Σταθμοί Μεταφόρτωσης Απορριμμάτων (ΣΜΑ)

Επειδή είναι αδύνατον να βρισκόμαστε στο πλήθος των ενημερωτικών συνεδρίων ή συναντήσεων που αφορούν την διαχείριση απορριμμάτων, καλό είναι να γίνει μια αναδρομή. Όχι στον ανάδρομο Ερμή που μας κατατρέχει για το αντικείμενο αυτό αλλά, για να θυμηθούμε τι έγινε τότε , τι γίνεται τώρα και τι θα ακολουθήσει με την νέα μορφή των ΣΜΑ που τα ονομάζουμε Πράσινα Σημεία.

Είναι αρκετά χρόνια που ως υποχρέωση, έπρεπε να κλείσουν οι ΧΑΔΑ (Χώρος Ανεξέλεγκτης Διάθεσης Απορριμμάτων) και τα απορρίμματα να πηγαίνουν σε αδειοδοτημένους ΧΥΤΑ (Χώρος Υγειονομικής Διάθεσης Απορριμμάτων). Ετσι, δημιουργήθηκαν οι Σταθμοί Μεταφόρτωσης. Χώροι όπου οργανωμένα και ελεγχόμενα, φορτώνονταν τα σκουπίδια, για να καταλήξουν πολλά χιλιόμετρα μακριά, όπου υπήρχαν ΧΥΤΑ. Υποτίθεται όλα αυτά. Και αφού κατακτήσαμε το κλείσιμο των ΧΑΔΑ, προέκυψε η κυκλική οικονομία. Και αυτά υποτίθεται. Επειδή λοιπόν, δεν μπορούμε να είμαστε σε κάθε συνέδριο με πλήθος εισηγήσεων για να ρωτήσουμε πολλά «γιατί;», ας δούμε εδώ τι έγινε στην πραγματικότητα.

Κλείνοντας λοιπόν οι ΧΑΔΑ, άνοιξαν αυτόματα, δεκάδες μικρότεροι παντού. Κάθε Δημοτικό Διαμέρισμα, χωριό, Κοινότητα, απέκτησε τον δικό της μικρό ΧΑΔΑ. Όλοι το ξέρανε και το ξέρουν και κάνουν πως δεν ξέρουν τίποτε. Εάν εφαρμόζαμε το οποιοδήποτε κακό ή καλό νομοσχέδιο διαχείρισης κατά 50% το ανώτερο, δεν θα υπήρχε η σημερινή εικόνα. Και δεν είναι καθόλου ικανοποιητική. Θα έλεγε κανείς ότι κανένα νομοσχέδιο δεν είναι κακό. Εμείς είμαστε ανύπαρκτοι. Από τότε που δημιουργήθηκαν οι ΣΜΑ, μέχρι και σήμερα, αυτή είναι η αλήθεια. Στις παρακάτω εικόνες. Και δεν είναι περιπτοσιολογία. Ασφαλώς και θα υπάρχουν κάπου, καλύτερες εικόνες, ως εξαίρεση. Όμως η δική μας ανεπάρκεια δημιουργεί αυτές τις καταστάσεις και μέσα στον περιφραγμένο χώρο των ΣΜΑ και έξω από αυτόν. Στους δρόμους, στα ρέματα, στα χωράφια.

Με την πρόθεση να δημιουργηθούν τα πράσινα σημεία, θα υπάρξουν ανάλογες καταστάσεις , όσο εμείς, είμαστε κολλημένοι ότι φταίει ο ανάδρομος Ερμής. Και για να θυμηθούμε κάτι παλαιότερο και καλό θα πούμε ότι «Δεν φταίνε αυτοί. Ούτε οι άλλοι. Φταίμε όλοι εμείς».

Κάτι, κάποιος φταίει. Τι πρέπει να γίνει; Το τι πρέπει, είναι δυο τρεις φράσεις όλες κι όλες. Εν καιρώ, τα ξαναλέμε.

(Οι εικόνες , είναι από δυο ΣΜΑ , μέσα και έξω από αυτούς. Σήμερα)

                                                                       DIGITAL CAMERA

 

DIGITAL CAMERA