Βόλος 07/01/2022                                                              ΠΑΝΔΟΙΚΟ2021-22/510

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ

Στερνή μου γνώση…

Το Πανελλήνιο Δίκτυο Οικολογικών Οργανώσεων (ΠΑΝΔΟΙΚΟ) διαπίστωσε πως φάνηκαν να αιφνιδιάζονται οι ΠΕΔ και οι Δήμοι στην Ελλάδα για το τέλος ταφής απορριμμάτων που επιβάλλεται από την 1η Ιανουαρίου 2022. Επί σειρά πολλών ετών, η ταφή, ήταν η πρόχειρη και εύκολη λύση. Μήπως μόλις τώρα έμαθαν τις συνέπειες; Δεν τους ήταν γνωστές εδώ και χρόνια; Και «στο και πέντε» ζητούν αναβολή. Ποιά ήταν η προετοιμασία του κράτους, των περιφερειών και των Δήμων για τη μείωση των απορριμμάτων που θα θάβονται; Μέσω βέβαια της μείωσης των συσκευασιών, της διαλογής στην πηγή, της επαναχρησιμοποίησης και της ανακύκλωσης. Καμία και από κανένα από αυτούς. Πού είναι η εφαρμογή του Εθνικού Σχεδίου Διαχείρισης Απορριμμάτων και των Περιφερειακών και Τοπικών Σχεδίων; Πού είναι η δημιουργία των «ΠΡΑΣΙΝΩΝ ΣΗΜΕΙΩΝ» υποδοχής των προς ανακύκλωση απορριμμάτων στους Δήμους;

Η πολυετής αδιαφορία, εξάντλησε τα χρονικά περιθώρια προσαρμογής σε Ευρωπαϊκούς κανόνες και οδηγούν τη διαχείριση των απορριμμάτων, στη χειρότερη επιλογή. Γιατί η κατεύθυνση που δίνει μέχρι σήμερα η Κυβέρνηση για καύση των απορριμμάτων και εξ αυτής για τη μείωση της ταφής, δεν είναι αποδεκτή από την Ε.Ε. Καύση μάλιστα η οποία προορίζεται να γίνεται και σε τσιμεντάδικα, με οικονομική επιβάρυνση των Δήμων, άρα και των δημοτών! Τσιμεντάδικα που λειτουργούν και μέσα σε πόλεις, χωρίς τον κατάλληλο τεχνικό εξοπλισμό, σε βάρος της υγείας των πολιτών. Δηλαδή θα τους πληρώνουμε και θα υπονομεύεται η υγεία μας! Με δεδομένη και την ανυπαρξία ελεγκτικών μηχανισμών, οι ανεξέλεγκτες καταστάσεις είναι προ των πυλών και θα κοστίσουν πολύ και οικονομικά και περιβαλλοντικά. Ακόμη μια φορά, η Διοικητική ανυπαρξία, αναδεικνύεται μεγάλο οικονομικό και περιβαλλοντικό πρόβλημα και καλούμαστε να το πληρώσουμε όλοι μας, χωρίς εκπτώσεις.

Έχει περιέλθει σε γνώση του ΠΑΝΔΟΙΚΟ ότι κάποιοι Δήμοι,  όπως της Κύμης-Αλιβερίου και της Χαλκίδας, πιθανόν και άλλοι, έχουν έρθει σε συμφωνία με βιομηχανίες τσιμέντου για να παραδίδουν μέρος των σκουπιδιών για επεξεργασία και καύση και φυσικά θα ακολουθήσουν και άλλοι Δήμοι. Όμως, «κάνουν το λογαριασμό χωρίς τον ξενοδόχο», που στην προκειμένη περίπτωση είναι η Ε.Ε.

Το ΠΑΝΔΟΙΚΟ καλεί την κυβέρνηση σε αλλαγή πορείας, που πρέπει να γίνεται με άλματα πλέον, για τη μείωση της ταφής των απορριμμάτων με τη διαδικασία που περιγράψαμε παραπάνω (διαλογή στην πηγή, ανακύκλωση κλπ.).  Η ευθύνη είναι κυρίως της κυβέρνησης, αλλά φυσικά και της αιρετής αυτοδιοίκησης.

Η Επταμελής  Γραμματεία

Ν. Ασλάνογλου (Βέροια) 6946-381707 Κ. Βολιώτης (Βόλος)  6977-686838

Φ. Γερόπουλος (Βόλος) 6975-661819, Θαν. Θεοδωρόπουλος (Πάτρα) 6972-880774

Γ. Καλλιαμπέτσος (Αθήνα) 6944-842384, Δ. Μίχαλος (Ρόδος) 6944-862254

Μαίρη Χουλιέρη (Χαλκίδα) 6978-026141