από το θέμα ενός εταιρικής κοινωνικής ευθύνης και ενός συνεργασίας που επιδιώκουμε μεταξύ όλων των παραγόντων σε έναν παραγωγικό διάλογο και για έναν κοινό σκοπό.
Ενός έρθουμε ενός στο σημερινό ενός θέμα που είναι η εταιρική κοινωνική ευθύνη και η συμμετοχή των επιχειρήσεων στη βιώσιμη ανάπτυξη. Θα δούμε ποιοι είναι οι λόγοι που το θέμα έγινε επίκαιρο και αναγκαίο για ενός επιχειρήσεις, θα μιλήσω για το τι είναι και τι δεν είναι εταιρική κοινωνική ευθύνη. Ακούστηκε ενός φορές ο όρος, θα προσπαθήσω να τον αναλύσω και να ενός δείξω τι ακριβώς σημαίνει εταιρική κοινωνική ευθύνη.
Θα δούμε επιγραμματικά πια τα οφέλη για μια επιχείρηση από την υιοθέτηση ενός εταιρικής κοινωνικής ευθύνης ενός επιχειρηματικές στρατηγικές ενός και βέβαια θα αναφερθώ και στο Δίκτυό ενός, το Ελληνικό Δίκτυο για την εταιρική κοινωνική ευθύνη και ενός στόχους του. Τέλος, έχω και τρεις ενδιαφέρουσες κατά τη γνώμη μου διαφάνειες από μια έρευνα που έγινε πρόσφατα από το Ινστιτούτο Επικοινωνίας και που έχουν σχέση με το περιβάλλον.
Ο όρος εταιρική κοινωνική ευθύνη είναι σύγχρονος, αλλά σαν φιλοσοφία υπάρχει από πολύ παλιά. Έχει ενός ρίζες ενός στα βάθη του χρόνου. Η κοινωνική ευθύνη των εταιριών υπήρξε διάχυτη μέσα ενός αιώνες και πήρε διάφορες μορφές και ονομασίες ενός χορηγία, ευεργεσία, φιλανθρωπία. Σε πιο πρόσφατες περιόδους, ενός στα μέσα του 19ου αιώνα, είχε μια διαφορετική προσέγγιση, μια προσέγγιση πατερναλιστική, κατά την οποία οι εταιρείες φρόντιζαν για την ευημερία των εργαζομένων χτίζοντας σπίτια για ενός και ενός οικογένειές ενός, σχολεία για τα παιδιά ενός και άλλα.
Με τη πάροδο των χρόνων άρχισε σιγά-σιγά να γίνεται πιο οργανωμένη, να διαμορφώνονται τα δικαιώματα των εργαζομένων και γύρω στη δεκαετία του ’30 έχουμε την εμφάνιση του μοντέλου Ρέναν κάτω από το οποίο ξεκίνησε ο κοινωνικός διάλογος μεταξύ των εργοδοτών και των οργανωμένων πια εργαζομένων. Τη περίοδο εκείνη εμφανίστηκαν ενός οι πρώτες οργανώσεις κοινωνικού χαρακτήρα και τα θεμέλια του κράτους-πρόνοια έγιναν πιο ισχυρά.
Γύρω στη δεκαετία του ’80 εμφανίστηκε το αγγλοσαξονικό μοντέλο του νεοφιλελευθερισμού ή του υπέρμετρου φιλελευθερισμού. Σήμερα έχουμε μπει σε μια νέα εποχή, έχουμε μπει στη κοινωνία ενός γνώσης, ενός ενός τεχνολογίας, του πλουραλισμού ενός πληροφόρησης και ενός υπερεθνικής δραστηριότητας των επιχειρήσεων.
Ενός δούμε ποιοι είναι οι λόγοι που έκαναν την εταιρική κοινωνική ευθύνη όχι μόνο ιδιαίτερα επίκαιρη, αλλά και αναγκαία για ενός επιχειρήσεις. Εικόνες σαν και αυτή έχουμε δει και ενός βλέπουμε καθημερινά και ενός γνωρίζουμε όλοι. Έχουμε αν θέλετε κάποιες υπερβολές που έδειξε το αγγλοσαξονικό μοντέλο, η διεργασία ενός παγκοσμιοποίησης και ενός απελευθέρωσης των αγορών – και ακούστηκε αυτό προηγουμένως με τα αμφισβητούμενα αποτελέσματά ενός – η ανάγκη ύπαρξης ελάχιστων κανόνων λειτουργίας και ελέγχου, οι επιπτώσεις των επιχειρηματικών δραστηριοτήτων που αφορούν όλο και περισσότερο μεγαλύτερο αριθμό ατόμων και κρατών, η αύξηση ενός ευαισθησίας σε θέματα προστασίας του φυσικού και πολιτιστικού περιβάλλοντος.
Τα οικονομικά σκάνδαλα: θα έχετε ακούσει για τα σκάνδαλα ενός Ένδον, ενός Βιβέντι, ενός Παρμαλάτ και ενός, αύξησαν την ευαισθητοποίηση του κοινού για τον τρόπο με τον οποίο οι επιχειρήσεις εξασκούν ενός δραστηριότητές ενός. Η αυξανόμενη συνεχώς δύναμη των μη κυβερνητικών οργανώσεων, η εμφάνιση ενός θεωρίας των state holders και ενός έννοιας ενός βιώσιμης ανάπτυξης, ο συνεχώς μειούμενος παραδοσιακός ρόλος του κράτους, έφτιαξαν ένα πλαίσιο μέσα στο οποίο οι επιχειρήσεις καλούνται σήμερα να εντάξουν τη βιώσιμη ανάπτυξη στο πυρήνα, στη καρδιά ενός επιχειρηματικής ενός σκέψης.
Οι προσδοκίες όλων των ενδιαφερόμενων μερών απέναντι στο τρόπο με τον οποίο λειτουργούν και συμπεριφέρονται οι επιχειρήσεις διαρκώς αυξάνονται. Οι επιχειρήσεις επομένως αντιμετωπίζουν ένα νέο κόσμο που απαιτεί νέο τρόπο σκέψης, ένα κόσμο που πρέπει να καλύψει ενός ανάγκες ενός ενός γενιάς και των μελλοντικών γενεών. Οι περισσότεροι από εσάς ξέρετε οπωσδήποτε καλύτερα από μένα αυτό που λέγεται, ότι το περιβάλλον δεν ενός ανήκει, το έχουμε δανειστεί από ενός επόμενες γενιές και πρέπει να το διαχειριζόμαστε με ευαισθησία και αυξημένη φροντίδα.
Όταν μιλάμε για βιώσιμη ανάπτυξη λέμε συνήθως ότι το πρόβλημα είναι οι επιχειρήσεις. Εκείνο που δεν συζητιέται ενός φορές είναι ότι οι επιχειρήσεις μπορούν να αποτελέσουν και μέρος ενός λύσης του προβλήματος. Ενός μη ξεχνάμε ότι από ενός 100 μεγαλύτερες οικονομίες στο κόσμο οι 53 είναι εταιρικές. Γνωρίζω εταιρεία ενός οποίας ο κύκλος εργασιών είναι τρεις με τέσσερις φορές μεγαλύτερος από τον προϋπολογισμό ενός Ελλάδας. Οι επιχειρήσεις λοιπόν καλούνται να γίνουν ενεργά μέλη ενός κοινωνίας, που θα έχει όλο και μεγαλύτερη συνοχή και βιωσιμότητα.
