Οικολογική Ομάδα Βέροιας  

Πανελλήνιο Δίκτυο Οικολογικών Οργανώσεων

Βέροια 12-1-2023

1 ) Δελτίο Τύπου

Πληροφορίες: Νίκος Ασλάνογλου 6946-381707

 Εικονική η λειτουργία του βιολογικού καθαρισμού της Βέροιας.

 Τον Αύγουστο του 2022, αποδείξαμε οτι ο βιολογικός καθαρισμός της Αλεξάνδρειας, ήταν μια πλήρως εγκαταλελειμμένη εγκατάσταση. Σε πλήρη αδράνεια. Σήμερα, μπορούμε να πούμε για τον βιολογικό της Βέροιας ότι δεν λειτουργεί. Σε πόσο προκλητικό βαθμό, θα του δούμε στο επόμενο διάστημα. Ελάχιστες ώρες πριν την αλλαγή του χρόνου για το  2023, μέσα στη νύχτα , με τρεις Αστυνομικούς και υπηρεσιακό υπάλληλο, πάρθηκαν δείγματα των όσων απέβαλε ο βιολογικός στην «Τάφρο 66» εκείνη την ώρα . Ομολογουμένως όλο αυτό με κίνδυνο, να πέσουμε μέσα στα απόβλητα . Μια εικόνα πέραν πάσης φαντασίας. Μια σκούρη υγρή μάζα, σχεδόν χυλός, έβγαινε από τον βιολογικό. Η όλη διαδικασία και με την κατάθεση στην Αστυνομία, τελείωσε μιάμιση ώρα πριν την αλλαγή του χρόνου με τα πυροτεχνήματα παντού και τις ευχές για μακροημέρευση. Λίγες μέρες πριν τον αγιασμό των υδάτων, τα Θεοφάνια.

Στις 20-11-2019, έγινε μια σημαντική συζήτηση στο Δημοτικό Συμβούλιο Βέροιας για τον Βιολογικό καθαρισμό της πόλης μας. Εκεί ο Δρ. κύριος Γκανάτσιος, ο αποκλειστικός διαχειριστής των βιολογικών Αλεξάνδρειας και Βέροιας, είπε: « … όποιος θέλει και ότι ωρα θέλει να κάνει έρευνες. Να κατέβει στην εγκατάσταση και να κάνει μία γύρα». Ηταν βέβαιος ο κ. Γκανάτσιος ότι κανείς δεν θα κατέβαινε. Εάν κατέβαινε όμως, θα έβλεπε κομμένο γκαζόν, βαμμένα ντουβάρια και παράθυρα, σίγουρα και καφέ ή αναψυκτικό. Με μία γύρα, δεν μπορείς να καταλάβεις την λειτουργία της εγκατάστασης, που θέλει εξειδικευμένη γνώση. Εμείς λοιπόν, κάναμε μια γύρα αλλά, όχι εκεί που ήθελε ο Δρ. κύριος Γκανάτσιος.  Και επειδή είναι απόλυτα προβλέψιμοι όλοι του αντικειμένου αυτού με τους οποίους ήρθαμε σε εμπλοκή, πήγαμε παραμονές το βράδυ. Ξέραμε τι θα βρούμε, όπως ξέρουμε και τι θα πούν από δώ και πέρα, σχεδόν με απόλυτη ακρίβεια, όπως τον Αύγουστο στην Αλεξάνδρεια. Συνεχίζει ο βιολογικός της Βέροιας, να είναι ο μεγαλύτερος ρυπαντής του Νομού Ημαθίας, λόγω της καθημερινής επι δώδεκα μήνες λειτουργίας του, τρόπος του λέγειν. Και επειδή ο Δρ. κύριος Γκανάτσιος οφείλει να απαντήσει σε πολλά, κάνουμε την αρχή στις ερωτήσεις.

Κύριε Γκανάτσιο. Τυχαίνει να χαλάνε τακτικά μηχανήματα που έχουν σχέση με την ιλύ του βιολογικού;  Ξαναχάλασε στο παρελθόν και πότε κάποιο μηχάνημα που αποτέλεσμα είχε να αποβάλλεται στην «Τάφρο 66» η ιλύς του Βιολογικού; Με λίγα λόγια, πόσες φορές χάλασε μηχάνημα με εκνευριστική επιμονή στην ιλύ;

Το λυπηρό από όλη αυτήν την κατάσταση είναι ότι, πολίτες προκάλεσαν τον έλεγχο, σε ακατάλληλο χρόνο για ελέγχους. Η Διοίκηση είναι το πρόβλημα που επιμένει να απουσιάζει από τις ανάγκες των πολιτών. Μια Διοίκηση πολυέξοδη, με πλήθος έμμισθων υπαλλήλων, που ο πολίτης νομίζει ότι σε κάποια στιγμή , θα είναι ο προστάτης του. Δυστυχώς, απέχουμε πολύ από το στοιχειωδώς αναγκαίο. Δηλαδή, την έννομη τάξη, την προστασία του υπέρτατου αγαθού, την υγεία και την προστασία του περιβάλλοντος. Με αυτήν την μορφή, η Δημόσια Διοίκηση, δεν πείθει κανέναν παρά μόνον όσους βιοπορίζονται από αυτήν, με διάφορους τρόπους.

