4η ΣΥΝΕΔΡΙΑ
ΠΡΟΕΔΡΕΙΟ (Κ. ΒΟΛΙΩΤΗΣ, Σ. ΠΑΠΑΣΠΥΡΟΠΟΥΛΟΣ, Ν. ΤΣΕΜΠΕΡΛΙΔΗΣ): Μπαίνουμε στην 4η συνεδρία. Τα δικά μας Συνέδρια χαρακτηρίζονται από την πολύ πιστή θα έλεγα, συμμετοχή των συνέδρων στις συνεδρίες. Δηλαδή, τέτοια συνέπεια που οι δικοί μας σύνεδροι παρακολουθούν τα Συνέδρια, πολύ σπάνια την συναντά κανείς σε Συνέδρια και μάλιστα όταν οι καιρικές συνθήκες δεν είναι ιδιαιτέρως άσχημες όπως προέβλεπαν τα μετεωρολογικά δελτία. Κανείς ίσως θα μπορούσε να είχε προτιμήσει μία βόλτα. Είδατε όμως ότι αυτό δεν συνέβη. Οι σύνεδροί μας είναι εδώ, είναι συνεπέστατοι και αυτό δείχνει ότι η συνειδητοποίηση αυτή που υπάρχει στα μέλη, τους εκπροσώπους, τους αντιπροσώπους του ΠΑΝΔΟΙΚΟ, χαρακτηρίζει και την συνοχή και την δομή της ίδιας της Οργάνωσης.
Το λέω αυτό, ροκανίζοντας δυστυχώς λίγο τον χρόνο γιατί περιμένουμε να μαζευτούν μερικοί ακόμα, γιατί όταν ιδρύθηκε το Πανελλήνιο Δίκτυο Οικολογικών Οργανώσεων επίσημα το 1998, στο Ιδρυτικό του Συνέδριο στο Βόλο, πολλοί προέβλεπαν ότι σε ένα-δύο χρόνια θα έχει διαλυθεί.
Βλέπετε ότι είμαστε στο 2006 και όχι μόνο δεν διαλύεται, αλλά κάθε χρόνο ενδυναμώνεται. Πρόκειται να έχουμε την εγγραφή άλλων τριών Οργανώσεων σε τούτο μας το Συνέδριο. Έτσι ο αριθμός φτάνει τις 68, με μία διασπορά πανελλαδική. Πολύ λίγοι νομοί δεν φιλοξενούν Οργανώσεις του ΠΑΝΔΟΙΚΟ. Θεωρώ ότι και αυτός ο αριθμός ακόμα είναι μικρός μπροστά σε αυτό που μπορούμε να έχουμε στόχο. Πιστεύω ότι θα είμαστε πολύ ευτυχείς αν πολύ σύντομα, σε μερικά χρόνια, έχουμε σε κάθε νομό και μία Οργάνωση, η οποία έχει την αυτονομία της. Απλώς είμαστε ένα Δίκτυο Οργανώσεων. Αυτό το Δίκτυο έχει ένα συντονιστικό ρόλο και εκτός από τα τοπικά ζητήματα τα οποία αντιμετωπίζουν κατά κύριο λόγο οι τοπικές Οργανώσεις, εμείς σαν επταμελής Γραμματεία, όσοι είμαστε στην επταμελή Γραμματεία, προσπαθούμε πέρα από τον συντονισμό και την ενημέρωση, που είναι πολύ σημαντικό κεφάλαιο βέβαια για όλους μας, να παίρνουμε θέσεις και στα γενικότερα ζητήματα.
Ήδη στο Αθηναϊκό Πρακτορείο Ειδήσεων είχαμε δώσει, γιατί το ζήτησαν, μία εισήγηση – η οποία θα κατατεθεί στην απογευματινή μας συνεδρία που αφορά μόνο τους συνέδρους του ΠΑΝΔΟΙΚΟ– που αφορά την ιεράρχηση και την αξιολόγηση των κυριότερων ελληνικών περιβαλλοντικών προβλημάτων. Έπ’ αυτού θα γίνει συζήτηση στην απογευματινή μας συνεδρία. Το ζήτησε το Αθηναϊκό Πρακτορείο και το δημοσίευσε στο site, οπότε κάποιοι δημοσιογράφοι ενδιαφέρθηκαν να το πάρουν.
Έχουμε πέσει έξω στον χρόνο αρκετά, είμαστε μια ώρα έξω. Για να μπορέσουμε να τελειώσουμε με μία συνέπεια στην ώρα που έχουμε καθορίσει γιατί το πρόγραμμα συνεχίζεται με μία επίσκεψη στον Αλιάκμονα, όπου εκεί θα υπάρξει και ένα γεύμα στις εγκαταστάσεις της Οικολογικής Ομάδας Βέροιας, θεωρώ ότι είναι πρότυπο για όλους μας αυτό, θα πρέπει να είμαστε σφικτοί στην διαδικασία.
Θα παρακαλούσα λοιπόν τους επόμενους εισηγητές να μείνουν πιστοί στον χρόνο σύμφωνα με το πρόγραμμα, στον χρόνο που προβλέπεται, ένα λεπτό νωρίτερα – θα κρατούμε χρονόμετρο – θα τους ειδοποιούμε ότι πρέπει να ολοκληρώσουν.
Θα έχουμε μετά ένα στρογγυλό τραπέζι για λίγη ώρα και μετά, ήδη η Επιτροπή έχει επεξεργαστεί την πρόταση που θα κατατεθεί στο Συνέδριο για τις αποφάσεις του Συνεδρίου, ώστε να φύγουμε όπως είπαμε και πριν, με κάτι συγκεκριμένο και όχι με θεωρητικές τοποθετήσεις και με αναλύσεις.
Υπάρχει μία εκκρεμότητα σε μία απάντηση που πρέπει να δώσει ο κύριος Παπασπυρόπουλος. Θα παρακαλούσα να είναι πολύ σύντομη. Με δύο λόγια, το ερώτημά μας είναι να μην είμαστε θεωρητικοί, αλλά πρακτικά, ένα παράδειγμα λέει, με το οποίο μπορούμε να υποχρεώσουμε κάποιον, κάποια εταιρεία, αν το EBEN μπορεί να επιβάλλει δηλαδή.
Σ. ΠΑΠΑΣΠΥΡΟΠΟΥΛΟΣ: Προφανώς δεν μπορεί να επιβάλλει το ΕΒΕΝ. Αυτά όλα είναι εργαλεία, γίνονται, δεν επικυρώνονται από καμία δημόσια Αρχή, ούτε χρειάζεται να επικυρωθούν. Είναι εργαλεία που γίνονται και το κύρος τους αντλείται από την διαδικασία με την οποία έγιναν και από τους ανθρώπους από τους οποίους έγιναν σε διεθνές επίπεδο και από εκεί και πέρα εφαρμόζονται πάλι εθελοντικά, γιατί όλη η ΕΚΕ είναι εθελοντικό πράγμα, πάλι εθελοντικά από επιχειρήσεις που θέλουν να μετρήσουν με ένα φερέγγυο τρόπο και να διαδώσουν την υπευθυνότητά τους.
Αυτό είναι το θέμα. Από εκεί και πέρα, ιδιωτικοί οργανισμοί είναι όλοι και οι επιχειρήσεις και το ΕΒΕΝ και δεν υπάρχει κανένα θέμα δημόσιας επικύρωσης, ούτε μπαίνει θέμα θεσμοθέτησης μοντέλων και οργάνων. Υπάρχουν άπειρα μοντέλα και όργανα, πάρα πολλά guide lines τα οποία είναι μεταξύ ιδιωτικών φορέων.
ΠΡΟΕΔΡΕΙΟ: Έχουμε τώρα την εισήγηση του κυρίου Σαριδάκη, ο οποίος είναι υπεύθυνος του τομέα τυποποίησης του ΕΛΟΤ. Αν θέλετε κύριε Σαριδάκη, νομίζω ότι περιλαμβάνεται στην εισήγησή σας, με δύο λόγια πείτε μας τι είναι ο ΕΛΟΤ και στην συνέχεια, αν δεν περιλαμβάνεται, να μπούμε στην εισήγησή σας.
Ι. ΣΑΡΙΔΑΚΗΣ: Θα προσπαθήσω να είμαι σύντομος. Ευχαριστώ το Πανελλήνιο Δίκτυο Οικολογικών Οργανώσεων και τους άλλους συνδιοργανωτές που με προσκάλεσαν να παρουσιάσω το θέμα: «Καθιέρωση του προτύπου ISO για την Εταιρική Κοινωνική Ευθύνη.» Το πρότυπο ISO 26000, οδηγός για την κοινωνική ευθύνη για των επιχειρήσεων.
Είμαι ο Γιάννης Σαριδάκης, υπεύθυνος Τομέα Τυποποίησης του ΕΛΟΤ για τα συστήματα διαχείρισης και μέλος της ομάδας τυποποίησης για την Εταιρική Κοινωνική Ευθύνη.
Χρησιμοποιείται ο όρος στην διαφάνεια «οργανισμός», μιλάμε για οργανισμούς, για να περιλάβουμε κερδοσκοπικές ή μη επιχειρήσεις, κυβερνητικές ή ιδιωτικές επιχειρήσεις, εθελοντικές οργανώσεις και ιδρύματα.
Ο ISO δεν είναι ακρωνύμιο. Προέρχεται από την ελληνική λέξη «ίσος» για να δηλώσει την ίση βαρύτητα, την επίτευξη του βέλτιστου της αρμονίας. Για αυτό η αγγλική προφορά μπορεί να ακουστεί περίεργα σε ένα ξένο ακροατήριο. Η αγγλική προφορά από Έλληνες.
Ο ISO είναι ο διεθνής Οργανισμός καθιέρωσης διεθνών προτύπων, διεθνών συμφωνιών προαιρετικής εφαρμογής. Ο ΕΛΟΤ είναι ο εθνικός Οργανισμός τυποποίησης, ο εθνικός Οργανισμός προτύπων, παραγωγής προτύπων.
Παράλληλα, είναι γνωστό ότι έχει και δραστηριότητες αξιολόγησης της συμμόρφωσης με τα πρότυπα, όπως είναι η πιστοποίηση, ακόμα και τα εργαστήρια.
Το ISO 26000 είναι στην φάση διαβούλευσης. Είναι σε ένα πολύ αρχικό στάδιο. Η παρουσίασή μου εδώ, είναι μία προσπάθεια να θέσουμε τα ζητήματα, να τα συζητήσουμε μαζί σας. Όπως δήλωσε ο κύριος Βολιώτης, με ένα τμήμα της κοινωνίας των πολιτών, τους ενεργούς πολίτες. Με αρκετή ειλικρίνεια δηλώσατε ότι δεν εκφράζουμε το σύνολο της κοινωνίας, εκφράζουμε ένα τμήμα της κοινωνίας των πολιτών.
Ερχόμαστε στους μηχανισμούς. Ποιος είναι αυτός ο μηχανισμός, ποιο είναι αυτό το κίνητρο που μπορεί να επιβάλλει. Δεν μπορεί να το επιβάλλει κανένας. Ποιο είναι όμως το κίνητρο που μπορεί να επιβάλλει την Εταιρική Κοινωνική Ευθύνη;
Το κίνητρο είναι η απειλή, η ανησυχία για το συγκεκριμένο μοντέλο ανάπτυξης που έχει φτάσει στα όριά του, που απειλείται πλανητική καταστροφή, καταστροφή οικολογικών συστημάτων, γεννά ανησυχία στους καταναλωτές για την διατηρησιμότητά του. Αν μπορεί το μοντέλο αυτό να είναι βιώσιμο.
Στο πλαίσιο αυτό, οι ίδιες οι επιχειρήσεις ανησυχούν για την επιχειρηματική διακινδύνευση. Το μέλλον, ποιο είναι το μέλλον; Ποιες είναι οι νέες ευκαιρίες, το νέο business; Δεν υπάρχουν φρικτές επιχειρήσεις, όπως ακούστηκε χθες. Ενδεχόμενα υπάρχουν φρικτές συνέπειες του ατόμου που καπνίζει και νομιμοποιεί την καπνοβιομηχανία. Υπάρχουν φρικτές συνέπειες από τους θανάτους στους πολέμους και νομιμοποιείται η πολεμική βιομηχανία γιατί κάποιος αγοράζει τα όπλα.
Λοιπόν, ας το ξεκαθαρίσουμε αυτό το πράγμα. Ο φρικτός καπιταλισμός και οι φρικτές επιχειρήσεις, θα κάνουν business και στην πράσινη επιχειρηματικότητα, το πράσινο επιχειρείν. Άρα λοιπόν, το πρόβλημα είναι ότι αυτήν την στιγμή οι επιχειρήσεις αυτές νομιμοποιούνται γιατί υπάρχουν οι καταναλωτές που αγοράζουν τα προϊόντα τους. Δεν μπορεί κανείς άλλος να τους δώσει νομιμοποίηση. Το Δίκτυο Εταιρικής Κοινωνικής Ευθύνης είναι μία επιχειρηματική πρωτοβουλία, είναι μία εταιρική επικοινωνία. Τα υπόλοιπα θα τα δούμε.
Έκανα μία παρένθεση για το θέμα αυτό. Λοιπόν, επιχειρηματική διακινδύνευση. Ποιες είναι οι απειλές και ποιες είναι οι νέες ευκαιρίες. Η βιωσιμότητα της ίδιας της επιχείρησης. Οι επιχειρήσεις πρέπει να ζήσουν. Πώς θα μπορούμε να αντιμετωπίσουμε ενδεχόμενη κρίση υπό καλύτερους όρους διαχείρισης κρίσεων; Τι επιζητούμε;
Επιζητούμε την νομιμοποίηση. Η επιχείρηση επιζητεί να πείσει, να προβάλλει την δημόσια εικόνα της, να σταθεροποιήσει τις σχέσεις της στην παραγωγή αξιών, να δημιουργήσει σταθερές σχέσεις με τους πελάτες, για να μπορέσει να προσελκύσει και να κρατήσει ικανά στελέχη που θα δουλέψουν σε ένα κλίμα με αφοσίωση, αποτελεσματικότητα και αποδοτικότητα.
Όλοι οι άνθρωποι έχουν ανάγκη την περηφάνια. Αυτοί λοιπόν οι μηχανισμοί που επιβάλλουν την Εταιρική Κοινωνική Ευθύνη, θα δούμε, μπορεί να επιβάλλουν. Αυτό είναι ένα ζητούμενο ακόμα για την κοινωνία.
Ο στόχος του προτύπου. Ο στόχος του προτύπου είναι η διευκόλυνση των επιχειρήσεων στην ανάληψη των ευθυνών για τις επιπτώσεις των δραστηριοτήτων τους στο περιβάλλον – τα διαβάζω γιατί εδώ χρειάζεται ακρίβεια στην έκφραση- την κοινωνία και περιβάλλον και στην υιοθέτηση σχετικών μέτρων. Άρα λοιπόν, δεν μιλάμε μόνο για ενέργειες ξεκομμένες. Μιλάμε για τις κύριες δραστηριότητες και τις ενδεχόμενες αρνητικές επιπτώσεις που μπορεί να έχουν. Αυτή είναι η Εταιρική Κοινωνική Ευθύνη, αλλιώς αραιώνεται.
Το δεύτερο. Καθιέρωση κοινών αρχών και κοινής αντιμετώπισης σε παγκόσμια κλίμακα. Το πρότυπο θα παρέχει καθοδήγηση για τα σχετικά μέτρα, τις δραστηριότητες που συνδέονται με την ΚΕΟ, πως καθορίζονται, πως εφαρμόζονται και πως επικοινωνούν.
Θα πρέπει να διευκρινίσουμε ότι δεν είναι πρότυπο διαχείρισης. Δεν περιγράφει απαιτήσεις για ένα σύστημα διαχείρισης, όπως είναι τα γνωστά ISO 9001 και 14001, ενδεχόμενα και το 23000 μπορεί να σας είναι γνωστό. Είναι το τελευταίο σύστημα διαχείρισης ασφάλειας τροφίμων. Δεν πιστοποιείται. Βέβαια, μέχρι να βρεθεί μία επιχείρηση να πιστοποιηθεί και θα αρχίσει το τρέξιμο.
Βγάζουμε ένα νέο πρότυπο. Δεν θα σας μιλήσω για οφέλη, θα σας μιλήσω για προϋποθέσεις επιτυχίας, τι πρέπει να κάνουμε ώστε η διεθνής αυτή συμφωνία να έχει αποτελέσματα ουσιαστικά.
Το πρώτο είναι η παροχή σαφών οδηγιών για την κοινωνικώς υπεύθυνη λειτουργία. Την αναγνώριση, τον εντοπισμό των ενδιαφερομένων και την διαβούλευση μαζί τους. Την ενίσχυση της αξιοπιστίας των εκθέσεων ή ισχυρισμό της κοινωνικής ευθύνης.
Στην εισήγηση που σας έχει δοθεί υπάρχει παραπομπή πίσω για το παγκόσμιο reporting που υπάρχει με τα κριτήρια του GRA. Είναι σαφέστατα αυτά τα κριτήρια. Πιστεύω πως μπορούν να χρησιμοποιηθούν ως παραπομπή στο πρότυπο. Αυτή είναι τουλάχιστον η πρόταση του ΕΛΟΤ.
Έμφαση στα αποτελέσματα επίδοσης και βελτιώσεις επίδοσης. Ενίσχυση εμπιστοσύνης, δεν θα χάσουμε τους πελάτες. Χρήση απλής και ενιαίας γλώσσας στην επικοινωνία. Συμβατότητα με υφιστάμενες διεθνείς συμφωνίες και συσχέτιση προτύπου με αυτές.
Έχουμε συντάξει ήδη στα διάφορα θέματα Εταιρικής Κοινωνικής Ευθύνης ένα εξαντλητικό κατάλογο πιστεύω, των διεθνών συμφωνιών που υπάρχουν. Όποιος θέλει, είναι στην διάθεσή του, μπορώ να του τον δώσω. Εξάλλου θα τον αναρτήσω και στην ιστοσελίδα του ΕΛΟΤ, ώστε να είναι ευρύτερα γνωστός στα πλαίσια της διαβούλευσης για το πρότυπο για την Εταιρική Κοινωνική Ευθύνη.