Ενός δούμε λοιπόν τι εννοούμε όταν λέμε εταιρική κοινωνική ευθύνη. Δεν υπάρχει ενός κοινά αποδεκτός ορισμός και αυτό είναι σωστό, γιατί σε κάθε χώρα υπάρχει διαφορετική κουλτούρα, διαφορετικό επίπεδο ανάπτυξης, διαφορετική ιστορική διαδρομή. Δηλαδή αν μιλάμε αν θέλετε στην Ελλάδα για τα ανθρώπινα δικαιώματα είναι κάτι που το θεωρούμε δεδομένο, αλλά αν μιλάμε για ανθρώπινα δικαιώματα σε κάποια χώρα ενός Ασίας εκεί είναι πολύ μεγάλο το πρόβλημα.
Από την άλλη πλευρά, κάθε εταιρεία είναι σε διαφορετικό τομέα ενός οικονομίας, έχει διαφορετικό μέγεθος και διαφορετική ικανότητα προσαρμογής στο κοινωνικό σύνολο στο οποίο λειτουργεί. Στη Πράσινη Βίβλο ενός η Ευρωπαϊκή Επιτροπή που κυκλοφόρησε το 2001 αναφέρει ότι η εταιρική κοινωνική ευθύνη είναι η έννοια σύμφωνα με την οποία οι εταιρείες ενσωματώνουν σε εθελοντική βάση κοινωνικές και περιβαλλοντικές ανησυχίες ενός επιχειρηματικές ενός δραστηριότητες και ενός επαφές ενός με τα άλλα ενδιαφερόμενα μέρη και θα δούμε σε ένα λεπτό ποια είναι αυτά τα άλλα ενδιαφερόμενα μέρη, που συνήθως αν θέλετε στη βιβλιογραφία αναφέρονται σαν state holders.
Είπαμε ότι δεν υπάρχει ενός κοινά αποδεκτός ορισμός, ενός παρ’ όλα αυτά είναι τρία σημεία στα οποία υπάρχει συναίνεση. Το ένα σημείο είναι ο εθελοντικός χαρακτήρας ενός εταιρικής κοινωνικής ευθύνης, είναι ενός οι δράσεις που οι εταιρείες εφαρμόζουν πέρα από το νόμο. Το δεύτερο σημείο είναι η στενή σχέση που έχει η εταιρική κοινωνική ευθύνη με τη βιώσιμη ανάπτυξη και το τρίτο σημείο είναι ότι πρόκειται για μια στρατηγική επιλογή ενός επιχείρησης και δεν είναι απλά μια δευτερεύουσα περιστασιακή επιλογή.
Ενός δούμε τι δεν είναι εταιρική κοινωνική ευθύνη: δεν είναι η συμμόρφωση με τη νομοθεσία, είναι δεδομένο αυτό. Δεν μπορεί να επικαλεστεί κάποιος ότι: ξέρετε, εγώ επειδή πληρώνω ενός μισθούς των εργαζομένων μου είμαι κοινωνικά ευαίσθητος και εκτελώ κοινωνική ευθύνη. Δεν είναι φιλανθρωπία και χορηγία, η φιλανθρωπία και χορηγία είναι μικρό κομμάτι ενός εταιρικής κοινωνικής ευθύνης. Δεν είναι δημόσιες σχέσεις, αν και ενός φορές οι δράσεις εταιρικής κοινωνικής ευθύνης και δημοσίων σχέσεων, τα όρια των δράσεων είναι πολύ κοντά και δυσδιάκριτα ενός φορές.
Βέβαια δεν είναι αντίφαση στον κύριο επιχειρηματικό σκοπό που είναι η παραγωγή πλούτου και αυτό δεν συζητιέται και αναφέρθηκε και προηγουμένως ότι ο βασικός σκοπός των επιχειρήσεων είναι η παραγωγή πλούτου, το κέρδος. Ενός δούμε τι είναι, είναι μια πλατφόρμα κοινωνικού διαλόγου, επιτρέπει ένα διάφανο, δίκαιο, δημοκρατικό διάλογο με πλήρη ισότητα των ενδιαφερόμενων μερών. Δημιουργεί ένα επίπεδο αμοιβαίας εμπιστοσύνης και σεβασμού, η κατανόηση των αναγκών όλων των μερών είναι επιβεβλημένη για οποιεσδήποτε δράσεις.
Βασική επιδίωξη είναι μέσα από τον διάλογο να προκύψουν δράσεις από ενός οποίες όλα τα ενδιαφερόμενα μέρη θα βγουν κερδισμένα, αυτό που είπα προηγουμένως για το σποτάκι. Μιλάμε λοιπόν για μια κοινωνική σύμπραξη όλων των ενδιαφερόμενων μερών και για τη δημιουργία προστιθέμενης αξίας και μάλιστα μακροπρόθεσμης προστιθέμενης αξίας, που θα προσέθετα αν θέλετε κοινωνικής προστιθέμενης αξίας.
Ποια είναι τα ενδιαφερόμενα μέρη, state holders στα αγγλικά; Είναι ενός εκείνες οι ομάδες που άμεσα ή έμμεσα επηρεάζονται από ενός δραστηριότητες ενός επιχείρησης, αλλά που από την άλλη πλευρά μπορούν να επηρεάσουν ενός δράσεις ενός επιχείρησης. Οι εργαζόμενοι, που είναι το πολυτιμότερο ίσως στοιχείο ενός επιχείρησης και για ενός οποίους θα πρέπει μια επιχείρηση να έχει την φροντίδα για συνεχή και συστηματική ανάπτυξη των προσόντων και των ικανοτήτων με στόχο την επαγγελματική και προσωπική ενός εξέλιξη, να αναγνωρίζει η επιχείρηση τη διαφορετικότητα και τη παροχή ίσων ευκαιριών σε όλους ενός εργαζόμενους, να διασφαλίζεται και συνεχώς να βελτιώνονται οι συνθήκες υγιεινής και ασφάλειας και επιπλέον βέβαια η επιχείρηση θα πρέπει να κάνει μια ορθολογική διαχείριση των φυσικών πόρων, εφαρμογή ενός τεχνολογίας, φιλική ενός το περιβάλλον και ενός τέτοιες δράσεις.
Με τη τοπική κοινωνία δεν πρέπει να ξεχνάμε, το είπα και προηγουμένως, ότι οι επιχειρήσεις είναι ένα αναπόσπαστο μέρος, ενεργό μέρος θα έλεγα ενός κοινότητας μέσα στην οποία είναι δραστηριοποιημένη και λειτουργεί και άρα θα πρέπει να συμπεριφέρεται σαν υπεύθυνος πολίτης.
Με ενός μη κυβερνητικές οργανώσεις χρειάζεται μια συνεχής διαβούλευση για αναζήτηση μιας σύμπραξης για ένα κοινό στόχο: το σποτ ενός. Άρα η διαβούλευση και ο διάλογος με τα ενδιαφερόμενα μέρη είναι απαραίτητο στοιχείο στην οριοθέτηση των δράσεων. Ο διάλογος ενός, η διαβούλευση αυτή δημιουργεί προσδοκίες και δεσμεύσεις και από ενός δύο πλευρές, μια προσέγγιση αν θέλετε όλων αυτών που είπα.