 

Για την Οικολογική Ομάδα Βέροιας: Νίκος Ασλάνογλου

Για το ΠΑΝΔΟΙΚΟ:

Η Επταμελής Γραμματεία

 

Ν. Ασλάνογλου (Βέροια) 6946-381707 Κ. Βολιώτης (Βόλος)  6977-686838

Φ. Γερόπουλος (Βόλος) 6975-661819, Θαν. Θεοδωρόπουλος (Πάτρα) 6972-880774

Γ. Καλλιαμπέτσος (Αθήνα) 6944-842384, Δ. Μίχαλος (Ρόδος) 6944-862254

Μαίρη Χουλιέρη (Χαλκίδα) 6978-026141

Οικολογική Ομάδα Βέροιας  

Πανελλήνιο Δίκτυο Οικολογικών Οργανώσεων

Βέροια 24-1-2023

2 ) Δελτίο Τύπου

Πληροφορίες: Νίκος Ασλάνογλου 6946-381707

Βιολογικός καθαρισμός Βέροιας συνέχεια.

Χθες Δευτέρα 23-11-2023, έγινε επιδερμική αναφορά , για την κατάσταση στον βιολογικό καθαρισμό της Βέροιας. «Απαντήσεις» και «ενημέρωση»,  προέκυψαν από τον Πρόεδρο της ΔΕΥΑΒ, κ. Διαμάντη. Είπε λοιπόν … «Έπεσε η ασφάλεια. Ήταν φυσιολογικό να φεύγουν στο «66». Όχι κύριε Διαμάντη. Δεν ήταν φυσιολογικό. Στην Ανανέωση της ΑΕΠΟ ( Ελπίζουμε να ξέρει ο κ. Διαμάντης τι είναι η ΑΕΠΟ) του βιολογικού του 2004, που έγινε στις 8-11-2012, η  παράγραφος δ7, αναφέρεται σε εξειδικευμένα μέτρα αντιρύπανσης, όπου στο σημείο 7.6 αναφέρει ως υποχρέωση «Να υπάρχει η κατάλληλη εφεδρεία στον εξοπλισμό της εγκατάστασης (π.χ αντλίες, κλπ.)». Επίσης στο σημείο 8.3 , αναφέρει ως υποχρέωση « Για την σωστή λειτουργία της μονάδας, απαιτούνται τακτικοί εργαστηριακοί έλεγχοι, επίβλεψη χειρισμών από επιστημονικό και τεχνικό προσωπικό, καθώς και μόνιμη απασχόληση εξειδικευμένου προσωπικού για την λειτουργία και τη συντήρηση της εγκατάστασης» . Που ήταν η εφεδρική αντλία κ. Διαμάντη; Το μόνιμο προσωπικό είναι το αναγκαίο για την σωστή λειτουργία μιας κατάστασης δισεκατομμυρίων που έχει σχέση με την Δημόσια υγεία;

Η ιδέα του κ. Διαμάντη, να ειδοποιείται πριν από κάθε έλεγχο ο κάθε ελεγχόμενος, δεν είναι ούτε για γέλια. Επίσης δεν είναι για γέλια το γεγονός ότι ήθελε να ανοίξει αυτός την πόρτα, να μπουν οι ελεγκτές και να πάρουν δείγματα από εκεί που θα τους είχε υποδείξει ο ίδιος. Κι επειδή δεν έγινε όπως ήθελε, έμεινε με την απορία.

