Βόλος 15/06/2023                                                               περ.55p/22/2137απ

 

 

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ

Η Περιβαλλοντική Πρωτοβουλία Μαγνησίας συμμετείχε στη χθεσινή εκδήλωση της «ΣΥΜΜΑΧΙΑΣ ΓΙΑ ΤΟ ΒΟΛΟ» με τον υποψήφιο Δήμαρχο κ. Ν. Παπαπέτρο με θέμα: «Υπάρχει πράσινο μέλλον για το Βόλο»;

Στην εκδήλωση αυτή η ΠΠΜ κατέθεσε τις συνολικές της απόψεις για τα περιβαλλοντικά ζητήματα που άπτονται του Δήμου Βόλου και είναι οι εξής:

                                                     ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ ΚΑΙ ΠΟΙΟΤΗΤΑ ΖΩΗΣ ΒΟΛΟΥ

   Ο Βόλος είναι μια από τις μεγαλύτερες πόλεις της Ελλάδας, με 140.000 περίπου πληθυσμό. Η Δημοτική Αρχή υπό τον κ. Μπέο έχει ασχοληθεί μόνο με έργα βιτρίνας (λουλουδάκια, λαμπάκια, κέντρο της πόλης), δεν έχει δημιουργήσει καμία προοπτική ανάπτυξης της πόλης, ενώ έχει ακυρώσει προγραμματισμένα έργα που θα μπορούσαν να την μετατρέψουν σε μια σύγχρονη και λειτουργική πόλη.

·           Ο Βόλος θα μπορούσε να  είναι πανέμορφος αν δεν είχε υποστεί την επέλαση του τσιμέντου, όπως εξάλλου και κάθε Ελληνική επαρχιακή πόλη. Οι αυλές των σχολείων πρέπει να αναμορφωθούν με ελάφρυνση από το τσιμέντο που κυριαρχεί σε αυτές. Στο Βόλο, επί εννέα σχεδόν χρόνια τώρα, η Δημοτική Αρχή έχει κατακρεουργήσει το πράσινο της πόλης, ενώ η πόλη του Βόλου είναι ουραγός στο πράσινο. Καμία απάντηση δεν έχει δώσει η Δημοτική Αρχή στα ερωτήματα για την τύχη της ξυλείας από την κοπή των δέντρων.

·           Η πόλη του Βόλου έχει πάνω από 900 δρόμους. Η συντριπτική πλειοψηφία από αυτούς είναι σε άθλια κατάσταση, παρουσιάζοντας εικόνα τριτοκοσμικής πόλης και όχι «Μονακό», όπως λέει ο κ. Μπέος. Είναι ταλαιπωρημένοι από σαμαράκια, μπαλώματα, λακκούβες και ανωμαλίες, από τα διάφορα έργα και συνδέσεις των διαφόρων δικτύων που τους έχουν κυριολεκτικά τεμαχίσει. Στο Βόλο εξάλλου υπάρχει κυκλοφοριακό πρόβλημα και πρόβλημα στάθμευσης. Αντίστοιχο πρόβλημα παρουσιάζουν και τα χωριά του Πηλίου, κυρίως την περίοδο των διακοπών. Οι πεζόδρομοι έχουν καταληφθεί από τραπεζοκαθίσματα και έχουν χάσει τον προορισμό τους. Είναι απαραίτητο να βρεθεί λύση στο πρόβλημα του Δικαστικού Μεγάρου με τη συναίνεση των λειτουργών της Θέμιδος για να ανακουφιστεί το κέντρο της πόλης.

·           Το κυκλοφοριακό της πόλης είναι απαράδεκτο, με τα παράνομα παρκαρισμένα οχήματα και τα διάφορα έργα που γίνονται. Οι κυκλοφοριακοί κόμβοι, οι περισσότεροι σχεδιασμένοι από την προηγούμενη Δημοτική Αρχή και πληρωμένοι από τρίτους,  έχουν συμβάλει στην ανακούφιση του κυκλοφοριακού. Είναι αισθητικά καλοί αλλά ας μη διαφημίζονται σαν το μεγάλο έργο, όταν οι περισσότερες πόλεις στην Ελλάδα, έχουν πολλαπλάσιους κυκλικούς κόμβους. Το ποδήλατο έχει αναχθεί στον «παρία» της πόλης. Ποδηλατόδρομοι ξηλώθηκαν και ξαναέγιναν για να καταντήσουν πάρκιν αυτοκινήτων. Καμία αξία στη χρήση του ποδηλάτου και την ασφάλεια των ποδηλατιστών δεν έχει δώσει η Δημοτική Αρχή.

