ΠΑΝΕΛΛΗΝΙΟ ΔΙΚΤΥΟ ΟΙΚΟΛΟΓΙΚΩΝ ΟΡΓΑΝΩΣΕΩΝ (ΠΑΝΔΟΙΚΟ)
ΚΕΝΤΡΙΚΗ ΕΝΩΣΗ ΔΗΜΩΝ ΕΛΛΑΔΟΣ (ΚΕΔΕ)
ΣΠΟΑΚ ΑΡΙΩΝ
ΔΙΚΤΥΟ ΦοΔΣΑ
ΔΗΜΟΣ ΚΟΡΙΝΘΙΩΝ

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ – 15/11/2016

Πραγματοποιήθηκε με μεγάλη επιτυχία στην Κόρινθο (11-13 Νοεμβρίου 2016) το 26ο Συνέδριο του Πανελληνίου Δικτύου Οικολογικών Οργανώσεων (ΠΑΝΔΟΙΚΟ) με θέμα: «Περιβάλλον και πλαστικό. Η πλαστική σακούλα». Συνδιοργανωτές του Συνεδρίου ήταν: η ΚΕΔΕ, ο Σύνδεσμος Προστασίας  και Ορθολογικής Ανάπτυξης  Κορινθιακού (ΣΠΟΑΚ) «ΑΡΙΩΝ», το Δίκτυο ΦοΔΣΑ και ο Δήμος Κορινθίων.

Το πρωί της Παρασκευής η κυρία Εύη Νομικού, Επίκουρη Καθηγήτρια του ΕΚΠΑ, έκανε παρουσίαση σε μαθητές της Κορινθίας του θέματος: «Επειδή δεν τα βλέπεις… δε σημαίνει ότι δεν είναι εκεί: Πλαστικά στη θάλασσα». Ακολούθησαν διαδραστικές εκδηλώσεις από ΑΜΕΑ με τη συμμετοχή των μαθητών. Στη συνέχεια ο Δήμος Κορινθίων εγκαινίασε 5 θέσεις ΑΜΕΑ σε παρακείμενο χώρο στάθμευσης του Δήμου.

Το απόγευμα της Παρασκευής και το Σάββατο πραγματοποιήθηκε το θεματικό Συνέδριο που αφορούσε κυρίως τα πλαστικά μιας χρήσης. Κατά γενική ομολογία αναπτύχθηκαν εξαιρετικές εισηγήσεις, από ειδικούς επιστήμονες, την τοπική αυτοδιοίκηση, τις οικολογικές οργανώσεις και άλλους φορείς, που αποκάλυψαν πολλές πτυχές του μεγάλου αυτού προβλήματος που απειλεί κυρίως την πανίδα της θάλασσας, αλλά και την υγεία των πολιτών, αφού μέσω της τροφικής αλυσίδας το πλαστικό επιστρέφει στον άνθρωπο!

Οι εισηγήσεις και τα συμπεράσματα του Συνεδρίου θα αποτελέσουν πολύτιμο υλικό για τους οργανωτές και τους υπόλοιπους φορείς που συμμετείχαν στο Συνέδριο, αφού σχετικό νομοσχέδιο βρίσκεται ήδη σε διαβούλευση και πήρε παράταση 15 ημερών από τη νέα πολιτική ηγεσία του Υπουργείου Περιβάλλοντος.

Το υπόλοιπο μέρος του Συνεδρίου αφορούσε εσωτερικές διαδικασίες και αρχαιρεσίες του ΠΑΝΔΟΙΚΟ.

Για την Οργανωτική Επιτροπή
Ο Πρόεδρος Σάββας Χιονίδης
Πρόεδρος Επιτροπής Χωροταξίας, Υποδομών και Περιβάλλοντος της ΚΕΔΕ,
Δήμαρχος Κατερίνης

Πληροφορίες: Κώστας Βολιώτης, συντονιστής Ο.Ε. 6977686838