Επέμενε ότι δεν ήταν λάσπη αυτή που έπεφτε στο «66» και είπε επι λέξη: « Εμείς έβγαινε καφέ. Δεν έβγαινε λάσπη». Τώρα εμείς μείναμε με την απορία. Καφέ ΕΣΠΡΕΣΣΟ ή ΝΕΣ ΚΑΦΕ ΚΛΑΣΙΚ; Στο Δημοτικό Συμβούλιο, παρουσιάστηκε και μια έκθεση αναφορά ηλεκτρολόγου , που την συνέταξε στις 2-1-2023. Σ αυτήν την αναφορά λοιπόν, στο σημείο 3.β, αναφέρεται. « Μετά τον έλεγχο της γραμμής των λυμάτων διαπιστώθηκε ότι υπήρχε ένδειξη βλάβης στις αντλίες ανακυκλοφορίας της λάσπης (διακοπή λειτουργίας των αντλιών λόγω υπερθέρμανσής τους)». Οι αντλίες που χάλασαν, πόσες ήταν τελικά; Πόσες διόρθωσε ο ηλεκτρολόγος; Οι εφεδρικές, να υποθέσουμε, λόγω αργίας, αργούσαν; Στο σημείο 3.δ αναφέρει « Σε επανέλεγχο της γραμμής λάσπης διαπιστώθηκε η ορθή λειτουργία της και η οποία δυσλειτουργία αποκαταστάθηκε πλήρως στις 23.00».  Κάποιος λέει ακόμη μια φορά ψέματα για τη λάσπη. Ο κ. Διαμάντης ή ο ηλεκτρολόγος; Ο ηλεκτρολόγος, ξαναπήγε στις 1-1-2023 και όλα δούλευαν κανονικά. Αλήθεια πώς το διαπίστωσε; Με το μάτι; Ο ίδιος αναφέρει ότι ο δειγματολήπτης εξόδου, ήταν και εξακολουθεί να είναι κλειδωμένος και εκτός λειτουργίας. Δηλαδή μας λέει ο ηλεκτρολόγος και όχι ο κ. Διαμάντης ότι δείγματα αναλύσεων τις ώρες που άδειαζε η λάσπη στο «66» και να θέλουμε, δεν υπάρχουν. Και αυτά που λένε ότι κάθε μια ώρα παίρνουν δείγματα;

Εξακολουθείτε κύριοι, να υπερασπίζεστε έναν επιχειρηματία που προφανέστατα, παραβίασε κατάφορα πολλούς κανόνες. Γιατί τον υπερασπίζεστε τόσο επίμονα, υποθέσεις μόνον μπορούμε να κάνουμε. Όσα λέτε, χονδροειδή ψέματα. Απορίας άξιο είναι ότι ο κ. Γκανάτσιος, δεν ένοιωσε την ανάγκη να παρέμβει, να απαντήσει σε κάτι ως Δόκτορας και ειδικός,  παρά σιωπά και τον αντικαθιστά κάποιος κ. Διαμάντης. Αλήθεια, με ποιες γνώσεις επι του αντικειμένου; Και όχι κ. Διαμάντη. Δεν είναι αυτή η δουλειά του κ. Ασλάνογλου όπως είπατε το Δημοτικό Συμβούλιο παρά, λιγοστή αίσθηση καθήκοντος. Απεναντίας. Αυτή είναι η δική σας δουλειά, για την οποία σας πληρώνει αδρά και χωρίς καμία καθυστέρηση κάθε μήνα, ο Δημότης της Βέροιας. Υπάρχει έστω ένας  ικανοποιημένος από τις εργασιακές επιδόσεις σας; Η συνέχεια θα έχει περισσότερο ενδιαφέρον. Περιμένουμε απαντήσεις και μια χρωστούμενη. Σας την θυμίζουμε. Αυτές οι αντλίες, οι ρελέδες, χαλάνε τακτικά; Σε όλες τις αντλίες; Ξαναχάλασαν στο παρελθόν και πότε; Κύριε Διαμάντη, ρελέδες και δυσλειτουργίες,  δεν αφορούν τις αντλίες αλλά συγκεκριμένα πρόσωπα. Κι επειδή όλα δούλευαν κανονικότατα στις 2-1-2023, πάρτε και μια φωτογραφία από εκείνην την ημέρα.

Για την Οικολογική Ομάδα Βέροιας: Νίκος Ασλάνογλου

Για το ΠΑΝΔΟΙΚΟ:

Η Επταμελής Γραμματεία

Ν. Ασλάνογλου (Βέροια) 6946-381707 Κ. Βολιώτης (Βόλος)  6977-686838

Φ. Γερόπουλος (Βόλος) 6975-661819, Θαν. Θεοδωρόπουλος (Πάτρα) 6972-880774

Γ. Καλλιαμπέτσος (Αθήνα) 6944-842384, Δ. Μίχαλος (Ρόδος) 6944-862254

Μαίρη Χουλιέρη (Χαλκίδα) 6978-026141

 