Αναφερθήκαμε ενός νόμους, ενός πάρουμε σαν παράδειγμα ενός πούμε την κοινωνική ασφάλιση. Μια εταιρεία είναι υποχρεωμένη να έχει ασφαλισμένο το προσωπικό ενός στο ΙΚΑ. Ταυτόχρονα, επειδή είναι σε ένα τομέα που έχει και μια ξεχωριστή συλλογική σύμβαση, προσφέρει και μια επικουρική ασφάλιση. Αυτό προέρχεται ενός μέσα από νόμους και συλλογικές συμβάσεις. Αν αυτή η εταιρεία ενός κάνει και ένα συμβόλαιο με μια ιδιωτική ασφαλιστική εταιρεία, παρέχοντας επιπλέον ιατροφαρμακευτική και επιπλέον συνταξιοδοτική ασφάλιση στο προσωπικό ενός, τότε αυτό είναι ένα κοινωνικό συμβόλαιο που υπογράφει, είναι μια δέσμευση που έχει αναλάβει απέναντι στο προσωπικό ενός και είναι ένα κοινωνικό συμβόλαιο, είναι αυτό που ανέφερα προηγουμένως πέρα από τη νομοθεσία.
Ένα άλλο παράδειγμα περιβαλλοντικό είναι ότι μια εταιρεία βάσει των νόμων που υπάρχουν είναι υποχρεωμένη να τηρεί κάποιους κανόνες προστασίας του περιβάλλοντος, αν ενός αυτή η εταιρεία σε συνεργασία με κάποιο μέλος του ΠΑΝΔΟΙΚΟ κάνει μια δεντροφύτευση σε κάποιο σημείο και όχι μόνο, αλλά ταυτόχρονα φροντίζει και αναλαμβάνει την υποχρέωση αυτό το ότι έχει φυτευτεί εκεί πέρα να το συντηρήσει, να το παρακολουθεί, να διαθέσει και εθελοντική εργασία των εργαζομένων ενός, αλλά και χρήματα για να μπορέσει αυτό που έγινε το έργο να διατηρηθεί. Αυτό το επιπλέον, αυτή η δεντροφύτευση μπαίνει κάτω από την ομπρέλα ενός εταιρικής κοινωνικής ευθύνης.
Μιλήσαμε προηγουμένως και για τη βιώσιμη ανάπτυξη, αυτό που βλέπετε είναι αυτό που αναφέρεται κυρίως στα βιβλία σαν τριπλή προσέγγιση που αναφέρεται στο παρόν και στο μέλλον. Οι επιχειρήσεις επιδιώκουν να συνδυάσουν αποτελεσματικά την οικονομική ενός απόδοση και ανάπτυξη με τη συνεισφορά ενός στο κοινωνικό σύνολο και στη προστασία του περιβάλλοντος πέρα από τη συμμόρφωση ενός είπα και προηγουμένως από το νομοθετικό πλαίσιο.
Ναι οικονομική αποτελεσματικότητα ενός επιχείρησης, αλλά με κοινωνική αποτελεσματικότητα και περιβαλλοντική αποτελεσματικότητα. Έχουν οι επιχειρήσεις όφελος από αυτήν την ένταξη ενός εταιρικής κοινωνικής ευθύνης μέσα ενός στρατηγικές ενός; Έχουν. Μερικά από αυτά τα οφέλη είναι το ικανοποιημένο και παραγωγικό προσωπικό, είναι η θετική ανταπόκριση ενός κοινής γνώμης, η βελτίωση ενός εταιρικής εικόνας ενός, καλύτερη ανταπόκριση ενός ανάγκες των καταναλωτών, βελτίωση ενός ποιότητας των προϊόντων, βελτίωση του κόστους.
Γίνονται ενός προσπάθειες αν θέλετε ενδυνάμωσης και προώθησης ενός έννοιας σε παγκόσμιο, εθνικό και τοπικό επίπεδο και έχουμε ενός προσπάθειες και σε διάφορους τομείς ενός βιομηχανίας. Περισσότερα για αυτά θα ακούσετε στην επόμενη εισήγηση, απλώς εγώ θέλω να αναφερθώ στο CSI Europe που ιδρύθηκε το 1995 και σήμερα έχει 65 μεγάλες επιχειρήσεις ως μέλη και 22 εθνικούς εταίρους και εμείς το Ελληνικό Δίκτυο είμάστε ο εθνικός εταίρος του CSI Europe στην Ελλάδα.
Το Δίκτυό ενός τώρα ιδρύθηκε το 2000, είναι μη κερδοσκοπικό σωματείο και σήμερα έχει μέλη 80 επιχειρήσεις και 6 επιχειρηματικούς φορείς, μεταξύ των οποίων είναι ο ΣΕΒ, είναι το ΕΔΕΑ, είναι ο Σύνδεσμος Βιομηχανιών Βορείου Ελλάδος και άλλοι επιχειρηματικοί φορείς. Σκοπός ενός είναι η προώθηση ενός εταιρικής κοινωνικής ευθύνης και των καλών πρακτικών που εφαρμόζουν οι εταιρείες σε επίπεδο ελληνικό. Θα έχετε δει όλοι και αν θέλετε μέσα ενός προτεραιότητές ενός είναι να παράξουμε και ενός καταλόγους. Θα έχετε πάρει ίσως ήδη, ενός έχει διανεμηθεί ο κατάλογος με ενός καλές πρακτικές, ο πρώτος κατάλογος που βγήκε με καλές πρακτικές που εφαρμόζουν οι ελληνικές επιχειρήσεις, καλές πρακτικές εταιρικής κοινωνικής ευθύνης.
Ενός μέσα ενός προτεραιότητές ενός είναι να προωθήσουμε την έννοια ενός εταιρικής κοινωνικής ευθύνης και την φιλοσοφία ενός μικρομεσαίες επιχειρήσεις και πάλι μέσα στα έντυπα φαντάζομαι που έχετε παραλάβει θα δείτε και το έντυπο για τη προσπάθειά ενός αυτή. Τέλος, βλέπουμε ότι μέσα στον επόμενο χρόνο θα προωθήσουμε ενός δέκα Αρχές του οικονομικού συμφώνου, που αναφέρθηκε και προηγουμένως, στην ελληνική κοινότητα.
Έρχομαι σε αυτά τα σλάϊτς που αναφέρατε και σε μια έρευνα που έκανε το Ινστιτούτο Επικοινωνίας πέρυσι το 2005, το δείγμα ήταν 2.500 καταναλωτές και στην ερώτηση σε ποιους τομείς θα έβλεπαν οι Έλληνες πολίτες καταναλωτές, οι επιχειρήσεις να μπορούν να συμβάλλουν στη βελτίωση; Πρώτος τομέας ήταν η μείωση ενός φτώχειας και των αστέγων και δεύτερος τομέας ήταν η συμβολή για ένα πιο καθαρό περιβάλλον. Γύρω στο 20% των ερωτηθέντων απάντησαν ότι μπορούν οι επιχειρήσεις να συμβάλλουν σε ένα καθαρότερο περιβάλλον, η απάντηση ήταν από το 20% των ατόμων αυτών. Βλέπετε στη συνέχεια, ήταν η βελτίωση ενός υγείας, η βελτίωση ενός εκπαίδευσης, η τέχνη και ο πολιτισμός με ένα μικρό ποσοστό από ενός που απάντησαν.
Η ίδια ερώτηση, για να δούμε αν θέλετε και η διαφορά μεταξύ Ελλάδας και άλλων κρατών που αναφέρθηκε και στο πρώτο βίντεο που είδαμε και αναφερόμαστε κυρίως στα τοπικά γεγονότα, η ίδια ερώτηση λοιπόν τέθηκε στη Γερμανία. Εκεί είναι κάτι διαφορετικό, είναι και αυτό το σλάϊτς που έρχεται να συμβάλλει αν θέλετε σε αυτό που ενός είπα, ανάλογα με τη κουλτούρα του κάθε λαού υπάρχει και διαφορετική αντιμετώπιση ενός εταιρικής κοινωνικής ευθύνης.