Το τελευταίο, η καθολική αποδοχή από μέλη. Θα πρέπει να είναι εφαρμόσιμο και από μικρές και από μεγάλες επιχειρήσεις, από κερδοσκοπικές και μη και στις αναπτυσσόμενες χώρες, σε παγκόσμιο επίπεδο.
Να μην σας κουράσω. Η πρόταση η δική μας είναι σαφής. Ο ορισμός να είναι σαφής. Μιλάμε απλά και ουσιαστικά. Μιλάμε για κοινωνική ευθύνη των επιχειρήσεων. Επειδή ο υπάρχων τίτλος είναι λίγο ασαφής, μιλάμε για κοινωνική ευθύνη των επιχειρήσεων και όχι για κοινωνική ευθύνη των πολιτών ή για κοινωνική ευθύνη των ανθρώπινων κοινωνιών. Είναι ξεκάθαρο.
Το δεύτερο. Μιλάμε για τις δραστηριότητες του Οργανισμού. Σαφώς και αναφερόμαστε και στις αρνητικές επιπτώσεις, γιατί αυτό είναι το πρόβλημα που θέλουμε να αντιμετωπίσουμε. Τις αρνητικές επιπτώσεις που μας ανησυχούν. Δεν πρέπει να ξεφεύγουμε από αυτό. Είναι αμείλικτο το ερώτημα και η ανησυχία όλων των πολιτών για το τι γίνεται με τις επιπτώσεις στο περιβάλλον.
Δεν μιλάμε λοιπόν για ενέργειες. Μιλάμε για ανάληψη ευθύνης για τις κύριες δραστηριότητες και ενδεχομένως μιλάμε και για τις σχετικές ενέργειες που αυξάνουν τις θετικές επιπτώσεις στη κοινωνία, για να νομιμοποιείται η ύπαρξη και η λειτουργία μίας επιχείρησης. Δεν πρέπει να βλέπουμε λοιπόν ξεκομμένα ενέργειες φιλανθρωπικές. Αυτή είναι η προσπάθειά μας.
Θα επιμείνουμε σε αυτό, παρότι μπορεί αυτήν την στιγμή να εκφράζω προσωπική άποψη και ο κύριος Παπαδόπουλος που συμμετέχει στην ομάδα εργασίας του ΕΛΟΤ, αυτή η θέση δεν έχει ακόμα επεξεργαστεί μέσα στην ομάδα, πλην όμως αυτήν την στιγμή εγώ παρουσιάζω τις προτάσεις του ΕΛΟΤ.
Τα σχετικά λοιπόν με τους ορισμούς, θα πρέπει να δούμε τις αρχές της Εταιρικής Κοινωνικής Ευθύνης, ποιες είναι οι συνιστώσες της, το πλαίσιο, ποιες είναι οι σφαίρες επιρροής του Οργανισμού. Για να πω ένα παράδειγμα εδώ πέρα, μία επιχείρηση μπορεί να παράγει ραδιενεργά ή επικίνδυνα απόβλητα. Δεν μπορούμε να σταματήσουμε στο ότι τα αναθέτει σε έναν υπεργολάβο για διάθεση. Πρέπει να δούμε που πάνε.
Οι συμμέτοχοι, μιλάμε για τους εργαζόμενους και τις άλλες συνδεόμενες επιχειρήσεις στην αλυσίδα, την εφοδιαστική αλυσίδα, που είναι οι προμηθευτές, μπορεί να είναι οι διάφοροι πιστοποιητές και λοιπά.
Θα προχωρήσω λίγο πιο γρήγορα. Περιγράφεται λοιπόν μέσα στο πρότυπο το αντικείμενο, που είναι το κεφάλαιο 1, το διεθνές περιβάλλον, ποιες είναι οι εξελίξεις με την παντοδυναμία των πολυεθνικών οργανώσεων, της μείωσης της ισχύος των κρατών, που όλο και περισσότερο τα κράτη γίνονται αδύναμα. Αυτά υπάρχουν και στην διαφάνεια.
Είναι σημαντικό εδώ στον καθορισμό, ποιοι είναι τα ενδιαφερόμενα μέρη. Είναι γνωστό ας πούμε, η δημιουργία των μη κυβερνητικών οργανώσεων εντάσσεται σε αυτό, τι εκφράζουν.
Θα ήθελα μόνο να σας πω για την τελευταία κατηγορία, οι μελλοντικές γενιές. Οι μελλοντικές γενιές λοιπόν, έχουν ανάγκη ύπαρξης, ευημερίας και ποιότητας ζωής. Βάζουν απαιτήσεις λοιπόν στις επιχειρήσεις αυτήν την στιγμή. Είναι ένα ενδιαφερόμενο μέρος που βάζει απαιτήσεις και είναι πολύ σημαντικό αυτό στα πλαίσια της βιώσιμης ανάπτυξης.
Να δούμε τις συνέπειες για την ζωή στον πλανήτη και τα οικοσυστήματα, για να μπορέσουν και οι επόμενες γενιές να απολαύσουν τα αγαθά τα οποία απολαμβάνουμε σήμερα εμείς.
Οι αρχές χωρίζονται σε γενικές, βασικές και αρχές λειτουργίας. Οι γενικές είναι ο σεβασμός των διεθνών συμβάσεων, νόμων και ενδιαφερομένων μερών. Οι βασικές αρχές, σεβασμός στο περιβάλλον, ανθρώπινα, ατομικά, εργατικά δικαιώματα, χρηστή εταιρική διοίκηση, θεμιτές πρακτικές συναλλαγών, τοπική κοινότητα, καταναλωτές. Σεβασμός δηλαδή, στους καταναλωτές. Αρχές λειτουργίας, ανάληψη και όρια ευθύνης, υιοθέτηση από διοίκηση, αναγνώριση και τα λοιπά.
Αυτά στηρίζονται βέβαια στις διεθνείς συμφωνίες. Είναι οι επτά συνιστώσες: χρηστή εταιρική διοίκηση, σεβασμός στο περιβάλλον, ανθρώπινα δικαιώματα, υγεία και ανάπτυξη εργατικού δυναμικού, χρηστή διαχείριση, σεβασμός στον καταναλωτή και σεβασμός στο τοπικό κοινωνικό περιβάλλον.
Να αφήσουμε την ανάλυση περιβάλλοντος. Πώς ξεκινά δηλαδή την καταγραφή της υπάρχουσας κατάστασης μιας επιχείρησης. Είναι μία μορφή ας πούμε συμβουλευτική.
Να σας πω λίγο για τα κεφάλαια. Είπαμε ήδη για το κεφάλαιο 1, το αντικείμενο. Το κεφάλαιο 2 είναι οι παραπομπές στα συστήματα διαχείρισης 9001, 14001 και 22000. Το 3, αναφερθήκαμε για τους περιορισμούς. Το 4 είναι για την υπάρχουσα κατάσταση. Το 5 για τις αρχές. Το 6 για τις συνιστώσες και το 7 σημαντικό, οι οδηγίες εφαρμογές. Έχουμε μετά τα παραρτήματα με τις συμφωνίες.
Στην ομάδα του ΕΛΟΤ συμμετέχουν όλα τα ενδιαφερόμενα μέρη. Ο στόχος είναι η συγκέντρωση απόψεων και η διατύπωση σχόλιων για την εκπόνηση του προτύπου. Το πρότυπο, το χρονοδιάγραμμα, αναμένεται για το 2008. Θα καθυστερήσει λίγο, εφόσον βέβαια βγει, εφόσον υπάρξει συμφωνία.
Ας δούμε τον αντίλογο λίγο. Οι επιχειρήσεις είναι για το κέρδος, δεν πετάμε χρήματα. Δεύτερο, το επιχειρείν είναι αδυσώπητος αγώνας επιβίωσης. Θα φορτώσουμε και άλλα βάρη στις επιχειρήσεις; Πρέπει να τρέξουμε για πωλήσεις, να αυξήσουμε τον τζίρο. Οι πολυεθνικές είναι παντοδύναμες. Υπάρχουν λοιπόν τα επιχειρήματα. Η ΕΚΕ δεν είναι φιλανθρωπία. Εξυπηρετεί τους επιχειρηματικούς στόχους. Κτίζει τις αναγκαίες σχέσεις εμπιστοσύνης με πελάτες και συμμέτοχους, προσελκύει και κρατά τα ικανά στελέχη, βελτιώνει την αποτελεσματικότητα και αποδοτικότητα του προσωπικού, την καλή δημόσια εικόνα και φήμη του οργανισμού και παρέχει διασφάλιση έναντι απειλών και κρίσεων.
Οι εποχές που παράγω κέρδος και πληρώνω τους φόρους, έχουν περάσει. Οι καιροί είναι σκληροί, ο ανταγωνισμός, η διακινδύνευση, μεγάλη. Ένα ατυχές συμβάν, αληθινό ή τεχνητό, μπορεί να στοιχίσει ακριβά.
Στην συνέχεια, οι ανάγκες, οι προσδοκίες των πελατών αλλάζουν και οι οργανισμοί πρέπει να αφουγκράζονται και να προλαμβάνουν.
Ζούμε στην κοινωνία της γνώσης και ειδικά στον τομέα των υπηρεσιών, μιλάμε για την Ελλάδα, ο σημαντικότερος της ελληνικής οικονομίας, το συγκριτικό μας πλεονέκτημα είναι στο ανθρώπινο κεφάλαιο και στην μικροεπιχειρηματικότητα και στην παιδεία του. Κρατήστε μόνο αυτό από όλη την παρουσίαση.
Σας ευχαριστώ πολύ. Θα ήθελα μόνο να σας πω, αυτήν την στιγμή το πρότυπο είναι σε δημόσια κρίση και μπορείτε να στείλετε τις προτάσεις σας. Ήθελα να πω ότι είμαι υπεύθυνος σε μία άλλη ομάδα για την καθιέρωση των αγορών αγροτών-βιοκαλλιεργητών. Υπάρχει σε δημόσια κρίση μέχρι 15 Δεκεμβρίου το πρότυπο ΕΛΟΤ 1428. Είναι μία παράλληλη προσπάθεια με το Υπουργείο Ανάπτυξης που καταρτίζει Προεδρικό Διάταγμα για την θεσμοθέτηση, τους όρους λειτουργίας των αγορών αγροτών-βιοκαλλιεργητών, όπου συμμετέχουν οι ίδιοι οι παραγωγείς με τα ιδιοπαραγόμενα προϊόντα. Είναι κάτι καινούργιο, είναι πρωτοποριακό πιστεύω για την Ευρώπη, τουλάχιστον εγώ δεν ξέρω παγκόσμια να υπάρχει εθνικό πρότυπο στο οποίο δεσμεύει τους ίδιους τους βιοκαλλιεργητές να βάλουν κάποιες προϋποθέσεις λειτουργίας των αγορών, να δεσμεύονται και να λειτουργούν με ελέγχους στην αγορά.
Δεν στηριχτήκαμε σε κανένα κείμενο αναφοράς και θα ήθελα εδώ να αναδείξω την πρωτοποριακή συνείδηση αυτών των ανθρώπων, που μέσα στο καθημερινό άγχος λειτουργίας των αγορών τους, βρήκαν τον χρόνο να ασχοληθούν και να συμμετάσχουν ενεργά και στην σύνταξη προτύπου του σχεδίου ΕΛΟΤ και στην σύνταξη Προεδρικού Διατάγματος.
ΠΡΟΕΔΡΕΙΟ: Σας ευχαριστούμε. Ξέρουμε ότι το θέμα είναι πολύ μεγάλο και δεν εξαντλείται σε μία 15λεπτη τοποθέτηση ή ομιλία, αλλά δυστυχώς μας πιέζει ο χρόνος. Από εκεί και πέρα βεβαίως, αν κανείς θελήσει κάποιες περισσότερες πληροφορίες, στην ώρα που έχουμε την συζήτηση μπορεί να κάνει κάποιες ερωτήσεις στον κύριο Σαριδάκη.
Η δεύτερη εισήγηση είναι από τον κύριο Μιχάλη Σπανό, που είναι εκπρόσωπος του EUROCHARITY. Το θέμα είναι: «Η προβολή της Εταιρικής Κοινωνικής Ευθύνης». Ο χρόνος 10λεπτος με μία πολύ μικρή ανοχή.
Μ. ΣΠΑΝΟΣ: Κυρίες και κύριοι, καλημέρα σας. Αγαπητοί σύνεδροι, καταρχήν θα ήθελα να ευχαριστήσω το ΠΑΝΔΟΙΚΟ και τους λοιπούς διοργανωτές αυτού του Συνεδρίου για την ευκαιρία που μας έδωσαν να παραβρισκόμαστε εδώ.
Το EUROCHARITY είναι επίσημος υποστηρικτής και χορηγός του συγκεκριμένου Συνεδρίου και ένα επιπλέον ευχαριστώ θα ήθελα να δώσω στον κύριο Βολιώτη για την άψογη συνεργασία που είχαμε τους δύο τελευταίους μήνες, για την προβολή του συγκεκριμένου Συνεδρίου σε όλους τους ενδιαφερόμενους στην Ελλάδα.
Νομίζω ότι σε γενικές γραμμές τα καταφέραμε, όμως πραγματικά με μεγάλη μου λύπη διαπιστώνω την έλλειψη επιχειρήσεων στην συγκεκριμένη εκδήλωση. Στην διάρκεια του διαλείμματος είχαμε μία συζήτηση ολιγόλεπτη με τον κύριο Παπαδόπουλο του ελληνικού Δικτύου και η κοινή μας διαπίστωση είναι η έλλειψη ενημέρωσης όχι μόνο από την κοινωνία, τις μη κυβερνητικές οργανώσεις και τους πολίτες γενικά, αλλά και από τις ίδιες τις επιχειρήσεις. Το ότι η COSMOTE αυτήν την στιγμή βρίσκεται έξω και δίνει αναλύσεις, επιχειρήματα και διαβουλεύσεις για την επίπτωση των κεραιών, δεν είναι τυχαίο. Σήμερα έπρεπε να είναι πολύ περισσότερες επιχειρήσεις εδώ.
Δεν θα σταθώ όμως σε αυτό. Εγώ θα μιλήσω από την πλευρά των επιχειρήσεων και γιατί είναι σημαντικό οι επιχειρήσεις να προβάλλουν την εταιρική τους κοινωνική ευθύνη. Θα μιλήσουμε για τρόπους προβολής, εσωτερικά και εξωτερικά, μέσα στην επιχείρηση. Ποια είναι τα οφέλη από την προβολή των επιχειρήσεων, πώς μπορεί αυτή να γίνεται με έναν συνειδητό, υπεύθυνο και επαγγελματικό τρόπο και τι έχει να πει η Ευρωπαϊκή Επιτροπή για αυτό το θέμα της προβολής της Εταιρικής Κοινωνικής Ευθύνης, γιατί μην ξεχνάμε ότι ζούμε σε μία μεγάλη οικογένεια που είναι 25 χώρες, άρα οι οδηγίες μας έρχονται από κάπου αλλού.
Γιατί πρέπει να προβάλλουμε την Εταιρική Κοινωνική Ευθύνη. Υπάρχουν επιχειρήματα που λένε ότι είναι αυτοέπαινος, ότι είναι ένα τέχνασμα μάρκετινγκ για αύξηση των πωλήσεων, ένα προνόμιο αυτών που έχουν χρήμα για να προβάλουν και πρέπει να κρατείται εσωτερικά.
Υπάρχουν και κάποιοι και εγώ αυτούς θα υποστηρίξω στην συγκεκριμένη εκδήλωση, ότι κάνοντας προβολή της κοινωνικής ευθύνης δίνω πληροφορίες για την εταιρία μου. Ο ακρογωνιαίος λίθος της ΕΚΕ είναι η διαφάνεια, αυτό που λέμε disclosure, που λέμε transparency, που λέμε δημοσιότητα. Οποιοσδήποτε, μέχρι τον πιο απλό πολίτη, πρέπει κατανοητά να γνωρίζει τι γίνεται σε μία επιχείρηση. Αυτό είναι κοινωνική ευθύνη. Δίνονται οι αξίες της επιχείρησης. Αποτελούν μακροπρόθεσμα οι επιχειρήσεις αυτές, καλό παράδειγμα για όμοιες επιχειρήσεις του συγκεκριμένου κλάδου.
Θα μείνω χαρακτηριστικά σε ένα απόσπασμα από έγγραφο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, το οποίο λέει ότι αν για εσάς ποτέ μέχρι σήμερα δεν ήταν προτεραιότητα να ενημερώνεται σχετικά για την Εταιρική Κοινωνική Ευθύνη, ίσως θα πρέπει να αλλάξετε άποψη. Πλέον διαπιστώνουμε ότι οι επιχειρήσεις όλο και περισσότερο επενδύουν κονδύλια για την προβολή της κοινωνικής ευθύνης. Θέλουν πλέον να κάνουν συμμέτοχους στην εταιρεία τους απλούς πολίτες και όπως αναφέρει και η Επιτροπή, αυτό έχει πολύ μεγαλύτερη επίδραση στις μικρομεσαίες επιχειρήσεις οι οποίες βρίσκονται πιο κοντά στην τοπική κοινωνία.
Η προβολή της ΕΚΕ μπορεί να γίνει εσωτερικά και εξωτερικά. Όσον αφορά εσωτερικά, υπάρχουν διάφοροι τρόποι που μπορεί μια εταιρεία να το πετύχει αυτό, κυρίως με δηλώσεις για την αξία της επιχείρησης εσωτερικά, με τακτικές συναντήσεις του προσωπικού, που είναι το πιο σημαντικό, με εσωτερικά ενημερωτικά φυλλάδια και λοιπά.
Εξωτερικά μπορεί να το πετύχει με τέτοιες εκδηλώσεις όπως η σημερινή, με ενημερωτικά φυλλάδια τα οποία αποστέλλονται πλέον και ηλεκτρονικά και με πιο ανέξοδο τρόπο και βεβαίως με τον ετήσιο απολογισμό. Παρατηρούμε ότι όλο και περισσότερο στον ετήσιο απολογισμό οι επιχειρήσεις γράφουν για Εταιρική Κοινωνική Ευθύνη και υπάρχουν πλέον και επιχειρήσεις που δημοσιεύουν και κοινωνικούς απολογισμούς. Ένα πολύ θετικό σημείο και βεβαίως όλη αυτή είναι δημόσια και δωρεάν διαθέσιμη από τις επιχειρήσεις.
