Βόλος 24/03/2021                                                              ΠΑΝΔΟΙΚΟ2020-21/501

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ

Μια ακόμη φωτιά σε ΚΔΑΥ. Τί είχες Γιάννη…

Πλήθος είναι τα «ατυχήματα» σε Κέντρα Διαλογής Ανακυκλώσιμων Υλικών (ΚΔΑΥ) και είναι τουλάχιστον ανόητο, να θεωρούμε ότι αυτό είναι σύμπτωση. Επίσης είναι ανόητο, να μην εξετάζουμε την σχέση κόστους οφέλους, σε ότι σχετίζεται με την ανακύκλωση. Τα ποσά που διετέθησαν και διατίθενται, είναι τεράστια με το αποτέλεσμα να είναι δυσανάλογα μικρό. Πόσο δύσκολο είναι να ακολουθήσουμε την «μυρουδιά» του χρήματος για να δούμε την πραγματική εικόνα; Απλά, συμφέρει πολύ περισσότερο μια φωτιά, από το να γίνεται ανακύκλωση, ιδιαίτερα σε ότι αφορά το πλαστικό. Αντί λοιπόν για «διαχείριση απορριμμάτων» μιλούν για «ενεργειακή αξιοποίηση», όπως ονομάζουν την καύση απορριμμάτων.

Εάν εστιάσουμε στο περιεχόμενο ενός μπλε κάδου, θα δούμε ότι, από το ξεκίνημά της, η διαδικασία πάσχει από παντού. Ουσιαστικά περιλαμβάνει σύμμεικτα αστικά απορρίμματα, καθώς ο πολίτης είναι πλήρως ανεκπαίδευτος. Έτσι βέβαια, ανεβαίνει το κόστος διαλογής στα ΚΔΑΥ και μειώνει την αξία του υλικού που θα καταλήξει στην αγορά. Έτσι μια φωτιά, λύνει όλα αυτά τα προβλήματα.

Κι ενώ κάθε τόσο «βελτιώνεται» νομοθετικά το πλαίσιο της διαχείρισης , ενώ υπάρχουν πλήθος προτάσεις και ιδέες, είμαστε κάτω του μηδενός. Δηλαδή ενώ πριν ανεξέλεγκτα θάβαμε ή απλά απορρίπταμε οπουδήποτε τα οποιαδήποτε απορρίμματα (έστω σε ΧΑΔΑ), σήμερα κάνουμε το ίδιο με ένα όμως δυσβάστακτο οικονομικό κόστος.

Οπουδήποτε έξω από αστικές περιοχές, θα δούμε τί σημαίνει διαχείριση απορριμμάτων. Σε ρέματα, σε δάση, σε παραλίες, σε παραποτάμιες περιοχές. Κι ενώ είναι απογοητευτικά τα δεδομένα του μπλε κάδου, ήδη δαπανήθηκαν μεγάλα ποσά για τα οργανικά απορρίμματα, με αγορά και διανομή κάδων και οχημάτων. Ρώτησε ποτέ κάποιος αν συλλέχθηκε ή μεταφέρθηκε έστω ένα κιλό οργανικών; Έστω ένα κιλό.  Απασχόλησαν ποτέ κάποιον οι αμέτρητοι τόνοι από τις τοξικές συσκευασίες φυτοφαρμάκων σε κάθε γωνιά καλλιεργήσιμων περιοχών; Οι αμέτρητοι τόνοι πλαστικών φιλμ για πρωιμότητα καλλιεργειών;

Από όποια σημεία και να προσεγγίσουμε την υπόθεση «διαχείριση απορριμμάτων», θα διαπιστώσουμε επιτήδειους που τα καταφέρνουν έξυπνα, με την  πλήρη ανοχή και αδιαφορία της Διοίκησης. Χωρίς αξιόπιστους μηχανισμούς ελέγχου και αξιολόγηση του κάθε προγράμματος, δεν μπορεί να υπάρξει ούτε το στοιχειώδες αποτέλεσμα.

Δεν είναι καθόλου ακραίο να πούμε ότι το μεγαλύτερο περιβαλλοντικό πρόβλημα, είναι η Διοίκηση, που θα έπρεπε να επιβάλει ποινικό, οικονομικό και διοικητικό κολασμό, στον οποιοδήποτε τυχάρπαστο που εμπλέκεται σε αυτή την ντροπιαστική και σπάταλη αποτυχημένη διαδικασία.

Η Επταμελής Γραμματεία του ΠΑΝΔΟΙΚΟ

Ν. Ασλάνογλου (Βέροια) 6946-381707 Κ. Βολιώτης (Βόλος)  6977-686838

Θαν Θεοδωρόπουλος (Πάτρα) 6972-880774 Γ. Καλλιαμπέτσος (Αθήνα) 6944-842384

Δ. Μίχαλος (Ρόδος) 6944-862254 Γ. Παλαμάρης (Κορινθία) 27430-95428

Μαίρη Χουλιέρη (Χαλκίδα) 6978-026141