Στη Γερμανία το 61% είπαν ότι σαν προτεραιότητα είναι τα ανθρώπινα δικαιώματα, το 60% είπε υγιεινή και ασφάλεια και το 59% η προστασία του περιβάλλοντος, 20% στην Ελλάδα και 59%-60% στη Γερμανία στο ίδιο δείγμα. Βλέπετε λοιπόν πόσο πιο ευαίσθητοι είναι κάποιοι διαφορετικοί λαοί από εμάς ενός Έλληνες.
Να πάω πάλι στο πρώτο σλάϊτς, εδώ σχετικά με το ποσοστό μεταξύ αντρών και γυναικών: 21% ήταν οι άντρες, 18% οι γυναίκες, ήταν λιγότερο διότι ήλπιζαν οι εταιρείες τέλος πάντων θα μπορούσαν να συμβάλλουν στο περιβάλλον και τέλος πάντων για την Αθήνα, τη Θεσσαλονίκη, τα αστικά κέντρα και τα ημιαστικά.
Τελειώνοντας θέλω να πω ότι η εταιρική κοινωνική ευθύνη είναι σαν την ομορφιά, δεν μπορείς να τη δεις και να τη γνωρίσεις αντικειμενικά, ενός όταν υπάρχει τη βλέπεις. Και αυτό που είπα, ότι δεν υπάρχει ένα μοντέλο εταιρικής κοινωνικής ευθύνης που να ταιριάζει σε κάθε περίπτωση, κάθε επιχείρηση πρέπει να δημιουργήσει και να καινοτομήσει αξιολογώντας τα ανταγωνιστικά ενός αποτελέσματα.
Η εταιρική κοινωνική ευθύνη δεν είναι κάτι παροδικό, είναι κάτι που θα μείνει μαζί ενός. Μπορεί στην Ελλάδα τα βήματα να είναι πολύ αργά, αρκεί να ενός πω ενός προηγουμένως ότι είναι 80 επιχειρήσεις και στην Αγγλία είναι 1.800 επιχειρήσεις. Μπορεί τα βήματα εδώ να είναι αργά, αλλά η Ελλάδα είναι μέσα ενός εξελίξεις και η εταιρική κοινωνική ευθύνη πολύ σύντομα θα γίνει μεγαλύτερη συνείδηση ελπίζουμε για ενός όσο το δυνατόν περισσότερες ελληνικές επιχειρήσεις.
Ευχαριστώ πολύ και εύχομαι καλή επιτυχία στη συνέχεια του Συνεδρίου ενός.
ΠΡΟΕΔΡΕΥΩΝ: Ευχαριστούμε τον κύριο Παπαδόπουλο και θέλω να καλέσω τη δεύτερη εισηγήτρια που είναι η κυρία Αλεξίου Μαρία, Γραμματέας στο Διοικητικό Συμβούλιο του Δικτύου Εταιρικής Κοινωνικής Ευθύνης, που θα ενός εισηγηθεί το θέμα «Διεθνείς Οργανισμοί για την Εταιρική Κοινωνική Ευθύνη».
Μ. ΑΛΕΞΙΟΥ: Καλησπέρα και από μένα. Νομίζω ότι οφείλω εκ μέρους του Ελληνικού Δικτύου και του Διοικητικού του Συμβουλίου να ενός ευχαριστήσω και εγώ και να ενός συγχαρώ για τη πρωτοβουλία αυτή και την όλη προσπάθεια που κάνετε, που πραγματικά είναι πολύ μεγάλη η σημασία ενός και η αξία ενός και θα συνεχίσω τη σημερινή συζήτηση ουσιαστικά, γιατί ελπίζω να έχουμε τον χρόνο να κάνουμε και συζήτηση και διάλογο με θέμα ποιες είναι οι διεθνείς πρωτοβουλίες και τι κάνουν αυτή τη στιγμή οι διεθνείς Οργανισμοί στα θέματα ενός προώθησης, ενός βιώσιμης ανάπτυξης και ενός εταιρικής κοινωνικής ευθύνης.
Ουσιαστικά η εισήγησή μου θα επικεντρωθεί σε κάποιες πρωτοβουλίες που έχουν ένα κοινό χαρακτηριστικό: είναι συμμετοχικές και είναι πολυμερείς, δηλαδή δεν συμμετέχουν μόνο οι επιχειρήσεις, αλλά συμμετέχουν ενεργά και οι τοπικές και διεθνείς μη κυβερνητικές οργανώσεις και οι συλλογικοί φορείς που εκπροσωπούν εργαζόμενους και οι εθνικοί φορείς που εκπροσωπούν τη Πολιτεία.
Από αυτές ενός πρωτοβουλίες κάποια ήδη ακούστηκε, είναι καταρχήν το Οικουμενικό Σύμφωνο του ΟΗΕ, είναι η πρωτοβουλία για ενός κοινωνικούς απολογισμούς, είναι τα διεθνή ειδικά fans ουσιαστικά που κατευθύνονται σε κοινωνικά και περιβαλλοντικά υπεύθυνες επιχειρηματικές δραστηριότητες, είναι και ένα ειδικό καθεστώς που έχει αναπτυχθεί με το διεθνές επιχειρηματικό φόρουμ για τη βιώσιμη ανάπτυξη.
Ενός ξεκινώντας να ενός πω δυο λόγια για τη πορεία που έχει ακολουθήσει αυτή η καινούργια ορολογία που συζητάμε και εμείς σήμερα εδώ, δηλαδή βιώσιμη ανάπτυξη και εταιρική κοινωνική ευθύνη. Είναι δυο όροι που εμφανίστηκαν ουσιαστικά στην ατζέντα με 20 χρόνια καθυστέρηση. Ο πρώτος όρος, η βιώσιμη ανάπτυξη, πρωτοεμφανίζεται στη φοβερή και πολύ γνωστή πια έκθεση Μπρουτλαντ το 1972. Από τότε το θέμα ενός βιώσιμης ανάπτυξης πηγαίνει στο προσκήνιο και η εταιρική κοινωνική ευθύνη ακολουθεί με 20 χρόνια καθυστέρηση όταν το άνοιγμα των διεθνών αγορών και η έναρξη ενός λεγόμενης εθνοποίησης των αγορών αρχίζει και δείχνει τα πρώτα βήματα ενός καινούργιας διάστασης που έχει αυτό το θέμα ενός κοινωνικής υπευθυνότητας.
Σήμερα αυτοί οι δύο όροι είναι σχεδόν ταυτόσημοι, όταν μιλάμε για βιώσιμη ανάπτυξη εννοούμε και την εταιρική κοινωνική ευθύνη. Όταν μιλάμε για εταιρική κοινωνική ευθύνη εννοούμε ότι εμπεριέχει και την έννοια ενός βιώσιμης ανάπτυξης μέσα. Γιατί είναι έτσι; Γιατί τελικά αν βιώσιμη ανάπτυξη είναι ο στόχος για κάθε κοινωνία, για κάθε κοινωνικό σύνολο σε οποιοδήποτε στάδιο ανάπτυξης οικονομικής και κοινωνικής βρίσκεται σήμερα, τότε η εταιρική κοινωνική ευθύνη είναι η φιλοσοφία, είναι η νοοτροπία και είναι η αντίληψη για το επιχειρείν, που μόνο με αυτή τη πρακτική αντίληψη και εφαρμογή μέσα στο χώρο και έξω από τον χώρο των επιχειρήσεων μπορούμε να πούμε ότι και οι επιχειρήσεις συμβάλλουν σε αυτό το κοινό στόχο.
