ΠΑΝΕΛΛΗΝΙΟ ΔΙΚΤΥΟ ΟΙΚΟΛΟΓΙΚΩΝ ΟΡΓΑΝΩΣΕΩΝ

PAN-HELLENIC NETWORK OF ECOLOGICAL ORGANIZATIONS

Γαζή 216,  382.22-Βόλος / Gazi 216, 382.22-VOLOS

Tel-Fax:  ++30 24210  3838e-mail: pandoiko@gmail.com/ site: www.pandoiko.org/ facebook.com/OfficialPandoiko/

    Βόλος 14/09/2023                                                            ΠΑΝΔΟΙΚΟ2022-23/552

ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝΤΙΚΗ ΠΡΩΤΟΒΟΥΛΙΑ ΜΑΓΝΗΣΙΑΣ ΕΦΗΜΕΡΙΔΑ ΟΙΚΟ-ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ

Γαζή 216,  382.22-Βόλος

τηλ.&φαξ 24210-38387/ 6977-686838

ppmvolos1977@gmail.com / site: https://oikoen.gr/ facebook.com/ppmVolos

       Βόλος 14/09/2023                                                               περ.55p/23/2156απ

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ

Περιφέρεια Θεσσαλίας: Έργα Κάρλας, όπως αντιπλημμυρικά!

Πληροφορίες: Στέλιος Λημνιός 6973228205

Δυστυχώς η καταστροφή στην περιοχή της Θεσσαλίας αποκάλυψε ότι «ο Βασιλιάς είναι γυμνός». Κάτι όμως που εμείς γνωρίζαμε ήδη, έχοντας τη γνώση για το πώς η Περιφέρεια Θεσσαλίας χειρίστηκε τα έργα επανασύστασης της Κάρλας, προϋπολογισμού 245 εκατομμυρίων ευρώ.

Εδώ και πολλά χρόνια παρακολουθούμε το έργο της Κάρλας, το οποίο έχει πολύ μεγάλη σημασία για την αποκατάσταση του φυσικού περιβάλλοντος και την ανάπτυξη της περιοχής. Σύμφωνα με όσα αναφέρονται στην ιστοσελίδα του ΕΣΠΑ 2021-2027 (https://www.espa.gr/el/Pages/BestPracticesFS.aspx?item=1237τα οφέλη από το έργο αυτό είναι: «Ενίσχυση της ύδρευσης του πολεοδομικού συγκροτήματος της περιοχής και της μείζονος περιοχής Βόλου. Περιβαλλοντική αναβάθμιση και αποτελεσματική αντιπλημμυρική θωράκιση της ευρύτερης περιοχής. Βελτίωση της ποιότητας και αύξηση της ποσότητας των επιφανειακών νερών, ανάταση του υπόγειου υδροφόρου ορίζοντα των παρακάρλιων περιοχών, αλλαγή του μικροκλίματος της περιοχής, δημιουργία συνθηκών ήπιας αγροτουριστικής ανάπτυξης και μείωση της ανεργίας, αναβάθμιση της αισθητικής του τοπίου».

Δυστυχώς όμως διαπιστώσαμε ότι μεγάλο μέρος από αυτά τα αναμενόμενα οφέλη δεν υπάρχουν μέχρι τώρα εξαιτίας κακής κατασκευής, φροντίδας και διαχείρισης του έργου.

Για όλα τα προβλήματα του έργου η Περιβαλλοντική Πρωτοβουλία Μαγνησίας (ΠΠΜ) ζήτησε επίσημη ενημέρωση από τις εμπλεκόμενες υπηρεσίες. Όμως, είτε ερωτήματα δεν απαντήθηκαν είτε οι απαντήσεις ήταν γενικόλογες. Οι όποιες «απαντήσεις» δόθηκαν μετά 85 μέρες(!) και μόνο μετά τη μεσολάβηση του Συνηγόρου του Πολίτη.

Εκτός αυτού καταθέσαμε στις 11 Μαΐου 2023 μηνυτήρια αναφορά προς τον κ. Εισαγγελέα Πρωτοδικών Βόλου.

Επί της ουσίας τώρα:

1.    Το αντλιοστάσιο Πηνειού αν και λειτουργεί κανονικά από το 2014, δεν έγινε ποτέ μέχρι τώρα η πλήρωση δοκιμής, για τον έλεγχο αντοχής του φράγματος.

2.    Η Περιφέρεια Θεσσαλίας παρέλαβε το έργο το 2014 με πολλά έργα σε εξέλιξη χωρίς να δημιουργήσει,  ως όφειλε, τον Φορέα Λειτουργίας του Φράγματος (Φ.Λ.Φ.) ώστε αυτός ο Φορέας να αναλάβει όλες τις προβλεπόμενες υποχρεώσεις του για την καλή λειτουργία αλλά και τη συντήρηση του φράγματος.

3.   Σε 42 θέσεις επί των αναχωμάτων του ταμιευτήρα (και ανά 500 μ.) τοποθετήθηκαν κατά την κατασκευή του, όργανα παρακολούθησης με τοπογραφικά βάθρα (ΦΩΤΟ 1), κλισιόμετρα, πιεζόμετρα και δείκτες καθίζησης (ΦΩΤΟ 2), με μοναδικό σκοπό προγραμματισμένα να γίνονται μετρήσεις, και να δίδονται τα αποτελέσματα στην Δ.Α.Φ. (Διοικητική Αρχή Φραγμάτων) για την αξιολόγηση του ταμιευτήρα (ριγματώσεις, καθιζήσεις, υποχωρήσεις, στατικότητα κλπ). Σήμερα τα όργανα αυτά και οι υποδομές τους είναι ήδη κατεστραμμένες! Άγνωστο αν υπήρξαν μετρήσεις. Άγνωστο τι έχει παραδοθεί προς έλεγχο και πιστοποίηση.

