26ο ΣΥΝΕΔΡΙΟ ΠΑΝΕΛΛΗΝΙΟΥ ΔΙΚΤΥΟΥ ΟΙΚΟΛΟΓΙΚΩΝ ΟΡΓΑΝΩΣΕΩΝ

Το Πανελλήνιο Δίκτυο Οικολογικών Οργανώσεων (ΠΑΝΔΟΙΚΟ) πραγματοποιεί το 26ο Συνέδριό του στις 11-13 Νοεμβρίου 2016 στην Κόρινθο, με θέμα: «Περιβάλλον και πλαστικό. Η πλαστική σακούλα»

Συνδιοργανωτές του Συνεδρίου είναι: η ΚΕΔΕ, ο ΣΠΟΑΚ «ΑΡΙΩΝ» Κορινθιακού, το Δίκτυο ΦοΔΣΑ και ο Δήμος Κορινθίων
Έναρξη: Παρασκευή απόγευμα 17.00 στο Μεγάλο Αμφιθέατρο του Παν/μίου Πελοποννήσου

Διεξαγωγή και δράσεις στα πλαίσια του Συνεδρίου

 • Χώρος του Συνεδρίου είναι το αμφιθέατρο του Πανεπιστημίου Πελοποννήσου.
 • Εισηγήσεις θα γίνουν από φορείς και πρόσωπα που συνδέονται με την οικονομία, την κοινωνία, το περιβάλλον, την υγεία κλπ.
 • Θα υπάρξουν συμμετοχές, εκτός των επιστημόνων και από παραγωγούς, ενώσεις καταναλωτών, το Υπουργείο Περιβάλλοντος, οικολογικές οργανώσεις, εκπροσώπους Super Markets κλπ.
 • Το συνέδριο θα μαγνητοσκοπηθεί, θα παρουσιαστεί στα περιφερειακά τηλ. κανάλια, θα απομαγνητοσκοπηθεί και θα δημοσιευθούν τα πρακτικά του στις ιστοσελίδες της ΚΕΔΕ, του ΣΠΟΑΚ, του Δικτύου ΦΟΔΣΑ και του ΠΑΝΔΟΙΚΟ. Θα αποσταλεί το κοινό ψήφισμα στα αρμόδια υπουργεία, οργανώσεις, κρατικούς οργανισμούς.
 • Θα προσκληθούν ΣΧΟΛΕΙΑ της Π.Ε. Κορινθίας και θα πληρωθούν τα έξοδα μετακίνησης (πούλμαν) όσων θα προσέλθουν. Στους μαθητές θα μοιραστούν ανακυκλώσιμες τσάντες.
 • Θα γίνουν επιτόπου τηλεοπτικές εκπομπές που θα δοθούν δωρεάν σε όλους τους τηλεοπτικούς σταθμούς που έχει πρόσβαση το ΠΑΝΔΟΙΚΟ, ελπίζοντας ότι αυτή η κοινή δράση θα αποτελέσει την αρχή μιας στενής συνεργασίας για κοινούς σκοπούς και επιδιώξεις.
 • Την Παρασκευή το βράδυ θα γίνει επίδειξη από τοπικό χορευτικό και διάπλους της διώρυγας.
 • Το Σάββατο το πρωί στα πλαίσια του Συνεδρίου θα υπάρξει στρογγυλό τραπέζι με τη συμμετοχή των περιφερειαρχών, των δημάρχων της περιοχής, εκπρόσωπους των σούπερ μάρκετ και κατασκευαστών πλαστικού. Θα επιδιωχθεί να συμμετάσχει και ο αν. υπουργός Περιβάλλοντος κ. Ι. Τσιρώνης.
 • Στα πλαίσια του 26ου Συνεδρίου μαθητές θα ζωγραφίσουν σε πανό θέματα σχετικά με το πλαστικό, θα υπάρξει συμμετοχή από ομάδα παραολυμπιονικών ΑΜΕΑ και δημιουργία (συμβολικά) 5 θέσεων στάθμευσης από τον κ. δήμαρχο Κορίνθου στο παρακείμενο πάρκινγκ.

