Αξιότιμες/οι συναδέλφισσες/οι των Περιβαλλοντικών Οργανώσεων,
Επικοινωνώ μαζί σας για να σας ενημερώσω σχετικά με την εφαρμογή του νόμου 4873/2021 “Προστασία του εθελοντισμού, ενίσχυση της δράσης της Κοινωνίας των Πολιτών”. Σήμερα, με πρωτοβουλία του HIGGS, πραγματοποιήθηκε συνάντηση της ομάδας που είχε αναλάβει την οργάνωση δράσεων και παρεμβάσεων συνηγορίας (Task Force), τον Δεκέμβρη του 2021.
Συνοπτικά:
1. Έχουν δημοσιευθεί οι εφαρμοστικές διατάξεις για τη δημιουργία της Δ/σης ΟΚοιΠ. Μπορείτε να βρείτε διατάγματα και εγκυκλίους ΕΔΩ
2. Μετά από επικοινωνία με τη νεοσυσταθείσα Δ/ση ΟΚοιΠ ενημερωθήκαμε για τα εξής:
Ως πρώτο βήμα ορίστηκε η εφαρμογή του Γενικού Μητρώου (κρατικές επιχορηγήσεις έως 50.000 ευρώ), για το οποίο αυτές τις ημέρες πραγματοποιούνται δοκιμαστικοί έλεγχοι ώστε να τεθεί άμεσα σε λειτουργία (πιθανώς το πρώτο 15ήμερο του Ιουλίου).
Το Ειδικό Μητρώο (άνω των 50.000 κρατικών χρηματοδοτήσεων + φοροελαφρύνσεις δωρητών κ.α.), πιθανώς να ξεκινήσει τον Αύγουστο-Σεπτέμβριο.
3. Η Διεύθυνση ΟΚοιΠ (Υπ.Εσ) θα αποτελείται από 6 άτομα προσωπικό.
Συμπληρωματικά:
Στην περίπτωση που μια Οργάνωση ενδιαφέρεται και μπορεί να κάνει εγγραφή στο Ειδικό Μητρώο, δεν χρειάζεται να εγγραφεί πρώτα στο γενικό μητρώο.
Κοινός προβληματισμός θεωρήθηκε ότι ακόμη δεν είναι ξεκάθαρο ποιες χρηματοδοτήσεις είναι κρατικές/ ευρωπαϊκές/ κοκ.
 
Επιπλέον συζητήθηκε η έκθεση που συνέταξε και δημοσιοποίησε η Αρχή για το Ξέπλυμα Χρήματος από τις ΜΚΟ.
Περισσότερα μπορείτε να διαβάσετε παρακάτω:
Η ομάδα θα συναντηθεί ξανά την επόμενη εβδομάδα, με στόχο να έχει συγκεντρώσει ακόμη περισσότερες πληροφορίες από το Υπ.Εσ. και την εφαρμογή του νόμου. Θα λάβετε αναλυτικότερο email με τα ευρήματα και τις προτάσεις μας.
Τέλος, έγινε πρόταση σύνταξης ενός κειμένου για να ενημερωθεί η βάση των Οργανώσεων. Συζητήσαμε ώστε το κείμενο να διακρίνεται σε κατηγορίες οργανώσεων (πχ. Περιβαλλοντικές, Πολιτισμού, κ.α.), ώστε να υπερτονιστούν τα θέματα που αντιμετωπίζει κάθε τομέας.

 

Με εκτίμηση,

Περικλής Λ. Χατζηνάκος

Διευθυντής

w. www.mamagea.gr
e. info@mamagea.gr
m. (+30) 6947 3834 85
t. (+30) 2310 891 364