Οικολογική Ομάδα Βέροιας  

Πανελλήνιο Δίκτυο Οικολογικών Οργανώσεων

Βέροια 11-3-2023

3 ) Δελτίο Τύπου

Πληροφορίες: Νίκος Ασλάνογλου 6946-381707

Αέρας κοπανιστός, ο βιολογικός καθαρισμός Βέροιας

Δύο μέρες μετά το Δημοτικό Συμβούλιο Βέροιας, με μοναδικό θέμα τον βιολογικό καθαρισμό της πόλης, που διήρκησε 4.5 ώρες, επανερχόμαστε. Σήμερα 11 Μαρτίου 2023, ο βιολογικός της Βέροιας, ξαναέδειξε ότι δεν λειτουργεί έστω στοιχειωδώς και είναι ο μεγαλύτερος ρυπαντής του Νομού. Το απόγευμα, κλήθηκε η Αστυνομία πάλι και αμέσως ξαναήρθε στο σημείο που αδειάζει τα απόβλητα στην Τάφρο 66 ο βιολογικός. Οι εικόνες ίδιες με την 31-12-2022, λίγο πριν την αλλαγή του χρόνου. Αφόρητη δυσοσμία που δεν μπορεί να αποδοθεί στις φωτογραφίες. Την ίδια ώρα, ειδοποιήθηκε και ο Δήμαρχος κ. Βοργιαζίδης, καθώς και ο Δημοτικός Σύμβουλος Θεοδωρίδης Θεόδωρος, που ήρθαν στο σημείο να δουν. Και είδαν. Στη συνέχεια μπήκαμε όλοι μέσα στις εγκαταστάσεις, όπου ειδοποιημένοι από τον Δήμαρχο, ήρθαν και οι κύριοι Διαμάντης, Μπίσμπας και ο ηλεκτρολόγος. Εκεί, μπροστά σε όλους και στα όργανα της τάξης, ο ηλεκτρολόγος έδειξε στους κλειδωμένους ηλεκτρικούς πίνακες ότι τώρα, δεν «έπεσε» κάποιος ρελές, θερμικό, ινβέρτερ ή κάποιος πρόεδρος για να σπάσει το σκαφοειδές οστό. Οι αντλίες δεν είχαν πρόβλημα. Μπορεί να μας παιδέψει ακόμη περισσότερο η όλη αυτή γελοιότητα περί εξαφάνισης ύλης που την υπερασπίζεται σύσσωμη η Διοίκηση ως συνένοχη αλλά, στο τέλος τα πράγματα θα ισορροπήσουν. Οι πολλές ανοησίες που ακούστηκαν στο Δημοτικό Συμβούλιο, δεν θα ξαναακουστούν. Όπως έχουν όλα ένα όριο, έχει και το θράσος. Όλα αυτά τα σημερινά, δυο μέρες μετά την … διεξοδική συζήτηση στο Δημοτικό Συμβούλιο. Εκεί μέσα οι εκλεγμένοι, ας διαλέξουν. Την αξιοπρέπειά τους ή… Και κάτι τελευταίο. Τελικά είναι τόσα πολλά τα λεφτά που στριφογυρίζουν γύρω από τον «βιολογικό καθαρισμό» και τις δεξαμενές των ακατέργαστων λυμάτων; Να ψάξουμε κάτι άλλο ίσως; (Η σημερινή τρεχάλα, τελείωσε στις 10 το βράδυ, με την κατάθεση στο Αστυνομικό τμήμα)

Για την Οικολογική Ομάδα Βέροιας: Νίκος Ασλάνογλου

Για το ΠΑΝΔΟΙΚΟ:

Η Επταμελής Γραμματεία

Ν. Ασλάνογλου (Βέροια) 6946-381707 Κ. Βολιώτης (Βόλος)  6977-686838

Φ. Γερόπουλος (Βόλος) 6975-661819, Θαν. Θεοδωρόπουλος (Πάτρα) 6972-880774

Γ. Καλλιαμπέτσος (Αθήνα) 6944-842384, Δ. Μίχαλος (Ρόδος) 6944-862254

Μαίρη Χουλιέρη (Χαλκίδα) 6978-026141

 

Οικολογική Ομάδα Βέροιας  

Πανελλήνιο Δίκτυο Οικολογικών Οργανώσεων

Βέροια 13-3-2023

4 ) Δελτίο Τύπου

Πληροφορίες: Νίκος Ασλάνογλου 6946-381707

Οι εικόνες είναι σημερινές από τον Βιολογικό καθαρισμό Βέροιας.

Ήμαρτον. Επιτέλους ρε σεις.

Όποιος συγκαλύπτει αυτήν την επικίνδυνη γελοιότητα, είναι συνένοχος.

Αφορά την δημόσια υγεία, το περιβάλλον, την οικονομία και την ανύπαρκτη Διοίκηση σε κάθε μορφή της.

 

Για την Οικολογική Ομάδα Βέροιας: Νίκος Ασλάνογλου

Για το ΠΑΝΔΟΙΚΟ:

Η Επταμελής Γραμματεία

 

Ν. Ασλάνογλου (Βέροια) 6946-381707 Κ. Βολιώτης (Βόλος)  6977-686838

Φ. Γερόπουλος (Βόλος) 6975-661819, Θαν. Θεοδωρόπουλος (Πάτρα) 6972-880774

Γ. Καλλιαμπέτσος (Αθήνα) 6944-842384, Δ. Μίχαλος (Ρόδος) 6944-862254

Μαίρη Χουλιέρη (Χαλκίδα) 6978-026141