Βεβαίως, με διαφημίσεις μπορούν να προβάλλουν την ΕΚΕ, καθώς και με ιστοσελίδες, με διάφορα portals και διάφορους άλλους τρόπους ηλεκτρονικούς.
Όταν προβάλλουμε την Εταιρική Κοινωνική Ευθύνη, πρέπει να ξέρουμε που και γιατί το κάνουμε αυτό. Ανάλογα αν μιλάμε για ζητήματα αγοράς, ανάλογα για εργασιακό χώρο, για την κοινότητα ή για το περιβάλλον, υπάρχουν πάντα διαφορετικοί αποδέκτες. Εντός παρένθεσης βλέπετε που πρέπει να απευθυνόμαστε κάθε φορά όταν μιλάμε για ένα από αυτά τα θέματα. Παρατηρείται ότι κοινός παρανομαστής σε όλους αυτούς τους αποδέκτες είναι οι υπάλληλοι. Το άλφα και το ωμέγα μίας επιχείρησης, το εργατικό δυναμικό.
Ανάλογα με τις ομάδες που προσδιορίσαμε προηγουμένως, υπάρχουν διαφορετικά θέματα τα οποία πρέπει να προβάλλουμε κάθε φορά. Ξεκινώντας από την πρώτη ομάδα, πρέπει να μιλήσουμε για στήριξη προς τοπικούς προμηθευτές όταν πρόκειται για την αγορά, για λογική τιμολόγηση, για παρουσίαση πληροφοριών που αφορούν την τοπική κοινωνία, για κριτήρια επιλογής συνεργατών, για συνθήκες εργασίας και διαβίωσης και τα λοιπά.
Όσον αφορά την δεύτερη ομάδα για εργασιακό χώρο, πρέπει να ενημερώσουμε για την ικανοποιητική συνεργασία, για ίσες ευκαιρίες απασχόλησης, για ισορροπία στην εργασία και τα λοιπά. Χαρακτηριστικά αναφέρω εταιρεία ελληνική η οποία αυτήν την στιγμή απασχολεί στο 75% άτομα με ειδικές ανάγκες και έχει παρουσία σε επτά χώρες.
Όσον αφορά για θέματα κοινότητας, οφείλουμε να ενημερώσουμε τους stake holders, όπως τους λέμε πλέον, τους ενδιαφερόμενους, τους συμμετέχοντες, για τοπική ασφάλεια, υποδομή, κοινωνική μέριμνα και κοινωνική ενσωμάτωση.
Όλα αυτά ίσως ακούγονται λίγο γενικά, αλλά όταν τα πάρει μία εταιρεία και κάνει ένα check list, μπορεί πραγματικά να βρει δραστηριότητες οι οποίες κουμπώνουν σε κάποια από αυτά τα θέματα και έτσι μπορεί αποτελεσματικά και στοχευμένα να μπορέσει να απευθύνεται εκεί που πρέπει ώστε να ενημερωθεί ο κόσμος. Αυτό κάνουμε εμείς αυτήν την στιγμή εδώ, ενημερώνουμε τον κόσμο, εκπαιδεύουμε την αγορά.
Υπάρχουν κάποιοι παράγοντες οι οποίες ενισχύουν την προβολή της ΕΚΕ. Έχει να κάνει με την ανησυχία των πολιτών. Οι πολίτες πλέον, όπως βλέπετε και στα ψιλά γράμματα κάτω, επτά στους δέκα Έλληνες πλέον ενδιαφέρονται για το τι αγοράζουν και τι καταναλώνουν. Υπάρχουν πλέον επενδυτές οι οποίοι επενδύουν με κριτήρια κοινωνικής ευθύνης των επιχειρήσεων. Υπάρχει ανάγκη για διαφάνεια όσον αφορά την παραγωγική διαδικασία και τις επιπτώσεις των επιχειρήσεων και βεβαίως τα κοινωνικά κριτήρια τα οποία ενσωματώνει μία επιχείρηση στην επιχειρηματική της δραστηριότητα.
Ποια είναι τα οφέλη; Ναι, η ΕΚΕ είναι μάρκετινγκ εργαλείο. Αυτό δεν είναι κακό. Όμως ενσωματώνοντας κατάλληλα την προβολή της ΕΚΕ, μπορούμε να αυξήσουμε την φήμη της επιχείρησης και να έχουμε βελτιωμένες σχέσεις με την τοπική κοινωνία. Μπορούν όλοι να είναι ευχαριστημένοι, να είναι ικανοποιημένοι.
Θα συμφωνήσω με τον κύριο Σαριδάκη προηγουμένως ότι η Εταιρική Κοινωνική Ευθύνη μέσα από το ISO, μπορεί να βρει ένα ακόμα επιπλέον θεσμοθετημένο «όριο» για την προώθησή της. Όμως θα διαφωνήσω σε ένα άλλο σημείο. Η ΕΚΕ έχει ένα μέρος της φιλανθρωπία, αλλά δεν είναι μόνο αυτό. Υπάρχουν όμως επιπλέον οφέλη τα οποία έχει μία επιχείρηση από την προβολή της Εταιρικής Κοινωνικής Ευθύνης, που έχει να κάνει με μειωμένη ρυθμιστική εποπτεία. Φανταστείτε μία επιχείρηση η οποία θα ενσωματώσει στην διαδικασία της και θα υιοθετήσει το ISO 26000. Οπωσδήποτε αυτό θα την κάνει καλύτερη έναντι στα μάτια των Ρυθμιστικών Αρχών.
Τι λέει η Ευρωπαϊκή Επιτροπή για όλα αυτά. Μέχρι στιγμής όλη η παρουσίαση έχει βασιστεί σε έγγραφα από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή. Υπάρχει στο τέλος βιβλιογραφία για αυτούς που θέλουν να εμβαθύνουν περισσότερο.
Θέλει να ευαισθητοποιήσει όλο το εμπλεκόμενο κοινό σε αυτό που λέγεται ΕΚΕ. Να παρέχει βοήθεια και να εξασφαλίσει ένα ευνοϊκότερο περιβάλλον. Έχει δεσμευτεί ότι θα υποστηρίξει όλες τις πρωτοβουλίες που γίνονται σε αυτόν τον χώρο. Ήδη υπάρχουν πολλά ευρωπαϊκά κοινωνικά προγράμματα που τρέχουν. Θα δώσει ιδιαίτερη έμφαση στην έρευνα, στην εκπαίδευση, ειδικά στις μικρομεσαίες επιχειρήσεις. Έχει βγάλει μία τριλογία εγγράφων για το πώς μπορούν οι μικρομεσαίες επιχειρήσεις να βοηθηθούν από την κοινωνική ευθύνη και δίνει πλέον μία διεθνή διάσταση. Θέλει να ανακηρύξει την Ευρώπη ως πόλο αριστείας στην κοινωνική ευθύνη.
Αυτό πλέον που έχουν δυνατότητα οι επιχειρήσεις στην Ελλάδα μέσω ενός ηλεκτρονικού οδηγού Εταιρικής Κοινωνικής Ευθύνης ο οποίος λειτουργεί στην Διεύθυνση www.eurocharity.org, είναι να μπορούν να προβάλλουν τέτοιες δραστηριότητες κοινωνικής ευθύνης 24 ώρες το 24ωρο, 7 μέρες την εβδομάδα.
Ο οδηγός υποστηρίζεται από συνδρομές των επιχειρήσεων οι οποίες για ένα χρονικό διάστημα συμμετέχουν στον οδηγό, η οποία ανανεώνεται ετήσια και ο χώρος είναι δωρεάν διαθέσιμος για τους υπόλοιπους χρήστες. Η Eurocharity είναι επιχειρηματικά δεσμευμένη για το 25% των εσόδων της για παροχή ΜΚΟ, σε βοήθεια μη κερδοσκοπικών οργανώσεων και επίσης έχει αναπτύξει εφαρμογές μέσα σε αυτόν τον οδηγό που υποστηρίζουν την κάλυψη των αναγκών μη κυβερνητικών οργανώσεων.
Ποια είναι τα πλεονεκτήματα από μία επιχείρηση να συμμετέχει σε έναν τέτοιο οδηγό. Καταρχήν αποτελεί ένα από τα πιο αξιόπιστα εργαλεία και δημοφιλή portal για Εταιρική Κοινωνική Ευθύνη στην Ελλάδα. Μπορεί κάποιος να έχει επιλεγμένους αποδέκτες καθώς η εταιρεία βγάζει ένα εβδομαδιαίο newsletter που απευθύνεται αυτήν την στιγμή σε πάνω από 3.000 αποδέκτες στην Ελλάδα και το εξωτερικό.
Καταρχήν να διευκρινίσω εδώ πέρα ότι όλος ο οδηγός είναι δίγλωσσος και στα ελληνικά και στα αγγλικά, γιατί πλέον έχουμε γίνει μία μεγάλη οικογένεια με την Ευρωπαϊκή Ένωση.
Υπάρχουν προνομιακές τιμές για διάφορα προϊόντα συνεργαζόμενων επιχειρήσεων που αφορούν την Εταιρική Κοινωνική Ευθύνη και εργαλεία και βεβαίως μπορούν να επιτευχθούν οικονομίες κλίμακας από αυτήν την συμμετοχή και την αδιάλειπτη ενημέρωση όλων των ενδιαφερομένων μέσα από αυτόν τον οδηγό.
Σε αυτό το κομμάτι μπορείτε να βρείτε σχετική βιβλιογραφία για να μπορέσετε να έχετε στα χέρια σας περισσότερα επιχειρήματα για το τι πρέπει να σημαίνει σωστή προβολή και επαγγελματική προβολή Εταιρικής Κοινωνικής Ευθύνης. Υπάρχει επίσης πολύ εκτενής βιβλιογραφία για μη κυβερνητικές οργανώσεις, εργαλεία κοινωνικής ευθύνης, σύγκριση, manual, οδηγούς, που αφορούν πάλι τα συγκεκριμένα θέματα στην διεύθυνση του eurocharity.org και για οποιαδήποτε πληροφορία μπορείτε να μας βρείτε έξω στο περίπτερο που έχουμε μία έκθεση.
Σας ευχαριστώ πολύ για τον χρόνο σας.
ΠΡΟΕΔΡΕΙΟ: Ευχαριστούμε τον κύριο Σπανό. Ήταν και μέσα στον χρόνο που έχουμε ορίσει. Πολύ χρήσιμα αυτά βέβαια και βεβαίως υπήρξε και προβολή του Συνεδρίου από το Eurocharity, το παρακολουθήσαμε και εμείς και ευχαριστούμε για αυτό.
Η τελευταία εισήγηση είναι του εκπροσώπου του Υπουργείου Εσωτερικών, Δημόσιας Διοίκησης και Αποκέντρωσης. Θα την κάνει ο κύριος Αντώνης Καρβούνης και το θέμα είναι: «Διαμόρφωση καλών πρακτικών στις δημόσιες σχέσεις της Αυτοδιοίκησης, του εθελοντικού κινήματος και των επιχειρήσεων, για το κοινό τους όφελος.
Α. ΚΑΡΒΟΥΝΗΣ: Εκ μέρους της Γενικής Διεύθυνσης Τοπικής Αυτοδιοίκησης του Υπουργείου Εσωτερικών, Δημόσιας Διοίκησης και Αποκέντρωσης, θα ήθελα να σας ευχαριστήσω για την πρόσκληση και την τιμή που μας κάνετε να είμαστε εδώ, να συνεισφέρουμε και από την πλευρά μας σε αυτόν τον διάλογο για την ανάπτυξη της Εταιρικής Κοινωνικής Ευθύνης σε τοπικό επίπεδο καταρχάς και κατά προέκταση σε εθνικό.
Το αντικείμενο της δικής μου εισήγησης αφορά πλέον τον ρόλο της Αυτοδιοίκησης. Σε αυτά τα Δίκτυα που αναπτύσσονται πλέον σε τοπικό επίπεδο, ποιος είναι ο ρόλος της Αυτοδιοίκησης, ποια περιθώρια δίνονται από την κεντρική διοίκηση, μέσα από το θεσμικό πλαίσιο που παρέχει στους ΟΤΑ, ώστε οι ΟΤΑ να παίξουν πρωταγωνιστικό ρόλο στην ανάπτυξη αυτών των Δικτύων πόλεων θα έλεγα, που προάγουν Εταιρική Κοινωνική Ευθύνη και για αυτόν τον λόγο θα ήθελα να αναφερθώ περισσότερο στις καινούργιες ρυθμίσεις, τις νέες ρυθμίσεις του Δημοτικού και Κοινοτικού Κώδικα, που αφορούν αφενός τις δυνατότητες ανάπτυξης δικτύων πολιτικών μέσα στους ΟΤΑ και κατά δεύτερο λόγο τις δυνατότητες μέσα από την εταιρική σχέση των ΟΤΑ με την περιφερειακή διοίκηση και την κεντρική διοίκηση, ώστε αυτές οι πρωτοβουλίες να έχουν αντίκτυπο.
Τα τελευταία χρόνια, όπως είπε και ο Γενικός Γραμματέας της ΚΕΔΚΕ χθες, καταδεικνύεται σημαντικός ο ρόλος των τοπικών Αρχών στην Ευρωπαϊκή Ένωση, καθώς πλέον δίνεται ευκαιρία για έναν ουσιαστικό διάλογο για τον ρόλο της Τοπικής Αυτοδιοίκησης στην ανάπτυξη της χώρας μας, στην ανάπτυξη της ευρωπαϊκής ολοκλήρωσης. Οι πόλεις και οι ΟΤΑ οι οποίοι αποτελούν και την θεσμική έκφραση των πόλεων, ξανά βρίσκονται στο επίκεντρο του σχεδιασμού για την τέταρτη προγραμματική περίοδο 2007-2013, διότι όπως ελέχθη και από προηγούμενους ομιλητές, στους ΟΤΑ συγκεντρώνεται το βασικό παραγωγικό δυναμικό τόσο σε ανθρώπινο όσο και σε άψυχο υλικό και αυτό το δυναμικό καλείται να υλοποιήσει, να προωθήσει την βιώσιμη ανάπτυξη των πόλεων, την εδαφική συνοχή, την κοινωνική συνοχή, η οποία σήμερα δοκιμάζεται από την ανεργία, τον κοινωνικό αποκλεισμό και την περιβαλλοντική υποβάθμιση.
Όμως στην εποχή της λεγόμενης life politics, δηλαδή της πολιτικής της καθημερινής ζωής των πολιτών, η αύξηση της βαρύτητας των οργανωμένων συλλογικοτήτων του τρίτου κοινωνικού τομέα της οικονομίας, η υπερεθνοποίηση της εθνικής περιφερειακής τοπικής πολιτικής, η συμμετοχή και ο πολλαπλασιασμός περισσότερων εθνικών, υποεθνικών και υπερεθνικών δρώντων στην διαμόρφωση της τοπικής πολιτικής, καταδεικνύουν θα έλεγα, τα όρια και τις δυνατότητες του κράτους στην επίλυση περίπλοκων, οικονομικών, περιβαλλοντικών ζητημάτων και εκεί αναδεικνύεται πράγματι ο συμπληρωματικός ρόλος των δικτύων πολιτικών μεταξύ των φορέων του δημοσίου τομέα, της αγοράς και του τρίτου τομέα της οικονομίας, δηλαδή επιχειρήσεων, οργανισμών, παραγωγικών ενώσεων, συνεταιρισμών, με κοινωνικά προσανατολισμένη, περιβαλλοντικά φιλική επιχειρηματικότητα, οι οποίοι πράγματι θα ανταποκρίνονται σε κοινωνικές ανάγκες των τοπικών κοινωνιών, στην βάση ανταλλαγής πληροφοριών, παραγωγής νέων κοιτασμάτων απασχόλησης, νέων σχέσεων με την αγορά, νέων μεθόδων επιχειρησιακής, επιχειρηματικής οργάνωσης.
Άλλωστε, αυτό που χαρακτηρίζει την έννοια δίκτυο πολιτικών, είναι ο τρόπος με τον οποίο οργανώνεται, συντηρείται η συνεργασία, η εμπιστοσύνη, η εταιρική κοινωνική ευθύνη, διότι οι άνθρωποι και οι οργανώσεις που συμμετέχουν σε δίκτυα πολιτικών, θέλουν να προσφέρουν, θέλουν να χαρίσουν στους άλλους, προκειμένου να εξυπηρετηθεί ο κοινός σκοπός.
Στην καρδιά λοιπόν αυτού του αντί-ιεραρχικού συστήματος διακυβέρνησης, η λήψη μέτρων και η εφαρμογή τους είναι προϊόν σύνθετων, πολύπλοκων, άτυπων και τυπικών σχέσεων και αλληλεξαρτήσεων μεταξύ πολυάριθμων προσώπων.
Σε αυτήν την πραγματικότητα στον χώρο της δημόσιας διοίκησης στην χώρα μας, οι προσπάθειες αποκέντρωσης του διοικητικού μηχανισμού, η εισαγωγή της πολυβάθμιας Αυτοδιοίκησης και της Δημοτικής αποκέντρωσης την περασμένη δεκαετία, καθώς και ο εξοπλισμός των τοπικών Αρχών με νέες αρμοδιότητες, νέα εργαλεία πολιτικής στο λυκαυγές της νέας χιλιετίας, έχουν συντελέσει στην δημιουργία ενός πολυβάθμιου συστήματος διαμόρφωσης πολιτικών, που χαρακτηρίζεται από κάθετες αλλά οριζόντιες σχέσεις επιρροών, αλληλεξαρτήσεων και ισχύος, που επιτρέπει ακριβώς την ανάπτυξη αυτών των δικτύων συνεργασιών μεταξύ τοπικών, περιφερειακών, ευρωπαϊκών δρώντων, όπου οι φορείς της Αυτοδιοίκησης καλούνται να παίξουν πρωταγωνιστικό ρόλο – επαναλαμβάνω – σε αυτήν την εταιρική σχέση που διαμορφώνεται, εκεί που διαμορφώνεται πράγματι ο σχεδιασμός όλων των προγραμμάτων εθνικής ανάπτυξης.