·           Τη στιγμή που όλες σχεδόν οι Ευρωπαϊκές πόλεις αξιοποιούν τα ποτάμια τους κατασκευάζοντας γραμμικά πάρκα που τα αποδίδουν στους πολίτες, ως χώρους αναψυχής, απαραίτητους πλέον σε αστικά κέντρα που ασφυκτιούν από την κυκλοφορία των αυτοκινήτων, ο Βόλος πήγε πολλές δεκαετίες πίσω. Η Δημοτική Αρχή του κ. Μπέου κατέστρεψε το γραμμικό πάρκο της οδού Καραμπατζάκη, το οποίο κατασκευάστηκε πριν πολλά χρόνια με Ευρωπαϊκό πρόγραμμα Life, χωρίς να έχει πάρει κάποιο δίδαγμα από την έλλειψη δημόσιων χώρων την εποχή του κορωνοϊού.

·           Ο Βόλος παρουσιάζει έντονα προβλήματα ατμοσφαιρικής ρύπανσης, κυρίως σε μικροσωματίδια, των οποίων οι τιμές συνήθως ξεπερνούν ακόμα και αυτές των Αθηνών. Η Περιφέρεια Θεσσαλίας ανακοίνωσε την εγκατάσταση δύο επιπλέον σταθμών μέτρησης της ατμοσφαιρικής ρύπανσης. Όμως εδώ και 3,5 μήνες δεν έχει ανακοινωθεί καμία μέτρηση από οποιοδήποτε σταθμό της Περιφέρειας. Πολύ σύντομα η Περιβαλλοντική Πρωτοβουλία Μαγνησίας (ΠΠΜ) θα έχει εγκαταστήσει δικούς της σταθμούς που θα μετρούν, εκτός από μικροσωματίδια και άλλους αέριους ρύπους.

Η απαίτηση των πολιτών του Βόλου είναι το όποιο δίκτυο μετρητών ατμοσφαιρικής ρύπανσης να λειτουργεί on line, σε real time.

Επικίνδυνοι ρύποι, όπως NOxSO2, O3 δεν μετρούνται παρά την υποχρέωση από την Ευρωπαϊκή και Ελληνική Νομοθεσία.

Δεν έχει μεταφερθεί ορθά στην Ελληνική Νομοθεσία η οδηγία 75/2010 άρθρο 46 παρ 1 σχετικά με το ύψος των καμινάδων των μονάδων συναποτέφρωσης, άρα και της ΑΓΕΤ.

Η ΑΓΕΤ καίει σκουπίδια εισαγόμενα με επιδότηση από την Ιταλία πράγμα που αποτελεί παράβαση της Αρχής της Εγγύτητας.

Πρέπει να αποτραπεί η δημιουργία μονάδας παρασκευής SRF από το Δήμο Βόλου.

Δεν υπάρχει σταθμός μέτρησης του υδραργύρου που εκπέμπεται από την ΑΓΕΤ και ενδεχόμενα και άλλες βιομηχανίες του Βόλου. Σύμφωνα με την ίδια τη ΜΠΕ της ΑΓΕΤ η βιομηχανία αυτή εκπέμπει, κάθε έτος (μετά και από τα φίλτρα), στην ατμόσφαιρα της πόλης 27.1 κιλά υδράργυρο, 59.5 κιλά χαλκό, 88.5 κιλά νικέλιο, 71,1 κιλά ψευδάργυρο, 9,2 κιλά μόλυβδο και άλλες σημαντικές ποσότητες βαρέων μετάλλων, που είναι τοξικοί ρύποι.

Επίσης δεν μετρούνται επί του εδάφους διοξίνες.

Για τα παραπάνω η ΠΠΜ έχει προσφύγει στα όργανα της Ευρωπαϊκής Ένωσης και πρόσφατα η Επιτροπή Αναφορών του Ευρωκοινοβουλίου αποφάσισε να αποστείλει επιστολή στην Ελληνική Κυβέρνηση ζητώντας εξηγήσεις για τα προβλήματα ατμοσφαιρικής ρύπανσης της πόλης του Βόλου.

·           Η ανακύκλωση, ιδιαίτερα στο Βόλο, είναι προβληματική με τους περισσότερους κάδους χαλασμένους.

