Βόλος 26/04/2023                                                               περ.55p/22/2128απ

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ

Το Ευρωκοινοβούλιο συζήτησε για τη ρύπανση στο Βόλο

Συζητήθηκε, σήμερα Τετάρτη, στην Επιτροπή Αναφορών του Ευρωκοινοβουλίου η Αναφορά που έχουν αποστείλει το Πανελλήνιο Δίκτυο Οικολογικών Οργανώσεων (ΠΑΝΔΟΙΚΟ) και η Περιβαλλοντική Πρωτοβουλία Μαγνησίας (ΠΠΜ). Η Αναφορά αυτή έχει σταλεί ήδη από τις αρχές του 2022 και ήταν η δεύτερη φορά  που απασχολούσε την Επιτροπή Αναφορών. Το θέμα της Αναφοράς ήταν η ατμοσφαιρική ρύπανση της πόλης του Βόλου και η καύση σκουπιδιών από την ΑΓΕΤ. Πρώτα μίλησε εκ μέρους των οικολογικών οργανώσεων ο Στέλιος Λημνιός με παράλληλη προβολή Power Point (βλ. παρακάτω την τοποθέτησή του) και στη συνέχεια τοποθετήθηκε ο εκπρόσωπος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής. Ακολούθησαν ομιλίες Ευρωβουλευτών των Πρασίνων, του κ. Αλαβάνου του ΚΚΕ και του κ. Αρβανίτη του ΣΥΡΙΖΑ. Με το τέλος της συζήτησης η Επιτροπή Αποφάσισε να παραμείνει ανοιχτή η υπόθεση αυτή και σχετικά να σταλεί επιστολή στην Ελληνική Κυβέρνηση με ερωτήματα στα οποία θα κληθεί να απαντήσει.

 

ΚΕΙΜΕΝΟ ΠΑΡΟΥΣΙΑΣΗΣ ΤΟΥ ΕΚΠΡΟΣΩΠΟΥ ΤΟΥ ΠΑΝΔΟΙΚΟ ΚΑΙ ΤΗΣ ΠΠΜ ΣΤΗΝ ΕΠΙΤΡΟΠΗ ΑΝΑΦΟΡΩΝ ΣΤΙΣ 26/04/2023

 

Κυρία Πρόεδρε,

Αξιότιμα μέλη της Επιτροπής Αναφορών του Ευρωκοινοβουλίου,

Σας ευχαριστούμε γιατί μας δίνετε την ευκαιρία να σας εκθέσουμε ένα μεγάλο πρόβλημα που απασχολεί τους 139.000 πολίτες της πόλης του Βόλου, επί 20 τουλάχιστον χρόνια.

Με την Αναφορά μας, προς την αξιότιμη Επιτροπή σας, έχουμε επισημάνει αναλυτικά 8 παραβάσεις της Ευρωπαϊκής νομοθεσίας από τις Ελληνικές Αρχές, οι οποίες έχουν ως αποτέλεσμα, η πόλη του Βόλου, πολλές μέρες του χρόνου, να υφίσταται τις συνέπειες της ατμοσφαιρικής ρύπανσης στην υγεία των πολιτών. Για παράδειγμα, το έτος 2022, οι υπερβάσεις στα αιωρούμενα σωματίδια PM10 ήταν, σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία του ενός μετρητή της Περιφέρειας Θεσσαλίας, 42 μέρες, αντί του επιτρεπόμενου των 35 ημερών. Συζητείται πλέον στην Ευρωπαϊκή Ένωση η προσαρμογή των ορίων των ρύπων με τα όρια του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας. Αντιλαμβάνεται επομένως κανείς πόσες υπερβάσεις θα καταγράφονται στο μέλλον. Κατά παράβαση της Ευρωπαϊκής νομοθεσίας δεν μετρούνται οι επικίνδυνοι ρύποι NOxSO2, O3. Η Ελλάδα δεν έχει μεταφέρει ορθά στη νομοθεσία της το ζήτημα του ύψους των καπνοδόχων των μονάδων συναποτέφρωσης, που προβλέπεται από τη σχετική Ευρωπαϊκή οδηγία (75/2010 άρθρο 46 παρ 1). Στα 20 και πλέον χρόνια που το πρόβλημα της πόλης του Βόλου απασχολεί τους πολίτες, αντί να γίνονται βήματα προόδου η κατάσταση επιδεινώνεται. Για παράδειγμα η τσιμεντοβιομηχανία ΑΓΕΤ-Lafarge, η οποία βρίσκεται εντός της πόλης του Βόλου, καίει, από το 2016 σκουπίδια εισαγόμενα από την Ιταλία, με επιδότηση, εκπέμποντας καρκινογόνες ουσίες οι οποίες δεν μετρούνται. Αυτό παραβιάζει την  Αρχή της Εγγύτητας. Γιατί πρέπει να εισπνέουν οι πολίτες του Βόλου καρκινογόνες ουσίες που προέρχονται από την Ιταλία;

Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή, που έθεσε στο αρχείο την καταγγελία μας, αναπτύσσει τη θεωρία του «ευρύτερου χώρου», κατατάσσοντας το Βόλο στην περιοχή της Βόρειας Ελλάδας. Όμως, εκτός του ότι η Ελλάδα καταδικάστηκε πρόσφατα από το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο για την ατμοσφαιρική ρύπανση της πόλης της Θεσσαλονίκης, η θεωρία αυτή δεν θα μπορούσε να σταθεί στις περιπτώσεις του Σεβέζο, του Μποπάλ ή του Τσερνομπίλ.

Η πόλη μας δεν έχει ανάγκη από άλλες επιδημιολογικές μελέτες γιατί όσες έχουν γίνει από το Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας και τον Ιατρικό Σύλλογο Μαγνησίας, δείχνουν αυξημένα ποσοστά καρκίνου και εγκεφαλικών στους πολίτες του Βόλου. Το Νοσοκομείο του Βόλου ανακοίνωσε πρόσφατα ότι τα δύο τελευταία χρόνια εμφανίστηκαν 674 νέα περιστατικά καρκίνου στο Βόλο.

Χρόνια τώρα κινητοποιούνται οι πολίτες του Βόλου ενάντια στην ατμοσφαιρική ρύπανση της πόλης.

Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή μας συστήνει να απευθυνθούμε, για το πρόβλημά μας  στις Ελληνικές Αρχές, στις οποίες επί 20 χρόνια τώρα δεν έχουμε βρει καμία ανταπόκριση. Ούτε ακόμα και στις Δικαστικές Αρχές. Προσφυγή που καταθέσαμε στο Συμβούλιο της Επικρατείας στις 2 Μαΐου 2017, μετά από αλλεπάλληλες αναβολές, συζητήθηκε στις 15 Σεπτεμβρίου 2021. Μέχρι σήμερα, ενάμιση χρόνο μετά τη συζήτηση και έξη χρόνια από την κατάθεση της προσφυγής, δεν έχει βγει απόφαση.

Κυρία Πρόεδρε,

Αξιότιμα μέλη της Επιτροπής Αναφορών του Ευρωκοινοβουλίου,

Δεν πρέπει να ληφθούν μέτρα στην Ευρωπαϊκή Ένωση όταν σημειώνονται, κάθε χρόνο, 400.000 περίπου θάνατοι από την αέρια ρύπανση, από τους οποίους οι 15.000 αφορούν στην Ελλάδα;

Οι οργανώσεις μας και οι πολίτες του Βόλου, προσβλέπουν στην Αξιότιμη Επιτροπή σας, για άσκηση πίεσης στις Ελληνικές Αρχές για λύση του προβλήματος της πόλης του Βόλου, αφού από τους Ελληνικούς Θεσμούς δεν υπάρχει ανταπόκριση.

Ευχαριστώ για την προσοχή σας.

ΓΙΑ ΤΗΝ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝΤΙΚΗ ΠΡΩΤΟΒΟΥΛΙΑ ΜΑΓΝΗΣΙΑΣ

Λίτσα Στεργιοπούλου                                                 Κώστας Βολιώτης