Τα δύο λοιπόν εργαλεία, η εταιρική σχέση μεταξύ των επιπέδων διοίκησης, τα δίκτυα πολιτικών, αν μη τι άλλο γίνονται ιδιαίτερα χρήσιμα στο πεδίο του περιβάλλοντος αν συνυπολογιστεί ότι η πολιτική για την συνοχή της Ευρωπαϊκής Ένωσης για την περίοδο 2007-2013, κινητοποιεί σε αυτό το παγκοσμιοποιημένο ανταγωνιστικό περιβάλλον όπου οι ανθρωπογενείς τεχνολογικοί κίνδυνοι έχουν πολλαπλασιαστεί, όλες τις οικονομικές, παραγωγικές εμπροσθοφυλακές των ευρωπαϊκών περιφερειών και τοπικών κοινωνιών για την περιφερειακή ανάπτυξη, την ενίσχυση της κοινωνικής αλληλεγγύης, την προστασία του περιβάλλοντος και την αειφορική διαχείρισή του.
Αυτή λοιπόν ακριβώς η ανάγκη να ανταποκριθεί η Αυτοδιοίκηση σε αυτό το περιβάλλον, να ανταποκριθεί η Αυτοδιοίκηση στους νέους ρόλους της ως τόπος συμπύκνωσης αναπτυξιακής δυναμικής, ως χώρος δημιουργίας συνεργασιών και δικτύων πολιτικής με συμμετοχή τοπικών, κοινωνικών και οικονομικών φορέων, ως μοχλός ανάπτυξης της παραγωγής και δημιουργίας θέσεων εργασίας και τέλος ως μηχανισμός διασφάλισης της αειφόρου ανάπτυξης, προφανώς προϋποθέτει ΟΤΑ πολυλειτουργικούς, προϋποθέτει ισχυρούς ΟΤΑ γιατί μόνο έτσι θα μπορέσουν οι Δήμοι και οι Κοινότητες της χώρας, κατά προέκταση και οι Νομαρχίες, να εκμεταλλευτούν στο έπακρο το συγκριτικό πλεονέκτημα που διαθέτουν σε σχέση με τα άλλα επίπεδα διοίκησης, δηλαδή την εγγύτητα που έχουν προς τον πολίτη, την στενότερη επαφή μαζί του και μαζί με τις οργανώσεις κοινωνίας πολιτών.
Οι ρυθμίσεις του νέου Κώδικα κατά πόσο συμβάλλουν σε αυτήν την σχέση, σε αυτήν την ανάπτυξη των συνεργασιών. Το είπα και προηγουμένως. Οι διατάξεις του Κώδικα ρυθμίζουν όχι μόνο ζητήματα που αφορούν τις αρμοδιότητες των ΟΤΑ στο περιβάλλον, αλλά θέτουν και ένα πλαίσιο όπου μέσα από την αειφορική διαχείριση του περιβάλλοντος αναδεικνύονται συνεργασίες, καλές πρακτικές, πάνω από όλα δεσμεύσεις τόσο για τις τοπικές οργανώσεις της κοινωνίας πολιτών, όσο και για τους ίδιους τους πολίτες και τους φορείς της οικονομίας και της επιχειρηματικότητας.
Πιο συγκεκριμένα, στον τομέα του περιβάλλοντος οι ΟΤΑ μεταξύ άλλων αναλαμβάνουν να εκπονήσουν τοπικά προγράμματα για την προστασία και αναβάθμιση φυσικού, αρχιτεκτονικού και πολιτιστικού περιβάλλοντος, την προστασία και διαχείριση των υδάτινων πόρων, την καθαριότητα όλων των κοινοχρήστων χώρων, τον βιολογικό καθαρισμό, την λήψη μέτρων για την αποκατάσταση, ανάπλαση περιοχών της περιφέρειάς τους, την συμμετοχή τους σε θέματα πολεοδομίας, χωροταξίας και χρήσεων γης.
Όμως αυτές οι αρμοδιότητες δεν μπορούν να ασκηθούν μόνο από τους ΟΤΑ. Επειδή οι τοπικές κοινωνίες, οι φορείς της Τοπικής Αυτοδιοίκησης, αλλά και οι επιχειρήσεις που λειτουργούν εντός της επικράτειάς τους δεν είναι συνηθισμένοι στο διάλογο για τοπικά ζητήματα και τις περισσότερες φορές τα όποια θέματα τίθενται σε διάλογο εξετάζονται αποσπασματικά και κατά περίπτωση και επειδή επίσης σε επίπεδο διοικητικής πρακτικής οι Υπηρεσίες των ΟΤΑ δεν διαθέτουν την αναγκαία εξοικείωση με πρωτοβουλίες που αναλαμβάνουν οι επιχειρήσεις σε τοπικό επίπεδο και δεν διευκολύνουν ακριβώς την υλοποίηση κοινωνικά υπεύθυνων πρακτικών των επιχειρήσεων, για αυτούς τους λόγους απουσιάζουν – όπως ελέχθη και από τους προηγούμενους ομιλητές – προγράμματα ενημέρωσης, ευαισθητοποίησης, εκπαίδευσης, έρευνας, προσαρμογής.
Σε τέτοιου είδους πρακτικές και για αυτούς τους λόγους, προβλέπεται στον νέο Δημοτικό Κώδικα η έκδοση τοπικών κανονιστικών αποφάσεων για τις οποίες προϋποτίθεται ο διάλογος των ΟΤΑ με τους οικονομικούς και κοινωνικούς φορείς για να θέσουν όλοι αυτοί σε συνεργασία τους κανόνες για την προστασία του φυσικού, αρχιτεκτονικού και πολιτιστικού περιβάλλοντος, για τον προσδιορισμό των ειδικότερων όρων και προϋποθέσεων για την ανάπτυξη της επιχειρηματικότητας σε τοπικό επίπεδο.
Παράλληλα, οι ΟΤΑ στο πλαίσιο της εταιρικής τους σχέσης με την κεντρική διοίκηση καταθέτουν την γνώμη τους προκειμένου οι κρατικές Αρχές να εκδώσουν οποιαδήποτε διοικητική, κανονιστική πράξη που αφορά την προστασία του περιβάλλοντος, συμμετέχουν στα Όργανα που καταρτίζουν τα προγράμματα για την περιφερειακή ανάπτυξη, την χωροταξία και την προστασία του περιβάλλοντος.
Όμως, η προστασία του περιβάλλοντος, η ενδυνάμωση της κοινωνικής συνοχής των τοπικών κοινωνιών, προϋποθέτει πέρα από την εταιρικότητα στις σχέσεις μεταξύ των επιπέδων διοίκησης, προϋποθέτει και την ανάπτυξη ενός δικτύου συνεργασιών μεταξύ τοπικών Αρχών, μελών της τοπικής κοινωνίας, οργανώσεων της κοινωνίας πολιτών, οικονομικών εταίρων και αλλοδαπών ΟΤΑ ακόμα με παρόμοια προβλήματα, για την επίλυση αυτών των προβλημάτων.
Ο νέος Κώδικας θέτει τις προϋποθέσεις για την ανάπτυξη αυτών των συνεργασιών, αυτών των κοινωνικών και οικονομικών συμπράξεων, που γεννούν δεσμεύσεις για το περιβάλλον, καλύπτουν ελλείμματα ενημέρωσης για συγκεκριμένες δράσεις και προγράμματα των επιχειρήσεων και των τοπικών ΜΚΟ.
Πιο συγκεκριμένα, ο νέος Κώδικας προβλέπει την ανάγκη προώθησης από τους ΟΤΑ της λαϊκής συμμετοχής στις τοπικές υποθέσεις και την ευαισθητοποίηση και οργάνωση των δημοτών για την έρευνα, τον εντοπισμό, την καταγραφή, την επίλυση των προβλημάτων. Προβλέπει την ανάγκη διαβούλευσης των Πρωτοβάθμιων ΟΤΑ με τους κατοίκους των περιοχών τους και των κοινωνικών φορέων. Την ανάγκη κατάρτισης χάρτας δημότη, όπου καταγράφεται το πλαίσιο των δικαιωμάτων και των υποχρεώσεων. Η ανάγκη κατάρτισης οδηγού του δημότη, στον οποίο περιγράφονται οι όροι και οι προϋποθέσεις παροχής υπηρεσιών από τους ΟΤΑ. Η δυνατότητα διενέργειας τοπικού δημοψηφίσματος, η προώθηση και ανάπτυξη του εθελοντισμού, η δημιουργία τοπικών δικτύων κοινωνικής αλληλεγγύης εθελοντικών οργανώσεων και ομάδων εθελοντών. Η εκπόνηση επιχειρησιακών προγραμμάτων με στόχο την ανάπτυξη συνεργασιών με πολλαπλασιαστικά αποτελέσματα. Η συμμετοχή των ΟΤΑ σε δίκτυα διεθνή, ευρωπαϊκά, σε πρωτοβουλίες της Ευρωπαϊκής Ένωσης και του Συμβουλίου της Ευρώπης. Η δημιουργία δικτύου πόλεων με άλλους Δήμους και Κοινότητες της χώρας στο πλαίσιο των αρμοδιοτήτων τους και βέβαια η λειτουργία Δημοτικών και Κοινοτικών Γραφείων Ενημέρωσης για την Απασχόληση, όπου εκεί πράγματι αποστολή αυτών των Γραφείων είναι η συμβουλευτική θα έλεγα ενημέρωση, παροχή δωρεάν ενημέρωσης προς τους ανέργους για τα προγράμματα επιχειρηματικότητας που λειτουργούν σε τοπικό επίπεδο.
Τελειώνοντας, αυτές οι αλλαγές σηματοδοτούν την μετάβαση των ελληνικών ΟΤΑ από την γραφειοκρατική κουλτούρα στην κουλτούρα της ποιότητας, της διοίκησης της ολικής ποιότητας, στην κουλτούρα της κοινωνικής ευθύνης, στην κουλτούρα της αυτοδέσμευσης, στην κουλτούρα της ευρείας διαβούλευσης. Δηλαδή, σε μία δέσμη αξιών που έχουν σημείο αναφοράς τον πολίτη, τις οικονομικές, κοινωνικές, περιβαλλοντικές διαστάσεις της ζωής του.
Θα ήθελα να συγχαρώ την πρωτοβουλία του Δικτύου ΠΑΝΔΟΙΚΟ. Τέτοιες πρωτοβουλίες λείπουν. Γίνομαι σοφότερος μετά το πέρας των εργασιών του Συνεδρίου και για άλλη μία φορά σας ευχαριστώ για την πρόσκληση.
ΠΡΟΕΔΡΕΙΟ: Ευχαριστούμε τον κύριο Καρβούνη, εκπρόσωπο του Υπουργείου Εσωτερικών.
Να σημειώσω ότι αρχίσαμε να μαθαίνουμε να προφέρουμε και το ΠΑΝΔΟΙΚΟ, αρχίζει να μειώνεται η παραβίαση του τόνου τουλάχιστον.
Έχουμε τώρα ως θέμα συζήτηση, ερωτήσεις και τοποθετήσεις και μετά έχουμε ένα στρογγυλό τραπέζι, στο οποίο θα συμμετάσχουν ο κύριος Ζήσης, η κυρία Θεοχάρη, ο κύριος Παπαδόπουλος και ο κύριος Παπασπυρόπουλος.
Να ανοίξω έναν κατάλογο για να συντομεύουμε, ποιοι θέλουν να ρωτήσουν πρώτα, ερωτήσεις μόνο πρώτα. Παρακαλώ να αναφέρετε το όνομά σας για να γράφεται στα πρακτικά.
Παρακαλώ να είναι σύντομες οι ερωτήσεις. Όσους αφορούν οι ερωτήσεις, να σημειώνουν για να απαντήσουν μετά, από τους εισηγητές.
Σ. ΣΑΛΒΑΝΟΣ: ISO, International Organization of Standardization. Έκανε την εμφάνισή του το 1945. Standardization, για όσους ξέρουν αγγλικά, δεν σημαίνει απαραίτητα ποιότητα. Στην Ελλάδα επικράτησε να μιλάμε για πιστοποίηση ποιότητας. Αυτό λειτουργεί παραπλανητικά για το καταναλωτικό κοινό.
Στην Κέρκυρα, εγώ είμαι από την Περιβαλλοντική Πρωτοβουλία Κέρκυρας, λέγομαι Σπύρος Σαλβάνος, εκεί λοιπόν η Κέρκυρα στενάζει τώρα κάτω από τα συμφέροντα των πολυεθνικών ξενοδοχειακών επιχειρήσεων, οι οποίες εμφανίζονται με πιστοποίηση ISO και προσφέρουν το all inclusive. Αυτό λοιπόν το all inclusive στην Κέρκυρα οδηγεί την τοπική κοινωνία σε εξαθλίωση, επιχειρήσεις σε πτώχευση. Για όσους δεν το ξέρουν, ξενοδοχειακές μονάδες τεσσάρων αστέρων προσφέρουν 24 ώρες στον τουρίστα ύπνο, γεύματα, τα μπαρ ελεύθερα και παίρνουν από ότι έχουμε ακούσει, έχω ασχοληθεί προσωπικά, έχω κάνει ρεπορτάζ, τα έχω γράψει στις τοπικές εφημερίδες, οι ξενοδόχοι παίρνουν…
ΠΡΟΕΔΡΕΙΟ: Με συγχωρείτε, η ερώτηση ποια είναι;
Σ. ΣΑΛΒΑΝΟΣ: Θέλω να ρωτήσω πως το standardization μεταφράζεται στην Ελλάδα, αν είναι αυτό που εγώ εννοώ. Ρωτώ αν είναι αυτό ποιότητα. Οι επιχειρήσεις παίρνουν 9 ή 12 € την ημέρα από τον κάθε τουρίστα και προσφέρουν λέει, κερδίζουν, γιατί αυτά που προσφέρουν στον τουρίστα δεν είναι παραπάνω, τα τρόφιμα δεν είναι παραπάνω από 3 € την ημέρα, δεν τους στοιχίζει παραπάνω από 3 € την ημέρα. Αν αυτό είναι ποιότητα ρωτώ.
Κάτι άλλο για τον κύριο που μίλησε από το Υπουργείο Εσωτερικών, ένα άλλο ερώτημα. Πώς θα λειτουργήσουν οι ΟΤΑ κάτω από την Δαμόκλειο σπάθη των Περιφερειαρχών, οι οποίοι όπως ξέρουμε δεν εκλέγονται, είναι δοτοί, είναι διορισμένοι από την κυβέρνηση, εκπροσωπούν κομματικά και όχι μόνο συμφέροντα. Περισσότερα περί αυτού θα έχουμε αύριο, για συγκεκριμένο, σοβαρό πρόβλημα που έχει αντιμετωπίσει η Κέρκυρα.
ΠΡΟΕΔΡΕΙΟ: Ευχαριστούμε πολύ. Θέλω να παρακαλέσω και παρακαλέσω και πάλι γιατί έχουμε μόνο 15 λεπτά και έχουμε πέσει έξω στον χρόνο, να είναι πολύ σύντομες οι ερωτήσεις και συγκεκριμένες.
ΣΥΝΕΔΡΟΣ: Εγώ θα είμαι πολύ σύντομος. Με την ευκαιρία μιας έκφρασης του κυρίου Σαριδάκη νομίζω, που λέει ότι η ΕΚΕ δεν είναι φιλανθρωπία, θα ήθελα να εκφράσω ένα ερώτημα.
Οι ΜΚΟ πρέπει να αναζητούν την ΕΚΕ μέσα από τις επιχειρήσεις; Εδώ υπάρχει μία αντίθεση με το οικολογικό κίνημα. Δεν μου αρέσει να λέω οικολογικό κίνημα, μου αρέσει να λέω κοινωνία των πολιτών. Τι θέση λοιπόν παίρνει η κοινωνία των πολιτών. Να σας πω ένα παράδειγμα για να είμαι ακόλουθος με αυτά που προείπα.
Ποια θέση λοιπόν παίρνει η κοινωνία των πολιτών για μία συνεργασία που μπορεί να κάνει ή θα κάνει ή έχει κάνει η δική μας η ΜΚΟ με μία μεγάλη επιχείρηση, η οποία μας δίνει, μας επιχορηγεί να κάνουμε παραδείγματος χάριν μία υπαίθρια σκακιέρα σε ένα ωραίο δάσος; Εμείς, η θέση η δική μας, είναι ότι θα κάνουμε την σκακιέρα, θα καλέσουμε και την επιχείρηση, θα κάνουμε τα εγκαίνια μαζί, μαζί με την Τοπική Αυτοδιοίκηση.
Η κοινωνία των πολιτών λοιπόν, τι απαντά σε αυτό το ερώτημα; Γιατί έχουμε και μία αντίθεση τώρα με τον Πρόεδρο, τον κύριο Βολιώτη. Η δική μας η θέση, η δική μου η θέση είναι ότι αύριο-μεθαύριο στην ίδια επιχείρηση μπορούμε να πάμε να την κάνουμε ακτιβισμό. Άρα, έχουμε ξεχωρίσει τα πράγματα.
Ένα άλλο ερώτημα είναι στον εκπρόσωπο του ΥΠΕΣΔΔΑ, του Υπουργείου Εσωτερικών. Με τον νέο Κώδικα τίποτα δεν είναι υποχρεωτικό σχετικά με τις νέες ρυθμίσεις που προβλέπει ο νέος Κώδικας. Άρα, τι έχει αλλάξει; Άρα στην ουσία, δεν θα προέλθει καμία μεταβολή. Τουναντίον, οι ρυθμίσεις του νέου Κώδικα, εκτός από μερικές μικρές λεπτομέρειες, θα ενισχύσει ακόμα περισσότερο το ήδη υπάρχον δημαρχοκεντρικό μοντέλο. Αυτό είναι σίγουρο και δεν έχει τα κότσια η δημόσια διοίκηση όταν έχει απέναντι τους αιρετούς και ειδικά τους Δημάρχους, να επιβάλλει την διαβούλευση, να επιβάλλει πολλά πράγματα. Τα επιβάλλει επιφανειακά, τα λέει επιφανειακά, υποχρεωτικά δεν είναι τίποτα.
Σας ευχαριστώ πολύ.
