Βέροια 6-1-2022

ΠΡΟΣ: Πρόεδρο του ΕΟΑΝ κ. Χιωτάκη Νικόλαο

ΚΟΙΝΟΠΟΙΗΣΗ: Πρόεδρο της ΚΕΔΕ κ. Παπαστεργίου Δημήτριο

Κύριε Πρόεδρε.

Σαν αρχή, να ευχηθώ μια παραγωγική νέα χρονιά για όλους και για εσάς, υγεία και επιμονή.

Για την  επιστολή μου αυτή, τη δεύτερη, αφορμή μου έδωσε η πρόσφατη κατάργηση φορέων διαχείρισης προστατευόμενων περιοχών. Ήμουν παλιότερα τακτικό μέλος του φορέα Θερμαϊκού κόλπου και σήμερα, αναπληρωματικό μέλος. Το αποτέλεσμα θα δείξει την ορθότητα ή μη της νέας πολιτικής του Υπουργείου Περιβάλλοντος για τις προστετευόμενες περιοχές. Αυτό που διαχρονικά διαπίστωσα, από την ίδρυση των φορέων προστασίας,  ήταν η αναντιστοιχία θεσμικού έργου και πρακτικού αποτελέσματος. Θεωρώ αδιανόητο, η πολυδάπανη παραγωγή του οποιουδήποτε θεσμικού έργου, να έχει τόσο μικρά αποτελέσματα στην πράξη. Επειδή αυτό και μόνον με ενδιαφέρει, το αποτέλεσμα, αυτό καταγράφω. Μέρος της κατάστασης που θα δει κάποιος  σήμερα στην προστατευόμενη περιοχή Θερμαϊκού κόλπου, είναι οι εικόνες που σας επισυνάπτω (24 φωτογραφίες). Ένα μικρό μέρος της αποτύπωσης. Αφορά την «καρδιά» της προστατευόμενης περιοχής και όχι κάποια απομακρυσμένα σημεία.  Επίσης αφορά ακτές χιλιομέτρων και όχι σημεία. Αφορά περιοχές που δραστηριοποιούνται οι επαγγελματίες μυδοκαλλιεργητές, εκεί που οδηγούνται οι οικοπεριηγητές και οι φυσιολάτρες. Έλληνες και ξένοι. Η αιρετική άποψή μου είναι, να απαγορευτεί η πρόσβαση στην περιοχή. Γινόμαστε όλοι περίγελος όλων. Μέχρις ότου αποκατασταθεί στοιχειωδώς η περιοχή, να απαγορευτεί η πρόσβαση «στους μη έχοντας  εργασίαν».

Απευθύνομαι σε σας, για να σας ενημερώσω σε ότι αφορά απόλυτα τη δραστηριότητα επαγγελματιών. Μυδοκαλλιεργητές οι οποίοι χρησιμοποιούν πλαστικά δίχτυα για την εκτροφή μυδιών. Η ανεξέλεγκτη διαχείριση αυτών των υλικών, δεν είναι μόνον μια οπτική ρύπανση. Οι συνθήκες αυτές παραγωγής μικροπλαστικών, και δημιουργίας νέας, πλαστικής ακτογραμμής, με βεβαιότητα θα μας κοστίσει πολύ στο μέλλον. Και αν στις ακτές αυτή είναι η εικόνα, σκεφτείτε τι γίνεται στον πυθμένα, κάτω ακριβώς από κάθε μυδοκαλλιέργεια.

Κλείνω την σύντομη αναφορά μου εδώ, πιστεύοντας στην εμπλοκή του ΕΟΑΝ, στο μέρος που τον αφορά. Είμαι πεπεισμένος ότι δεν μπορεί αυτή η εικόνα να έχει σχέση με προστατευόμενη περιοχή. Δηλαδή η μη προστατευόμενη, πως μπορεί να είναι; Είναι καιρός, να ξεκινήσει κάτι διαφορετικό. Όσα έγιναν μέχρι τώρα να μην επαναληφθούν και όσα δεν έγιναν να γίνουν.  Η παρούσα κατάσταση είναι μόνον ντροπή όλων μας.

Είναι καιρός για αξιολόγηση των πάντων, συνεχώς, από φερέγγυα πρόσωπα και θεσμούς. Να απαιτήσουμε και να εξασφαλίσουμε την εφαρμογή των κανόνων, που αφορούν όλους, χωρίς καμία εξαίρεση. Εάν συνεχίσουμε έτσι, απλά δουλευόμαστε μεταξύ μας. Κυκλικά.

(Οι 24 εικόνες είναι, μετά τον Νοέμβριο του 2021 , εκτός από μία).

       

     

   

   

 

            

 

Ασλάνογλου Νίκος