Πανελλήνιο Δίκτυο Οικολογικών Οργανώσεων

Οικολογική Ομάδα Βέροιας

Βέροια 16 Αυγούστου 2022

Ιδιαίτερα αυτήν την περίοδο, συνεχείς είναι οι αναφορές για το πρόβλημα του νερού, ιδιαίτερα στην Ευρώπη. Συνεχώς αυξάνονται οι ανάγκες για γλυκό νερό και οι καιρικές συνθήκες, δεν βοηθούν καθόλου. Κλιματική αλλαγή την λένε πολλοί. Εδώ στον τόπο μας, μπορούμε να την πούμε κακοδιαχείριση, βαρβαρότητα, ιδιοτέλεια ή πλήρη αδιαφορία, σε σχέση με το νερό. Αφορμή αυτή τη φορά, ήταν οι διαμαρτυρίες κατοίκων, όχι σε κάποια υπηρεσία αλλά, στην Οικολογική Ομάδα. Αφόρητη δυσοσμία από τον βιολογικό καθαρισμό, υποτίθεται, της Αλεξάνδρειας. Δεν είναι ψέματα. Απλά ο βιολογικός καθαρισμός, δεν λειτουργεί. Ακατέργαστα τα λύματα, αποβάλλονται σε ένα διπλανό κανάλι. Και δεν λειτουργεί σε τέτοιο βαθμό, που μέσα στις δεξαμενές, φύτρωσαν χόρτα ενός μέτρου. Τα όποια στερεά υπάρχουν στις δεξαμενές, τα αδειάζουν εκι δίπλα, εξω από τις εγκαταστάσεις.  Την επόμενη φορά παγκόσμιας ημέρας του νερού, μην ξεχάσει ο Δήμος Αλεξάνδρειας, να  κάνει εκδηλώσεις για την αξία του νερού. Δεν κοστίζει τίποτε. Όμως μην ξεχνάνε. Όλο αυτό, είναι βίαιη υποβάθμιση της Δημόσιας υγείας, εκτός του περιβάλλοντος, κατασπατάλησης δημόσιου χρήματος και ανυπαρξία Διοίκησης . Πιθανόν να παρουσιαστούν χαρτιά με μετρήσεις που θα λένε ότι οι αναλύσεις του νερού, δείχνουν ότι όλα δουλεύουν καλά. Θα είναι ψέματα όλα.

Πανελλήνιο Δίκτυο Οικολογικών Οργανώσεων

Οικολογική Ομάδα Βέροιας

     

 

 

H ΔΕΥΑ Αλεξάνδρειας απαντά για τη λειτουργία του βιολογικού καθαρισμού στην Οικολογική Ομάδα Βέροιας 

18 Αυγ 2022

Τα ΕΝ ΔΗΜΩ… ΕΝ ΟΙΚΩ – Τοπικά

ΛΕΙΤΟΥΡΓΙΑ ΒΙΟΛΟΓΙΚΟΥ ΚΑΘΑΡΙΣΜΟΥ ΑΛΕΞΑΝΔΡΕΙΑΣ

 

Το τελευταίο διάστημα είδαν το φως της δημοσιότητας δημοσιεύματα, τα οποία χωρίς να διασταυρώσουν και χωρίς προηγουμένως να έχουν ενημερωθεί από την αρμόδια υπηρεσία του Δήμου (ΔΕΥΑΛ), που είναι η υπεύθυνη υπηρεσία, βγάζουν το αυθαίρετο συμπέρασμα ότι ο Βιολογικός Καθαρισμός Αλεξάνδρειας δεν λειτουργεί, δημιουργώντας έτσι εύλογη ανησυχία στους δημότες της πόλης μας.

Το θέμα των αστικών λυμάτων και της λειτουργίας του Βιολογικού Καθαρισμού είναι ένα ιδιαίτερα σοβαρό ζήτημα που άπτεται της δημόσιας υγείας, της προστασίας του περιβάλλοντος και γι’ αυτό δεν πρέπει να είναι αντικείμενο σκοπιμοτήτων και ενδεχομένως πολιτικής εκμετάλλευσης από κανέναν.

Γι’ αυτό το λόγο η ΔΕΥΑ Αλεξάνδρειας με υπευθυνότητα και έχοντας όλα τα στοιχεία, στη διάθεση του κάθε ενδιαφερόμενου, ενημερώνει τους δημότες της Αλεξάνδρειας ότι ο Βιολογικός Καθαρισμός λειτουργεί κανονικά και μάλιστα τα αποτελέσματα των εξετάσεων από δείγματα που έχουν ληφθεί από πιστοποιημένα εργαστήρια αποδεικνύουν ότι τα απόβλητα είναι εντός των ορίων που προβλέπει η μελέτη περιβαλλοντικών Επιπτώσεων και η κείμενη νομοθεσία.