ΠΡΟΕΔΡΕΙΟ: Σας ευχαριστούμε πολύ. Κάνω έκκληση πάντα για την συντομία.
ΣΥΝΕΔΡΟΣ: Θα είμαι πολύ σύντομος κύριε Πρόεδρε. Απευθύνομαι προς τον εκπρόσωπο του Υπουργείου Εσωτερικών. Πώς η Πολιτεία μπορεί να υποστηρίξει και με ποιον τρόπο την δημιουργία Γραφείων Υποστήριξης Ανέργων σε περιφερειακούς κυρίως Δήμους, καθώς σε θέματα φυσικά ενημέρωσης εργασίας, εξεύρεσης εργασίας και προγραμμάτων επιχειρηματικότητας;
Προς τον κύριο Σπανό, αν θα μπορούσαν – σκέψη κάνω και είναι και ερώτηση – οι επιχειρήσεις με τους ΟΤΑ θεσμοθετημένα να συνεργαστούν σε θέματα της Εταιρικής Κοινωνικής Ευθύνης.
ΠΡΟΕΔΡΕΙΟ: Ευχαριστούμε. Ο κύριος Τσεμπελίδης έχει μία ερώτηση και κλείνουμε.
ΤΣΕΜΠΕΡΛΙΔΗΣ: Προς τους κυρίους Σαριδάκη και Σπανό. Μία επιχείρηση η οποία παράγει σκουπιδοτρόφιμα, αυτά τα τρόφιμα που προωθούνται στα παιδιά, με πολλά λιπαρά, πολύ αλάτι και πολύ ζάχαρη. Αναλαμβάνει μία προπαγάνδα που λέει «Προωθούμε την μεσογειακή διατροφή», μία διαπιστωμένη για την καλή υγεία των ανθρώπων. Σε όλη την καμπάνια όμως, είτε είναι ομιλίες, είτε είναι παρουσιάσεις, το brand name είναι στις πλάτες των ομιλητών, είναι στην πλάτη των παρουσιαστών. Πώς θα την χαρακτηρίζατε αυτήν την ενέργεια; Θα την εντάσσατε στα πλαίσια της κοινωνικής ευθύνης των επιχειρήσεων ή θα την χαρακτηρίζατε κάπως αλλιώς;
ΠΡΟΕΔΡΕΙΟ: Για τις απαντήσεις, ο κύριος Σαριδάκης αν μπορεί να έρθει και παρακαλώ και οι απαντήσεις όσο γίνεται πιο σύντομες.
Ι. ΣΑΡΙΔΑΚΗΣ: Ευχαριστώ για τις ερωτήσεις και την ευκαιρία να δώσουμε διευκρινίσεις σε ορισμένα πράγματα.
Στον κύριο Σαλβάνο από την Κέρκυρα, αυτό που ανέφερε για τις ξενοδοχειακές επιχειρήσεις και το all inclusive, είναι η άρνηση της εταιρικής κοινωνικής ευθύνης όσον αφορά την υποστήριξη τοπικών προμηθευτών. Αυτό είναι ξεκάθαρο. Δηλαδή, συμφωνώ και υπερθεματίζω σε αυτά που είπε για τις συνέπειες στην τοπική κοινωνία, του all inclusive. Είναι ένα πρόβλημα για την εταιρική κοινωνική ευθύνη και συγκεκριμένα σας ανέφερα ότι την προτεραιότητα πρέπει να την δίνετε στην ανάπτυξη της τοπικής οικονομίας.
Αυτά τα πράγματα επειδή φαίνεται έτσι, αφήνεται να εννοηθεί ότι το ISO είναι ένα παραμύθι, το ISO βάζει τα κριτήρια και τα κριτήρια, πιστέψτε με, θα γίνει προσπάθεια από την μεριά του ΕΛΟΤ να είναι σαφέστερα και ήδη είναι ξεκάθαρα.
Τώρα, όσον αφορά κάποιες ενέργειες αποσπασματικές που γίνονται από τις επιχειρήσεις, περιλαμβάνονται στην έννοια εταιρική επικοινωνία. Θα πρέπει να αξιολογούνται, το ανέφερα νομίζω στην εισήγησή μου, ότι η καρδιά του ζητήματος της κοινωνικής ευθύνης είναι η μείωση των αρνητικών επιπτώσεων από τις δραστηριότητες. Δηλαδή, η μείωση της ρύπανσης όσον αφορά το περιβάλλον.
Άρα λοιπόν, η αξιολόγηση που γίνεται και η πίεση που γίνεται από την κοινωνία, δεν μπορεί να σταματήσει σε κάποια περιφερειακά θέματα. Πρέπει να μιλήσουμε για την καρδιά του ζητήματος. Εγώ συμφωνώ απόλυτα και με τους εκπροσώπους των καταναλωτών, που μίλησαν για τα προϊόντα. Είναι ξεκάθαρο ότι υπάρχει μία ευθύνη και αυτό αναφέρεται ήδη στο αρχικό σχέδιο όσον αφορά την ύπαρξη προϊόντων σαφώς επικίνδυνων ή βλαβερών για την υγεία.
Αυτό είναι ένα θέμα που πρέπει η κοινωνία να επιβάλλει και οι προσπάθειες που κάνουν οι μη κυβερνητικές οργανώσεις, επειδή άκουσα και κάποιες έμμεσες αμφισβητήσεις, είναι στο να ασκηθεί μία πίεση και το να επιβάλλει κάποια κοινωνικώς υπεύθυνη συμπεριφορά. Αυτό είναι το ζητούμενο. Παρουσιάζεται δηλαδή η κοινωνία να έχει άποψη, να βάζει κριτήρια και πιστεύω ότι οι επιχειρήσεις είναι αναγκασμένες να προσαρμόζονται. Το είπα και προηγουμένως, θα κάνουν business και στην πράσινη επιχειρηματικότητα, όπως έκαναν business με τα λιπάσματα και τα φυτοφάρμακα, θα δημιουργηθεί μία δυναμική ενδεχομένως. Αυτή είναι η προσπάθεια, αυτή είναι η προσπάθεια των οργανώσεων, για να αυξηθούν οι θετικές επιπτώσεις.
Το θέμα μπορεί να φαίνεται πολύπλοκο. Προσπαθώ να το κάνω απλό. Μιλάμε για την νομιμοποίηση. Πριν από λίγο καιρό, οι επιχειρήσεις που παρήγαν φυτοφάρμακα νομιμοποιούνταν γιατί είχαμε αύξηση της γεωργικής παραγωγής. Σήμερα που φτάσαμε το φίδι να δαγκώνει την ουρά του, θα αναζητήσουμε διεξόδους και λύσεις γιατί η απειλή υπάρχει.
Επειδή έγινε ένας υπαινιγμός για το ISO και υπάρχει διάχυτο, μπορώ και εκεί να συμφωνήσω με τον δημοσιογράφο. Δηλαδή εδώ υπάρχει μία κρίση αξιοπιστίας από την διάδοση χωρίς κριτήρια της πιστοποίησης. Η πιστοποίηση ουσιαστικά διαβρώνεται από την σχέση την οικονομική που υπάρχει ανάμεσα στον οργανισμό πιστοποίησης και τον πελάτη. Υπάρχει οικονομικό συμφέρον, άρα δεν μπορεί να υπάρξει ανεξαρτησία. Για αυτό υπάρχει αυτός ο πληθωρισμός πιστοποιητικών και δημιουργείται μία κρίση εμπιστοσύνης.
Για αυτό σας είπα αρχικά ότι το ISO δεν θέλουμε να γίνει ακόμα ένα προϊόν, ένα νέο προϊόν, ένα νέο πρότυπο συστήματος διαχείρισης που θα τρέξουν να πιστοποιηθεί, διότι δεν παράγουμε τίποτα.
Ένα άλλο ακόμα. Αυτά τα πρότυπα έχουν κύριο χρήση την επιχείρηση. Το συμφέρον του οργανισμού πιστοποίησης, το συμφέρον του συμβούλου, νομιμοποιείται από την στιγμή που εξυπηρετεί τον στόχο, είτε λέγεται τον επιχειρηματικό στόχο για την ποιότητα, για την μείωση των αστοχιών, είτε λέγεται περιβαλλοντική διαχείριση, μείωση των αρνητικών συνεπειών και της ρύπανσης του περιβάλλοντος, είτε λέγεται την διασφάλισης της ασφάλειας των τροφίμων, να μην βλάψουμε τον καταναλωτή.
Όσες ενέργειες λοιπόν και των συμβούλων και των οργανισμών πιστοποίησης έχουν προστιθέμενη αξία, σε αυτόν τον στόχο, τον κύριο στόχο, δηλαδή δεν κάνουμε πρότυπα για να εξυπηρετήσουμε τα συμφέροντα των πιστοποιητών ή των συμβούλων. Κάνουμε πρότυπα για να εξυπηρετήσουμε την ποιότητα, την μείωση της ρύπανσης, για να κάνουμε σωστή περιβαλλοντική διαχείριση και να έχουμε μία βιώσιμη ανάπτυξη και για να μην βλάψουμε τους καταναλωτές. Είναι ξεκάθαρο.
Σ. ΣΑΛΒΑΝΟΣ: (εκτός μικροφώνου)
Ι. ΣΑΡΙΔΑΚΗΣ: Η ποιότητα έχει σχέση με την ικανοποίηση αναγκών του πελάτη. Εφόσον ένα προϊόν είναι κακό και κάποιος το αγοράζει, μπαίνουν κάποιοι κανόνες. Ποιες είναι οι απαιτήσεις του καταναλωτή; Αυτές οι απαιτήσεις του καταναλωτή, διασφαλίζουν ας πούμε το σύστημα. Είναι ξεκάθαρο αυτό. Η ποιότητα έχει διαβαθμίσεις.
Νομίζω σας απάντησα σαφώς. Βέβαια, εδώ υπάρχει ένα οξύμωρο. Δεν μπορούμε σήμερα να μιλάμε για προϊόντα βλαβερά.
Σ. ΣΑΛΒΑΝΟΣ: (εκτός μικροφώνου)
ΠΡΟΕΔΡΕΙΟ: Ένα λεπτό, με συγχωρείτε. Μπορείτε ιδιαιτέρως μετά να συνεχίσετε την κουβέντα.
Ι. ΣΑΡΙΔΑΚΗΣ: Μπορείτε να επιβάλλετε ένα προϊόν να μην κυκλοφορεί; Μπορούμε αυτήν την στιγμή…
ΠΡΟΕΔΡΕΙΟ: Κύριε Σαριδάκη, σας παρακαλώ. Μπορεί να συνεχιστεί μετά η συζήτηση. Δεν θα το λύσουμε τώρα εδώ το θέμα αυτό. Αποκλείεται να το λύσουμε δηλαδή. Απλώς θα τρώμε τον χρόνο μας.
Ο κύριος Καρβούνης αν έχει κάποια τοποθέτηση, να απαντήσει στις ερωτήσεις που έγιναν.
Α. ΚΑΡΒΟΥΝΗΣ: Αυτό που εκφράστηκε από τους παραβρισκόμενους εδώ πέρα ως προς τις αντιρρήσεις τους σχετικά με τον ρόλο της Αυτοδιοίκησης και την καχυποψία μάλλον, ότι τελικά και ο νέος Κώδικας δεν θα φέρει απολύτως τίποτα, θα διαιωνίσει μία παγιωμένη κατάσταση κομματοκεντρικά ελεγχόμενων Δημάρχων και μιας αδύναμης κεντρικής εξουσίας απέναντι σε ισχυρά κέντρα λήψης αποφάσεων σε τοπικό επίπεδο.
Εγώ γίνομαι καθημερινά δέκτης παραπόνων, ανάλογων παραπόνων και πιο σκληρών θα έλεγα, για τον ρόλο της Αυτοδιοίκησης σήμερα. Ήμουν και συμμετείχα στην Επιτροπή για την εκπόνηση του νέου Δημοτικού και Κοινοτικού Κώδικα. Επιθυμούσα και εγώ έναν πιο ριζοσπαστικό Δημοτικό και Κοινοτικό Κώδικα. Αυτό είναι μία προσωπική άποψη καθαρά.
Ωστόσο, αυτό που κάνει ο νέος Κώδικας, είναι να δίνει δυνατότητες σε εκείνους τους Δημάρχους, σε εκείνους τους τοπικούς άρχοντες, που πιστεύω ότι υπάρχουν και δεν μπορώ να τσουβαλιάσω 914 ΟΤΑ και να πω ότι όλοι είναι διεφθαρμένοι και ότι όλοι έχουν δημιουργήσει δίκτυα συνεργασιών με Περιφερειάρχες σε κομματικό επίπεδο και δεν προωθείται τίποτα τελικά σε τοπικό επίπεδο. Βλέπουμε ας πούμε τον Δήμο Βέροιας, που ενισχύει τέτοιες συνεργασίες. Είναι παράδειγμα. Δεν μπορούμε να έχουμε 914 τέτοιου είδους παραδείγματα, αλλά τουλάχιστον ο νέος Κώδικας δίνει αυτές τις δυνατότητες σε ανθρώπους που θέλουν να προσφέρουν στην Αυτοδιοίκηση, να το κάνουν.
Τον περασμένο μήνα ήμουν στις Βρυξέλλες ως μέλος της Επιτροπής για το πρόγραμμα για την προώθηση της ευρωπαϊκής ιθαγένειας. Ένα πρόγραμμα που τρέχει από το 2007 μέχρι το 2013, που δίνει δυνατότητες σε πόλεις της Ευρωπαϊκής Ένωσης να έρχονται σε επαφή με άλλες πόλεις, οργανώσεις πολιτών αυτών των πόλεων, να συμπράξουν κοινωνικά για να προωθήσουν θέματα που τους αφορούν, όχι μόνο σε εθνικό αλλά σε πανευρωπαϊκό επίπεδο. Η χρηματοδότηση αυτού του προγράμματος είναι ιδιαίτερα γενναία για τα ελληνικά δεδομένα. Δράσεις και χρήματα τα οποία δεν τα δίνει το ελληνικό κράτος, δεν θα τα πάρει ποτέ ο Δήμος από το ελληνικό κράτος και όμως δίνονται από την Ευρωπαϊκή Ένωση και όμως από την προηγούμενη εμπειρία μου, το πρόγραμμα 2004-2006, πολύ λίγα έγιναν σε επίπεδο Δήμων στην Ελλάδα. Γιατί; Γιατί ορισμένοι τοπικοί άρχοντες ήταν φωτισμένοι, ορισμένοι τοπικοί άρχοντες είχαν εκείνο το δυναμικό, το αξιοποίησαν, πέτυχαν συνεργασίες, κάποιοι άλλοι αδιαφορούν.
Λοιπόν, ο νέος Κώδικας δίνει δυνατότητες διαβούλευσης με οικονομικούς, κοινωνικούς φορείς. Από εκεί και πέρα, αν εμείς οι πολίτες επιβραβεύουμε με την στάση μας εκείνους τους τοπικούς άρχοντες, νομίζω ότι δεν είναι θέμα του Υπουργείου Εσωτερικών από εκεί και πέρα, είναι θέμα των ίδιων των πολιτών.
Ως προς τα Γραφεία Ενημέρωσης, εκείνο που θα προσθέσω μόνο είναι ότι η λειτουργία των Δημοτικών και Κοινοτικών Γραφείων Ενημέρωσης για την Απασχόληση προφανώς δεν είναι μόνο θέμα του Δήμου, είναι θέμα της συνεργασίας του Δήμου και του συντονισμού των δράσεών του με τα κατά τόπους γραφεία του ΟΑΕΔ, των Κέντρων Επαγγελματικής Κατάρτισης και των ίδιων των επιχειρήσεων που λειτουργούν σε τοπικό επίπεδο, εφόσον θέλουν και εκείνα να δημοσιεύσουν, να κάνουν γνωστή την δραστηριότητά τους, να δημιουργηθεί ένα μητρώο επιχειρήσεων σε τοπικό επίπεδο. Νομίζω ότι αυτή είναι μια πρωτοβουλία που μπορεί να αξιοποιηθεί, μία δυνατότητα που μπορεί να αξιοποιηθεί από τους ΟΤΑ.
ΠΡΟΕΔΡΕΙΟ: Ευχαριστούμε κύριε Καρβούνη.
ΣΥΝΕΔΡΟΣ: Μία σύντομη πληροφόρηση στον τρίτο κύριο που έκανε την ερώτηση σχετικά με τα προγράμματα που υπάρχουν, πώς μπορεί να πληροφορηθεί κανείς.
Ηλεκτρονικά υπάρχει τουλάχιστον για το Υπουργείο Ανάπτυξης η ιστοσελίδα andagonistikotita.gr, όπου είναι όλες οι ανοικτές προκηρύξεις στο πλαίσιο του Γ΄ ΚΠΣ. Το ίδιο θα συμβεί και για το Δ΄ ΚΠΣ.
Για όλο το ΚΠΣ υπάρχει ιστοσελίδα info3kps.gr. Εκεί οποιοσδήποτε μπορεί να μπει και να βάλει τι ζητά, δηλαδή είναι επιχειρηματίας, είναι μη κυβερνητική οργάνωση, είναι δημόσιος φορέας και να του βγάλει τις ανοικτές και τις προκηρύξεις που πρόκειται να προκηρυχθούν στο μέλλον.
Τώρα, σε τοπικό επίπεδο και αυτό είναι πιο σημαντικό, στο πλαίσιο του Επιχειρησιακού Προγράμματος Ανταγωνιστικότητα, έχουν χρηματοδοτηθεί και λειτουργούν 53 κέντρα υποδοχής επενδυτών σε όλη την Ελλάδα, στα γραφεία των Νομαρχιών. Δηλαδή, κάθε Νομαρχία έχει ένα κέντρο υποδοχής επενδυτών, μέσα στις αρμοδιότητες του οποίου είναι και η ενημέρωση για τα σχετικά προγράμματα. Παράλληλα, υπάρχουν και 13, ένα για κάθε Περιφέρεια, Κέντρα Επιχειρηματικής και Τεχνολογικής Ανάπτυξης, τα οποία λειτουργούν στην πρωτεύουσα της Περιφέρειας, αλλά έχουν και αντένα σε κάθε νομό. Έτσι μπορούν να απευθύνονται όσοι θέλουν είτε δια ζώσης στα κέντρα αυτά που σας ανέφερα, είτε ηλεκτρονικά μέσω των site του Υπουργείου Ανάπτυξης και του Υπουργείου Οικονομίας και Οικονομικών.