·           Οι πολίτες του Βόλου πίνουν, κατά κύριο λόγο, εμφιαλωμένο νερό, αφού το νερό της βρύσης δεν είναι ποιοτικό, αν και είναι ένα από τα ακριβότερα στην Ελλάδα. Ο κ. Μπέος έχει δηλώσει ότι ο Βόλος θα πίνει πηγαίο νερό το 2030! Χρειάζεται δηλαδή 16 χρόνια για να κάνει ένα έργο σαν αυτό! Η ΠΠΜ έχει προτείνει την κατασκευή κοινόχρηστων βρυσών σε διάφορα σημεία της πόλης, καθώς και τη δημιουργία αναβαθμίδων στα ρέματα της περιοχής για τη συγκράτηση των νερών και τον εμπλουτισμό του υδροφόρου ορίζοντα. Τέτοια ζητήματα όμως είναι «ψιλά γράμματα» για τη Δημοτική Αρχή του κ. Μπέου. Η ΔΕΥΑΜΒ έχει απαξιωθεί και η ΕΡΓΗΛ έχει κάνει «πάρτι» με τα λεφτά των Βολιωτών, αφού ο κ. Μπέος ακύρωσε τις διαδικασίες που είχε δρομολογήσει η προηγούμενη δημοτική αρχή και έκανε τις δικές του επιλογές για τις οποίες οι Βολιώτες «πληρώνουν τα σπασμένα». Εκτός αυτών, προφανώς από τεχνικά λάθη, οι βλάβες των αγωγών υδροδότησης είναι καθημερινές με μεγάλη ταλαιπωρία των Βολιωτών.

·           Ο κίνδυνος για τον Παγασητικό, που εμφανίστηκε με τη μορφή του LNG, πρέπει να αντιμετωπιστεί σοβαρά και είναι πολύ θετικό το ότι, πλην θλιβερών εξαιρέσεων, το σύνολο σχεδόν των πολιτικών, των φορέων και των πολιτών, έχουν εκφράσει της αντίθεσή τους. Επίσης πρέπει να απομακρυνθούν όλες οι δεξαμενές καυσίμων από τον Παγασητικό, για να μειωθεί στο ελάχιστο ο κίνδυνος ατυχημάτων που θα θέσει σε κίνδυνο τον Παγασητικό αλλά και τους γύρω παραθαλάσσιους οικισμούς.

·           Ελάχιστες παιδικές χαρές έχουν κατασκευαστεί και από πολλές συνοικίες και χωριά λείπει ένας τέτοιος βασικός χώρος ψυχικής και σωματικής άσκησης των παιδιών. Ελάχιστα πάρκα και πλατείες έχουν τύχει της φροντίδας της Δημοτικής Αρχής Βόλου, ενώ τα περισσότερα και κυρίως τα μεγάλα πάρκα, είναι εγκαταλελειμμένα και αφιλόξενα. Αυθαίρετες κατασκευές, σε δημόσιους χώρους, με την ανοχή της Δημοτικής Αρχής, έχουν δώσει, για το Βόλο, την εικόνα αναρχούμενης πόλης.

·           Η επέκταση του περιφερειακού δρόμου είναι αναγκαία και η ανάγκη αυτή φαίνεται κυρίως τους καλοκαιρινούς μήνες. Θεωρούμε ότι η ημιορεινή χάραξη είναι προτιμότερη και πιο συμβατή με την περιοχή του Πηλίου. Πρέπει δε ο περιφερειακός να επεκταθεί και προς τα δυτικά και νότια του Βόλου.

·           Τέλος τα αδέσποτα συνεχίζουν να «κοσμούν» την πόλη μας, παρά τις προεκλογικές υποσχέσεις του κ. Μπέου ότι θα δώσει λύση. Έχουν καταγγελθεί επανειλημμένα επιθέσεις σε πολίτες. Αυτό οφείλεται και στην έλλειψη φροντίδας τους βέβαια. Οι συνθήκες στο κυνοκομείο είναι τριτοκοσμικές. Το πρόβλημα των αδέσποτων, στο Βόλο πρέπει να λυθεί στα πλαίσια της νομοθεσίας.

ΓΙΑ ΤΗΝ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝΤΙΚΗ ΠΡΩΤΟΒΟΥΛΙΑ ΜΑΓΝΗΣΙΑΣ

         Λίτσα Στεργιοπούλου                                                           Κώστας Βολιώτης