Αυτό που δεν γνωρίζουν, μη έχοντας την απαιτούμενη γνώση, βγάζουν αυθαίρετα συμπεράσματα και δημιουργούν χωρίς λόγο ανησυχία στην τοπική κοινωνία, είναι ότι ο Βιολογικός Καθαρισμός της Αλεξάνδρειας λειτουργεί όχι με τον αερισμό στις δεξαμενές, όπως συνέβαινε μέχρι πρότινος, αλλά με τη σύγχρονη μέθοδο της ρίψης μικροοργανισμών, οι οποίοι καθαρίζουν τα λύματα.

Το γεγονός αυτό πιστοποιεί ο Χημικός Μηχανικός Δρ Γιώργος Γκανάτσιος, ο οποίος εφαρμόζει τη μέθοδο αυτή σε Βιολογικούς Καθαρισμούς σε όλο τον κόσμο.

Η ΔΕΥΑΑΛ επισυνάπτει και τα αποτελέσματα των δειγματοληπτικών εξετάσεων από ένα από τα μεγαλύτερα διαπιστευμένα εργαστήρια στην Ελλάδα, τα οποία αποδεικνύουν του λόγου το αληθές, ενώ σε λίγες ημέρες θα ακολουθήσουν και άλλες τακτικές εξετάσεις τις οποίες θα δημοσιοποιήσει εκ νέου.

Ως εκ τούτου η ΔΕΥΑ επαναλαμβάνει κατηγορηματικά ότι ο Βιολογικός Καθαρισμός λειτουργεί, η δημόσια υγεία εξασφαλίζεται απόλυτα, το περιβάλλον προστατεύεται και οι δημότες δεν έχουν κανένα απολύτως λόγο ανησυχίας.

Τέλος αξίζει να επισημανθεί ότι ο Δήμος Αλεξάνδρειας στοχεύοντας διαρκώς στην αναβάθμιση των παρεχόμενων υπηρεσιών προς τον πολίτη, στη διασφάλιση της Δημόσιας Υγείας και τον εκσυγχρονισμό των υποδομών του, έχει διασφαλίσει για τον Βιολογικό Καθαρισμό από το Υπουργείο Περιβάλλοντος (ΥΜΕΠΕΡΑΑ) στο Επιχειρησιακό Πρόγραμμα «Υποδομές Μεταφορών, Περιβάλλον και Αειφόρος Ανάπτυξη 2014-2020», χρηματοδότηση 3.924,086,49€ .

Αξίζει επίσης να σημειωθεί ότι ο Δήμος Αλεξάνδρειας εντάχθηκε από τους πρώτους πανελλαδικά στο συγκεκριμένο πρόγραμμα.

Εκ της Διευθύνσεως Εκ της Διοικήσεως

Περνετζής Αργύριος                                                     Τόκας Σωτήριος
Πτυχ. Μηχανολόγος Μηχανικός                      Πρόεδρος Δ.Σ. Δ.Ε.Υ.Α. Αλεξάνδρειας

 

 

Πανελλήνιο Δίκτυο Οικολογικών Οργανώσεων

Οικολογική Ομάδα Βέροιας

Εκνευριστικά προβλέψιμοι.

Αγαπητοί κύριοι της ΔΕΥΑ Αλεξάνδρειας.

Θα το επαναλάβουμε. Είναι ψέματα όλα όσα λέτε. Η ανυπόφορη δυσοσμία σε μεγάλο μέρος της Αλεξάνδρειας από τον «βιολογικό καθαρισμό», σίγουρα δεν προέρχεται από τα άπλυτα πόδια των μικροοργανισμών. Μια υπηρεσία με ψήγματα υπευθυνότητας, δεν θα άδειαζε χύμα,  στερεά του «βιολογικού», έξω στο δρόμο, εκεί δίπλα από την περίφραξη. Η γνώση τελειόφοιτου Δημοτικού σχολείου λέει ότι, ο αερισμός στις δεξαμενές , ο εμπλουτισμός σε οξυγόνο, είναι απαραίτητος για να επιβιώνουν οι μικροοργανισμοί, όπως όλοι οι ζωντανοί οργανισμοί. Εκτός βέβαια εάν βρέθηκαν έμβιοι μικρο ή «μεγαλο» οργανισμοί, που επιβιώνουν χωρίς οξυγόνο. Το τι διαπιστώνουν στα χαρτιά διάφορα εργαστήρια και κάθε κύριος Γκανάτσιος, είναι αδιάφορα στους πολίτες που είναι υποχρεωμένοι από εσάς να ζουν κάτω από απαράδεκτα ανθυγιεινές συνθήκες βρώμας. Όσα λέτε περί πολιτικής εκμετάλλευσης και σκοπιμότητας για εμάς, είναι εξοργιστικό. Σας λείπει και η ντροπή και ένα «ενδεχομένως», δεν σας απαλλάσσει. Για τα κοντά 4.000.000 που πιθανόν να πάρετε, το καλύψαμε ήδη. «…  κατασπατάληση δημόσιου χρήματος…». Με αυτήν την νοοτροπία αγαπητοί, είναι πεταμένα λεφτά και αυτά.