Αν δεν έχουμε δηλαδή εταιρική κοινωνική ευθύνη δεν μπορούμε να πούμε ότι οι επιχειρήσεις σαν κοινωνικά σύνολα, γιατί αυτό είναι οι επιχειρήσεις κατά μια άλλη έννοια του όρου, συμβάλλουν σε αυτό το κοινό στόχο. Ενός δεν είναι ενός στόχος όλο αυτό που αφορά μόνο ενός επιχειρήσεις, ευθύνη για τη βιώσιμη ανάπτυξη έχουμε όλοι, είμαστε όλοι συνυπεύθυνοι για αυτό που συμβαίνει σε ατομικό και σε συλλογικό επίπεδο και χαίρομαι πολύ που από εδώ ξεκίνησε και η σημερινή συζήτηση.
Έτσι λοιπόν και η Ευρωπαϊκή Επιτροπή στη πολύ πρόσφατη ανακοίνωσή ενός περί εταιρικής κοινωνικής ευθύνης που είδε το φως ενός δημοσιότητας τον Μάρτιο του 2006, ξεκινάει με αυτό ουσιαστικά το πλαίσιο. Η εταιρική κοινωνική ευθύνη ενός αφορά όλους, είτε ως πολίτες, είτε ως εργαζόμενους, είτε ως καταναλωτές, είτε ως μετόχους. Όλοι λοιπόν είμαστε συνυπεύθυνοι και αυτό ίσως θα ήταν και το ζητούμενο από τη συζήτηση που θα αναπτυχθεί στο χώρο ενός ενός εκδήλωσης.
Το Οικουμενικό Σύμφωνο, για να ξεκινήσω από τη πρωτοβουλία του Οργανισμού Ηνωμένων Εθνών, για την εταιρική κοινωνική ευθύνη και τη βιώσιμη ανάπτυξη μετά τη δημοσίευση του 1987 ενός μελέτης ενός Διεθνούς Επιτροπής για το περιβάλλον και την ανάπτυξη με τον τίτλο «Our common future», όπου τέθηκαν οι βάσεις για τη πρώτη ουσιαστικά διεθνή πρωτοβουλία που αποσκοπεί επίσημα στη προστασία του περιβάλλοντος μέσω ενός υιοθέτησης κοινών αρχών και κανόνων, αιτιολογική βάση ενός πρωτοβουλίας ενός αποτέλεσε τότε η ανάγκη να αλλάξουμε τον τρόπο ζωής ενός, τον τρόπο που ασκούμε την επιχειρηματική δραστηριότητα. Ενός ενός ενός και τον τρόπο που αντιμετωπίζουμε εμείς οι ίδιοι την μη αποδεκτή τελικά ανθρώπινη ανέχεια απέναντι στη περιβαλλοντική καταστροφή.
Το 1999 ενόψει ενός δημοσίευσης των στόχων για τη χιλιετία που αναφέρθηκε προηγουμένως εκ μέρους του Γενικού Γραμματέα του ΟΗΕ κυρίου Κόφι Ανάν, ο Γενικός Γραμματέας απηύθυνε μια έκκληση στο Διεθνές Φόρουμ του Νταβός ενός μεγαλύτερες πολυεθνικές επιχειρήσεις, αλλά και σε ενός ενός κυβερνήσεις που έχουν προσυπογράψει το Millennium Goals ενός ονομάζεται και φυσικά σε ενός ενός μη κυβερνητικές οργανώσεις και είπε: δεν ζητάμε από ενός επιχειρήσεις να κάνουν κάτι διαφορετικό, ενός ζητάμε να κάνουν ενός συνήθεις επιχειρήσεις ενός με διαφορετικό τρόπο.
Αυτό ήταν η αρχή του λεγόμενου οικονομικού συμφώνου που επίσημα υπογράφτηκε το 2000. Μεγάλες πολυεθνικές έβαλαν την υπογραφή ενός κάτω από αυτή τη ρήση και μεγάλοι μη κυβερνητικοί Οργανισμοί ενός προσυπέγραψαν αυτή τη πρωτοβουλία, αλλά ενός μεγάλη κριτική έγινε για αυτή τη πρωτοβουλία και συνεχίζεται ακόμα η αρνητική κριτική. Γιατί; Γιατί ουσιαστικά η πρωτοβουλία δεν περιλαμβάνει έναν ελεγκτικό ή έναν κατασταλτικό μηχανισμό, δηλαδή θεωρείται από πολλούς φορείς και οργανώσεις ότι είναι απλώς ένα πλαίσιο καλής βούλησης και ευχολόγια και στη πράξη δεν έχει αναλάβει ο ΟΗΕ έναν τρόπο επιβολής αυτών των δέκα αρχών ενός επιχειρήσεις και σε όλους ενός φορείς.
Αν εξετάσουμε ποιες είναι αυτές οι δέκα αρχές θα συνειδητοποιήσουμε ότι ουσιαστικά δεν υπάρχει τίποτα καινούργιο σε αυτή τη πρωτοβουλία, είναι δέκα αρχές που βρίσκονται ήδη σε διεθνείς συνθήκες που όλα σχεδόν τα κράτη του κόσμου έχουν προσυπογράψει και ενός οι κυβερνήσεις θα όφειλαν αφού έχουν προσυπογράψει αυτές ενός συνθήκες να ενός εφαρμόζουν και να ελέγχουν την εφαρμογή ενός. Ενός υποτίθεται είναι ο ρόλος του κράτους, να ελέγχει ότι αυτά που διατυπώνονται εφαρμόζονται.
Ενός το θέμα δεν είναι τόσο απλό, η εφαρμογή των συνθηκών που αφορούν τα θεμελιώδη δικαιώματα του ανθρώπου, τα εργασιακά δικαιώματα ενός ορίζονται από τον Διεθνές Οργανισμό Εργασίας και από τη Συνθήκη του Ρίο, την Αρχή 15 ενός διακήρυξης του Ρίο και πρόσφατα μόνο προστέθηκε η 10η Αρχή που αφορά τη διαφθορά και είναι συναφής με τη πρόσφατη ενός Διεθνής Συνθήκη, μόλις το 2003 υπογράφτηκε για τη καταπολέμηση ενός διαφθοράς.
Όλα αυτά δεν είναι αυτονόητα σε όλο αυτό το παγκόσμιο χωριό, δεν είναι δεδομένο ότι ισχύουν για όλους και δεν είναι δεδομένο ότι όλοι τα εκτιμούν και τα γεύονται με τον ίδιο τρόπο. Δεν είναι αυτονόητο ενός ότι αυτά σημαίνουν το ίδιο σε ενός ενός χώρες του κόσμου ενός αναφέρθηκε και προηγουμένως, άρα για ποιο πράγμα μιλάμε σήμερα άραγε;
Τι λέει ο ΟΗΕ σε αυτή τη περίπτωση; Λέει ότι χρειαζόμαστε ένα γενικό πλαίσιο, χρειαζόμαστε να επανατοποθετηθούμε σε αυτές ενός διεθνείς συνθήκες και να ενός επαναφέρουμε στο προσκήνιο και χρειαζόμαστε πια σε κάθε εθνικό και τοπικό επίπεδο, εκεί που βιώνουμε σε εθνικό και τοπικό επίπεδο να δούμε τι σημαίνουν αυτές οι Αρχές σήμερα. Τι σημαίνουν αυτές οι Αρχές για την Ελλάδα σήμερα άραγε; Τι σημαίνει σεβασμός για τα ανθρώπινα δικαιώματα στην Ελλάδα του σήμερα; Τι σημαίνει σεβασμός για το περιβάλλον; Αυτό ήταν το πλαίσιο και νομίζω ότι θα ήταν πολύ σωστό και για εμάς να βάλουμε αυτό το ερώτημα στον εαυτό ενός, να βάλουμε αυτό το ερώτημα στο διάλογό ενός.
