ΨΗΦΙΣΜΑ

Του 24ου Συνεδρίου του ΠΑΝΔΟΙΚΟ στη Λίμνη Πλαστήρα

21-23 Νοεμβρίου 2014

Οι σύνεδροι της Γενικής Συνέλευσης του Πανελληνίου Δικτύου Οικολογικών Οργανώσεων (ΠΑΝΔΟΙΚΟ), που συνήλθε 22 και 23 Νοεμβρίου 2014 στη Λίμνη Πλαστήρα ΚΑΤΑΓΓΕΛΛΟΥΝ ότι σε πολλές περιπτώσεις η ορθή εντολή του Γενικού Επιθεωρητή Δημόσιας Διοίκησης κ. Λέανδρου Ρακιτζή να γίνει έλεγχος, από τις κατά τόπους εφορίες, στις ΜΚΟ που έχουν λάβει, κατά οποιοδήποτε τρόπο χρήματα από το Κράτος, έχει οδηγήσει ή οδηγεί πολλές ενεργές και δραστήριες από αυτές σε κλείσιμο. Αυτό οφείλεται στο ότι οι εφορίες με πλημμελή και αυθαίρετο τρόπο, καταλόγισαν υπέρογκα και αδικαιολόγητα πρόστιμα σε οργανώσεις που έχουν σημαντικό ενεργό κοινωνικό έργο, όχι για διασπάθιση και προσπορισμό χρημάτων από τα μέλη τους, αλλά για τυπικές παραβάσεις που, σε αρκετές περιπτώσεις, αποτελούν μνημείο αυθαιρεσίας και νομικών ακροβατισμών. Και αυτό δυστυχώς δεν αφορά σε οργανώσεις-μαϊμούδες, που έλαβαν τεράστια ποσά από το Κράτος, και η κοινή γνώμη περιμένει τον ουσιαστικό και πλήρη έλεγχό τους, αλλά σε μικρές ΜΚΟ που έχουν λάβει, μέσα από γνωστά προγράμματα και διαφανείς διαδικασίες, μικρά ποσά και είναι καθημερινά παρούσες στους κοινωνικούς αγώνες. Σε αυτές περιλαμβάνονται και οργανώσεις μέλη του ΠΑΝΔΟΙΚΟ, που είναι οργανώσεις της μαχόμενης οικολογίας, με σοβαρή κοινωνική προσφορά.

Η Γενική Συνέλευση του ΠΑΝΔΟΙΚΟ ζητάει να σταματήσει η δίωξη, γιατί ουσιαστικά περί αυτού πρόκειται, των υγιών και καθαρών ΜΚΟ και ο έλεγχος να στραφεί προς τις οργανώσεις-μαϊμούδες που έχουν λάβει τεράστια ποσά, τα οποία είναι άγνωστο πού και πώς έχουν διατεθεί. Για αυτές τις τελευταίες, στις οποίες εμπλέκονται και πολιτικά πρόσωπα, για τις οποίες πολύς λόγος έγινε στα ΜΜΕ, δεν μάθαμε ακόμα τί απέδωσαν οι έλεγχοι που έγιναν, αν έγιναν, σε αυτές. Η κοινή γνώμη υποπτεύεται και όχι αβάσιμα ότι αυτές ειδικά οι οργανώσεις, που κατάπιαν παράνομα άφθονο δημόσιο χρήμα, θα μείνουν τελικά στο απυρόβλητο και ότι κοντά στα ξερά αυτά, που δεν «καίγονται» τελικά, θα καούν μόνο τα χλωρά και αυτό είναι απαράδεκτο.