4.  Το νέο αντλιοστάσιο Πηνειού θα έπρεπε να λειτουργεί στα πλαίσια του έργου της δημιουργίας του ταμιευτήρα. Παραδόξως η λειτουργία του παρεδόθη (άγνωστο πώς και γιατί) στον ΤΟΕΒ ΠΗΝΕΙΟΥ, πράξη παράτυπη, ασυμβίβαστη, πιθανόν δε και παράνομη.

5.   Οι φυτεύσεις 931 στρεμμάτων (με 14.000 δενδρύλλια) γύρω από τον ταμιευτήρα δεν υπάρχουν. Μερικά που φυτεύτηκαν έχουν ξεραθεί από έλλειψη φροντίδας (ΦΩΤΟ 3). Άρα δαπανήθηκαν τεράστια ποσά και χάθηκαν.

6.    Ο ταμιευτήρας της Κάρλας κατασκευάστηκε και με σκοπό να αποτελέσει πόλο έλξης και ενημέρωσης των επισκεπτών με πύλη εισόδου, εκθεσιακά περίπτερα (ΦΩΤΟ 4,5), πλωτές εξέδρες με παραδοσιακές καλύβες επ’ αυτών αλλά οι καλύβες λείπουν (ΦΩΤΟ 6), θέσεις θέασης (ΦΩΤΟ 7), διαδρόμους επίσκεψης σε όλο το έργο. Από αυτά τίποτε δεν λειτουργεί. Όλα είναι σε αχρηστία ή κατεστραμμένα, ο χώρος έχει γίνει ένα απέραντο βουστάσιο που η κόπρος έχει φράξει τους αγωγούς και τις μεταλλικές θυρίδες θυροφραγμάτων των λεκανών καθαρισμού (ΦΩΤΟ 8,9) και προβληματικό εξοπλισμό τους (ΦΩΤΟ 10,11). Επίσης τα αντλιοστάσια είναι αφύλαχτα (ΦΩΤΟ 12).

7.     Ένας από τους βασικούς στόχους δημιουργίας του ταμιευτήρα ήταν η υδροδότηση του Βόλου που σήμερα τροφοδοτείται με ακατάλληλο νερό. Το έργο αυτό ολοκληρώθηκε το 2016. Περιλαμβάνει 33 νέες γεωτρήσεις και 2 νέα αντλιοστάσια. Μέχρι σήμερα είναι άγνωστο σε εμάς αν το έργο αυτό είναι σε λειτουργία γιατί σχετικό ερώτημά μας προς την ΔΕΥΑΜΒ και την Περιφέρεια Θεσσαλίας δεν έχει απαντηθεί ακόμα. Επομένως το πιθανότερο είναι ότι δεν λειτουργεί, πράγμα που έχει σοβαρές συνέπειες για τους πολίτες του Δήμου Βόλου.

8.   Το Κέντρο Πληροφόρησης στο Στεφανοβίκειο παρουσιάζει εικόνα εγκατάλειψης (ΦΩΤΟ 13,14).

9.     Δεν υπάρχουν τα  4 γήπεδα στάθμευσης με την προβλεπόμενη οριοθέτηση και σήμανση (ΦΩΤΟ 15).

Επομένως ένα έργο με τεράστια σημασία για την περιοχή της Θεσσαλίας, που θεωρείται το μεγαλύτερο περιβαλλοντικό έργο αποκατάστασης στην Ευρώπη, βρίσκεται σε άθλια κατάσταση εξαιτίας της κακής διαχείρισης και αδιαφορίας της Περιφέρειας Θεσσαλίας. Θεωρούμε ότι επιβάλλεται εκτεταμένη έρευνα για πιθανές σοβαρές πράξεις ή παραλείψεις που συντελέστηκαν παράτυπα ή και παράνομα από την Περιφέρεια Θεσσαλίας και κάθε άλλο αρμόδιο φορέα και έχουν ως αποτέλεσμα την εμφάνιση σοβαρών προβλημάτων στα νερά, ασθενειών στα ψάρια και γενικότερα στο σύνολο του οικοσυστήματος, καθυστέρηση στην επίτευξη των στόχων άρδευσης, ύδρευσης του Βόλου, μεγάλες καταστροφές σε τμήματα και υποέργα και εγκατάλειψη και μη συντήρηση πανάκριβων εξοπλισμών και στοιχείων.

 

Για την Επταμελή Γραμματεία του ΠΑΝΔΟΙΚΟ

Ν. Ασλάνογλου (Βέροια) 6946-381707 Κ. Βολιώτης (Βόλος)  6977-686838

Φ. Γερόπουλος (Βόλος) 6975-661819, Θαν. Θεοδωρόπουλος (Πάτρα) 6972-880774

Γ. Καλλιαμπέτσος (Αθήνα) 6944-842384, Δ. Μίχαλος (Ρόδος) 6944-862254

Μαίρη Χουλιέρη (Χαλκίδα) 6978-026141

 

ΓΙΑ ΤΗΝ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝΤΙΚΗ ΠΡΩΤΟΒΟΥΛΙΑ ΜΑΓΝΗΣΙΑΣ

         Λίτσα Στεργιοπούλου                                                           Κώστας Βολιώτης