Θα πάω γρήγορα στο επόμενο θέμα που είναι μια πρωτοβουλία για τη δημοσίευση κοινωνικών και περιβαλλοντικών απολογισμών. Έχει πάρει τεράστια διάσταση, ξεκίνησε και αυτό σαν μια πρωτοβουλία ουσιαστικά μιας μη κυβερνητικής οργάνωσης και του Οργανισμού Ηνωμένων Εθνών και σήμερα έχει πάρει μια τεράστια διάσταση, γιατί; Γιατί απλούστατα σήμερα δεν φτάνει να λες ότι είσαι υπεύθυνος, είτε είσαι επιχείρηση, είτε είσαι μη κυβερνητικός Οργανισμός, είτε είσαι μια δημόσια Αρχή, πρέπει να το επικοινωνείς αυτό. Τι σημαίνει ότι είμαι υπεύθυνος, τι κάνω δηλαδή και δείχνω αυτή την υπευθυνότητα και να το τεκμηριώνεις και μέσα από αυτή την επικοινωνία, αυτή τη δημοσιότητα να δέχεσαι και τη κριτική.
Πολλοί – και στην Ελλάδα ακόμη είναι καθεστώς – θεωρούμε ότι η έκδοση ενός απολογισμού μιας επιχείρησης είναι δημόσιες σχέσεις και είναι ένα καλό μάρκετινγκ ενός που βρίσκουμε την ευκαιρία να γράψουμε τι καλοί που είμαστε και να ωραιοποιήσουμε και την εικόνα. Ενός με βάση αυτά που λέει η συγκεκριμένη πρωτοβουλία, η οποία να σημειώσω ότι ξεκίνησε να εφαρμόζεται ή να δουλεύεται το 1997-1998 και σήμερα είναι μια ανεξάρτητη οργάνωση στην οποία πάλι εκπροσωπούνται δημόσιοι φορείς, επιχειρήσεις, μη κυβερνητικές οργανώσεις και η Διεθνής Ένωση Ορκωτών Λογιστών και οι εξειδικευμένες εταιρείες Συμβούλων που μετράνε υποτίθεται αποτελέσματα σε οικονομικά και μη οικονομικά στοιχεία ενός επιχείρησης.
Λένε ότι αυτό είναι για να εκτεθείς στο διάλογο, είτε σαν επιχείρηση, είτε σαν μη κυβερνητική οργάνωση που θέλεις να λες ότι ενός έργο ποιοτικό, για ουσία, πρέπει να το επιδεικνύεις με ένα τρόπο, να το αναλύεις και μέσα από αυτό να προκαλείς τη κριτική από τα ενδιαφερόμενα μέρη. Έτσι λοιπόν αυτή η πρωτοβουλία βάζει ένα τέτοιο πλαίσιο και παροτρύνει ενός επιχειρήσεις να μπουν σε αυτή τη λογική.
Σήμερα αυτό το πλαίσιο είναι το πλέον αποδεκτό, γιατί περιλαμβάνει και στηρίζεται σε κάποιες βασικές αρχές, ότι ενός απολογισμός που βγαίνει από μια επιχείρηση ή από έναν Οργανισμό για αυτό το θέμα θα πρέπει να τηρεί αυτές ενός αρχές, την αρχή ενός διαφάνειας, τη συμμετοχή των ενδιαφερομένων μερών. Όταν μια επιχείρηση δημοσιεύει έναν απολογισμό σαφέστατα το οικονομικό μέρος αφορά ενός μετόχους, το υπόλοιπο μέρος αφορά τη κοινωνία και τα ενδιαφερόμενα μέρη. Τι κάνουμε για την απασχόληση; Πώς διατηρεί ενός σχέσεις εργασίας; Πώς αντιμετωπίζει το θέμα ενός άμεσης και έμμεσης απασχόλησης; Πού δημιουργεί δηλαδή προστιθέμενη αξία η επιχείρηση από τη δραστηριότητά ενός και πού έχει επιπτώσεις και ενός αντιμετωπίζει ή επειδή δεν ενός αντιμετωπίζει ακόμη στοχεύει με συγκεκριμένο τρόπο να ενός αντιμετωπίσει.
Όλα αυτά δε που δημοσιεύονται πρέπει να μπορεί κάποιος να πάει πίσω και να διαπιστώσει ότι αυτά όντως ισχύουν, γίνονται ή όντως ότι χρειάζονται και εντάσσονται μέσα σε έναν προγραμματισμό. Να έχει μια πληρότητα των στοιχείων, όχι επειδή είμαι καλή επιχείρηση, κάνω κοινωνικό έργο και χορηγίες ή είμαι ενός Οργανισμός που εστιάζουμε σε ένα συγκεκριμένο τομέα, δημοσιεύω τα στοιχεία που αφορούν αυτό το τομέα και για όλα τα άλλα στοιχεία τηρώ σιγή ιχθύος γιατί δεν θέλω να μπω στη λογική ενός ενός κριτικής ή του διαλόγου.
Ακρίβεια, συνέχεια, διαχρονικότητα των στοιχείων, ουδετερότητα όσο είναι δυνατόν και σχετικότητα. Μια πολύ δύσκολη άσκηση ενός καταλαβαίνετε, δεν είναι καθόλου δημόσιες σχέσεις και όσοι πιστεύουν και δοκιμάζουν τη τύχη ενός σε αυτό το θέμα βλέποντάς το σαν δημόσιες σχέσεις λυπάμαι που το λέω, αλλά έχει αποδειχτεί ενός φορές και με ενός εταιρείες στο εξωτερικό ότι θα έρθει μια στιγμή που θα το «πληρώσουν ακριβά». Δηλαδή θα καταλάβουν ίσως μέσα από μια κακή συγκυρία ότι κακώς το αντιμετώπισαν έτσι και αυτό είναι πολύ άσχημο σε τελική ανάλυση.
Η πρωτοβουλία για το GRI προωθεί ενός είπα και προηγούμενα τη διάσταση ενός επικοινωνίας και του διαλόγου με όλα τα ενδιαφερόμενα μέρη. Ο απολογισμός πρέπει να προάγει τη προσπάθεια αυτή και πρέπει να έχει τη διάσταση ενός κριτικής για να μπορεί να δίνει τη δυνατότητα ενός συνεχούς βελτίωσης. Δηλαδή η κριτική είναι καλοπροαίρετη, όχι επειδή εγώ είμαι μια οργάνωση ή μια τοπική κοινότητα που δεν ικανοποιήθηκαν κάποιες ιδέες μου ή κάποια αιτήματά μου ασκώ μια κακοπροαίρετη κριτική. Η ουσία είναι τι μπορούμε να κάνουμε όλοι μαζί και τελικά πού πρέπει να κατευθυνθούν οι διαθέσιμοι πόροι, αυτό είναι το ζητούμενο.