Τώρα μπορούμε να σας πούμε τι ακριβώς θα κάνετε επειδή είστε απολύτως προβλέψιμοι, πανομοιότυποι με πολλούς άλλους στην περιοχή μας και σε όλη τη χώρα. Θα ξηλώσετε τα χόρτα από τις αδρανείς δεξαμενές και θα φορτώσετε, ποιος ξέρει για πού, τους λόφους από τα στερεά του «βιολογικού» , που αδειάσατε εκεί έξω, πλήρως αυθαίρετα. Για τα υγρά των αδρανών δεξαμενών, δεν μπορείτε να κάνετε απολύτως τίποτε. Για να δουλέψει οποιοδήποτε σύστημα μικροοργανισμών, θέλει αρκετό χρόνο.

Με δυο λόγια, όσα λέτε, είναι ψέματα. Όλα.

Πανελλήνιο Δίκτυο Οικολογικών Οργανώσεων

Οικολογική Ομάδα Βέροιας

 

 

Αυτή είναι η πραγματικότητα.

Αξιότιμοι κύριοι του Δήμου Αλεξάνδρειας. Στην απάντηση στην ΔΕΥΑΑΛ στις 16 Αυγούστου, λέγαμε μεταξύ άλλων: «Θα ξηλώσετε τα χόρτα από τις αδρανείς δεξαμενές και θα φορτώσετε, ποιος ξέρει για πού, τους λόφους από τα στερεά του «βιολογικού» , που αδειάσατε εκεί έξω, πλήρως αυθαίρετα. Για τα υγρά των αδρανών δεξαμενών, δεν μπορείτε να κάνετε απολύτως τίποτε».

Σήμερα, μπορούμε να πούμε ότι είχαμε και δίκιο. Ξηλώσατε τα χόρτα και «σηκώσατε» τα στερεά που αυθαίρετα πετάξατε έξω από τις εγκαταστάσεις (σύγκριση παλιών και σημερινών φωτογραφιών). Τα λύματα, συνεχίζουν να αποβάλλονται από τις εγκαταστάσεις, πλήρως ακατέργαστα.  Τώρα πρέπει να μας πείτε οπωσδήποτε, τι τα κάνατε; Που τα ξεφορτώσατε;  Ακόμη, εκεί, είδαμε να παιδεύονται δυο νέα παιδιά, εργαζόμενοι, μέσα σε μια δεξαμενή με ακατέργαστα λύματα , μέσα στη βρώμα, να … καθαρίζουν. Απέναντι στα πέντε μέτρα, μια καρφωμένη πινακίδα με οδηγίες ΥΠΟΧΡΕΩΤΙΚΑ. Μπορείτε να μας πείτε τώρα, ποια είναι τα μέτρα ασφαλείας και υγιεινής αυτών των δυο παιδιών; Οι απλές μπλε μάσκες για τον κορονοϊό, ένα φτυάρι και ένα κομμένο μπουκάλι πλαστικό από αφρόλουτρο για λιπαρά μαλλιά; Τα παιδιά σας θα τα βάζατε να κάνουν το ίδιο; Αυτή η συμπεριφορά σας, είναι ακραία μορφή εκμετάλλευσης της ανάγκης για ένα μεροκάματο ή όχι; Αδιαφορείτε πλήρως για την υγεία των εργαζομένων σας ή όχι; Μη το ξανακάνετε. Είναι ντροπή. Και αν το ξανακάνετε, πρέπει να σας εγκαλέσει δημόσια η επιθεώρηση εργασίας (τρεχα γύρευε) και το εργατικό κέντρο (τρεχα γύρευε). Απαράδεκτα πράγματα, από την αρχή μέχρι το τέλος. Εκτός από τα παιδιά σας, δεν είναι αναλώσιμοι όλοι οι άλλοι εργαζόμενοι. Κύριε Περνεζη , κύριε Τόκα, κύριε Γκιρίνη, τα κάνατε απέραντη θάλασσα.

 

Πανελλήνιο Δίκτυο Οικολογικών Οργανώσεων

Οικολογική Ομάδα Βέροιας