Ευχαριστώ πολύ.
ΠΡΟΕΔΡΕΙΟ: Ο κύριος Σπανός.
Μ. ΣΠΑΝΟΣ: Καταρχήν τέθηκαν δύο ερωτήσεις. Θα ξεκινήσω από μία προηγούμενη ερώτηση του κυρίου Καραμούζου, σχετικά με το αν η ΕΚΕ είναι φιλανθρωπία ή όχι.
Καταρχήν να κάνω μία διευκρίνιση για το Eurocharity. Το όνομα το πήραμε από το charity που σημαίνει φιλανθρωπία και το euro σε πανευρωπαϊκό επίπεδο, διότι βασική γραμμή της κοινωνικής μας ευθύνης είναι το 25% προσφοράς των εσόδων – όχι κερδών – σε μη κυβερνητικές οργανώσεις και βεβαίως η δωρεάν συνεχώς παροχή και υποστήριξη οποιωνδήποτε ηλεκτρονικών εφαρμογών που έχουν να κάνουν με την δικτύωση αυτών και την επικοινωνία τους.
Για αυτό έχουμε αναπτύξει και μια εφαρμογή, την λεγόμενη e-γέφυρα, που μπορεί οποιαδήποτε μη κυβερνητική οργάνωση να βάλει τις ανάγκες της ηλεκτρονικά δωρεάν και οι επιχειρήσεις βλέποντας αυτές τις ανάγκες να προσφέρουν.
Τους τελευταίους τρεις μήνες περίπου έχουμε συναντήσει πάνω από 20 περίπου μη κυβερνητικές οργανώσεις και κάθε χρόνο αυτό το 25% αλλάζει αποδέκτη. Οπότε, εδώ βλέπετε μία πρακτική, μία πράξη, γιατί στην Εταιρική Κοινωνική Ευθύνη δεν πρέπει να μιλάμε θεωρητικά. Χρειάζονται στοιχεία, συγκρίσεις και πράξεις.
Όσον αφορά την ερώτηση, εάν μπορούν θεσμοθετημένα οι επιχειρήσεις να συνεργαστούν με ΟΤΑ, ναι, αυτό μπορεί να συμβεί. Αν μπείτε στην ιστοσελίδα μας, θα δείτε πολλές πρακτικές βάσει δελτίων τύπου επιχειρήσεων, που έχουν συνεργαστεί με τοπικούς φορείς της Τοπικής Αυτοδιοίκησης και τα αποτελέσματα είναι πραγματικά εντυπωσιακά.
Επίσης, έχουμε και εδώ στην Βέροια παράδειγμα συνεργασίας ΟΤΑ και επιχειρήσεων με τον Δήμο, αλλά και συζητήσεις που είχαμε με την κυρία Οσούλτζογλου όσον αφορά την Αυτοδιοίκηση, η οποία θα αναλάβει τώρα, μας παρουσίασαν μία πολύ μεγάλη σειρά θεμάτων τα οποία έχουν ανάγκη υλοποίησης, τα οποία έχουμε δεσμευτεί ότι θα βοηθήσουμε αυτά να προωθηθούν σε ένα σύνολο επιχειρήσεων ώστε να μπορούν να βρουν ανταπόκριση, γιατί μην ξεχνάτε ότι αναπτύσσεται τώρα και ένας καινούργιος τομέας επιχειρήσεων, ο οποίος ονομάζεται Σύμβουλοι Εταιρικής Κοινωνικής Ευθύνης. Δηλαδή, εταιρείες οι οποίες συμβουλεύουν άλλες εταιρείες πως μπορούν να βοηθήσουν την Τοπική Αυτοδιοίκηση.
Απαντώ στην τρίτη ερώτηση όσον αφορά το μια εταιρεία έχει κάνει κάτι πολύ κακό όπως σκουπιδοδιατροφή και από την άλλη προβάλει μία καμπάνια θετική για μεσογειακή διατροφή. Η Εταιρική Κοινωνική Ευθύνη δεν είναι μόνο τα καλά. Υπάρχουν και κακά. Πρέπει και τα δύο να προβάλλονται. Αν μπείτε στον οδηγό μας θα δείτε ότι υπάρχουν εταιρείες οι οποίες αναφέρουν ατυχήματα που συμβαίνουν στις εγκαταστάσεις, σε αντίθεση με αυτές που λένε ότι έχουμε 1.000-1.500 μέρες χωρίς ατυχήματα. Υπάρχουν οι ανακοινώσεις των μη κυβερνητικών οργανώσεων για την ακαταλληλότητα ορισμένων τροφίμων και τα λοιπά. Το θέμα είναι ότι πάντα πρέπει να υπάρχει ένα δίκτυο επικοινωνίας και αυτό προσπαθούμε να πετύχουμε, το οποίο θα είναι όσο το δυνατόν πιο αξιόπιστο, αντικειμενικό και θα ακούγονται όλες οι φωνές. Αυτό έχει σημασία στην Εταιρική Κοινωνική Ευθύνη. Η συμμετοχή όλων των συμμετεχόντων μέσα από ένα αξιοκρατικό και αντικειμενικό πλαίσιο.
Σας ευχαριστώ.
ΠΡΟΕΔΡΕΙΟ: Ήθελα να διευκρινίσω γιατί σίγουρα θα υπάρξει ερώτηση από τους δικούς μας συνέδρους, ότι επειδή αναφέρεται ως χορηγός το Eurocharity, δεν ήταν οικονομική η χορηγία προς το ΠΑΝΔΟΙΚΟ. Ήταν η προβολή που έγινε μέσα από το site του Eurocharity. Να το διευκρινίσουμε αυτό. Επειδή ανέφερε ο κύριος Σπανός ότι χρηματοδότησε το Eurocharity μη κυβερνητικές οργανώσεις, εμείς δεν έχουμε πάρει χρήματα μέχρι στιγμής.
Κύριε Τακτικές, μισό λεπτό να δούμε ποιοι άλλοι είναι για να ακολουθήσουμε τον χρόνο γιατί έχουμε πέσει μία ώρα έξω από το πρόγραμμα, για να δούμε και πόσο χρόνο θα δώσουμε στον καθένα. Είναι η κυρία Σαμιώτη. Είναι άλλος; Όχι. Δύο λεπτά ο καθένας, με μικρή ανοχή.
Β. ΤΑΚΤΙΚΟΣ: Θα είμαι όσο γίνεται πιο σύντομος και επιγραμματικός. Οι επιχειρήσεις και ιδιαίτερα οι μεγάλες επιχειρήσεις, αντιδρούν έξυπνα στα πλαίσια της Κοινωνικής Εταιρικής Ευθύνης και χρησιμοποιείται σαν μία νέα παγκόσμια μόδα διαφήμισης και αυτό περισσότερο στις μεγάλες χώρες και δεν είναι κακό το ότι υπάρχει αυτή η μόδα και δεν είναι κακό ότι υπάρχει διαφήμιση. Το ζήτημα είναι ότι αυτό γίνεται στο επίπεδο των επιχειρήσεων και γεννιέται από τις μεγάλες ανάγκες που έχει η εποχή μας για το περιβάλλον.
Το ζήτημα είναι τι κάνουν οι καταναλωτικές οργανώσεις και αν μπαίνουν στο προσκήνιο οι καταναλωτικές οργανώσεις και αν οι ΜΚΟ συνεργάζονται και απευθύνονται περισσότερο στον καταναλωτή.
Αυτή είναι η κινητήρια δύναμη που έχει δημιουργήσει και αυτήν την μόδα. Όταν ο καταναλωτής ανέβηκε το επίπεδό του και ζητά πράγματα, αναγκάζονται και οι επιχειρήσεις και χρησιμοποιούν αυτό τον τρόπο.
Επομένως, για να είναι πολύ πιο ουσιαστική για την ποιότητα των προϊόντων και για το περιβάλλον η Κοινωνική Εταιρική Ευθύνη, ένας δρόμος υπάρχει και αυτό το μήνυμα πρέπει να γίνει όσο γίνεται πιο επικοινωνιακό, να το καταλάβουν προς τα κάτω οι πολίτες, γιατί αυτήν την μόδα της Κοινωνικής Εταιρικής Ευθύνης των τραπεζών, των μεγάλων επιχειρήσεων, είναι σε ένα επίπεδο ελίτ και στα σαλόνια περισσότερο και δεν έχει περάσει στην κοινωνία.
Να η μεγάλη Κοινωνική Εταιρική Ευθύνη των δικτύων των μη κυβερνητικών οργανώσεων. Να δημιουργήσουν ένα επικοινωνιακό σύστημα το οποίο θα ξεσηκώσει κυριολεκτικά τον καταναλωτή και θα αμυνθεί μπρος σε αυτά τα τεχνάσματα που ανέφερε ο κύριος Σαλβάνος από την Κέρκυρα, που χρησιμοποιείται περισσότερο ως προκάλυμμα η Κοινωνική Εταιρική Ευθύνη για τα κέρδη των μεγάλων επιχειρήσεων.
Σας ευχαριστώ.
ΠΡΟΕΔΡΕΙΟ: Ελάτε κυρία Σαμιώτη.
Π. ΣΑΜΙΩΤΗ: Γεια σας. Ονομάζομαι Παρασκευή Σαμιώτη και είμαι Πρόεδρος του Οικολογικού Πολιτιστικού Συλλόγου Ξυλοκάστρου.
Θέλω να αναφερθώ στο θέμα που έχουμε σήμερα στο 18ο Συνέδριο του ΠΑΝΔΟΙΚΟ, στην Κοινωνική Περιβαλλοντική Ευθύνη και Απασχόληση.
Στην Κοινωνική Περιβαλλοντική Ευθύνη και Απασχόληση πιστεύω ότι καθοριστικό ρόλο πρέπει να παίζουμε εμείς οι Οικολογικές Οργανώσεις που αποτελούμε το Πανελλήνιο Δίκτυο. Πώς θα γίνει αυτό; Αυτό θα γίνει με το να ενημερώνουμε τους συμπολίτες μας, την κοινωνία, ώστε να αποκτήσουν κοινωνική ευαισθησία και οικολογική ευαισθησία και οικολογική συνείδηση. Όμως αυτό για να γίνει πρέπει εμείς να γνωρίζουμε πολύ καλά τα οικολογικά προβλήματα, τα περιβαλλοντικά προβλήματα της περιοχής μας και γενικά. Μόνο με αυτό το σκοπό, όταν γνωρίζουμε τα οικολογικά προβλήματα, μπορούμε να ενημερώνουμε τους συμπολίτες μας για το θέμα των ΧΥΤΑ, για το θέμα της διάβρωσης των ακτών, για το θέμα των δασών, για τα μεταλλαγμένα, για τα φυτοφάρμακα και η ενημέρωση αυτή πρέπει να γίνεται καθημερινά. Πρέπει να τους ενημερώνουμε, να τους προβληματίζουμε και να τους ξεσηκώνουμε.
Επίσης, πρέπει να γίνονται γνωστές οι δραστηριότητες των Οικολογικών Οργανώσεων σε όλη την τοπική κοινωνία και γενικά ο καθένας στην περιοχή του, να παρακολουθούμε όλα τα Δημοτικά Συμβούλια, γιατί πάντοτε στα Δημοτικά Συμβούλια υπάρχει περιβαλλοντικό ή οικολογικό πρόβλημα.
ΠΡΟΕΔΡΕΙΟ: Κυρία Σαμιώτη, αύριο να τα πούμε αυτά. Θα τα πούμε στην αυριανή μας συνεδρία.
Π. ΣΑΜΙΩΤΗ: Μόνο έτσι, εφόσον θα ξέρουμε τα οικολογικά προβλήματα, θα μπορούμε να βγούμε έξω στον κόσμο, να τους ενημερώνουμε, να τους προβληματίζουμε, ούτως ώστε και αυτοί να έχουν μια οικολογική ευαισθησία για τα προβλήματα της περιοχής.
Εκτός από την κοινωνία που θα ερχόμαστε σε επαφή, θα πρέπει και με τους αιρετούς, με τους Δημάρχους, με τους Νομάρχες, με τους Περιφερειάρχες. Να τους θέτουμε προ των ευθυνών τους για όλα τα προβλήματα τα οικολογικά, διότι η προστασία και ο σεβασμός του περιβάλλοντος είναι ένα μεγάλο πρόβλημα, είναι η ίδια η υγεία μας, είναι η ίδια η ζωή μας.
Σας ευχαριστώ.
ΠΡΟΕΔΡΕΙΟ: Στην συνέχεια το πρόγραμμα προβλέπει ένα στρογγυλό τραπέζι για μισή ώρα και μισή ώρα μετά έχουμε συζήτηση για τις αποφάσεις του Συνεδρίου. Αυτά πρέπει να τα περιορίσουμε. Το στρογγυλό τραπέζι θα το περιορίσουμε στα 20 λεπτά και 10 λεπτά ελπίζω στην έκδοση των αποφάσεων, στις 14.30 να έχουμε τελειώσει γιατί θα περιμένει το πούλμαν απέξω.
Θα παρακαλούσα τον κύριο Παπαδόπουλο, τον κύριο Ζήση, την κυρία Θεοχάρη, ο κύριος Παπασπυρόπουλος είναι ήδη εδώ, να λάβουν θέση στο Προεδρείο, να καθορίσουμε μία διαδικασία γύρω στα τρία λεπτά μία πρώτη τοποθέτηση και συνέχεια ένα με δύο λεπτά αν χρειαστεί, μία επαναφορά.
Να προδιαγράψουμε το τι ζητάμε στο στρογγυλό τραπέζι. Εκείνο που ζητάμε από τους κυρίους και τις κυρίες που είναι εδώ, είναι μία αποτίμηση του θεματικού μέρους του Συνεδρίου από την μεριά του καθενός, ένα συμπέρασμα δηλαδή να βγάλει ο καθένας, ώστε να μας βοηθήσει μετά στις αποφάσεις. Εξάλλου και οι τέσσερις συμμετείχαν στην επεξεργασία των αποτελεσμάτων και στην συνέχεια να μας προϊδεάσουν για την απόφαση που πρόκειται να ακολουθήσει.
Αυτή είναι η διαδικασία και ας ξεκινήσουμε αλφαβητικά. Ο κύριος Ζήσης ξεκινά.
Ι. ΖΗΣΗΣ: Καταρχήν πρέπει να σημειώσουμε ότι και κατά την διαδικασία της επεξεργασίας των αποτελεσμάτων, υπήρχε μία ενθαρρυντικότητα προοδευτική σε ηθικά ζητήματα και σε ζητήματα ξεκαθαρίσματος εννοιών και εργαλείων.
Αυτό δείχνει σοβαρότητα ενδιαφέροντος από όλες τις πλευρές. Δεν ήμασταν μόνο οι τέσσερις που είμαστε εδώ. Δείχνει μία καθαρότητα σχετικά πρόθεσης και θέλω εδώ να πω ότι διαπίστωσα με ευχάριστη έκπληξη το γεγονός ότι οι τεχνοκράτες δεν συνταυτίζονται και στην κατ’ ιδίαν έκφρασή τους, όπως και οι πολιτικοί, με αυτό που λέμε ότι οι τεχνοκράτες που είναι και οι παράγοντες διαμόρφωσης του παιχνιδιού από πλευράς των επιχειρήσεων σε κάποια σημεία, δεν συνταυτίζονται με τους μετόχους να το πω έτσι.
Υπάρχει μία τεχνοδομή γύρω από το ζήτημα, η οποία μπορεί να βοηθήσει και σε ηθικά ζητήματα. Αυτό πρέπει να είναι βασικό καταστάλαγμα.
Θέλω να κρατήσω έναν προβληματισμό του Πασκάλ Μπρικνέρ για την Εταιρική Κοινωνική Ευθύνη και άλλα εργαλεία, ότι αποτελούν μία έκφραση – όπως λέει – πανουργίας της απληστίας. Αυτό για να δούμε ότι μπορούμε να ξεκινήσουμε μία συζήτηση από αυτήν την θέση και να φτάσουμε μέχρι την θέση που πραγματικά έχουν εκφράσει και άνθρωποι των επιχειρήσεων, μίας βαθύτατης κοινωνικής προσέγγισης και αλληλεγγύης, με αντιφατικότητες. Δηλαδή, αν τώρα εμείς το συναντάμε αυτό, τεράστια μεγάλα μορφωτικά ιδρύματα όπως το Κάρνεμπι και τα λοιπά, που έχουν παίξει σε πολιτισμό, παίζουν σε περιβάλλον, είχαν προσπαθήσει να κάνουν πολύ σοβαρή δουλειά στον μεσοπόλεμο, έχουν κάνει τεράστια δουλειά στον τομέα της μόρφωσης, της εκπαίδευσης, της κοινωνικής αλληλεγγύης, στον τομέα του περιβάλλοντος.
Δεν μπορεί να το δούμε αυτό πλήρως ρηγματικά. Κρατάμε όμως στο μυαλό μας σαν ΜΚΟ και σαν κοινωνία των πολιτών, που χρησιμοποιήθηκε ο όρος από πολλούς, αυτήν την σκέψη του Πασκάλ Μπρικνέρ που είπαμε πριν. Υπάρχει μία πανουργία της απληστίας.
Υπάρχει ένα δεύτερο ζήτημα. Δηλαδή δεν θέλω να κλέβω από άλλους ιδέες. Ο Μαρκούζας στον Μονοδιάστατο Άνθρωπο λέει για ορθολογική οργάνωση στον ορθολογισμό. Εδώ πρόκειται για ανιδιοτελή οργάνωση της ιδιοτέλειας.
Ναι, πρέπει να δούμε τον συσχετισμό. Πόσο πυρηνικά μπορούμε να αλλάξουμε τον συσχετισμό και να βγούμε στην μεγαλύτερη ηθική, στην μεγαλύτερη υπευθυνότητα.