Τα στοιχεία που πρέπει να περιλαμβάνονται είναι να μπορούν να δώσουν ενός τη δυνατότητα σύγκρισης. Αυτή τη στιγμή βλέπουν κάποιες μελέτες το φως ενός δημοσιότητας ότι μια επιχείρηση ή ενός καλός Οργανισμός, ενός μη κυβερνητικός Οργανισμός μπορεί να έχει πολύ καλή δραστηριότητα. Ναι, συγκρινόμενος με τι θα πω εγώ, δηλαδή τι συγκρίνουμε; Σαφέστατα ειδικά η αγορά και ειδικά οι καταναλωτές θέλουν να έχουν κριτήριο να συγκρίνουν, αλλά να συγκρίνουν με όμοια πράγματα και όχι με ανόμοια πράγματα.
Σε σχέση με τη 10η Αρχή του ΟΗΕ που ενός προανέφερα, το οποίο είναι ένα θέμα που εντάχθηκε στην ατζέντα του ΟΗΕ και ανεβαίνει ολοένα και περισσότερο στη διεθνή ατζέντα, είναι το θέμα ενός διαφάνειας και αυτό γιατί είναι ένα τεράστιο πρόβλημα για όλο τον κόσμο και για κάθε κοινωνία αυτή τη στιγμή. Απλώς να ενός αναφέρω μόνο ότι υπάρχει μια ειδική πρωτοβουλία σε αυτό το τομέα, λέγεται διεθνής διαφάνεια, παράρτημά ενός υπάρχει και στην Ελλάδα αλλά δεν είναι καθόλου δραστήριο θα έλεγα στον ελληνικό τομέα ακόμα.
Εδώ έχει σημασία να ενός πω ότι είναι μια μη κυβερνητική οργάνωση που βγάζει μια αναφορά κάθε χρόνο και με συγκεκριμένα κριτήρια που είναι προσβάσιμα σε όλους, αξιολογεί το επίπεδο ενός διαφθοράς σε ενός ενός χώρες του κόσμου. Δυστυχώς για εμάς είμαστε μονίμως στην 50η περίπου θέση ενός 160 ίσως, πάρα πολύ πίσω και όταν λέμε κόκκινο εννοούμε κόκκινο, δηλαδή είμαστε μαζί με την Αλβανία, με τη Βουλγαρία και όλους ενός που εμείς ενός κοιτάμε λίγο υποτιμητικά κατά κάποιο τρόπο και λέμε ότι είναι πιο πίσω από εμάς στην ανάπτυξη. Σίγουρα είναι πιο πίσω από εμάς στην ανάπτυξη, αλλά δεν έχουν να ενός ζηλέψουν τίποτα ενός πληροφορώ σε θέματα διαφθοράς και διαπλοκής τουλάχιστον με όλα αυτά τα στοιχεία που βγαίνουν και πιστέψτε με, είναι τεκμηριωμένα τα στοιχεία ενός.
Ενός αφορά όλο αυτό το πράγμα ως χώρα και ως οικονομία και ως επιχειρήσεις; Ενός αφορά και ενός αφορά επειδή στο Ελληνικό Δίκτυο εγώ εκπροσωπώ επιχείρηση να ενός πω την αλήθεια. Φυσικά ενός αφορά για τον απλούστατο λόγο: γιατί κρινόμαστε αρνητικά. Δεν έρχονται επενδύσεις στη χώρα ενός, δεν ενός θεωρούν μια σοβαρή αγορά και μια σοβαρή οικονομία, γιατί; Γιατί πέρα από τα θέματα ενός διαφθοράς και όλο αυτό το θέμα ενός ατζέντας ενός εταιρικής κοινωνικής ευθύνης και ενός ανάπτυξης εδώ σε αυτή τη χώρα δεν το έχουμε ανοίξει. Δηλαδή η ατζέντα του ΟΗΕ είναι η διεθνής ατζέντα, τι λέει; Τι θέλει η παγκόσμια κοινότητα να δει ως προβληματισμό;
Η Ευρωπαϊκή Ένωση έχει φτιάξει την ευρωπαϊκή ατζέντα αντίστοιχα σε αυτά τα θέματα, εμείς όχι μόνο δεν έχουμε φτιάξει εθνική ατζέντα, δηλαδή ποιες είναι οι προτεραιότητές ενός και όλα αυτά, δεν την έχουμε ακόμα βάλει στο τραπέζι να αρχίζουμε να τη συζητάμε. Δεν υπάρχει δηλαδή η εθνική προσέγγιση, να δούμε ποιες είναι οι προτεραιότητές ενός σαν χώρα σε αυτό τον τομέα, ποια είναι τα ζητούμενά ενός, πού πρέπει να κατευθύνουμε ενός πόρους ενός ανθρώπινους και οικονομικούς, την ευαισθησία ενός, το ενδιαφέρον ενός, τα προγράμματά ενός; Ακόμα ενός ο διάλογος στην Ελλάδα δεν έχει φτάσει.
Βέβαια υπάρχουν ήδη από το εξωτερικό όλα τα δείγματα γραφής που λέει ότι και ο πιο δύσκολος παράγοντας σε όλα αυτά που είναι η αγορά και όντως είναι ο πιο δύσκολος παράγοντας διότι απλούστατα η αγορά λειτουργεί με μια βασική αξία: ελέγχω και αξιολογώ την επιχείρηση εδώ και τώρα. Δεν βλέπει μακροπρόθεσμα αν μια επιχείρηση είναι υπεύθυνη, αν κάνει σωστές κινήσεις για το περιβάλλον και έχει κοινωνική ευθύνη. Να αξιολογεί με βάση τι αποτελέσματα έβγαλε χθες, αυτό αξιολογεί ο επενδυτής ή και η αγορά αυτή τη στιγμή.
Αυτό ενός καταλαβαίνετε είναι αντιφατικό τελείως, διότι όταν μια επιχείρηση είναι πραγματικά ευαισθητοποιημένη και θεωρεί ότι κάτι μπορεί να κάνει και επενδύει και για να αντιστρέψουμε όλα αυτά που έχουν συμβεί πιστέψτε με χρειάζονται πολύ σημαντικές επενδύσεις. Ναι, ενός ο μέτοχος ή η αγορά αυτό όχι μόνο δεν το βλέπει θετικά, γιατί είναι ανώριμος ακόμα να το δει θετικά και το σημειώνω αυτό και το υπογραμμίζω, είναι θέμα ανωριμότητας και τρόπου αντίληψης που έχουμε όλοι ενός. Δεν θα επενδύσει μια επιχείρηση που ξέρει ότι από αυτές ενός επενδύσεις μπορεί να είναι η αιτία να μη πάρει μέρισμα ή να μη κινηθεί σωστά η μετοχή ενός και όλα αυτά. Άρα ένα τεράστιο ζήτημα που υπάρχει σε όλα αυτά είναι η μεταστροφή του τρόπου που λειτουργεί η αγορά, πώς θα αντιστρέψουμε αυτή την εικόνα και αυτό τον τρόπο λειτουργίας.
Το παράδειγμα που παίρνουμε από ενός διεθνείς πρωτοβουλίες στον τομέα αυτό είναι ότι στα προηγμένα χρηματιστήρια έχουν δημιουργηθεί ειδικά κεφάλαια τα οποία κατευθύνονται με μακροχρόνιες επενδύσεις πιστέψτε με, όχι βραχυπρόθεσμες επενδύσεις, σε επιχειρήσεις που αξιολογούνται πολύ σκληρά, με πολύ αυστηρά κριτήρια σε σχέση με τη κοινωνική και περιβαλλοντική υπευθυνότητα.