Σημείωση 1: Στις αρχές Οκτωβρίου, στα πλαίσια ιστιοπλοϊκής συνάντησης στο Αλεποχώρι παρουσία παγκόσμιων πρωταθλητών, υπήρξε ενημέρωση και προβολή για το πρόβλημα του πλαστικού και της πλαστικής σακούλας, καθώς και για το 26ο Συνέδριο.
Σημείωση 2: Το «προϊόν» του Συνεδρίου θα διαδοθεί με κάθε πρόσφορο τρόπο, προς κάθε κατεύθυνση και με την πραγματοποίηση ημερίδων σε άλλες περιοχές, κυρίως πέριξ του Κορινθιακού.

Το θέμα του Συνεδρίου είναι σημαντικό επειδή:
 • Το πλαστικό έχει πολλές εφαρμογές στην οικονομία και την κοινωνία, αλλά έχει δημιουργήσει σοβαρά προβλήματα στο περιβάλλον.
 • Σύμφωνα με την κοινοτική οδηγία 2015/720 της 29ης Απριλίου, 2015 η οποία τροποποιεί την 94/62/ΕΚ της 20ης Δεκεμβρίου 1994 περί «συσκευασιών και απορριμμάτων συσκευασίας», τα κράτη μέλη της Ευρωπαϊκής Ένωσης δεσμεύονται να λάβουν μέτρα για τη σταθερή μείωση της κατανάλωσης λεπτών πλαστικών σακουλών μεταφοράς στο έδαφός τους.
 • Οι πλαστικές σακούλες χρησιμοποιούνται συνήθως μόνο μία φορά, αλλά παραμένουν στο περιβάλλον για πολλά  χρόνια, συχνά ως επιβλαβή μικροσκοπικά σωματίδια, τα οποία είναι γνωστό πως είναι ιδιαίτερα επικίνδυνα ιδίως για την θαλάσσια χλωρίδα και πανίδα.
 • Η εμπειρία από άλλες χώρες που έχουν λάβει μέτρα για τις επιπτώσεις στο περιβάλλον από το πλαστικό (καθιέρωση τελών και άλλων περιοριστικών μέτρων) δείχνει ότι μπορεί να σημειωθεί πρόοδος με την αποτελεσματική ανάληψη δράσης.
 • Σε χώρες όπως η Αγγλία, η Δανία, το Βέλγιο, η Γερμανία, η Ιρλανδία, η Σκωτία, υπάρχει υψηλή χρέωση στις πλαστικές σακούλες, ενώ σε κάποιες άλλες όπως η Γαλλία, η Ελβετία, αλλά και σε χώρες εκτός Ε.Ε. όπως η πολιτεία της Καλιφόρνιας στις ΗΠΑ, η Ινδία, ακόμα και η Ουγκάντα έχουν απαγορεύσει μερικά ή ολικά τη χρήση της.
 • Οι συνέπειες από τη μη λήψη μέτρων θα είναι η επιβολή νέων προστίμων από την μη επίτευξη των κοινοτικών στόχων, η πιθανή μείωση των Κοινοτικών Κονδυλίων και επιδοτήσεων, η περαιτέρω υποβάθμιση της δημόσιας υγείας και του περιβάλλοντος.
 • Τα οφέλη θα είναι η μείωση του όγκου των αστικών στερεών απορριμμάτων, και κατ’ επέκταση των τελών που πληρώνουν οι Δήμοι προκειμένου να αποθέσουν τα απορρίμματα στους ΧΥΤΑ, αλλά και των δρομολογίων των απορριμματοφόρων. Επίσης η μείωση της καταναλισκόμενης ενέργειας που απαιτείται για την παραγωγή τους.
 • Επίκειται νομοθετική ρύθμιση και επομένως τα συμπεράσματα του Συνεδρίου που θα συνδιοργανώσουμε θα είναι σημαντικά για τη διαμόρφωση των θέσεων των φορέων που εκπροσωπούμε.

Θεωρούμε ότι οι συνεργαζόμενοι φορείς θα καταφέρουν να πραγματοποιήσουν ένα ακόμα επιτυχημένο Συνέδριο του ΠΑΝΔΟΙΚΟ.