Ένα τελευταίο μόνο θα μου επιτρέψετε. Για να αξιολογήσουμε τις επιχειρήσεις, το ακριβές εργαλείο μας πρέπει να είναι ο συσχετισμός της μείωσης των αρνητικών επιπτώσεων όχι στατικά εκτιμώμενος, δυναμικά, σε σχέση με τον συσχετισμό της αύξησης του μεριδίου αγοράς που εφαρμόζει είτε μέσα από την διαδικασία της πιστοποίησης προϊόντος, είτε μέσα από την διαδικασία της Εταιρικής Κοινωνικής Ευθύνης.
Αν αυξάνει πολύ τον κύκλο εργασιών της μία επιχείρηση, αυτόματα αυξάνει και τις επιπτώσεις της. Πρέπει να μειώνει και την τάση των μελλοντικών επιπτώσεων.
ΠΡΟΕΔΡΕΙΟ: Η κυρία Θεοχάρη.
Χ. ΘΕΟΧΑΡΗ: Σας ευχαριστώ. Αν θα ήθελα να βγάλω ένα-δύο συμπεράσματα από αυτό το Συνέδριο, το οποίο θα ήθελα να πω ότι ήταν πάρα πολύ χρήσιμο και αποτελεί μία ουσιαστική παρέμβαση αυτών που είπαμε των ενδιαφερομένων, των stake holders, γιατί περί αυτού πρόκειται, προς την κοινωνία, ανοίγοντας ένα θέμα το οποίο μέχρι στιγμής είναι πολύ λίγο γνωστό.
Το πρώτο λοιπόν είναι, προέχει η εφαρμογή της νομοθεσίας και σε ότι αφορά στο περιβάλλον και σε ότι αφορά στο κοινωνικό σκέλος. Δηλαδή όλα αυτά τα εργαλεία, όπως η Εταιρική Κοινωνική Ευθύνη, δεν υποκαθιστούν σε καμία περίπτωση αυτό το οποίο πρέπει να γίνει και είναι υποχρεωτικό, δηλαδή η τήρηση της νομοθεσίας. Το να μην ρυπαίνει μία παραγωγική δραστηριότητα, δεν είναι θέμα ότι εκείνος που την έχει σέβεται το περιβάλλον, είναι ευαισθητοποιημένος. Είναι υποχρεωμένος από την νομοθεσία.
Επομένως, η υποχρεωτικότητα εφαρμογής της νομοθεσίας σε σχέση με το περιβάλλον και σε σχέση με την τήρηση των κοινωνικών υποχρεώσεων της εταιρίας, αποτελεί αδήριτη ανάγκη και το κράτος οφείλει να παρακολουθεί την τήρησή της μέσω των μηχανισμών ελέγχου που πρέπει να έχει. Πρέπει να στελεχώσει, πρέπει να ενισχύσει, προκειμένου να έχουμε το απολύτως αναγκαίο.
Από εκεί και έπειτα, επειδή πολλές φορές παρουσιάζεται πολυνομία και ίσως και κάποια σύγχυση, η Ευρωπαϊκή Ένωση, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή εισήγαγε τέτοιους είδους εργαλεία, όπως είναι τα οικολογικά σήματα, όπως είναι η περιβαλλοντική διαχείριση, όπως είναι η Εταιρική Κοινωνική Ευθύνη.
Αυτά είναι εθελοντικού χαρακτήρα. Είναι ευπρόσδεκτα, αλλά θα λειτουργούν πάντα σαν υπερκείμενα, δηλαδή σαν πέραν αυτών των οποίων είναι απαραίτητες προϋποθέσεις.
Η εφαρμογή τώρα και των δύο σε ότι αφορά το περιβάλλον, αν το εξειδικεύσουμε, μπορεί να οδηγεί στην δημιουργία απασχόλησης, όπως πράσινης απασχόλησης, γιατί και το υποχρεωτικό σκέλος θα οδηγήσει τις επιχειρήσεις στο να ανανεώσουν την τεχνολογία τους, να πάρουν μέτρα τα οποία δημιουργούν νέες θέσεις απασχόλησης. Το ίδιο αφορά και στα εθελοντικά εργαλεία γιατί και αυτά διευρύνουν τον κύκλο εργασιών σε αυτόν τον τομέα και άρα μπορούν να δημιουργήσουν και πράσινη απασχόληση με τα χαρακτηριστικά που ανέφερα χθες στην εισήγησή μου, η οποία είναι ποιοτική, αφορά τον νέο πληθυσμό, τους νέους ανθρώπους που αντιμετωπίζουν εκ των πραγμάτων προβλήματα στην απορρόφησή τους από την αγορά εργασίας, δίνει νέες δεξιότητες ή μάλλον επιβάλλει την ύπαρξη νέων δεξιοτήτων, επομένως είναι μία θετική συμβολή και στο ισοζύγιο των θέσεων εργασίας, που είναι ελλειμματικό όχι μόνο στην Ελλάδα, αλλά και σε όλη την Ευρώπη.
Τελειώνω λέγοντας ότι επειδή στην χώρα μας οι μικρομεσαίες επιχειρήσεις είναι ο μεγάλος όγκος των επιχειρήσεων και αυτές δεν διαθέτουν τα εργαλεία, τα εφόδια, την γνώση και πολλά άλλα σε σχέση με τις μεγάλες που έχουν αυτό το προνόμιο, θα έλεγα ότι πρέπει να ενισχυθούν από την πλευρά της Πολιτείας προκειμένου σε ένα σύντομο χρονικό διάστημα να είναι σε θέση να υιοθετήσουν τέτοια εργαλεία τα οποία είναι πρωτοποριακά και βελτιώνουν και την θέση τους στον διεθνή ανταγωνισμό πλέον. Δεν είμαστε μόνο ελληνική αγορά. Είμαστε ευρωπαϊκή, είμαστε διεθνής.
Σας ευχαριστώ.
ΠΡΟΕΔΡΕΙΟ: Ευχαριστούμε την κυρία Θεοχάρη. Ο κύριος Παπαδόπουλος.
Δ. ΠΑΠΑΔΟΠΟΥΛΟΣ: Θα είμαι πολύ σύντομος. Θέλω να πω ότι με την συμμετοχή μου σε αυτό το Συνέδριο διδάχτηκα. Οι αντιδράσεις, οι παρεμβάσεις, οι παρατηρήσεις που έκαναν οι σύνεδροι, δείχνουν για εμάς ότι μέχρι τώρα δεν έχουμε κάνει καλά την δουλειά μας. Δείχνει ότι ακόμη δεν έχει, είτε εμείς σαν φορέας, είτε οι επιχειρήσεις, δεν έχουμε ακόμα πείσει τον κόσμο ότι μέσα από τις δράσεις της Εταιρικής Κοινωνικής Ευθύνης, θέλουμε να δείξουμε και να βελτιώσουμε τις όποιες αρνητικές επιδόσεις έχουμε προς το περιβάλλον, αν το εντοπίσουμε για το περιβάλλον.
Έτσι πιστεύω ότι γυρνώντας πίσω στο γραφείο μου θα μπορέσω να μεταφέρω όλες τις αγωνίες που ακούστηκαν εδώ και ελπίζω σε, όπως είπαμε και στην αρχή, κάποιες συνεργασίες τέτοιες με τις μη κυβερνητικές οργανώσεις και με το ΠΑΝΔΟΙΚΟ, έτσι που να βελτιώσουμε όποιες επιδόσεις έχουμε σαν Δίκτυο απέναντι στο θέμα του περιβάλλοντος.
ΠΡΟΕΔΡΕΙΟ: Ευχαριστούμε τον κύριο Παπαδόπουλο. Θα μου επιτρέψετε πριν δώσω τον λόγο στον κύριο Παπασπυρόπουλο, να κάνω ένα σχόλιο.
Ο κύριος Παπαδόπουλος πολύ σωστά είπε ότι εδώ ήρθα και αφουγκράστηκα την κοινωνία. Αυτό εννοούσα χθες όταν είπα από μικροφώνου ότι θα θέλαμε να είναι όλες οι επιχειρήσεις εδώ. Ρυπαίνουν ή δεν ρυπαίνουν, δεν έχει σημασία. Μιλάμε για Εταιρική Κοινωνική Ευθύνη και θέλουμε να τις βάλουμε σε αυτό το κανάλι. Δεν θέλουμε ούτε να τις δείρουμε, ούτε να τις στήσουμε απέναντι, ούτε να τις εξοντώσουμε. Θέλουμε να τις βάλουμε στο κανάλι της Εταιρικής Κοινωνικής Ευθύνης και θέλω να ελπίζω ότι βάλαμε ένα λιθαράκι με αυτό το Συνέδριο. Αυτό θα είναι η επιτυχία για εμάς.
Σ. ΠΑΠΑΣΠΥΡΟΠΟΥΛΟΣ: Για εμένα το Συνέδριο αυτό είναι μία ακόμα απόδειξη της δραματικής και ευτυχώς προσθέτω εγώ, μείωσης του κράτους στην σύγχρονη εποχή μας. Είναι μία απόδειξη του ότι τα κράτη όλο και λιγότερο μπορούν να βάζουν κανόνες. Μπορούν σε ένα βαθμό ακόμα. Δραματικά λιγότερο μπορούν να τους εφαρμόζουν. Ο κεντρικός σχεδιασμός θα είναι όλο και λιγότερο επιτυχημένος και επιχειρήσεις, άτομα, ΜΚΟ, όλοι αυτοί οι νέοι θεσμοί, εισβάλλουν στην δημόσια σφαίρα και επιχειρούν να διευθετήσουν μεταξύ τους σχέσεις και συμπεριφορές που πριν από λίγα μόνο χρόνια ήταν βασικά χαρακτηριστικά στης δημόσιας σφαίρας.
Αυτή η τεράστια έλλειψη και ευτυχώς λέω άλλη μία φορά, του κράτους, δημιουργεί αυτά τα συνέδρια και δημιουργεί αυτές τις νέες έννοιες.
Το δεύτερο συμπέρασμα είναι η αναγκαιότητα των επιχειρήσεων, των επιχειρήσεων νέου τύπου πια. Επιχειρήσεων που θα φύγουν από τον κυρίως κρατικό έλεγχο και κρατικούς κανόνες και θα περάσουν όλο και πιο πολύ σε έναν κοινωνικό έλεγχο και κοινωνικούς κανόνες. Αυτό θα είναι το μελλοντικό στοίχημα.
Αυτά όλα που λέμε για Εταιρική Κοινωνική Ευθύνη, σημαίνει ότι θέλουμε να βάλουμε την επιχειρηματικότητα, την οποία την θέλουμε την επιχειρηματικότητα γιατί την έχουμε διαβάλει πολύ στην Ελλάδα και για πολλά χρόνια. Την θέλουμε την επιχειρηματικότητα. Θα την βάλουμε όμως κάτω από το πρίσμα, από τον φακό της κοινωνίας γιατί το κράτος πια δεν μπορεί και να θέλει και όλο και λιγότερο θα μπορεί.
Το τρίτο συμπέρασμα είναι ότι ειδικά θέλουμε την επιχειρηματικότητα την κοινωνικά προσανατολισμένη, την πράσινη επιχειρηματικότητα, την κοινωνική οικονομία, την επιχειρηματικότητα που κατευθύνεται προς την ενσωμάτωση των πληθυσμών, προς την διάδοση των νέων γνώσεων.
Θέλουμε λοιπόν μία επιχειρηματικότητα που θα χρησιμοποιεί τα εργαλεία της κλασικής επιχειρηματικότητας, που είναι η ικανότητα να πουλά, η ικανότητα να πείθει, οι διαδικασίες προώθησης των προϊόντων της, αλλά που θα φτιάχνει άλλα προϊόντα και κυρίως μία επιχειρηματικότητα με διαφορετικά μεγέθη. Όχι γιγαντωμένη, αλλά μικρότερη. Όχι αποκλειστικά προσανατολισμένη στο κέρδος, αλλά αποκλειστικά προσανατολισμένη στην κοινωνία.
Αυτά είναι τα στοιχήματα και για αυτό είναι εξαιρετικά σημαντικά τέτοια συνέδρια, διότι βάζουν και την ελληνική κοινωνία σε μία νέα εποχή, όχι τόσο νέα για την δυτική Ευρώπη, σε μία νέα εποχή για εμάς εδώ πέρα και μας βοηθούν να συνειδητοποιούμε καταστάσεις που έχουν αλλάξει και οι οποίες όμως μέσα μας ακόμα δεν έχουν συνειδητοποιηθεί.
Σας ευχαριστώ.
ΠΡΟΕΔΡΕΙΟ: Ευχαριστούμε και τον κύριο Παπασπυρόπουλο. Τώρα ήθελα να κάνουμε αν υπάρχει κάποιος από τους τέσσερις που θέλει μέσα σε ένα λεπτό να κάνει μία τελευταία δήλωση, αποτύπωση.
ΣΥΝΕΔΡΟΣ: Η Εταιρική Κοινωνική Ευθύνη, όπως και τα θέματα που συνδέονται με την ποιότητα – πιστοποίηση, θα πρέπει να μην γίνουν νέα εργαλεία επιχειρηματικής ανισότητας, αθέμιτης ανισότητας σε κάποια σημεία.
Δεύτερον, δεν πρέπει να γίνουν νέα εργαλεία επίσης, έμμεσης θα έλεγα, διολίσθησης του καταναλωτή σε κανάλια που δεν έχει καλό έλεγχο και καλή διαφάνεια, καλή σχέση διαφάνειας με την εταιρεία και το προϊόν της. Αυτό πρέπει να το ξεκαθαρίσουμε.
Επίσης, πιστεύω ότι είναι βασικός άξονας η συνέχιση της δημόσιας πολιτικής. Απλώς η δημόσια πολιτική μπορεί να αλλάξει τον χαρακτήρα της σε κάποια σημεία, περνάμε σε μία εποχή ανάπτυξης εθελοντικών συστημάτων, αλλά και για τα εθελοντικά συστήματα χρειαζόμαστε την δημόσια στήριξη και την αλληλεγγύη της ολότητας. Την καθολική συλλογικότητα. Αυτό πρέπει να το καταστήσουμε σαφές και εδώ δεν πρέπει πιστεύω και σαν μη κυβερνητικές οργανώσεις, να αντιδικούμε με την αναγκαιότητα του δημόσιου τομέα. Θα πρέπει να ισορροπήσουμε πραγματικά στο τριμερές σχήμα, δημόσιου, κοινωνικού και ιδιωτικού τομέα ή δημόσιου, ιδιωτικού και κοινωνικού και να αναπτύξουμε νέες θετικές συνέργιες και αλληλεπιδράσεις. Άλλο το να σπάσουμε γραφειοκρατίες, αγκυλώσεις και τα λοιπά και άλλο να προχωρήσουμε σε έναν πολύ πιο εποικοδομητικό ρόλο όλων των πλευρών.
ΣΥΝΕΔΡΟΣ: Απλώς επειδή αναφέρθηκε προηγουμένως και το θέμα των μικρομεσαίων επιχειρήσεων, οι οποίες πράγματι καλύπτουν το μεγαλύτερο μέρος της ελληνικής επιχειρηματικότητας, μην ξεχνάμε ότι σύμφωνα με τα ευρωπαϊκά δεδομένα, μικρομεσαίες, μικρές και μεσαίες επιχειρήσεις χαρακτηρίζονται εταιρείες οι οποίες έχουν μέχρι και 250 άτομα προσωπικό. Πολλές ελληνικές εταιρίες έχουν ένα, δύο και τρία άτομα. Αν θέλετε, μέσα από τις 60.000 μέλη του ΕΒΕΑ, του Επιμελητηρίου Αθήνας, οι 1.800 έχουν προσωπικό πάνω από 20 άτομα. Καταλαβαίνετε λοιπόν ότι μιλάμε για μία πληθώρα εταιριών και επιχειρήσεων στις οποίες θα πρέπει να απευθυνθούμε και εμείς σαν Δίκτυο έχουμε αναλάβει ένα έργο μέσω της Ευρωπαϊκής Επιτροπής να προωθήσουμε την Εταιρική Κοινωνική Ευθύνη στις μικρομεσαίες επιχειρήσεις. Χθες έδειξα ένα έντυπο που έχουμε κυκλοφορήσει που απευθύνεται προς τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις και μια μεγάλη σειρά δράσεων που προβλέπονται να γίνουν μέσα στα επόμενα δύο χρόνια, για την ευαισθητοποίηση των μικρομεσαίων επιχειρήσεων.
Θα πάμε και στην περιφέρεια και αν θέλετε είναι μία πρόσκληση και μία πρόκληση ταυτόχρονα, ότι θα θέλαμε αν τυχόν κάποιοι από τους φορείς να συζητήσουμε σε τοπικό επίπεδο το θέμα της Εταιρικής Κοινωνικής Ευθύνης με την τοπική κοινωνία και τις τοπικές μικρομεσαίες επιχειρήσεις, είμαστε ανοικτοί στο να δεχτούμε προσκλήσεις μέσα στα επόμενα δύο χρόνια, να κάνουμε τέτοιες συζητήσεις και συναντήσεις που πιστεύω θα βοηθούσαν περισσότερο στο γενικότερο θέμα της Εταιρικής Κοινωνικής Ευθύνης των επιχειρήσεων.
ΣΥΝΕΔΡΟΣ: Θέλω να κάνω μία διευκρίνιση. Δεν θα πρέπει κατά την γνώμη μου, να ταυτίζουμε τον δημόσιο τομέα με τα κράτη. Ο δημόσιος τομέας είναι απαραίτητος. Μπορεί όμως τα κράτη να μην συμπεριλαμβάνονται, να μην υπάρχουν στο μελλοντικό δημόσιο τομέα και αυτός να αποτελείται από την Τοπική Αυτοδιοίκηση Α΄ και Β΄ Βαθμού και από υπερεθνικά θεσμικά Όργανα πανευρωπαϊκού ή άλλου τύπου.
Η δημόσια σφαίρα λοιπόν, είναι η σφαίρα στην οποία κινούμαστε όλοι, δεν είμαστε ιδιώτες μόνο, αλλά είναι μία σφαίρα που συνεχώς μεταβάλλεται και δεν σημαίνει ότι επειδή υπάρχει μόνο τα τελευταία διακόσια χρόνια, τόσο υπάρχει η ιστορία των κρατών, θα είναι μία ιστορία η οποία θα διαρκέσει αιώνες ακόμα.