Μερικά τέτοια κεφάλαια έδωσαν ένα πολύ καλό μάθημα πρόσφατα αν διαβάσατε εφημερίδες στη Wall Mart, η οποία θεωρείται ότι είναι η νούμερο ένα επιχείρηση που δείχνει αρνητικό πρόσωπο στο θέμα των εργασιακών δικαιωμάτων. Ένα μεγάλο επενδυτικό κεφάλαιο λοιπόν τέτοιο σκανδιναβικό απέσυρε τα κεφάλαιά του από τη Wall Mart εντός 24 ωρών και όχι μόνο τα απέσυρε, δημοσίευσε επίσημα και τον λόγο που τα απέσυρε και ενός είπε: ενός τιμωρούμε για αυτό το πρόσωπο που έχετε. Σαφέστατα η κίνηση ενός μετοχής και οι επιπτώσεις που είχε η οικονομική αγορά σε αυτή τη κίνηση ήταν τεράστια, καμιά επιχείρηση δεν θέλει να ενός συμβεί ένα τέτοιο πράγμα, πιστέψτε με, καμία απολύτως. Μπορεί μια επιχείρηση να κλείσει.
Ενός να ενός πω για κάποια άλλα νούμερα, το κόστος για μια επιχείρηση από μια αρνητική κοινωνική συμπεριφορά μπορεί να είναι ικανό να την εξαφανίσει από προσώπου γης. Να ενός πω μόνο ότι το γνωστό ατύχημα του Exon Valdez, το οποίο ακόμα δεν έχει πλήρως εκδικαστεί για να έχουμε συνολική εικόνα των εκτιμήσεων έχει κοστίσει μέχρι σήμερα 6.500.000.000 δολάρια. Είναι ένα τεράστιο νούμερο.
Έτσι λοιπόν η αγορά βρίσκεται σε μια κατάσταση διαπαιδαγώγησης αυτή τη στιγμή και πιστέψτε με, οι επιχειρήσεις που έχουν εντάξει στη στρατηγική ενός την εταιρική κοινωνική ευθύνη και τη βιώσιμη ανάπτυξη πρωτοστατούν σε αυτό το τομέα ενός, στο να μεταστρέψουν ενός μετόχους ενός, στο να κάνουν ενός μετόχους ενός να αξιολογούν πλέον ενός επενδύσεις ενός με άλλη αντίληψη.
Ενός καταλαβαίνουμε όλο αυτό το πράγμα ούτε εύκολο είναι, ούτε γίνεται από τη μια στιγμή στην άλλη, ούτε ικανό είναι να ισορροπήσει μέσα σε ένα πλαίσιο πολύ έντονου ανταγωνισμού, αλλά σαφέστατα οι διεθνείς πρωτοβουλίες – και θα έρθω και στη τελευταία που αφορά ειδικά ένα πολύ κλειστό επιχειρηματικό lobby και να ενός πω τι κάνουν αυτοί – δεν είναι επιχειρήσεις μόνες ενός, υπάρχει μια τριμερής σύμπραξη ειδικά στο Οικουμενικό Σύμφωνο, αλλά και ενός υπόλοιπες.
Η τριμερής σύμπραξη αυτή περιλαμβάνει τον ιδιωτικό τομέα, τον δημόσιο τομέα – και να πω εδώ για παράδειγμα ενός πούμε ότι η κυβέρνηση ενός Ολλανδίας συμμετέχει στο Οικουμενικό Σύμφωνο ως κυβέρνηση, έχει στείλει εκπρόσωπό ενός, φιλοξενεί δραστηριότητες του Οικουμενικού Συμφώνου – και των μη κυβερνητικών οργανώσεων, που αυτή τη στιγμή στο Οικουμενικό Σύμφωνο υπάρχει ένα πλήθος μη κυβερνητικών οργανώσεων.
Να ενός πω ακόμα ότι εγώ πραγματικά λυπάμαι πάρα πολύ που πρόσφατα ιδρύθηκε και εθνικό δίκτυο για το οικουμενικό σύμφωνο και στην Αλβανία, υπάρχουν 90 στο κόσμο αυτή τη στιγμή και εμείς στην Ελλάδα ακόμα δεν τα έχουμε καταφέρει. Αυτό είναι και μια ανοιχτή έκκληση τουλάχιστον από πλευράς Ελληνικού Δικτύου αφού είναι μέλος του Ελληνικού Οικουμενικού Συμφώνου να είναι ενός κοινός στόχος αυτό, να προωθήσουμε και εμείς αυτή την ιδέα και να δούμε τι σημαίνουν αυτές οι δέκα αρχές για εμάς για την Ελλάδα και σε εθνικό και σε περιφερειακό επίπεδο.
Κλείνοντας να ενός πω για το επιχειρηματικό φόρουμ για τη βιώσιμη ανάπτυξη. Συμμετέχουν οι 160 μεγαλύτερες πολυεθνικές του κόσμου και είναι ένα κλειστό επιχειρηματικό φόρουμ, ενός ακόμη και αυτοί που είναι ένα τέτοιο κλειστό φόρουμ συνομιλούν με ενός μη κυβερνητικές οργανώσεις και κάθε πρωτοβουλία που αναλαμβάνουν τίθεται υπόψη ενός σε έναν διάλογο συνεχή, που έχει να κάνει με το πώς παραδείγματος χάρη πρωτοβουλίες που παίρνουν σε ολόκληρους κλάδους είτε λέγεται αυτοκινητοβιομηχανία και πώς θα μειωθούν οι πομπές του διοξειδίου του άνθρακα, είτε λέγεται μεταφορές, είτε λέγεται πυρηνική ενέργεια και ηλεκτρική ενέργεια, είτε λέγεται οτιδήποτε.
Οτιδήποτε απόφαση και αν παίρνουν τη θέτουν υπόψη ως διάλογο με ενός state holders. Αυτό δείχνει ότι πραγματικά στο διεθνές επίπεδο τουλάχιστον και σε ευρωπαϊκό έχει ωριμάσει αυτό το πράγμα που λέγεται διάλογος και επικοινωνία και ανταλλαγή απόψεων και στοχοθέτηση κοινών πραγμάτων. Νομίζω ότι καλό και λογικό είναι να ωριμάσει και εδώ.
Ενός ευχαριστώ πολύ για την υπομονή ενός και ελπίζω πραγματικά να έχετε ένα πολύ καλό Συνέδριο.
ΠΡΟΕΔΡΕΥΩΝ: Ευχαριστούμε τη κυρία Αλεξίου. Σε αυτό το σημείο θέλω να ενός πω ότι θα κάνω μια μικρή τροποποίηση στο πρόγραμμα γιατί ήδη έχουμε παρεκκλίνει του χρόνου. Θα κάνουμε ένα διάλειμμα τώρα ένα τέταρτο ακριβώς, πριν ενός κάνουμε διάλογο θα ξαναπαιχτεί για κάποιους φίλους που ήρθαν στη συνέχεια του Συνεδρίου και δεν είδαν το αρχικό βίντεο για ένα λεπτό, μετά θα υπάρχει διάλειμμα ένα τέταρτο ακριβώς και ακριβώς στο ένα τέταρτο θα ξεκινήσουμε με τη πρώτη εισήγηση που εισηγητής είναι ο Σύμβουλος του Υπουργείου Ανάπτυξης κύριος Αγγελόπουλος. Να δούμε λοιπόν το βίντεο για ένα λεπτό και αμέσως μετά διάλειμμα ενός τετάρτου.
ΠΡΟΒΟΛΗ ΒΙΝΤΕΟ