Μία άλλη παρατήρηση. Επειδή ακούστηκε πολλές φορές σε σχέση με την νομιμότητα και δεν μπορώ να μιλήσω στο πλαίσιο της ΕΚΕ, απλώς στο πλαίσιο των μη κυβερνητικών οργανισμών μια και εδώ είναι πολλοί μη κυβερνητικοί οργανισμοί, πιστεύω ότι δεν είναι ο πρώτος στόχος των μη κυβερνητικών οργανισμών, δεν είναι η νομιμότητα, είναι η υπεράσπιση των σκοπών τους, έστω και αν αυτή η υπεράσπιση μπορεί να γίνει μη υπηρετώντας την νομιμότητα. Υπάρχουν άπειρα παραδείγματα τα οποία μπορούμε να αναφέρουμε.
Αυτό όμως που είναι απαραίτητο ακόμα και όταν παραβιάζεται η νομιμότητα, είναι η διαφάνεια. Είναι η κοινοποίηση εκ των προτέρων στην κοινωνία όλων των ενεργειών και των στόχων, συμπεριλαμβανομένων και αυτών που δεν θα δεχτούμε την νομιμότητά τους. Μικρό παράδειγμα για να γίνει κατανοητό, υπάρχει ένας έντονος διάλογος αυτήν την στιγμή σε ορισμένες μη κυβερνητικές οργανώσεις για την νομιμότητα των προσωπικών δεδομένων. Τι είναι αυτό το πράγμα σκέφτονται. Δεν μπορούμε να στείλουμε γράμματα επειδή είναι η διεύθυνση προσωπική; Εκεί είναι μία παραβίαση της νομιμότητας. Υπάρχουν άπειρα παραδείγματα λέω. Αυτό που έχουν υποχρέωση, είναι στην διαφάνεια και στην προειδοποίηση του κοινού στο οποίο τελικά απευθύνονται όλοι.
Σας ευχαριστώ.
Χ. ΘΕΟΧΑΡΗ: Άνοιξε ένα πολύ μεγάλο θέμα τώρα για τον ρόλο του κράτους και τι είναι αναγκαιότητα. Εγώ θεωρώ ότι σε αυτήν την ιστορική φάση το κράτος είναι ο εγγυητής πολλών πραγμάτων και ο προστάτης, με την καλή έννοια, των πολιτών. Αν φτάσουμε κάποια στιγμή σε μία άλλη φάση ιστορική και το αντιμετωπίσουμε, μπορούμε να το συζητήσουμε. Ωστόσο σε αυτήν την φάση έχουμε απαίτηση από το κράτος να εγγυάται ορισμένα πράγματα, όπως για παράδειγμα αυτό που είπα αρχικά, η τήρηση της νομοθεσίας εν προκειμένω για την προστασία του περιβάλλοντος. Όμως είναι μεγάλη συζήτηση και δεν νομίζω ότι μπορούμε να την εξαντλήσουμε. Ίσως χρειάζεται ένα επόμενο συνέδριο.
Σας ευχαριστώ.
ΠΡΟΕΔΡΕΙΟ: Σας ευχαριστούμε. Ο κύριος Σαριδάκης για ένα λεπτό, μία δήλωση θέλει να κάνει.
Ι. ΣΑΡΙΔΑΚΗΣ: Δεν άνοιξε ένα θέμα, έπεσε μία βόμβα, γιατί παρασύρθηκε λίγο. Όταν δεν υπάρχει κράτος, τι μιλάμε για δημόσιο τομέα; Ένα αυτό.
Δεν μπορούμε να αμφισβητήσουμε την νομιμότητα. Δεν ξέρω αν αναφέρεστε σε εμένα. Εγώ μίλησα για νομιμοποίηση που πρέπει να κερδιστεί από την πλευρά της κοινωνίας. Δεν έχει καμία σχέση με την εφαρμογής της νομοθεσίας. Η εφαρμογή της νομοθεσίας και η νομιμότητα είναι εκ των ουκ άνευ. Τώρα, αν προκύψουν αστοχίες, είναι άλλο και η επικοινωνία που λέτε. Να τα ξεκαθαρίσουμε τα πράγματα δηλαδή, μην προκαλούμε σύγχυση.
ΠΡΟΕΔΡΕΙΟ: Συμφωνούμε κύριε Σαριδάκη, δεν υπάρχει πρόβλημα. Τώρα, είναι το θέμα των αποφάσεων του Συνεδρίου. Ελπίζω μέσα σε πέντε-δέκα λεπτά, εξάλλου είναι συμφωνημένο από τους περισσότερους εισηγητές αυτό.
Ποιος έχει τις αποφάσεις; Ο κύριος Ζήσης.
Ι. ΖΗΣΗΣ: Απόφαση 18ου Συνεδρίου Πανελληνίου Δικτύου Οικολογικών Οργανώσεων σε συνεργασία με ΚΕΔΚΕ, ΓΣΕΕ και Δήμο Βέροιας.
Το 18ο Πανελλήνιο Συνέδριο διοργανώθηκε στην Βέροια από το Πανελλήνιο Δίκτυο Οικολογικών Οργανώσεων (ΠΑΝΔΟΙΚΟ) σε συνεργασία με την ΚΕΔΚΕ, ΓΣΕΕ και τον Δήμο Βέροιας. Το θέμα του Συνεδρίου ήταν η «Κοινωνική Περιβαλλοντική Ευθύνη και Απασχόληση στα πλαίσια της Κοινωνικής Εταιρικής Ευθύνης (ΕΚΕ).»
Η ΕΚΕ είναι εθελοντική ανάληψη ευθύνης από τις επιχειρήσεις για την κοινωνία και το περιβάλλον. Είναι ένα νέο πλαίσιο μέσα στο οποίο όλα τα ενδιαφερόμενα μέρη έχουν έναν σημαντικό ρόλο να παίξουν, με απώτερο στόχο την δέσμευση για δημιουργία συμπράξεων αμοιβαίου οφέλους.
Ειδικότερα στον τομέα του φυσικού περιβάλλοντος και της προστασίας του, οι συμμετέχοντες στο 18ο Συνέδριο του ΠΑΝΔΟΙΚΟ, συμφώνησαν στην αναγκαιότητα διάδοσης ορθών πρακτικών ΕΚΕ. Για αυτό εκφράστηκε η ελπίδα ότι οι ιδέες και οι προτάσεις που προέκυψαν να αποτελέσουν βάση για περαιτέρω διάλογο και διαβούλευση, όπως 1) ανάληψη εκ μέρους των επιχειρήσεων δράσεων για την προστασία του εργασιακού (υγεία και ασφάλεια) και ευρύτερου περιβάλλοντος, 2) δημιουργία κοινά αποδεκτών εργαλείων μέτρησης και αξιολόγησης περιβαλλοντικής συμπεριφοράς, 3) διαβούλευση με τους ενδιαφερόμενους, την κοινωνία και τις δημόσιες Αρχές, για ανάληψη πρωτοβουλιών για την προστασία του περιβάλλοντος, 4) δημιουργία εκπαιδευτικού και ενημερωτικού υλικού για την ΕΚΕ και το περιβάλλον, 5) παροχή κινήτρων προς όλα τα ενδιαφερόμενα μέλη για βελτίωση των περιβαλλοντικών και κοινωνικών επιδόσεών τους, 6) ανάπτυξη πρωτοβουλιών συντονισμού για εφαρμογή και διάδοση κοινών δράσεων ΕΚΕ, 7) δημιουργία ακαδημίας υπευθυνότητας, 8) στήριξη δράσεων ΕΚΕ μέσα από τις προμήθειες του δημόσιου τομέα με κριτήρια κοινωνικής και περιβαλλοντικής επίδοσης και με ανάπτυξη ολοκληρωμένης δημόσιας πολιτικής, 9) δημιουργία θέσεων απασχόλησης στον τομέα του περιβάλλοντος με την υποστήριξη των δράσεων ΕΚΕ και την ανάπτυξη πράσινης επιχειρηματικότητας, όπως στους τομείς της ανακύκλωσης, των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας και του οικοτουρισμού, 10) η Αυτοδιοίκηση βασικός κοινωνικός εταίρος, μπορεί να αναλάβει πρωτοβουλίες και να συντονίσει δράσεις και προγράμματα που αποσκοπούν στην προστασία του περιβάλλοντος και την δημιουργία πράσινων θέσεων απασχόλησης σε τοπικό, περιφερειακό και διακρατικό επίπεδο και σε τομείς όπως η διαχείριση απορριμμάτων, οι αστικές αναπλάσεις, οι ΑΠΕ, ο εναλλακτικός τουρισμός, η κοινωνική επιχειρηματικότητα και άλλα.
Ο διάλογος γύρω από τα ζητήματα και ο ρόλος των ΜΚΟ, δεν τελειώνει με το παρόν Συνέδριο, αλλά ανοίγει στους εταίρους και συμμετέχοντες και ευρύτερα στην κοινωνία.
ΠΡΟΕΔΡΕΙΟ: Εγκρίνεται; Εγκρίνεται.
ΣΥΝΕΔΡΟΣ: Μία παρατήρηση αν θέλετε, ως προς την τελευταία παράγραφο, που αναφέρεστε στις αστικές αναπλάσεις ή ΑΠΕ. Πολύς κόσμος δεν ξέρει τι είναι. Είναι πληθυντικός και είναι οι ανανεώσιμες πηγές ενέργειας.
Ι. ΖΗΣΗΣ: Τα διόρθωνα όπως τα διάβαζα.
ΣΥΝΕΔΡΟΣ: Στο 9, εκεί που αναφέρει του οικοτουρισμού…
ΠΡΟΕΔΡΕΙΟ: Να μην μπούμε σε αυτήν την λογική. Σε κάθε συνέδριο κάτι υπάρχει που βάζουμε μία πινελιά. Θα μας δώσετε αυτήν την εξουσιοδότηση, Προεδρείο είμαστε.
ΣΥΝΕΔΡΟΣ: (εκτός μικροφώνου)
ΠΡΟΕΔΡΕΙΟ: Παντού. Μέσα μαζικής ενημέρωσης, οργανώσεις του ΠΑΝΔΟΙΚΟ, εταιρείες, βουλευτές…
ΣΥΝΕΔΡΟΣ: (εκτός μικροφώνου)
ΠΡΟΕΔΡΕΙΟ: Επαναλαμβάνω, παντού, αλλά πρώτα-πρώτα θα έρθει σε εσάς και εσείς μπορείτε να κάνετε αναμετάδοση μέσα από τα site που έχετε, τα e-mail που έχετε, από παντού.
ΣΥΝΕΔΡΟΣ: (εκτός μικροφώνου)
ΠΡΟΕΔΡΕΙΟ: Μα το είπαμε. Νομίζω ότι συμφωνούμε, δεν υπάρχει καμία διαφωνία.
ΑΝΑΠΟΛΙΤΑΝΟΣ: (εκτός μικροφώνου)
Ι. ΖΗΣΗΣ: Υπήρχε ένας έντονος διάλογος στα μέλη της Επιτροπής. Δεν θα πω τις προσωπικές τοποθετήσεις του καθενός, ποιες τοποθετήσεις ανήκουν σε κάποιους. Καταρχήν η Εταιρική Κοινωνική Ευθύνη σαν αρχικό εργαλείο ξεκίνησε με κύριο άξονα τις επιχειρήσεις και βασικά. Κατά δεύτερο λόγο, είπαμε να τονιστεί η έννοια της συνεργασίας και η ανάπτυξη συμπράξεων κοινωνικών εταίρων.
Συμφωνώντας στο πνεύμα το δικό σας, φαίνονται πολλά κομμάτια των σημείων. Σε ένα επιλέξαμε να φαίνονται μόνο οι επιχειρήσεις και όχι τίποτα άλλο, ήταν από την πλειοψηφία των μελών της Επιτροπής. Υπήρχε μία πίεση, ηθική πίεση, να χρεωθούν οι επιχειρήσεις πιο αυξημένα αυτόν τον ρόλο.
Με την έννοια αυτή πιστεύω ότι προσπαθήσαμε να συγκεράσουμε τις δύο κατευθύνσεις.
ΠΡΟΕΔΡΕΙΟ: Νομίζω και εγώ ότι απαντήθηκε η πολύ σωστή παρατήρηση του κυρίου Αναπολιτάνου. Δεν σημαίνει ότι περιοριζόμαστε διότι η συνέχεια δίνει μία διεύρυνση. Νομίζω ότι η απόφαση όπως τελικώς διατυπώνεται, είναι αυτό που θα θέλαμε να βγάλουμε σαν Συνέδριο και να κλείσουμε εδώ.
Θα ήθελα σαν Προεδρείο, πριν σας ενημερώσω για τα επόμενα βήματα που έχουμε για σήμερα, κλείνοντας τις εργασίες αυτού του Συνεδρίου, να ζητήσω καταρχήν συγνώμη για την αυστηρότητα την οποία επέδειξα ως Προεδρείο, αλλά φαντάζομαι ότι όλοι καταλαβαίνετε την οικονομία του χρόνου που θέλαμε να εξασφαλίσουμε.
Θέλω να ευχαριστήσω πρώτα-πρώτα την Βέροια σαν πόλη και τον Δήμο της για την φιλοξενία. Να ευχαριστήσω τους συνδιοργανωτές που ήρθαν μαζί μας σε αυτό το Συνέδριο, την ΚΕΔΚΕ, την ΓΣΕΕ και τον Δήμο Βέροιας. Τους χορηγούς και κυρίως την ΚΕΔΚΕ που έχει το κύριο βάρος της χορηγίας για αυτό το Συνέδριο, ιδιαίτερα δηλαδή την ΚΕΔΚΕ.
Να ευχαριστήσω την Γραμματεία η οποία πιστεύω ότι πέτυχε τον ρόλο της βοηθώντας και το Προεδρείο και το Συνέδριο και θα ήθελα ένα χειροκρότημα εδώ για τα κορίτσια της Γραμματείας. Το χειροκρότημα ήταν και για τους χορηγούς και για τους συνδιοργανωτές.
Επίσης, για τον κύριο Ντίνο Παπαγρηγόρη που έφτιαξε αυτά τα υπέροχα πανό. Ένα χειροκρότημα παρακαλώ. Θεωρώ ότι είναι υπέροχο το πανό αυτό και πιστεύω ότι συμφωνείτε.
Κλείνοντας, να επαναλάβω αυτό που είπα λίγο πριν. Αν με αυτό το Συνέδριο καταφέραμε να βάλουμε ένα λιθαράκι σε αυτό που ονομάζεται Εταιρική Κοινωνική Ευθύνη ή ευρύτερα κοινωνική ευθύνη από τους πάντες, πιστεύω ότι αυτό το Συνέδριο ήταν πετυχημένο.
Να κλείσουμε τις εργασίες με ένα χειροκρότημα και μετά να σας ενημερώσω ποια είναι τα επόμενα βήματα. Προβλέπεται μία επίσκεψη στον Αλιάκμονα με πούλμαν που θα μας περιμένει υποθέτω έξω, στις εγκαταστάσεις της Οικολογικής Ομάδας Βέροιας, ας πούμε και του ΠΑΝΔΟΙΚΟ, μία που είναι μέλος η Βέροια του ΠΑΝΔΟΙΚΟ. Εκεί θα έχει και γεύμα. Από εκεί μετά το γεύμα, κάποιοι από εσάς που δεν είναι σύνεδροι του απογευματινού συνεδρίου του ΠΑΝΔΟΙΚΟ, που είναι μόνο για τους συνέδρους του ΠΑΝΔΟΙΚΟ, για τις οργανώσεις δηλαδή, μπορούν να έχουν μια περιήγηση στην Βέροια με κάποιον που θα τους δείξει τα αξιοθέατα και τους ιστορικούς χώρους.
ΣΥΝΕΔΡΟΣ: Να πω κάτι. Η Βέροια είναι ιδιαίτερα σημαντική. Μόνο και μόνο από τις πινακίδες θα διαπιστώσετε ότι είναι βαρύκεντρο στην ιστορία της Ελλάδας η περιοχή.
ΠΡΟΕΔΡΕΙΟ: Δεν ξέρω με τις λεπτομέρειες το πρόγραμμα, αλλά εφόσον πάμε στο γεύμα, ο Νίκος ο Ασλάνογλου που έχει την ευθύνη για την περιήγηση μπορεί να μας απαντήσει στις ερωτήσεις που θα μπουν.
Δεν τελειώσαμε όμως γιατί στις εννέα και μισή το βράδυ, στον χώρο αυτόν εδώ θα γίνει ένα ρεσιτάλ με τον Βασίλη Λέκκα και την ερμηνεύτρια και λυράρισα Γεωργία Νταγάκη, που θα κρατήσει γύρω στην μία ώρα.
Είστε πολύ τυχεροί όσοι είστε εδώ, γιατί μπορείτε αυτήν την στιγμή να προμηθευτείτε όσοι δεν έχετε πάρει, μία πρόσκληση για μετά την συναυλία, σε ένα εστιατόριο που λέγεται ΧΩΡΑ, το οποίο είναι τρία χιλιόμετρα από εδώ. Εκεί πάλι η Νταγάκη και ο Λέκκας θα μας διασκεδάσουν. Όσοι ήσασταν χθες, ξέρετε ότι ξέρουμε και να συνεδριάζουμε, ξέρουμε και να γλεντάμε. Άρα το βράδυ έχουμε ένα γλέντι. Μπορείτε να ζητήσετε από εμένα όσοι δεν έχετε πάρει πρόσκληση για το βράδυ. Μπορείτε να ζητήσετε από την Γραμματεία για την συναυλία, από εμένα για το βραδινό γλέντι.
Θέλω να πω στους συνέδρους του ΠΑΝΔΟΙΚΟ ότι στις πέντε η ώρα στον χώρο που είναι τα περίπτερα θα μαζευτούμε για να ανέβουμε σε μία άλλη αίθουσα που είναι εκεί για το δικό μας Συνέδριο. Θέλω να σας παρακαλέσω να ξεκινήσουμε στις πέντε η ώρα, να είμαστε εδώ, εξάλλου θα πάμε με πούλμαν και θα γυρίσουμε με πούλμαν.
Σας ευχαριστώ για την παρουσία σας, για τις εργασίες του Συνεδρίου και καλή συνέχεια σε όλους σε ότι κάνετε. Γεια σας.